Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ...a datle

...a datle

Na světě existuje celkem 22 rodů datlů. Z těch všech požírá datle jenom jeden exemplář. Já. Cože? Že tohle číst nechcete? Takže zase o Rangers…

Kdo by si rád početl o tom, že za vyřazení Jezdců mohou rozhodčí, Ryan Hollweg nebo erekce erupce na Slunci, ten ať tiše a urychleně opustí tuto seanci. Jediným viníkem jsou totiž Rangers sami.

Mohl bych hned říct, co je hlavním důvodem toho, že hráči už vesele leští…golfové hole. Nicméně určitě bude zábavnější propracovat se k tomu postupně. Zápasy série byly vyrovnané. A přestože se mohlo zdát, že měli Pens místy až drtivou převahu, nebylo to zase tak, že by Blueshirts točili jak na kolotoči. Tlak tu byl, ale brankových příležitostí přiměřeně. Odečteme-li branky do opuštěné svatyně, pak tři zápasy skončily rozdílem jednoho zásahu, ve dvou odskočil vítěz o góly dva. Henrik Lundqvist si samozřejmě řekl svoje.

Celá série se měla motat okolo toho, jak zastavit Crosbyho a Malkina. Tak trochu se to nepovedlo. Malkin si připsal 7 bodů (4+3) a Crosby 6 asistencí. I s tím si tým mohl poradit. Jenže neporadil. Lídři týmu vyjma Jágra (3+4) a částečně Gomeze (1+3) zmizeli. Shanahan se ze svého kómatu neprobral. Avery, jehož jsem před sérií vyzýval k tomu, aby se dostal do hlav mladých hvězd Tučňáků, zmizel stejně jako vloni v duelu se Sabres. Byl dokonce tak neviditelný, že člověka napadalo, jestli náhodou už nezačal tu stáž v časopise Vogue…

Zde lze tedy hledat první příčinu – ty zkušenosti a tahouni v týmu měly být naší výhodou. Jenže je plně zastínili mladíci na druhé straně. A Averyho naprosto přeprovokatéroval (je to vůbec slovo?) Ruutu.

Bylo jasné, že naše obrana to nebude mít lehké. Rychlí a draví Pens jim nenechali vydechnout ani ve chvíli, kdy byl puk na našich hokejkách. Všichni víme, že s agresivním napadáním má naše obrana potíže, ale způsob, jakým beci odevzdávali puky, byl ostudný. Místo jednoduché hry se předháněli v tom, kdo lépe napodobí Sandise Ozolinše. Dařilo se. Za umělecký dojem bych dal plné známky…

Kromě provokací od Averyho bylo cestou ke znervóznění a rozhození hvězd soupeře také hraní do těla. Jenže to by na to Jezdci museli mít personál a taky trochu odvahy. Všimněte si, jak se Tjutinovi podařilo ve 4. klání rozhodit Crosbyho natolik, že byl neviditelný. Malkin se zase víc pral než hrál.

Někteří z vás ví, že aktivně působím na fóru OutsideTheGarden.com. Po třetím zápase jsem tam psal, že je konec. To asi napadlo mnoho z vás, ale já měl jiný důvod než jen ten, že „je to prostě v pytli“ a že historie se láme těžko. V prvním zápase tým neudržel vedení 3:0. Tento moment výrazně poznamenal celou sérii. Takže namísto roztřesených mladých Tučňáků, kteří se měli letos poprvé vyrovnávat s prohrou v play-off, a nabuzených, sebevědomých Rangers, tu byla situace naprosto opačná. Ta prohra cosi uvnitř hráčů zabila. Nazvěte to, jak chcete – ducha, bojovnost, odvahu, sebevědomí… Víc jmen tomu asi nevymyslím, ale modří chytří už vědí, tukanům by nepomohl ani kopanec vy-víte-kam.

Třetí zápas byl zlomový. Ne proto, že to po něm bylo 3:0. Ale kvůli průběhu toho zápasu. Pokaždé, když měli Jezdci něco dobře nastartováno, když to vypadalo na solidní obrat, když už se zdálo, že Pens se potápějí, přišlo něco, co je zlomilo. Začátek poznamenal brzký gól hostů. Jezdci se pak zase rozjeli a vyrovnali, ale Laraque a Malkin je opět postrčili dva kroky zpět. Tým se nevzdal, bojoval a znovu vyrovnal. Chvíli nato Gomez nastřelil tyč. Pak přišel Hollwegův moment, jímž ukončil svou kariéru v dresu Rangers a pravděpodobně i v NHL. Pittsburgh přesilovku samozřejmě využil.

Tým se pak dal dohromady a o přestávce zmobilizoval síly, ale 150 vteřin po buly šel zpátky do kolen. Tohle už se nedalo rozdýchat. Bylo vidět, že tenhle zápas usmrtil poslední zbytky toho, co neumřelo po zápase prvním. Tušil jsem, že další zápas vyhrajeme, ale bylo mi jasné, že ti kluci už to vnitřně vzdali. Ten kopec byl prostě moc strmý.

