Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profily | New York Rangers | první Česko-Slovenský fanouškovský web

Profily

Nedraftovaný trpaslík Martin St. Louis

Přinášíme vám profil jednoho z nejproduktivnějších hráčů posledních sezón NHL Martina St. Louise. Ten byl těsně před letošní uzávěrkou přestupů po neshodách s vedením Tampy vyměněn do New Yorku Rangers, se kterými chce vyhrát Stanley Cup. Ačkoliv po svém příchodu v posledních 19 zápasech základní části fanoušky Jezdců moc nepřesvědčil (1+7), o jeho potenciálu není pochyb a právě on by se mohl stát jedním z tahounů mužstva v playoff. V prvním utkání proti Flyers naznačil své možnosti dobrým výkonem a dvěma asistencemi.

Dvojnásobný olympijský vítěz - Rick Nash

Přinášíme vám profil jednoho z nejlépe placených hráčů New Yorku Rangers - Ricka Nashe.

Rick Nash se narodil 16. června 1984 v kanadském Bramptonu manželům Jamie a Liz Nashovým. S pukem se poprvé viděl ve třech letech, hokej začal hrát v pěti. Po trénincích do večera hrávali s Rickem strýček a otec na zamrzlém rybníku osvětleném světly aut. Když Rick brusil, představoval si, jak supí před nabitým stadionem NHL a to mu dodávalo vlastní povzbuzení. Jakmile skóroval, zvedl ruce, aby uznaly imaginární potlesk z imaginárních tribun. V jistém smyslu vlastně hraje v NHL od desíti let, aniž by o něm někdo slyšel.

Daniel Carcillo - bitkař cestovatel

Obávány bitkař Dan Carcillo nosí dres Jezdců teprve měsíc. Na začátku roku 2014 přišel z Los Angeles zaplnit místo po zraněném Dereku Dorsettovi a zároveň přidat potřebnou tvrdost, kterou soupiska Jezdců zrovna neoplývala. Podívejme se na jeho pestrou kariéru, v jejímž rámci nyní ve své deváté sezóně v NHL nastupuje už za pátý klub.

Profil: Derick Brassard

Přinášíme profil nejproduktivnějšího hráče Rangers v playoff 2013 Dericka Brassarda. Od mládí byl nadějným tvůrcem hry, v quebecké juniorské lize měl za čtyři sezóny průměr téměř 1,5 bodu na zápas a v roce 2006 byl vybrán jako šestka vstupního draftu NHL. Věděli jste, že v mládí byl Derickovým vzorem jeho nynější spoluhráč Brad Richards?

Alain Vigneault - nový trenér Rangers

Zřejmě největší výzva trenérské kariéry čeká pro 52letého Alaina Vigneaulta na Manhattanu. Rodák z Quebecu se stává 34. trenérem v historii Rangers v situaci, kdy je tým pod velikým tlakem zopakovat po dvaceti letech vítězství ve Stanleyově poháru a kdy současné klubové ikoně Henriku Lundqvistovi zbývá poslední rok smlouvy a zdá se, že švédský gólman ji bude ochoten prodloužit pouze v případě, že u Jezdců dojde k výraznému zlepšení proti poslední sezoně. Vigneault přitom zdá se má předpoklady v náročném úkolu uspět.

První volbou Jezdců je Brady Skjei

V noci z pátku na sobotu si vybrali Jezdci z 28. pozice vstupního draftu, konaného v Pitsburghu, obrance Brady Skjeie. Podobně jako v minulých letech (Kreider, Miller, Bourque, Stepan) vsadil tým v čele s Gordie Clarkem a Jeffem Gortonem na hráče jež prošel americkým výchovným hokejovým programem. Oproti letům minulým však nevybrali útočníka, ale obránce se jménem Brady Skjei.

Carl Hagelin: švédský blesk, který ohromil Manhattan

Poté, co Jezdci drtili jednoho soupeře za druhým, dostali se ve druhé polovině listopadu do úzkých. Nedokázali si pořádně přihrát, nebezpečně vystřelili jen zřídkakdy a jejich bruslení navodilo dojem, že mají na nohách přidělané závaží. Lodivod John Tortorella proto udělal vítr v kabině a ze záložního mužstva přivedl nové tváře. Jednou z nich byl i Carl Hagelin. Kdo by řekl, že právě on přispěje k lepšímu hernímu projevu Rangers.

Posledního Čecha nahradil stagnující talent

Organizace Rangers přišla o svého posledního českého zástupce. Postaral se o to generální manažer klubu Glen Sather, který vyměnil Tomáše Kundrátka do Washingtonu. Opačným směrem putoval François Bouchard. Útočník, jenž jako junior dominoval, ale mezi profesionály ustrnul.

