Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website St. Louis rozhodl v prodloužení, Rangers jsou vítězství od finále

St. Louis rozhodl v prodloužení, Rangers jsou vítězství od finále

Jediné vítězství. Přesně tolik shází hokejistům Rangers k postupu do finále Stanley Cupu. Jezdci se ke svému snu přiblížili nedělním vítězstvím 3:2 v prodloužení nad Montrealem, když vítězný gól vstřelil v 66. minutě Martin St. Louis. Blueshirts se tak ocitli jedno vítězství od postupu přesně dvacet let poté, co se jim něco takového povedlo naposledy, když Mark Messier slavně přislíbil vítězství nad Devils a poté jej zařídil hattrickem na ledě. To zápas s Canadiens o dvacet let později přinesl velké téma v podobě boje Jezdců s nepřízní rozhodčích – hned osmkrát v utkání šli Blueshirts do oslabení, ovšem heroickým výkonem nedovolili Montrealu, aby z toho mohl vytěžit vyrovnání série.
Zápasové statistiky

NHL je letos v play off pravidelně kritizována za nevyrovnané výkony rozhodčích. Mluví se o tom, že každá dvojice hlavních sudích píská jinak a že by proto měla mít jedna dvojice na starosti celou sérii, místo toho, aby se rozhodčí střídali pro každý zápas. Nedělní utkání pro to nabídlo další argumenty; muži v pruhovaném během prvních deseti minut udělili čtyři přesilové hry, což je stejně, jako za celý minulý zápas. Přitom nelze říct, že by se na ledě oproti předchozímu utkání přitvrdilo.

Z toho šli v úvodu třikrát do oslabení Jezdci. Ti ovšem od série s Pittsburghem předvádějí skvělou hru v oslabení, neinkasovali osm předchozích utkání v řadě a od vyrovnání klubového rekordu z play off roku 1940 jim chyběly pouhé dva zápasy. Canadiens si tentokrát své největší šance vypracovali až po vypršení třetí přesilové hry, kdy musel své umění předvést Henrik Lundqvist. Tou dobou už ovšem Rangers vedli, v 8. minutě Pacioretti vypustil hlídání Carla Hagelina, kterého našel Brian Boyle. Jakmile se švédský mladík dostane za záda protihráčů, je už k nezastavení. Hagelin svůj únik v oslabení zakončil přesným zakončením mezi Tokarského betony. Pětadvacetiletý útočník hrál po celý zápas výtečně a po utkání dával novinářům rozhovory s Broadway Hat na hlavě.

Pouhé tři minuty v utkání odehrál J. T. Miller, který nastoupil místo suspendovaného Carcilla. Americký útočník se poranil o tyčku soupeřovi branky, poté co se obětavě vyhnul Tokarskému. Celá situace možná byla ovlivněná předchozí stížností lavičky Montrealu na najíždění Jezdců do hostujícího gólmana, načež rozhodčí informovali při přerušení lavičku Blueshirts, že kontakty domácích hráčů se soupeřovým gólmanem budou přísně trestat.

*galerie zarovnani=vlevo obrazky=6066,6067,6068,6069,6070,6071,6072,6073* Ve 29. minutě se vyrovnaný obraz hry promítl i do vyrovnaného skóre. Chyba Dana Girardiho ve středním pásmu nabídla hostům přečíslení dva na jednoho, které přesnou ranou do horního růžku zužitkoval Francis Bouillon. Na druhé straně Dustin Tokarski předvedl několik těžkých zákroků, z nichž nejvíc vynikl asi ten lapačkou proti střele Martina St. Louise, který se podobně jako předtím Hagelin dostal ve vlastním oslabení k samostatnému úniku.

Zpátky do vedení tak dostal Rangers až ve 40. minutě Derick Brassard. Dan Girardi, který do té doby v utkání bojoval hlavně sám se sebou, skvělou přihrávkou přes dvě třetiny kluziště poslal do úniku Brassarda a útočník, který se vrátil do sestavy po zranění, nevymýšlel vůbec nic složitého, napřáhl hokejku až ke stropu a golfákem propálil Tokarského.

Hned na úvod třetí třetiny se stalo to, co Jezdci potřebovali nejméně. Další oslabení. Canadiens svou šestou přesilovou hru v utkání již dokázali využít. Krátce na to po dalším vyloučení v útočném pásmu šli hosté do další přesilové hry, což ještě více zvýšilo nevoli v Madison Square Garden. Fanouškům se nelze divit, hráči Montrealu padali po celý zápas k ledu více než ochotně. Na druhou stranu byli na vině i Jezdci, kteří se nedokázali přizpůsobit změně v pískání rozhodčích oproti předchozímu utkání a zvlášť v útočném pásmu si měli počínat opatrněji.

Tři minuty před koncem normální hrací doby se na stranu Rangers tentokrát přiklonilo štěstí, když Lundqvista zachránilo břevno. Nicméně k tomu nemuselo dojít, kdyby předtím na druhé straně využil svou příležitost Martin St. Louis, nejproduktivnějšímu hráči Jezdců v play off ovšem mezi kruhy sjel puk z čepele. St. Louis se stejně jako v předchozím utkání dostával hodně do šancí, ale v koncovce se mu nedařilo.

Stejně jako předchozí duel obou týmů, i tentokrát šlo utkání za stavu 2:2 do prodloužení. Přitom v posledních osmi prodlouženích hraných v tomto play off se vždy radoval hostující tým. Hned na úvod nastavení přichystal horké chvilky divákům i svým spoluhráčům Benoit Pouliot dalším zbytečným a hloupým vyloučením v útočném pásmu. Jezdci se ubránili a nadále živili naděje na vítězství v utkání, přitom čtvrtinu zápasu hráli Canadiens s převahou jednoho hráče v poli navíc.

V 66. minutě se u mantinelu šikovně ukryl Martin St. Louis, a když dostal od Hagelina přihrávku, měl na ledě spoustu prostoru. Na druhou stranu na branku postupoval z velkého úhlu. St. Louis v předchozích 128 minutách hry neproměnil řadu větších příležitostí. Tentokrát mu nesjel puk z hokejky, nebyl v poslední moment faulován a ani Dustin Tokarski se nevytasil se zázračným zákrokem. Naopak gólman Canadiens zaváhal, když se nechal z úhlu překonat střelou na bližší tyč, byť to St. Louis trefil nádherně pod břevno.

"Tahle série má pořád daleko ke konci," varoval hned po utkání své spoluhráče Brad Richards. Vedení 3:1 na zápasy je sice mimořádně nadějné, nicméně ve stejném poměru například o kolo dřív vedl nad Rangers Pittsburgh a z postupu dál se přesto radovali Jezdci.

Klady:
+ Výtečné oslabení – osmkrát v oslabení, jen jeden inkasovaný gól, navíc jeden vstřelený
+ Bojovný týmový výkon
+ Fandění diváků v hale

Zápory:
- Příliš mnoho vyloučení v útočném pásmu
- Pokračující nízká produktivita v koncovce

Rozhodující gól zápasu:

Rekapitulace zápasu:

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 21:02:49