Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Neprůstřelný Lundqvist dovedl Rangers do finále Stanley Cupu

Neprůstřelný Lundqvist dovedl Rangers do finále Stanley Cupu

Sen se proměnil ve skutečnost. Dvacet let čekání je u konce, Rangers ovládli východní konferenci NHL a postoupili do finále. Rozhodlo se v šestém utkání série s Montrealem, ve kterém Blueshirts v bouřlivé Madison Square Garden vyhráli 1:0. Vítězný gól vstřelil na konci druhé třetiny Dominic Moore krátce poté, co Henrik Lundqvist na druhé straně předvedl dech beroucí zákrok po nešťastné teči Girardiho. Poté, co v minulém utkání střídal, byl tak Král Henrik opět největší oporou svého týmu a zachytá si ve finále Stanley Cupu. Tam Jezdci narazí na Los Angeles nebo Chicago.
Zápasové statistiky
Fanoušci v Madison Square Garden natěšeni vidinou postupu vytvořili v této hale snad tu nejbouřlivější atmosféru během hokejového zápasu za posledních 20 let. Jejich oblíbený tým se od první minuty pustil sebevědomě za postupem; Blueshirts byli disciplinovaní, soustředění a svou rychlostí převyšovali soupeře. Hráči často stříleli na nezkušeného Tokarského, který některé střely likvidoval jen se štěstím, jako například v úvodu při úniku Zuccarella či později po výborné Kreiderově teči.

Ve 26. minutě pak vytáhl gólman Montrealu Stepanovu střelu rukávem dresu na tyč. Americký útočník pak o něco později v bolestech odjížděl na střídačku poté, co kolenem zblokoval prudkou střelu hostujícího obránce. Nicméně stejně jako jeho spoluhráči pokračoval přes veškeré šrámy dál.

*galerie zarovnani=vlevo obrazky=6080,6081,6082,6083,6084,6085,6086,6087,6088,6089* Diváci už při úvodní buly skandovali: “Henrik, Henrik.“ Největší opora týmu z Manhattanu neměla po většinu utkání příliš práce, Canadiens zahrozili jen při pár střídáních v první třetině, ale jinak jako by ofenzíva hostů téměř ani neexistovala. Lundqvist v základní části v utkáních, kdy nemá příliš práce, občas polevuje v koncentraci. Ale ne ve finále konference.

V 35. minutě Král Henrik předvedl jeden z nejpozoruhodnějších zákroků v letošním play off. Hned dva hráči Canadiens se po další nepříliš vydařené přesilovce domácích dostali za domácí obranu, situaci se snažil na poslední chvíli hasit Dan Girardi, který nataženou hokejkou zasáhl přihrávku před brankovištěm, ovšem tak nešťastně, že puk tečoval pouze pod břevno branky, ve které se Lundqvist přesouval od tyče k tyči. Švédský gólman bleskově reagoval, ve stylu ne nepodobném Dominiku Haškovi pustil hokejku a vyrazil puk vyrážečkou.

Zákrok to byl nesmírně důležitý, protože záhy šli do vedení Rangers. Ve 39. minutě chyboval obránce Bouillon, který se pokusil marně zachytit Boylovu přihrávku na Dominica Moora místo toho, aby jednoduše pohlídal útočníka Jezdců. Ten se tak ocitl zcela sám před Tokarskim a přesně zakončil. Druhou asistenci a celkově již svůj desátý bod v sérii s Canadiens si u gólu připsal obránce Ryan McDonagh.

Kolem 46. minuty utkání si Jezdci vypracovali obrovský tlak a několik obrovských šancí na navýšení náskoku, ovšem ani v jednom případě nedokázali zvednout puk nad již prakticky překonaného ležícího gólmana Canadiens. Naopak hosté se během prvních deseti minut třetí třetiny dostali k jediné střele na branku a to i přesto, že na úvod měli možnost přesilové hry. Do 57. minuty stoupl počet střel hostů ve třetí dvacetiminutovce na pouhé tři, Jezdci zkrátka kontrolovali zápas.

Hosté se nemohli dostat do tlaku. Pět minut před koncem je navíc přibrzdil Brandon Prust, který to přehnal s agresivitou ve středním pásmu a nabídl Jezdcům v závěrečné fázi utkání přesilovou hru. Prust, který se vrátil do hry po dvouzápasové suspendaci za zákrok na Dereka Stepana, byl v utkání častým terčem bučení vyprodaných tribun. Rozhodčí pak Canadiens odpustili vyhození puku přes plexisklo, po kterém měli Jezdci hrát minutu 5 na 3.

Canadiens byli se silami na dně a možná ani samotní Jezdci nevěřili, jakou mají převahu. V 58. minutě jel sám na Tokarskiho Brassard, ale ani on nedokázal přidat pojišťující gól. Sto třináct vteřin před koncem odvolali hosté svého nejlepšího hráče z ledu a zkusili to se šesti bruslaři v poli, teprve pak se dokázali usadit v útočném pásmu a Henrik Lundqvist prokázal dobrou orientaci, když dokázal sledovat puk i přes hradbu clonících hráčů.

Atmosféra v hale v tu chvíli připomínala tu před dvaceti lety, kdy tým kolem Messiera, Leetche, Richtera a Gravese vybojoval v sedmém zápase série s Vancouverem Stanley Cup. Jejich následovníci nyní mají možnost se klubovým legendám vyrovnat. Boje o Pohár Lorda Stanleyho začnou již ve středu, soupeřem bude vítěz série mezi Los Angeles a Chicagem.

Bezprostředně po utkání se měla vítěznému týmu předávat Prince of Wales Trophy, cena která se již dlouhé roky dává nejlepšímu týmu východní konference. Vzhledem k tomu, že Rangers po odchodu Callahana nemají určeného kapitána, ale pouze tři asistenty, panovalo napětí, kdo trofej zvedne jako první nad hlavu. Odpověď byla jednoduchá. Nikdo. Jezdci cenu nepřevzali a dali tak najevo, že jejich cíle jsou vyšší. To potvrdili i diváci, kteří skandovali: “We want the cup,“ tedy: “My chceme Stanley Cup.“

Klady:
+ Disciplína a nasazení všech hráčů
+ Výborná týmová defenzíva
+ Henrik Lundqvist
+ Rangers se při vedení 1:0 ve třetí třetině nezatáhli do obrany, ale dál útočili
+ Hra v oslabení
+ Bouřlivá atmosféra v Madison Square Garden
+ Rangers jsou prvním týmem historie NHL, který vyhrál konferenci poté, co v prvních dvou sériích play off odehrál 14 zápasů. Budou prvním týmem v historii, který vyhraje Stanley Cup poté, co k postupu do finále potřeboval 20 zápasů (dosavadní rekord je 18 utkání)?

Zápory:
- Přesilové hry v prvních dvou třetinách
- Neproměňování šancí, nejpozději v 50. minutě již mělo být rozhodnuto

Sestřih utkání:

Záverečné vteřiny a pak už jen radost:

Přebírání Prince of Wales Trophy:

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 4. 2024 00:22:03