NEDĚLE: Splní svůj devítiletý závazek?

Bez zdanění rovných 60 milionů dolarů. Tolik peněz mohl stát film, na němž jste byli v kině, počítačová hra, která vás na nějaký čas přitahovala k monitoru, nebo nemocnice, okolo níž ráno jezdíte do práce. Mezi fanoušky newyorských Rangers je to ale především částka, kterou by si měl Brad Richards vydělat do roku 2020. V té době už bude lidstvo studovat přes internet a létat na asteroidy jako Bruce Willis ve snímku Armageddon. Alespoň podle některých studií. Je tedy vůbec možné, aby 31letý centr splnil svůj předlouhý závazek?

SOBOTA: Richards, Gáborík a kdo dál?

Slovák Marián Gáborík polykal v uplynulém ročníku jednu hořkou pilulku za druhou. Vykloubil si rameno, trápila ho třísla, utrpěl otřes mozku. A když už vyjel na led, nebylo to ono. Bruslil bez zápalu a gólové hody pořádal jen zřídka. V bojích o Stanleyův pohár navíc ukončil Jezdcům sezonu nešťastnou tečí a na následném světovém šampionátu se s domácí reprezentací topil v moři porážek. V letní přípravě tak má rodák z Trenčína o motivaci postaráno. Od vedení Rangers navíc dostal předčasný dárek k Vánocům – elitního centra Brada Richardse. Klapne jim to spolu? A najdou vhodného parťáka na levé křídlo?

PÁTEK: Jezdci získali elitního centra i člověka

Když v té době 20letý Brad Richards poprvé překročil práh New Yorku, připadal si jako Alenka v říši divů. „Uchvátilo mě to,“ řekl tehdy. „Pořád jsem musel otáčet hlavu.“ Ve slavné Madison Square Garden navíc rozehrával buly proti legendárnímu Marku Messierovi. Nyní, o 11 let později, to bude právě Richards, kdo v dresu Rangers zamíří jako elitní centr ke středovému kruhu, aby pro své spoluhráče získal první kotouč v utkání. Nebývale charakterní hokejista totiž na Manhattanu podepsal devítiletý kontrakt na 60 milionů dolarů.

ČTVRTEK: O Canada!

Pokud čeští hokejisté bojují na mezinárodních akcích o medaile, republika ze středu Evropy je na nohou. Oproti Kanadě je to však slabý šálek čaje. Tamější populace totiž žije hokejem dennodenně. Děti ve školách se na tělocviku učí místo kopání do míče bruslit a v hodinách dějepisu si zase procvičují historii jejich národního sportu. Kanadská láska k drsné hře už dokonce pronikla i do vesmíru. To když astronaut Marc Garneau vzal na palubu raketoplánu hokejku a puk. Jistě si tedy dokážete představit, jak těžké je dostat se do reprezentačního mužstva Kanady. Brad Richards to dokázal hned čtyřikrát, ne vždy ale měl důvod k oslavám.

STŘEDA: Nový tým, nová role

Desátého listopadu 2007 vyjeli hokejisté Dallasu na led Los Angeles, aby odčinili nepříliš povedený vstup do sezony. Ještě osm minut před koncem třetí třetiny se zdálo, že se jim to podaří, neboť vedli už 4:0. Pak ale Stars zkolabovali. Herně zcela odpadli a mohli být rádi za bod po porážce 5:6 v prodloužení. To vlastníka texaského klubu Toma Hickse rozezlilo natolik, že vyhodil generálního manažera Douga Armstronga, který v organizaci působil na různých pozicích již 16 let, a nahradil ho dvojicí Brett Hull – Les Jackson. Právě tato neobvyklá manažerská dvojka se následně zasadila o příchod Brada Richardse, v němž našla inspiraci nová generace Stars.

ÚTERÝ: Na vrcholu kariéry

Po otevření arény St. Pete Times Forum v roce 1996 si vedení Lightning mohlo mnout ruce. Návštěvnost byla velmi slušná a tamější hokejisté už nemuseli hrát domácí klání na baseballovém stánku Thunderdome. Zdálo se, že kanadský národní sport si může najít důstojné místo i mezi floridskými palmami a plážemi. Jenže pak přišel zlom. Fanoušky klubu přestaly bavit neustálé porážky a hlediště se postupně vyprazdňovalo až na polovinu bezmála dvacetitisícové kapacity. Do takového prostředí tenkrát dorazil Brad Richards. Kdo by si pomyslel, že v té době 20letý nováček změní tým společně s Martinem St. Louisem a Vincentem Lecavalierem k nepoznání.

