Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zápasy | New York Rangers | první Česko-Slovenský fanouškovský web

Zápasy

Jezdci ovládli první třetinu zápasu v Ottawě, vezou domů dva body

Jezdci dnes zavítali k odpolednímu utkání do Ottawy, proti níž se jim poslední dobou příliš nevede. V posledních 5 vzájemných utkáních nezískali ani bod, dvakrát letos odešli proti Sens s nulou na straně vstřelených branek a vzájemná bilance z posledních 18 utkání hovoří jasně – Senátoři vyhráli patnáctkrát. Jsou to však hokejisté z hlavního města Kanady, kterým se nyní výsledkově ani herně nedaří. Táhnou za sebou šňůru pěti utkání v řadě bez výhry a pokud by ji dnes prodloužili, byla by to jejich nejdelší smolná série za více než desetiletí.

Na straně Rangers naopak panovala pohoda. Jaromír Jágr se po návratu Martina Straky zvedá a tým v minulém zápase konečně porazil odvěké rivaly z Long Islandu. Radost trenéru Renneymu kazilo jen zranění Paula Mary. Mnoho slz však neuronil – do sestavy se po 13zápasové pauze zaviněné zraněním vrátil Marek Malík. Český obránce zaujal post vedle svého parťáka z obrany Michala Rozsívala, zatímco Marc Staal se posunul do dvojice se Strudwickem.

Rangers konečně dokázali zvítězit v derby

S Ryanem Callahanem, ale bez Seana Averyho v sestavě nastoupili Blueshirts v Madison Square Garden k duelu s Islanders. Velké znepokojení mezi domácími fanoušky vyvolávala nepřítomnost bojovníka Averyho, jenž měl už dlouho problémy s levým zápěstím a toto zranění se postupně stále více komplikovalo. Poslední utkání proti Dallasu odehrál Avery dokonce se znecitlivělou rukou a vyšetření po zápase ukázalo, že bude nutná operace. Přesto chtěl dnes 27letý útočník nastoupit a operaci podstoupit až v pátek, vedení týmu bylo ovšem proti a tak se kanadský útočník podrobil chirurgickému zákroku již ve čtvrtek. Averyho ochota odehrát s bolavým zápěstím ještě jedno utkání byla ovšem jasnou prezentací toho, že samotní hráči berou newyorské derby prestižněji než ostatní zápasy a hodlají zlomit sérii tří vítězství Islanders v řadě.

Jezdci těsně podlehli Dallasu

Přestože Tom Renney neudělal jedinou změnu ve složení jednotlivých útoků oproti poslednímu utkání, sehráli Rangers zcela jiný zápas než na Floridě. S trochou nadsázky by se dalo utkání popsat jako souboj mezi ofenzívou Blueshirts a brankářem Dallasu Mikem Smithem.

Jezdci vlétli na hřiště jako vyměnění oproti předchozím zápasům a od první minuty hýřili v ofenzívě nápady a zdravou agresivitou. V 7. minutě za to byli poprvé odměněni. Jágr zkoušel přihrávat na zadní tyč Strakovi a od jednoho z obránců Stars se puk odrazil do branky hostí. Branka samozřejmě byla připsána českému útočníkovi a ten tak přetrhl svojí sérii pěti zápasů bez bodu. Rangers hráli ofenzivněji než kdykoliv jindy v tomto měsíci a díky tomu měli trvalou převahu, ze které ovšem během úvodní třetiny nedokázali vytěžit další gól. Navíc pootevřené defenzívy domácích využil ve 20. minutě Jussi Jokinen, který se dostal do samostatného úniku a potvrdil, že v této disciplíně patří k nejlepším hráčům na světě, když nedal Lundqvistovi nejmenší šanci a vyrovnal na 1:1.

Rangers vyhráli venku popáté v řadě

Na porážku v newyorském derby, při které Blueshirts vstřelili jediný gól, zareagoval Tom Renney změnami v sestavě. Oživit elitní formaci přišel Chris Drury, který se přesunul na levé křídlo Dubinskymu a Jágrovi. Tento post není pro Druryho ničím novým, nalevo hrál již během svého působení v Coloradu. Greg Moore, nejlepší střelec Wolf Pack v této sezóně, nastoupil ke svému prvnímu utkání NHL na centru třetí řady s Průchou a Hossou na křídlech. Významných změn dospěla i obrana, v jejíž případě šlo ale o vynucenou změnu, protože do utkání kvůli zdravotním komplikacím nenastoupil nejlepší střelec Blueshirts Rozsíval. Po boku Staala nastupoval Mara a ve třetím páru se se Strudwickem objevil další debutant – Ivan Baranka.

