Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Klovající DaTeL | New York Rangers | první Česko-Slovenský fanouškovský web

Klovající DaTeL

...

Je to tak. Oněměl jsem. Nemám co říct. Můžete slavit.

Čtyři (4!) z posledních sedmi zápasů jsme nedali gól. Ne, na to nemám komentář. Takže povolávám osobu nejpovolanější, neúnavného řečníka...Seana Averyho.

[bouřlivý potlesk]

...a dost!

V sekci Diskuse se rozhořela poměrně zajímavá…heh…diskuse. A Klovající DaTeL jako nejvyšší, nejlepší, nejobjektivnější, nejdůvěryhodnější (tak teď už vám to muselo dojít všem) autorita ji musí rozseknout. Jeden tu chvíli není, neukazuje tu správnou cestu a pravdu, a lidi by si potrhali občanky. Kdo je lepší: Gáborík vs Jágr. Použijeme metodu komparace – jo, použil jsem cizí slovo, K-O-M-P-A-R-A-C-E, dostal jsem k chanuce Vánocům slovník – která by měla porovnávat stejné či podobné věci, což se tady nemůže úplně povést.

...zase prudí

Takže přesilovka. Většinou značí větší poměr něčeho na jedné straně vůči témuž na straně druhé. V hokeji, jak ví asi všichni kromě mojí přítelkyně, se jedná o stav, kdy tým má o jednoho nebo dva chasníky na ledě oproti soupeři navíc. Dá se říci, že se v dost velkém množství případů jedná o moment, který znamená pro jeden soubor výhodu a pro druhý nevýhodu.

Každý – opět, vyjma mojí přítelkyně – ví, že tu výhodu má mužstvo s větším počtem chasníků na ledě. U Rangers byli ale vždy tak trošku jiní… Tudíž poslední dobou si z přesilovek udělali nevýhodu. Velmi kreativní. Jenže po několika opakováních už to přestává být tak veselé.

...a datle

Na světě existuje celkem 22 rodů datlů. Z těch všech požírá datle jenom jeden exemplář. Já. Cože? Že tohle číst nechcete? Takže zase o Rangers…

Kdo by si rád početl o tom, že za vyřazení Jezdců mohou rozhodčí, Ryan Hollweg nebo erekce erupce na Slunci, ten ať tiše a urychleně opustí tuto seanci. Jediným viníkem jsou totiž Rangers sami.

...je mnohem lepší pták než Tučňák

Tak jsme tam, kde vloni. Semifinále konference proti ofenzivně laděnému a nebezpečnému týmu. Proti Sabres stačilo 7,7 sekundy, abychom převzali kontrolu nad sérií. Dnes to zní jako vyprávění paleontologa… Ale pořád to má význam. Tým si vyzkoušel, jaké to je. Ta zkušenost je k nezaplacení. Navíc má loňského kata, Chrise Druryho, na své straně.

...jak jinak -- klove

Nešlo to nevidět. Neadekvátní výkon pruhovaných klaunů málem naprosto zmršil parádní zápas. Nemám tušení, jak dvojička Kevin Pollock-Dennis LaRue může řídit utkání play-off. Vím jenom to, že by měli být oba odesláni jako humanitární pomoc do Afriky. Lvi přece zbožňují zebry.

Ne, opravdu neviním rozhodčí z vývoje utkání. Nakonec…vyhrálo se, takže by se to dalo přejít s povzdechem, že se to stává. Chyba. Zdá se mi to, nebo je to poslední dobou nějak často? Rozhodčí jsou v letošní sezoně opravdu slabí a jejich výkony dalece zaostávají za výkony profesionálních hokejistů.

...občas dští síru, ale vyslance Pekla rád nemá

Kdo by to byl čekal – jak moc nám teď chybí ty body poztrácené proti Phoenixu, Los Angeles, Tampě, Floridě a v promr…haném zápase s Canadiens? Když to člověk sečte, je to devět bodů, které by nás vynesly na samé čelo konference.

Takže příští zastávka: Ďáblovo. V základní části bilance 7-1. Paráda, chtělo by se říct. Ale není příznačné, že zrovna poslední zápas před play-off, poslední zápas, v němž šlo o nejvíc – tedy o výhodu domácího prostředí – vyhráli zlosyni ze sirných polí, jež střeží satan černý chlupatý (rozuměj Lou Lamoriello)? Navíc základní část znamená ve vyřazovacích bojích jediné. Nic.