PONDĚLÍ: Lecavalierovi v patách

Glen Richards si jako obvykle připravil potřebné náčiní, načež na své lodi vyplul do vod kolem Murray Harbour, aby vylovil co nejvíce humrů či hřebenatek. Jinak by se totiž neuživil. Tentokrát s ním byl i malý Brad, jehož ale podobné výpravy příliš nenaplňovaly, a proto řekl: „Tohle není nic pro mě.“ Otec souhlasil. Chtěl pro svého syna lepší život, než je ten, který nabízí Ostrov prince Edwarda, kde se velká část obyvatel živí rybolovem. Tento záměr si však pro vyrůstajícího Brada žádal dlouhé stěhování, jež se neobešlo bez slz a finančních prostředků. Hokejoví fanoušci po celém světě ale už vědí, že to byl dobrý krok.

Nejhokejovější šerif Jezdců od výluky? Michael Rupp

New York, concrete jungle where dreams are made of. (V překladu: New York, betonová džungle, kde se uskutečňují sny.) Pokud někdy Michael Rupp slyšel Aliciu Keysovou, jak zpívá refrén písně Empire State of Mind, na jeho tváři se jistě objevil úsměv. Útočníkovi s tvrdými pěstmi se totiž jeden newyorský sen splnil. Bude hrát hokej za tým Original Six a dostane za to štědře zaplaceno. Jinými slovy, Rupp si v následujících třech letech na Manhattanu vydělá 4,5 milionu dolarů. Zhruba tolik vyinkasoval v předešlých jedenácti sezonách své profesionální kariéry. Než však došel až sem, musel se 31letý Američan hodně zapotit. Jak při zápasech, tak na operačním sále.

První volba Jezdců – J.T. Miller

V noci z pátku na sobotu našeho času, bylo jako 15. v pořadí vyzváno vedení Jezdců, aby oznámilo všem fanouškům a novinářům svou první volbu v letošním vstupním draftu. Ač byli k dispozici hráči, o nichž se mluvilo v souvislosti s týmem ze středu New Yorku mnohem více (např. Mark McNeil), Gordie Clark hlavní skaut organizace se rozhodl pro Jonathana neboli J.T. Millera.

Tento 185 cm vysoký a 86 kg vážící útočník narozený ve Východní Palestine v Ohaiu 14. března 1993 prošel hokejovým programem v Severní Dakotě, z nějž vzešli hráči jako Jonathan Toews, Travis Zajac nebo Zach Parise. Letos odehrál v americkém rozvojovém programu (USNTDP) 21 utkání s bilancí 3+12 v americkém výběru do 18 let pak dalších 56 utkání (15+35) a na Světovém šampionátu do 18 let pak 6 zápasů (4+9).

Možná budoucí ofenzivní motor Jezdců

Je tomu přesně 15 let, kdy nastoupila do „zlaté éry“ hokejová reprezentace České republiky. Ano začalo to přesně na MS ve Vídni. Na tom by na první pohled nebylo mnoho zajímavého z pohledu Jezdců z New Yorku. Už na ten druhý, ale zjistíme, že zde trocha spojitosti je. Ve finále proti hokejové velmoci Kanadě jsme ještě 40 vteřin před koncem hráli nerozhodně 2:2 a obě branky Kanady vstřelil nevysoký bojovník Steve Thomas. Loni touto dobou pak Jezdci ve vstupním draftu ukázali v druhém kole na nevelkého hráče s totožným příjmením.

Bylo to celkem nečekané a po synovi legendárního obránce Raye Bourqua Ryana vybraného vedením klubu o rok dříve ve třetím kole vstupního draftu, byl vybrán další syn slavného otce tentokrát křestním jménem Christian.

Zapomeňte na Gáboríka. Nejlepším střelcem Rangers je Brian Boyle

Zázrak na Manhattanu. Pokud by se točil film o Brianu Boylovi, dostal by zřejmě tento název. Útočník newyorských Rangers je totiž v přestávce před Utkáním hvězd NHL nejlepším střelcem svého mužstva. Mužstva, jehož barvy obléká jeden z nejlepších hokejových kanonýrů planety, Marián Gáborík. Boyle, jehož jméno znali do této doby jen fanoušci Rangers a zapálení konzoloví hráči NHL 2011, ale kromě střílení branek zvládá i další věci, které jsou pro vítězství podstatné. Kouč Jezdců, John Tortorella, sází na dvoumetrového centra stále víc.