Rangers letos stále čekají na vítězství v newyorském derby

New York Islanders letos v základní části poprvé zavítali do Madison Square Garden a hned v ní dokázali vybojovat cenné vítězství. Celkově se jednalo o třetí střetnutí obou týmů v sezóně a Rangers se v něm opět střelecky trápili. Letos zatím dali svým rivalům z Long Islandu pouze čtyři góly... Hlavní postavou Ostrovanů byl i tentokrát Rick DiPietro, jenž z posledních deseti zápasů proti Blueshirts měl sedm výher, průměr 1,98 obdržené branky na zápas a úspěšnost zásahů přes 94,5 procenta. V pondělí si své statistiky ještě více vylepšil.

Rozsíval v hlavní roli, Rangers válí dál

Jezdci přilétali do Pittsburghu na vítězné vlně – své poslední 4 bitvy vyhráli, tři z nich byly hrány venku a z posledních devíti zápasů si hýčkali bilanci 8-1-0. Zápasem s domácí družinou Sydney Crosbyho také Jezdci zakončili čtyřzápasový trip po arénách soupeřů.

Úvodní nadpis však málem vypadal jinak. Michal Rozsíval byl sice v první třetině v hlavní roli, ale v negativním slova smyslu. Byl viníkem obou inkasovaných branek a přesto, že Jezdci měli šance, jejich výkon v prvním dějství se dal označit za dost mizerný. A nic na tom nemění fakt, že si první příležitosti vytvořili oni.

Blueshirts vyhráli ve Philadelphii na nájezdy

K souboji o první místo v Atlantické divizi přijeli Rangers do Philadelphie. Wachovia Center je letos nedobytnou pevností, Flyers ve své hale vyhráli všech dosavadních šest utkání. Zatímco domácí si před utkání užívali tři dny odpočinku, Jezdci měli v nohách včerejší náročný zápas v New Jersey. V utkání s Ďábly dostali Blueshirts brzký gól a i ve Philadelphii od něj nebyli moc daleko. Po minutě hry totiž našel Umberger před Lundqvistem volného Briera, jenže ten si s Králem Henrikem poradit nedokázal. To byl však pouze odklad pohromy, Rangers nezačali příliš dobře a Flyers si vytvořili tlak. To co se nepodařilo z dobré pozice Brierovi, se povedlo ve 4. minutě z rohu za brankou Dowdovi. Hráč z checking line Flyers zaskočil Lundqvista střelou z nulového úhlu a švédský gólman si sám srazil puk do branky.

Rangers potřetí v sezóně porazili New Jersey

Potřetí v sezóně se Blueshirts střetli s Devils, z toho poprvé na jejich hřišti, přesto dokázali potřetí zvítězit a to dokonce nejvyšším rozdílem jaký byl letos ve vzájemných zápasech těchto dvou týmů k vidění. Jezdci nastoupili v tradiční sestavě, oproti utkání v Torontu se pouze vrátil do sestavy odpočatý Henrik Lundqvist.

A hned v prvních minutách utkání bylo nezvykle rušno. Domácí se po 35 vteřinách hry ujali z nenápadné akce vedení. Oduya nahodil puk od modré čáry, Zajac mezi kruhy lehce pozměnil dráhu kotouče a Lundqvist tečovanou střelu vyrazil pouze před sebe, kde stál zcela osamocený Langenbrunner, pro něhož už nepředstavovalo velký problém trefit odkrytou část branky. Po tomto gólu musel hodně zpytovat svědomí Girardi, který měl mít amerického útočníka na starosti.

Rangers venku konečně zvítězili

Na sedmý pokus se Blueshirts konečně povedlo v letošní sezóně urvat dva body i mimo domácí led. Jezdci byli posledním týmem ligy, který ještě venku nevyhrál. Toronto bylo na překonání této série vhodným soupeřem, protože čtyři z předchozích pěti domácích utkání prohrálo. Rangers nastoupili do zápasu s jedinou změnou v sestavě, ale to hned na tom nejdůležitějším postu. Místo Lundqvista dostal v brance příležitost poprvé v sezóně Valiquette a zanechal rozhodně dobrý dojem.