Než se dostanu k onomu hvězdnému závěru, který jsem slíbil na začátku, zmíním ještě výkony Henrika Lundqvista. Někdo určitě řekne, že mohl zachytat lépe a zkusit nějaký zápas pro nás ukrást. Ano a ne. Ve druhém utkání (0:2) tým parádně podržel a dával mu až do konce šanci to urvat. Čtvrté klání odchytal bez inkasované branky. Ač se to nezdá, celkově na něj šlo jen o jednu jedinou střelu více než na Fleuryho. Já vám řeknu, proč se to nezdá – z hlediska nebezpečnosti střel měl Lundqvist mnohem více práce než jeho protějšek.

"Tak už nás nenapínej, DaTeLi. Co tedy rozhodlo tu sérii? Byli to rozhodčí?"

Ač bych to sem napsal strašně rád, tak ne, nebyli to sudí. Všem, kdo mají zdravé oči a nenosí do spaní trenýrky s tučňákem…[pozn. pro všechny příslušnice toho lepšího pohlaví: uvědomuji si, že Rosenheim měl pravdu, když pravil, že „Ženský nenosej trenyrky, vole!“, rozhodl jsem se však respektovat zdejší většinu]…takže všichni ti nezatížení láskou ke Crosbymu s Malkinem museli vidět, že led nebyl rovný a že zebry pruhované překvapivě často dělaly chyby ve prospěch Pens. To se čekalo. Ale poměr trestných minut bez desítek je 64:60 pro Penguins. Nemněte si už ty oči, budete mít mžitky. Vidíte totiž dobře.

A tam, přímo tam hledejte klíč k téhle sérii. Přesilové hry. Tam, kde Crosby & Co. dominovali, Jezdci naprosto vyhořeli. Poměr přesilovkových gólů? Nepočítám-li ten Jágrův zásah do prázdné, pak je to: Rangers 2, Penguins 5. Není o čem mluvit. Nejpodstatnější na tom ale je, že náš soupeř ty góly střílel, když je potřeboval.

Zápas č. 1: vítězný gól na 5:4 minutu dvacet před koncem
Zápas č. 2: vítězný gól na 1:0
Zápas č. 3: klíčové góly na 3:1 a 4:3 (vítězný)
Zápas č. 5: první branka utkání

Ještě někdo pochybuje o tom, že za naším vyřazením je naše neschopnost dát branku, když je nás tam o jednoho (nebo dokonce 2! – viz třetí utkání) navíc? Vážně? Tak se podívejte, jak to dopadlo, když jsme ty góly dali. Ano, výhra v zápase č. 4. Cože? On ještě někdo nevěří? Budiž...

Zápas č. 1: stav 3:2 Rangers, 2 minuty přesilovka
Zápas č. 2: Rangers měli 4 přesilovky před tím, než Pens dali na 1:0
Zápas č. 3: stav 3:1 Penguins, Rangers mají skoro 5 minut přesilovku, dvakrát v tomto úseku dvojnásobnou
Zápas č. 5: stav 0:0, Rangers mají 3 přesilovky, než v oslabení inkasují

Teď už může pochybovat jenom zaslepenec nebo naprostý laik.

Naše přesilovka hrála stejně tragicky jako v základní části. Postávání kolem, čekání na to, co kdo vymyslí. Bez pohybu nebyl pro bránící hráče problém pokrýt uličky pro přihrávky i prostory pro střelu. Takže beci nestříleli a ani pořádně nerozehrávali. To umožnilo bránícím útočníkům vysunout se až skoro k modré čáře, protože nemuseli mít obavu z toho, že by byli obehráni a vyřazeni ze hry. Což sebralo obráncům klid a čas na rozehrávku/střelu, takže jsme na začátku toho stejného kruhu.

Člověk, který stojí za secvičením přesilovky, by měl být okamžitě vyhozen. Ať už je to Renney nebo Pearn (spíše on), odvedl neskutečně mizernou práci. S takovými hráči není možné hrát takovou tužku. Vždyť ani koh-i-noor by nevyrobil lepší…

Penguins jsou mnohem údernější tým než Rangers. Taky je to stálo 5 let plácání se na dně, než se k tomu dopracovali, a potřebovali 5 (!!!) tahů v prvním kole draftu (2x 1. místo, 2x 2. místo, 1x 5. místo). Plus drahou výměnu Hossy. Rangers měli na to je porazit. Ovšem jen a pouze v případě, že předvedou svoje úplné maximum. A to se nestalo. Za brzký konec tak mohou vinit jen sebe.

Na celkovou analýzu sezony je ještě brzy, to zklamání musí odeznít. Než se tak stane, dovolím si uklovat se ke spánku. Díky za Vaši celosezónní pozornost, porucha není na Vašem přijímači a dobrou chuť, pokud zrovna obědváte.

Let’s Go Rangers!
klov-klov-klovklovklov

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 07:03:55