Profil: Alexandr Frolov

Své roky slávy má už dávno za sebou, přesto Alexandr Frolov není hráč, který by patřil do starého železa. Do newyorského týmu přišel ruský forvard s optimismem diváků, protože se stal posilou, od které se velmi nečekalo. Alex není silný tahoun týmu, ale když má svůj den, může ovládnout celý led právě on. Na rušný Manhattan přišel z Los Angeles - Kings ho po sedmi letech spolupráce poslali na listinu volných hráčů. Dostal mnoho nabídek do ruské Kontinentální ligy a našlo se i pár jiných klubů NHL, jež projevily o Alexe zájem. Alexandr Alexandrovič Frolov se však rozhodl ještě na chvíli zůstat v NHL a zavítal do New Yorku. Důvěru fanoušků si získal snad již podpisem smlouvy s Rangers, díky jednoročnímu kontraktu na tři miliony dolarů; Glen Sather nemohl nic zkazit. Frolov se tak stal pomocníkem mezi první a druhou lajnou. Nyní pobírá o milion dolarů menší plat než u Kings v Západní konferenci a čeká se od něj překročení hranice 30 gólů za sezonu jako v minulých letech.

Jágrův učeň Dubinsky dospěl a chce se stát lídrem Jezdců

Přílišné pozornosti skautů si nikdy neužíval. Přesto se prodral do nejvyšší zámořské hokejové ligy a stal se pevnou součástí newyorských Rangers. Jenže Brandon Dubinsky chce jít ještě dál. Ve svých 24 letech se podle svých slov cítí nejlépe ve své kariéře a chce být tahounem Jezdců. Ostatně není tajemstvím, že Dubinsky je jedním z kandidátů na budoucího kapitána klubu z Manhattanu.

Pracovitý a upřímný aneb Matt Gilroy trochu jinak

Matt Gilroy má za sebou premiérový ročník v dresu newyorských Rangers, kteří ho z bostonské univerzity nalákali na dvouletý kontrakt v celkové výši 3,5 milionu dolarů. Americký obránce zakončil sezonu v NHL s bilancí 69 zápasů a 15 bodů (4+11). Mihl se i v nižší AHL. V průběhu svého nováčkovského ročníku si 25letý urostlý bek (188 cm, 88 kg) stihl udělat čas na otázky Marka Malinowského pro server thehockeynews.com, přičemž odkryl některé části svého soukromého života.

Už nikdy jako dřív. Girardi musí být oporou

Bez zdanění 13,3 milionů amerických dolarů. Za takovou sumu se dá pořídit více jak 60 luxusních automobilů Lamborghini Gallardo nebo vojenský vrtulník AH-64 Apache. Prezident a generální manažer New York Rangers, Glen Sather, se tyto peníze rozhodl investovat do čtyřleté spolupráce s Danielem Girardim. Kanadský obránce se tím zařadí mezi předně placené hráče klubu a ve svých 26 letech se musí stát oporou týmu. Nemá na výběr. Fanoušci ve světě National Hockey League dobře placeným hráčům chyby neodpouštějí.

Profil: Martin Biron

Věčně druhý, takové přízvisko by mohl mít Martin Biron - nová brankářská posila, která bude během příští sezony asistovat manhattanské jedničce, Henriku Lundqvistovi. Biron se bude snažit být kvalitním pomocníkem v bráně, ale také se pokusí vrátit na výkonnostní úroveň prvního brankáře, nebo se jí alespoň co nejvíce přiblížit. Jedná se o respektovaného gólmana, kterého však téměř vždy nahradil někdo lepší. Martin letos zavítal již do čtvrtého klubu v NHL a s Rangers si zahraje už svůj čtrnáctý ročník v nejvyšší lize.

S Jezdci podepsal smlouvu na dva roky ve výši 1,75 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 35 mil. korun) a během dvou příštích sezón ukousne z platového stropu 875 000 USD za rok, čímž získá o trochu víc než jeho předchůdce v roli dvojky Alex Auld.

Mats Zuccarello Aasen: hráč s krkolomným jménem a kouzelnýma rukama

Prezident a generální manažer New York Rangers, Glen Sather, opět lehce zahrál svým kolegům na nervy. Poté, co předešlé léto ulovil žádaného volného agenta Matta Gilroye, se mu podobný kousek podařilo zopakovat i s blížícím se koncem uplynulé sezony. Na Manhattan totiž nalákal Matse Zuccarello Aasena.

Mladý Nor s italskými předky zaujal hokejovou veřejnost nejen svým krkolomným jménem, ale především tím, co dokáže na ledě. Ačkoliv nikdy nebyl draftován, podmanil si Evropu. Kraloval produktivitě Elitserien (švédská nejvyšší soutěž; pozn. autora) a vedl tým Norska jak na mistrovství světa, tak na olympijských hrách ve Vancouveru. Nyní míří do zámořské NHL, kde bude soupeřit s nejlepšími hráči na světě.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 05:48:07