V první třetině toho k vidění mnoho nebylo. Diváky ze sedadel zvedly akorát potyčky mezi Averym a Tuckerem. Tito hráči se už delší dobu nemají příliš v lásce a k první drobné potyčce mezi nimi došlo dokonce už při předzápasovém rozbruslení. Jejich vzájemné šarvátky během hry postupně gradovali až se ve 14. minutě porvali. Ze souboje vyšel jako vítěz Avery, kterému se podařilo povalit svého soka na led.

Rangers na domácím ledě ukázali vzrůstající formu

Obrovský rozdíl dosud panuje mezi zápasy Rangers v Madison Square Garden a na hřištích soupeřů. Zatímco na domácím ledě se Blueshirts radovali sedmkrát z devíti utkání, venku dokázali zatím v šesti střetnutích vybojovat jediný bod. V úterý k němu neměli příliš daleko, ale kolaps ve třetí třetině znamenal porážku od Islanders. A kde jinde by si měli Jezdci spravit chuť než na domácím ledě, navíc proti Penguins, proti kterým se Blueshirts v MSG pravidelně daří – z posledních sedmi vzájemných zápasů hraných na Manhattanu získali Rangers slušných 11 bodů. Domácí nastoupili oproti poslednímu zápasu s jedinou změnou v sestavě, když si svá místa prohodili Gomez a Drury.

Jezdci opět padli v derby s Isles

Prodloužit vítěznou sérii na 5 utkání – tak zněl cíl Jezdců v souboji s městským rivalem z Long Islandu. Měli dostatek důvodů k optimismu. Ve šňůře šesti domácích zápasů pětkrát vyhráli, soupeřům dovolili jen šest branek a v oslabení neinkasovali ani jednou. Sestava zůstala stejná jako v posledních dvou utkáních.

Hned v první minutě měla první formace menší nápor, v protiakci se Comrie ocitl sám před brankou, ale přihrávku od levého mantinelu nezachytil. Chvíli po něm se v další příležitosti ocitl Gervais, když při přečíslení 3 na 2 dostal puk do jízdy na levém křídle, ale Lundqvist jeho pokus bez problémů zlikvidoval.

King má další nulu, Rangers vítězství

Jezdci utkáním s Flyers uzavřeli svou letošní nejdelší domácí šestizápasovou šňůru, a to soubojem s vedoucím celkem Atlantické divize. Východní konference je letos zatím velmi vyrovnaná a o naší divizi to platí dvojnásob. Každý bod se tedy cení a Rangers navíc chtěli prodloužit svou sérií tří vítězství v řadě.

Před utkáním se spekulovalo, zda nastoupí Jaromír Jágr, jehož trápila poranění třísla. Na rozdíl od Marka Malíka kapitán domácích nakonec nastoupil a sestava se tak oproti zápasu s Devils nezměnila. Soupeři se pro toto utkání vrátil do sestavy Simon Gagne.

Lundqvist vychytal další vítězství

Přestože je odehrán už první hrací měsíc základní části, Rangers se dosud nepovedlo bodovat ve dvou utkáních za sebou. Ba co víc, nedokázali ještě nikdy alespoň dvakrát skórovat ve dvou po sobě jdoucích zápasech. Pokud bychom tedy měli odhadovat výsledek zápasu s Washingtonem podle dosavadních výsledků, museli bychom tipovat prohru domácích a maximálně jeden gól v Kolzigově síti. Takový výsledek ale samozřejmě nebyl cílem Blueshirts, kteří nastoupili v nezměněné sestavě oproti předchozímu utkání s Tampou.

Dawes má fazónu, Rangers zkrotili Blesky

V dnešním nočním utkání přivítali Rangers soupeře z jihu. Šlo o souboj trápících se domácích a Tampy Bay, která letos ještě venku neuspěla. Současně se proti sobě postavili dva švédští brankáři – Henrik Lundqvist a Johan Holmqvist, který dříve působil v systému Jezdců.

