Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Unavení Jezdci opět selhali v koncovce, Pittsburgh v sérii poprvé vede

Unavení Jezdci opět selhali v koncovce, Pittsburgh v sérii poprvé vede

Ani nasazení tří čerstvých hráčů nepomohlo Jezdcům vzdorovat únavě v pátém utkání, které sehráli během sedmi dní. V Madison Square Garden podlehli Pittsburghu 0:2, přestože v utkání byli výrazně střelecky aktivnější, a poprvé v letošním play off prohrávají na zápasy. Porážce nezabránili ani J. T. Miller, Jesper Fast a Raphael Diaz, kteří v sestavě nahradili Dana Carcillo, Dereka Dorsetta a Johna Moora.
Zápasové statistiky
Alain Vigneault učinil v sestavě největší změny za hodně dlouhou dobu a možná i to se projevilo na zpočátku velmi neurovnané hře Jezdců. Pohromadě zůstaly jen první dva obranné páry a Brassardova formace. Utkání zahájila nově složená elitní formace Hagelin-Richards-Nash, mladý J. T. Miller, který měl dosud v play off dva body ve dvou zápasech, se postavil ke Stepanovi a St. Louisovi a při vyřazení často zbytečně vylučovaných Dorsetta s Carcillem ze sestavy se ve čtvrté lajně kromě Boyla a Dominica Moora představil Jesper Fast. Ve třetím obranném páru si premiéru za Rangers v play off odbil Raphael Diaz, který se dostal do sestavy zejména proto, aby pomohl při přesilových hrách. Nicméně Alain Vigneault v průběhu utkání ve snaze probrat své svěřence složení útoků začal různě kombinovat.

Větší šance měli hosté. V patnácté minutě dvojice Crosby-Gibbons kompletně rozebrala v situaci dva na dva McDonagha s Girardim, ovšem kapitán Pittsburghu předložil Gibbonsovi finální přihrávku příliš pod nohy, následkem čehož on těsně minul odkrytou branku. Obrovskou příležitost měl také Chris Kunitz, který se ve vlastním oslabení po obrovské Stepanově chybě na modré čáře dostal do samostatného nájezdu, ale stejně jako v pondělním utkání jej skvěle vychytal Henrik Lundqvist.

Blueshirts pořádně zahrozili až těsně před přestávkou, kdy hráli druhou přesilovou hru v utkání a na rozdíl od té první se na jejich počínání dalo dívat. Blízko ke gólu byl Rick Nash, kterému nechybělo moc, aby zblízka zasunul puk do sítě a o něco později byl ještě blíže Benoit Pouliot, který nastřelil tyčku Fleuryho branky. Stejně v pokračování přesilovky po přestávce dopadl i Martin St. Louis.

Ve 23. minutě druhý obranný pár nechal za svými zády Sidney Crosbyho a ten svůj samostatný únik zakončil přesnou střelou mezi betony. Ve 28. minutě mohl zaražené Jezdce dalším gólem potrestat Jussi Jokinen, ale branková konstrukce tentokrát hrála s Blueshirts. Poté se však situace opět obrátila. Mast Zuccarello se znenadání ocitl po buly v šanci, prodral se k dorážce vlastní střely a stejně jako řada diváků v hale se následně začal radovat z gólu, ovšem jak potvrdil opakovaný záznam, jeho rána skončila pouze na břevnu Fleuryho branky.

Jelikož Jezdci do poloviny zápasu Fleuryho nepřekonali, prodloužila se doba neprůstřelnosti brankáře Pittsburghu již na 90 minut herního času. Nicméně stojí za zmínku, že během této doby Blueshirts hned pětkrát nastřelili brankovou konstrukci (zatímco Pittsburgh dal Lundqvistovi tři góly). Ve 36. minutě pak Jezdci i přes několik dobrých střel nevyužili další přesilovou hru, těsně po její závěru Mats Zuccarello nepřesně přihrával na modrou čáru na Brada Richardse, nepřesného pasu se ujal z trestné lavice navrátivší se Jussi Jokinen a v samostatném úniku překonal Lundqvista. Už po několikáté v play off se tak stalo, že si Blueshirts nepohlídali hráče vracejícího se z trestné lavice.

Pittsburgh nehrál nic moc, po Jokinenově gólu znovu vystřelil na branku až v 54. minutě - tedy po osmnácti minutách hry, ale vzhledem k ofenzivní impotenci Rangers to hostům nijak vadit nemuselo. Blueshirts už nebyli tak nebezpeční jako ve druhé třetině a na konci té první, kdy nastřelili celkem třikrát brankovou konstrukci. Tři minuty před koncem zkusili domácí ještě hru bez brankáře, po faulu na Zuccarella navíc hráli dokonce 6 na 4. Jenže i přes zlepšení proti předchozím utkání zůstaly přesilovky Jezdců nadále zakleté.

Rangers především v defenzívě předvedli jeden ze svých nejslabších výkonů v letošním play off. Nepochybně se na tom projevila i únava z pěti utkání v sedmi dnech (Pittsburgh hrál ve stejném časovém úseku jen tři utkání), nicméně za to si Blueshirts mohou sami, protože pohrdli možností vyřadit Philadelphii rychleji než v sedmi zápasech. Mimochodem, za posledních 25 let se stalo v NHL poprvé, že by jeden tým v play off musel během týdne sehrát pět zápasů.

Velkým problémem je i produktivita. Rangers v průběhu utkání předvedli několik světlých momentů při početní převaze, ale stejně to na její využití nestačilo. Především však zaráží jalovost klíčových ofenzivních hráčů, navíc oproti základní části citelně chybí i příspěvek od Ryana McDonagha, kterého podle všeho ve hře zásadně limituje zraněné rameno z konce základní části.

Klady:
+ Raphael Diaz se při přesilové hře nebojí a dokáže dobře střílet

Zápory:
- Obrovské chyby v defenzívě
- Nevýrazné výkony hráčů z pole, kteří by měli být tahouny týmu
- Jezdci nedokázali dát Fleurymu dva zápasy gól

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 15:58:06