Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Král Henrik si proti odevzdaným Oilers připsal pátý shutout v sezóně

Král Henrik si proti odevzdaným Oilers připsal pátý shutout v sezóně

Necelých 24 hodin po nepříliš těžké výhře na ledě Vancouveru se hokejisté vedení Alainem Vigneaultem představili v Edmontonu - městě, kde sídlí místní Oilers, kteří již skoro tradičně leží na dně Západní konference. Kanadský klub prohrál 14 z posledních 15 zápasů a v noci z neděle na pondělí se ukázalo, že ani proti Rangers se nic moc nezmění. Edmonton působil odevzdaně a jeho nasazení jej předurčovalo k tomu dostat alespoň pět, či šest gólů. Newyorští hokejisté se ovšem tréninkovým tempem nechali ukolébat a tak byla k vidění nepříliš záživná partie, na jejímž konci Jezdci doslova utrpěli výhru v poměru 2:0. Na konci první třetiny se za přispění štěstí trefil Dan Girardi a do prázdné brány výhru pečetil Carl Hagelin. Lundqvistovi k páté nule v ročníku stačilo šestnáct přesných zásahů.
Zápasové statistiky
Blueshirts se vzhlédli ve svém rychlém nástupu, který předvedli o pouhý den dříve ve Vancouveru. Proti Edmontonu totiž také zahájili aktivně a byli lépe bruslícím a kombinujícím celkem. Do dobrých příležitostí se dostali kupříkladu Carl Hagelin či Kevin Klein, jenže oběma chyběla při zakončení přesnost na jejich holích, takže rozdílem oproti zmíněnému zápasu byla absence brzkých gólů.

První příležitost ke změně tempa hry dostali domácí Olejáři v 6. minutě, kdy byl za hákování vyloučený Jesper Fast. Do bílých dresů oblečení Newyorčané ovšem dvouminutový úsek ve čtyřech hráčích bez problémů zvládli. Několik minut se pak hrál nepříliš divácky záživný hokej, během kterého byly útoky obou mužstev hodně nepřesné, takže obránci v čele s brankáři neměli mnoho problémů k řešení.

Až se 14. minutou se Hayesově lajně s Hagelinem a Stempniakem na křídlech povedlo utvořit souvislejší zámek v útočném pásmu. Ben Scrievens hájící branku Edmontonu musel vytáhnout hned několik hodně dobrých zákroků, přičemž nejvíce se zapotil proti triu Dominic Moore - Tanner Glass - Martin St. Louis, kdy v jednom momentu postupně vytáhl vleže zákrok proti každému jmenovanému.

*galerie titulek="Fotogalerie z utkání proti Edmontonu Oilers" zarovnani=vlevo obrazky= 6548,6546,6544,6547,6549,6550* Jezdci ale byli přece jen odměněni za svou aktivitu, a to v čase 16:04. Celou akci začal za brankou soupeře Rick Nash, který našel do pravého kruhu sjíždějícího Dana Girardiho. Ten se ovšem neunáhlil a místo střely chtěl ještě přisunout kotouč před branku, kde stál volný Mats Zuccarello. Tomu sice touš prolétl skrz bruslemi, jenže o sekundu později hosté gól i přesto slavili - puk se totiž odrazil od brusle Marka Arcobella a namířil si to přímo do odkryté branky - 1:0.

Hned zkraje prostřední části se vyfauloval Kreider. Stejně jako při vyloučení Fasta se ale Vigneaultovi svěřenci s přehledem ubránili, když si Lundqvist připsal jediný zákrok proti dělovce Taylora Halla od modré čáry. Rozdíl nebyl příliš ani v momentech, které bezprostředně po vypršení trestu následovaly. Opět se hrál hokej v nepříliš velkém tempu, který byl hluboce pod standardem nejlepší hokejové ligy světa. Jedinou malou změnou bylo, že ze hry měli o něco více domácí, jenže ti si nebyli schopni vytvořit ze své mírné převahy žádnou nebezpečnější akci.

Podobnost s první periodou pokračovala i nadále - newyorští hokejisté si první výraznější šance vytvořili až se začátkem druhé půle dvacetiminutovky. Byla to navíc opět Hayesova lajna, která svou kombinací dostala soupeře pod tlak, který musel napravovat spolehlivý Scrievens. V tu chvíli muselo spoustu fanoušků Rangers napadnout, jestli bude podobnost s prvním dějstvím pokračovat i nadále, což by pro tým z Manhattanu znamenalo blížící se vstřelený gól.

Necelé dvě minuty před odchodem do šaten Sam Rosen, dlouholetý komentátor zápasů Jezdců, své typické „He shots - he scores!“ opravdu zakřičel, jenže se o chvíli později ukázalo, že Ryana McDonagha dorážejícího mezi kruhy parádně vychytal Scrievens svým pravým betonem. I z toho důvodu se skóre neměnilo a i po čtyřiceti minutách hry na kostce nad ledem stále svítilo fotbalové vedení hostů.

Nuzné tempo zápasu se ke smůle všech přihlížejících přeneslo i do poslední hrací části. Olejáři byli přesto celkem s mírnou převahou, neboť Lundqvist musel alespoň svátečně zasahovat, kdežto Scrievens si za prvních deset minut třetí třetiny vůbec na puk nesáhl. Maskovaný muž ve službách Edmontonu se s kotoučem pomněl až v 52. minutě, kdy nepříliš nebezpečně pálil Kreider.

Jezdci působili dojmem party kamarádů, kteří si šli v neděli večer zahrát rekreačně hokej. Téměř nulové tempo ale na otřesně hrající Edmonton stačilo, neboť tým Západní konference si směrem dopředu jen těžko vytvářel nebezpečné příležitosti. Jediný hokejista klubu Original six, který zasloužil pochvalu, byl Henrik Lundqvist, který byl celý zápas koncentrovaný, a kdy už se soupeř dostal jednou za čas do větší šance - jako se to povedlo kupříkladu Taylorovi Hallovi v 54. minutě - stál postavený přesně tak, jak měl, a celou situaci zachránil.

A švédský brankář byl za svou celozápasovou spolehlivost odměněn pátým čistým kontem do své sbírky. Do konce utkání nejdříve Jezdci doslova promrhali početní výhodu, během které se ani pořádně nedostali do pásma, aby následně v čase 59:38 pečetil výhru trefou do prázdné branky Carl Hagelin, který díky své rychlosti pláchnul všem hokejistům v modro-oranžových dresech.

Rangers tedy zvítězili i ve druhém venkovním utkání z kanadského tripu, tentokrát poměrem 2:0. Z víkendu tedy celek z největšího města USA vytěžil celé 4 body, ale je nutné podotknout, že jak Vancouver, tak Edmonton hrál hokej hluboko pod úrovní NHL a Rangers se tak na obě vítězství nijak zvlášť nenadřeli. Další střetnutí čeká partu kolem kapitána McDonagha v noci z úterý na středu, a to od 03:00, kdy Newyorčané vyjedou na ledovou plochu patřící Calgary Flames.

KLÍČOVÉ MOMENTY ZÁPASU:
+ KLADY +
Koncentrovaná obranná hra ve chvílích, kdy to bylo potřeba
Jistý Henrik Lundqvist (16/16, 100 %)

- ZÁPORY -
Tréninkové tempo prakticky po celé utkání

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 19:08:47