Utkání začalo svižně a hned ve 34. vteřině domácí Gomez vybojoval přesilovku, když jej při průniku po křídle zahákoval obránce Paul Ranger. Početní převahu zahájila řada Dawes-Dubinsky-Průcha a posledně jmenovaný si také připsal první střelu. Přišla však po dlouhém váhání a nebyla tak příliš nebezpečná. Podstatně lépe si vedla první formace Blueshirts, když se Drury ocitl sám před brankou, ale trefil pouze Holmqvista. Přesilovku uzavřela Rozsívalova střela od modré, kterou brankář hostů chytil do lapačky.

Dawes s Lundqvistem hvězdami zápasu s Devils

Čtyřikrát za sebou opouštěli Jezdci led se sklopenou hlavou. Všechny jejich předchozí porážky přitom měly stejného jmenovatele; tým byl neschopen vstřelit branku dříve než v polovině třetí třetiny nebo v situaci, kdy prohrával o méně než tři branky. Navíc se Rangers začala nepříjemně rozrůstat marodka, ze hry pro zápas s New Jersey byli hned tři útočníci; Avery je kvůli vykloubenému ramenu mimo hru už od začátku sezóny a jeho návrat do sestavy se plánuje až za 7-10 dní, Straka má zlomený prst z utkání s Bostonem a Jezdci se bez něj budou muset ještě přibližně měsíc. Jako poslední ze sestavy vypadl s podvrtnutým kolenem z posledního utkání Callahan, jehož na ledě znovu uvidíme nejspíš za dva týdny. Tato zranění samozřejmě donutila Renneyho notně pozměnit sestavu oproti svým původním plánům a tak se na ledě objevili i hráči, se kterými se pro letošní sezónu příliš nepočítalo. Za všechny je třeba jmenovat především Nigela Dawese, jenž byl sice na závěr tréninkového kempu odeslán na farmu, ale v Hartfordu dlouho nepobyl a brzy se vrátil do prvního mužstva. Což je jedině dobře, protože to byl právě on, kdo zlomil čtyř zápasové prokletí Blueshirts.

Senátoři se pro Jezdce stávají noční můrou

Přesně týden po prvním letošním vzájemném utkání se Rangers střetli podruhé v sezóně s Ottawou a sehráli zápas velice podobný tomu prvnímu. Nepomohlo ani domácí kluziště, ani úspěšná sestava ze zápasu s Washingtonem. Senators byli i tentokrát od první minuty lepším týmem a nebýt Henrika Lundqvista, mohlo být velice brzy rozhodnuto. Stejně jako minulou sobotu ale i tentokrát švédský gólman držel svůj tým ve hře a to až do chvíle, kdy se během jedné minuty celá defenzíva Blueshirts sesypala a Ottawa rozhodla zápas. Minule Senators vstřelili během jedné minuty dva góly, tentokrát se jim povedlo vstřelit dokonce tři branky během pouhých 52 sekund. Pro Rangers to byly tři nejrychleji inkasované góly od roku 1983, naopak pro Senators se jednalo o tři nejrychleji vstřelené branky v historii klubu.

Jezdci zabrali a s přehledem porazili Washington

Zatímco Rangers se v prvních utkání sezóny spíše trápili, Capitals vyhráli své první tři letošní utkání při celkovém skóre 7:2 a pokud by dokázali zvítězit i na ledě Madison Square Garden, vyrovnali by svůj rekord v nejlepším vstupu do sezóny z roku 1997. Podle srovnání letošních výkonů se tedy tým z hlavního města mohl pokládat za favorita. Blueshirts se letos dosud trápili zejména v přesilových hrách, v prvních třech utkání nevstřelili v početní převaze jedinou branku a dokonce jednou sami inkasovali. Washington byl na prolomení této série ideálním týmem; Jezdci vloni v zápasech proti Capitals zaznamenali úspěšnost přesilových her převažující 27 procent a v pátek večer ukázali, že by letos mohli být ještě úspěšnější.