...zoufale vyje

Žádné výmluvy. Když vedu 5:0 a zadrbu to, je to ostuda a průser. Rangers mají, co chtěli – konečně mě připravili o poslední vlasy. Ještě štěstí, že přítelkyně má křídla jako já. Kolem čtvrté hodiny ranní odletěla se vyspat k rodičům.

Prý se to stát může. Ale týmům, které chtějí někam dojít, by se to rozhodně stávat nemělo. Pokud hledáte viníka, pak je samozřejmě jeden. Celý tým. Netřeba omlouvat obrat Les Habs nějakými vytáčkami. Štěstí, smůla, frenetičtí fanoušci... Rangers přestali v půlce utkání hrát a to je stálo ne jeden, ne dva, ale hned 3 (!) body. Jak? Nyní mají Canadiens 75 bodů, my 68 – rozdíl 7 bodů. Kdybychom vyhráli, bylo by to 73-69-4. Snadné počty, nesnadná bolest.

...se probral po silvestrovské opici


-- Budeme bránit.
-- Ne, my chceme hrát hokej.
-- Tak si to hrajte, jak chcete. Uvidíme, kdo bude mít lepší výsledky…
-- Určitě my! Teď jsme to naložili Ottawě, nikdo nás nezastaví.

Myslíte, že takový rozhovor mohl proběhnout v kabině Rangers někdy na začátku prosince? Možná. Třeba ne. Ale je to asi jediná možnost, jak jsem schopen si vysvětlit tu výsledkovou tragédii, kterou ti klucí ušatý od té doby předvádějí. Slovo výsledkovou bych zdůraznil. Když si ty zápasy promítnete, tak někdy to byla nekoukatelná holomajzna, tedy i herní bída. Nicméně zápasy ve Vancouveru, Edmontonu, s Tampou a řada dalších byly vyhratelné. Kdyby…

...je dnes raději bez nadpisu

Vytrhané vlasy, rozkopané koše, ve střepy proměněné dekorace, hlavy omlácené o stůl, hlasivky neschopné slova a hladina adrenalinu kdesi u smrtících hodnot. Který z následujících fenoménů nejpravděpodobněji přinese podobné následky?
A) standardní manželská hádka
B) nestandardní manželská hádka
C) rozprava v Poslanecké sněmovně ČR
D) sledování zápasu Rangers

Ano, přátelé, dé je správně. Poslední dvě utkání mě stála polovinu mého vlasového porostu (o němž si mimochodem už i vrabci cvrlikají jako o ohroženém druhu), několik růžových slonů z porcelánu a téměř jistě mé duševní zdraví. Koukat na zápas Jezdců je poslední dobou prostě lahůdka.

…má rád obrázky

Je to tak. Moderní technologie dorazily už i do lesa, a tak chudákům opeřencům nezbývá, než se s nimi naučit pracovat. Dnes Vám tak poprvé přináším klování s vizualizací. Už Jan Amos Komenský hlásal, že nejlíp se vysvětluje na obrazech. Nebo to bylo jinak…?

Nicméně, dnes bych si rád posvítil na naši přesilovku. Využití přesilové hry bylo v hokeji vždy velice důležité. A nemusí být ani využitá – dobře sehraná přesilovka posiluje hráčům sebevědomí a zvyšuje také důvěru v kvalitu a sílu týmu. Navíc může lehce převážit jazýček vah v tom, kdo má v zápase navrch. Samozřejmě…mizerně zahraná početní výhoda má přesně opačný efekt. Jak jsme si mohli několikrát všimnout u našich hochů.

...nevěří vlastním očím (AKTUALIZOVÁNO)

Sean Avery. Veřejný nepřítel číslo jedna. Strkanice při rozbruslení před utkáním v Torontu se nelíbila fanouškům a hráčům Maple Leafs a dokonce ani NHL. Že nevíte, o co šlo? Sean si prostě otevřel ústa na Darcy Tuckera a byla z toho menší rozmíška, kterou Avery stylově vyřešil v zápase tím, že zaznamenal hattrick Gordieho Howea – dal gól, na další přihrál a ještě poděkoval Tuckerovi za účast pěstním soubojem. Pokud jste to neviděli, podívejte se dovnitř článku.

...bude chválit

Průzkum ukázal, že čtenáři po přečtení tohoto nadpisu vytřeštili oči jako pes Pluto, na chvíli omdleli nebo se v obavě z blížícího se konce světa začali houfně obracet na víru. Pověst této rubriky je totiž taková, že chválení je cosi jako kacířství. Opak je pravdou. Když je proč, pak i ptáci, co mlátí hlavou do stromů, musí ocenit dobrý počin.

