Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sezóna nekončí! Rangers po 20 letech vyhráli finálový zápas

Sezóna nekončí! Rangers po 20 letech vyhráli finálový zápas

Poprvé ve finálové sérii se štěstí přiklonilo na stranu Jezdců - a to hodně výrazně! Za stavu 0:3 na zápasy Rangers vstoupili do čtvrtého utkání dobře a stejně jako v prvních dvou střetnutích vedli 2:0. Znovu také soupeři dovolili rychle snížit, ale další gól už díky famóznímu Henriku Lundqvistovi, jemuž mimo jiné dvakrát pomáhali spoluhráči na brankové čáře, neinkasovali. Vítěznou trefu zaznamenal Martin St. Louis. Naděje žije, série se v pátek vrátí na západní pobřeží.
Zápasové statistiky
Zatímco hostující kouč Darryl Sutter neměl důvod měnit úspěšnou sestavu, u domácích se zásahy do složení jednotlivých řad očekávaly. Alain Vigneault se nakonec odhodlal jen k jednomu: na levém křídle (nominálně) prvních dvou řad prohodil Hagelina s Kreiderem, protože dlouhodobě nejlepší „třetí“ útok Pouliot-Brassard-Zuccarello bořit nechtěl.

Hned v sedmé sekundě se mohl prosadit Carl Hagelin poté, co Rick Nash vybojoval kotouč a posílal ho před prázdnou bránu rozhozeného Quicka. Švédský snajpr ovšem na pas nedosáhl, a tak se k prvním střelám dostali Kings. Jezdcům pomohla brzká početní výhoda, jejíž závěr sehráli výborně. Těsně po jejím vypršení natáhl Benoit Pouliot svoji hokejku vodorovně těsně pod úrovní břevna a překrásně tečoval McDonaghovu ránu od modré - 1:0.

Rangers nástup do utkání jako obvykle ve finálové sérii vycházel dobře a to především díky fyzické hře a bodyčekům, které musely těšit i oko nestranného diváka. Vše ale mohlo zastavit zbytečné vyloučení Zuccarella, jehož dotírající Kopitar donutil zazmatkovat a vyhodit puk z vlastního pásma do hlediště. Králové se už už radovali z gólu, protože Martinezova dělovka prošla Lundqvistovi mezi nohama, jenže kotouč se zastavil přesně na brankové čáře. Tam ho poněkud kuriózně nedokázal zasáhnout Jeff Carter a Anton Stralman ho uklidil do bezpečí. Až na tuto situaci však švédský gólman působil velmi jistým a koncentrovaným dojmem; spolehlivě si například poradil s nebezpečným průnikem Pearsona ze strany.

*galerie zarovnani=vlevo obrazky=6135,6136,6140,6137,6138,6139,6141,6142,6143,6144*Štěstí se k Blueshirts opět přiklonilo v úvodu druhé třetiny, když po Williamsově přihrávce Gáborík tváří v tvář domácímu brankáři trefil břevno. Nedlouho poté musel Lundqvist vytáhnout těžký zákrok proti pokusu Stolla po akci 3 na 2. Ani Jonathan Quick se ovšem nenudil. Svůj fantastický postřeh prokázal třeba bleskurychlým vystřelením betonu proti Ricku Nashovi, který se chystal zasunout puk do odkryté svatyně.

Ve 26. minutě ale hostující brankář přece jen kapituloval. Ryan McDonagh založil dlouhým pasem skvělou akci, na jejímž konci se po spolupráci s Kreiderem a Stepanem radoval Martin St. Louis, když dokázal z úhlu přehodit Quickovu hokejku před jinak prázdnou bránou, což se Jezdcům v minulém utkání opakovaně nedařilo - 2:0! Bezprostředně poté se do tutovky dostal sám Derek Stepan, jenže tentokrát Quick zase zazářil. Stejně jako několikrát v následné přesilovce.

Za nevyužité příležitosti, jež mohly vést k uklidňujícímu skóre 3:0, Jezdci tradičně pykali. Na konci své početní výhody nechali ujet Dustina Browna. Ten si se samostatným únikem poradil zkušeně a forhendovým blafákem snížil - 2:1. Los Angeles se probudilo, newyorští beci výrazně nestíhali a před druhou sirénou led před Henrikem Lundqvistem doslova hořel. Největší hvězda Rangers s vypětím všech sil pronesla nejtěsnější náskok do kabin. Za všechny šance hostů jmenujme průnik Jeffa Cartera, jehož „King Henrik“ zastavil vleže betonem perfektně nataženým až k tyčce.

Nápor na nervy pokračoval i po přestávce. Králové byli nadále mnohem pohyblivější a důraznější, z čehož vyplynula mimo jiné další obří příležitost Browna. Ten měl před domácím brankovištěm trestuhodné množství času i prostoru, ale na Lundqvista si nepřišel. Hra zhruba do 48. minuty připomínala nekonečné oslabení, Rangers se jen zuby nehty osvobozovali ze sevření hostujících ofenzivních klepet.

Tlak Kings potom poněkud otupil. Quick sice zůstával prakticky bez práce, ale Blueshirts dobře komunikovali, precizně plnili své úkoly v obraně i při rozehrávce a dařilo se jim trávit dlouhé sekvence mimo vlastní zónu. V samotném závěru se ovšem dostavil očekávaný zámek a Lundqvist potřeboval kromě svých výborných zákroků znovu pomoc od paní Fortuny. Po jednom ze závarů se kotouč podobně jako v první třetině zastavil snad centimetr před čárou a Derek Stepan ho tentokrát rukavicí - ale jednoznačně v souladu s pravidly - poslal na jistotu pod Henrika. Brian Boyle pak mohl přes téměř celé kluziště rozhodnout, jenže jeho pokus proti opuštěné brance skončil těsně vedle, a tak se Jezdci museli strachovat až do úplného konce.

Vše ale dobře dopadlo a Rangers vyhráli první finálový zápas od 14. června 1994, kdy se po triumfu nad Vancouverem radovali ze Stanley Cupu. Následovat bude rychlý přesun do Kalifornie, kde série pokračuje za stavu 3:1 pro Kings už v pátek.

Klady a zápory

++++ Poprvé ve finále štěstí jednoznačně na straně Rangers
+++ Skvělý Lundqvist (zásahy 40/41)
++ Jako obvykle dobrý vstup do zápasu
+ Zlepšení hry zhruba v polovině třetí třetiny
- Velmi špatná vhazování (37%)
-- Neudržení náskoku 2:0 - znovu velmi rychlé snížení soupeře
--- Herní kolaps po gólu na 2:1

Sestřih zápasu

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 15:09:22