Trápení v koncovce znamenalo prohru v derby

Rangers začali v prvním letošním městském derby poněkud pozvolna a domácí ostrované měli puk častěji na hokejkách. Z toho praměnili i jejich šance; ve 3. minutě chyboval první obranný pár Blueshirts v rozehrávce a Islanders se dostali do přečíslení 2 na 1, jenže Hunter se ukvapil a zakončil nadějnou situaci bombou od modré čáry která ani nemířila mezi tyče. V šesté minutě hráli po faulu Hollwega domácí přesilovku a ke střele z oblasti mezi kruhy se dostal Šatan. Lundqvist předvedl výtečný postřeh a nebezpečnou střelu slovenského útočníka vyrazil. O minutu později už při vyrovnaném počtu hráčů na ledě vystřelil po vyhraném buly od modré Bergeron, Lundqvist jeho ránu nedokázal úplně zkrotit a Comrie se natahoval k nebezpečné dorážce. Na poslední chvíli jej však tvrdě odstavil Strudwick, který podruhé za sebou dostal v sestavě příležitost před Marou, což podle vyjádření Toma Renneyho bylo ze dvou důvodů: jednak právě díky jeho tvrdosti a také proto, že je dle mínění kouče Rangers lepším učitelem Staalovi než Mara.

Rangers ztratili vítězství osm sekund před koncem

Jezdci povzbuzení vyrovnáním série na 2:2 přijeli ke klíčovému 5. zápasu do Buffala i s Michaelem Nylanderem, který opět dokázal překonat svoji chřipku a nechyběl v prvním útoku vedle Jágra a Hossy. Podle očekávání se v úvodu více drali dopředu Sabres a Henrik Lundqvist musel řešit dvě nebezpečné střely domácího kapitána Briera z bezprostřední blízkosti. Nápor Šavlí záhy otupily dvě slepené přesilovky Rangers, ani s jednou z nich ovšem newyorský tým nenaložil dobře a po jejich skončení se dostal pod několik minut trvající tlak. Do další velké šance se probil Zubrus, Lundqvist se však stihl přemístit i po jeho vyjetí zpoza brány. Zubrus vybojoval alespoň Tjutinovo vyloučení, jenže ani Buffalu početní výhoda vůbec nevyšla. Další možnost hry s jedním mužem v poli navíc dostali v závěru třetiny opět Jezdci, ale stejně jako předchozí dvě ji sehráli velmi špatně a Millera prakticky neohrozili.

Blueshirts na domácím ledě srovnali stav série

Další utkání 2. kola play off v Madison Square Garden hrané v báječné atmosféře. Další šílené drama. A hlavně, další výhra Rangers, navíc opět v poměru 2:1. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout úterní utkání mezi Jezdci a Šavlemi. Článek bych tím mohl skončit, ale to by byla škoda, protože i utkání číslo čtyři bylo plné zajímavých momentů o které bych vás nerad ochudil.

Buffalo vstoupilo do utkání beze strachu a pustilo se do nepříjemného forčekingu. Obrana Blurshirts se s tím ale dokázala velmi dobře vyrovnat. Navíc se Jezdci dostávali do nebezpečných protiútoků. Velice slibně vypadal například ten ze třetí minuty; Cullen s Rachůnkem se dostali do přečíslení 2 na 1, Cullenovi se podařilo přes obránce přihrát Rachůnkovi, který ztratil zlomek sekundy zpracováním puku a i tahle chvilka stačila Millerovi, aby se stihl přemístit a střelu českého beka chytit. Blueshirts při přečísleních zkoušeli vše možné; střílet i přihrávat, ale recept na Millera dlouho nemohli najít.

Neskutečné drama o pěti dějstvích

Náruživý hokejový fanoušek shlédne za život tisíce hokejových bitev. Na většinu z nich rychle zapomene, neboť se v ničem významném neliší od ostatních. Jen pár z nich ho zaujme natolik, že na ně nikdy nezapomene. Abych byl upřímný, nejsem si jist zda dnešní zápas spadá do té druhé kategorie – to s jistotou určí až čas. Zcela jistě ale vím, že nepatří do té první. V neděli se totiž v Madison Square Garden neodehrál žádný tuctový zápas a to ani na poměry play off. Nepadlo sice mnoho gólů, ale co do dramatičnosti nemá toto utkání v letošní sezóně obdoby. Měřeno mírou zážitku, napadá mě jen pár letošních utkání, které se dají s tímto vůbec srovnávat: Nedávné smetení Atlanty 7:0 ve třetím utkání prvního kola play off. Neskutečný výkon proti Islanders z 5. března a potom ještě díky nezapomenutelné rvačce Shanahana s Brashearem utkání s Capitals z 30.12.2006, ve kterém Blueshirts protrhli sedmi zápasovou sérii porážek.