Tom Renney všechny překvapil. Tak nejprve tím, že postavil Marca Staala do prvního obranného páru k Rozsívalovi. Nabízí se námitky, že moc možností mu nezbylo, protože k roztržení dvojice Tjutin-Girardi by vedla snad jen hodně velká marodka a Mara ani Strudwick nepožívají takové důvěry. Přesto tento tah vyžadoval kus odvahy. A Marc Staal ukazuje, že Renney si to mohl dovolit, protože jeho spolehlivost dozadu je přinejmenším tak vysoká jako u Marka Malíka. Navíc kdo viděl dnešní noční utkání, ten už nyní ví, že příslušník klanu Staalů bude mít časem asi jiná ofenzivní čísla než český bek (nápověda: lepší).

...rychlá poznámka za letu

Všimli jste si, jaké branky dali Rangers ve včerejším zápase s Tampou? První gól byla krásná teč Nigela Dawese. Druhá trefa Jaromíra Jágra se otřela o obránce a zapadla za Holmqvista, který díky clonícímu Shanahanovi nic neviděl. Pojistku přidal sám Brendan poté, co zakempoval při přesilovce na brankovišti, ustál souboj s obráncem a zasunul za bezmocného Švéda. Tedy...tentokrát ne za Henrika.

...nikam neodletěl

Poslední dobou vidím na fórech a v rozhovorech o Rangers tuny kombinací, jak poskládat řady tak, aby se tým vyhrabal z mizérie. Nemyslím si, že současná bída spočívá jen v nesprávném složení útoků. A už vůbec nechci současný stav hry Jezdců připisovat jen zraněním (Avery, Straka, Callahan, částečně Hossa), kterých je přece jen víc, než na co jsme byli poslední dva roky zvyklí.

Rangers trpí pod obrovským tlakem. Od médií, fanoušků, vedení, ale zejména od sebe samých. Chtějí dokázat, že to v nich je. Jenže čím víc se snaží, tím horší to je. Typická situace popisovaná jako swamp (anglicky bažina). Hokejky svírají křečovitě, postrádají sebevědomí a bojí se pořádně něco udělat, aby z toho nebyl zase průšvih. Chybí důvěra v sebe sama i v tým jako celek a každý se snaží herní situaci na ledě řešit dokonale. A to tak dlouho, až je to v…pytli. V zápase s Islanders jsme mohli vidět nejméně tři případy, kdy hráči měli výborně nalito na střelu z první do odkryté brány, ale tak dlouho si to rovnali, až jejich střela trefila přesunuvšího se DiPietra.

...brousí zobák

Jsou za námi dva víkendové zápasy, takže je na čase si zase trochu klovnout. Začněme zostra -- dvojice Tjutin-Girardi by měla hrát jako první obrana. Je to náš jednoznačně nejlepší pár a měli by být více vytěžováni. Oba pokračují v rozvoji svého potenciálu, jsou velmi dobří v obranné hře, málokdy je vidím mimo správné poziční postavení a jsou jednoznačně naší nejtvrdší dvojkou. Navíc se začíná u obou objevovat i ofenzivní příspěvek, což se čekalo spíše u Fjodora. Vypadá to, že se z nich může stát dokonale fungující a vyvážená dvojice na mnoho let. Tedy pokud v létě podepíší.

Když člověk uváží, že ta letošní sezona je pro Tjutina v podstatě teprve třetí v lize a že Girardi má za sebou 40 zápasů v NHL a nebyl ani draftován, nelze než se nadchnout.

...se představuje

S novou sezonou přicházíme s další novinkou. Ve snaze přinést fanouškům Rangers detailní informace o týmu se chci v této nové rubrice pokusit analyzovat věci trochu do hloubky. Nebudu zde tvrdit, že jsem hokejový expert či -- jako někteří na zahraničních fórech -- profesionální skaut. Sleduji však hokej řadu let a domnívám se, že moje postřehy a názory mohou čtenářům těchto stránek něco přinést.

Své analýzy chci zaměřit na hru týmu v jednotlivých utkáních. Bohužel asi nebude možné, abych sledoval všechny zápasy Rangers v této sezoně, takže rekapitulaci sepíši pouze v případě, že utkání uvidím nebo budu mít dostatek věrohodných informací, abych za ni mohl dát ruku do ohně.

Kromě hodnocení zápasů bych se rád také občas věnoval zamyšlení nad směrováním týmu, výměnami a drafty, případně zajímavými událostmi z historie, které nejsou zrovna známé. Doufám, že se Vám rubrika bude líbit a v komentářích uvítám případnou diskusi.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 03:28:26