V prvním zápase Rangers na Sabres nestačili

Do série proti Buffalu šli Jezdci jako celkem jasný outsider a v první třetině se podle očekávání museli spíše bránit. Ofenzivu Šavlí ještě podpořilo úvodní vyloučení Averyho a Henrik Lundqvist si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Z Jezdců měl nejblíže ke gólu Petr Průcha poté, co Millerovi prošel puk mezi betony, zastavil se těsně za ním a Průcha hokejkou promáchl těsně vedle kotouče, který by jinak snadno zasunul do odkryté brány. O další ofenzivní akci se pokusil Paul Mara, který si téměř "jágrovským" způsobem skvěle pokryl puk a protlačil se až před bránu, kde ohrozil Millera. S přispěním obránce ho však také zalehl a dostal dvě minuty. V následném oslabení musel ošemetnou situaci řešit na druhé straně Lundqvist, kotouč se už dostal za něj, ale s přispěním obrany se nakonec podařilo zabránit domácím ve skórování. V závěru první dvacetiminutovky Sabres vystupňovali tlak, obránci Jezdců chvílemi nestačili nastolenému tempu a Buffalo neproměnilo několik dalších šancí v čele s parádním slalomem skrz obranu Rangers v podání Kalinina.

Rangers postupují přes Atlantu do druhého kola

Po deseti letech se Blueshirts probojovali do druhého kola play off. Atlantu přitom smetli v poměru 4:0 na zápasy – takhle jednoznačně ovládli Rangers sérii play off potřetí ve své dlouhé historii.

Úvodní buly vyhrál Straka nad Holíkem a předznamenal tak převahu Jezdců v prvních minutách zápasu. Zejména první řada Blueshirts doháněla hostující obránce k šílenství, když dokonalým pohybem a přesnými přihrávkami neustále držela puk v útočném pásmu, přičemž si zpravidla každé střídání vytvořila alespoň jednu dobrou střeleckou pozici.

Blueshirts ve třetím utkání nevídaně rozdrtili Thrashers

Málokdo věřil, že se po většinu sezóny trápící se Blueshirts dostanou do play off. Málokdo věřil, že po dvou zápasech na hřišti Atlanty povedou 2:0 na zápasy. A zřejmě vůbec nikdo nevěřil, jakým způsobem smetou Jezdci svého soupeře ve třetím utkání série.

Vše začal už po 32 vteřinách Nylander, kterého nechali hostující beci zcela volného ve vlastním obraném pásmu a švédský útočník po přihrávce Jágr jel sám na Lehtonena a svoji šanci chladnokrevně proměnil. Tato situace přitom nebyla nijak ojedinělá, defenzíva Thrashers byla od samého začátku v troskách a nebyla schopná odolávat tlaku domácích.

Jezdci vezou z Atlanty dvě výhry!

I ve druhém zápase série na ledě Atlanty Rangers vydřeli vítězství a do New Yorku se vrátí se senzačním vedením 2:0! Ve shodné sestavě jako v prvním utkání Jezdci znovu sehráli s Atlantou vyrovnaný nervydrásající duel, v němž svého soupeře ani jednou nepustili do vedení. Největšími postavami obou týmů byli tentokrát švédští brankáři Hedberg a Lundqvist.

V domácí svatyni nahradil Lehtonena Johan Hedberg a podal vynikající výkon stejně jako jeho krajan na druhé straně. Blueshirts dlouho drželi nejtěsnější vedení 1:0 po neuvěřitelném gólu Seana Averyho z 9. minuty. V ní nejprve Lundqvist zázračně vychytal Tkachukovu tutovku i následnou dorážku. Avery pak vyvezl kotouč a od červené čáry ho chtěl jen nahodit do útočné třetiny, aby mohl odjet na střídačku. Puk se však šokujícím způsobem odrazil od mantinelu a zapadl do branky, zatímco si pro něj Hedberg chtěl vyjet, aby ho za svojí svatyní rutinním způsobem zastavil.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 11:36:55