Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website McDonagh rozhodl v prodloužení, Rangers si připsali důležité body

McDonagh rozhodl v prodloužení, Rangers si připsali důležité body

Oslava rekordních zápisů Henrika Lundqvista do klubové historie předcházela duelu Jezdců s Phoenixem. Blueshirts poté zaspali úvod utkání a museli dohánět manko, nakonec však díky dobrému výkonu ve druhé a třetí třetině dovedli utkání do prodloužení. V tom nakonec rozhodl obránce Ryan McDonagh, který si připsal celkem tři kanadské body a byl vyhlášen hlavní hvězdou zápasu. Jezdci podruhé v sezoně mohli slavit čtvrté vítězství v řadě a vylepšili svou pozici v boji o play off.
Zápasové statistiky
Henrik Lundqvist ještě před samotným úvodem zápasu absolvoval na ledě téměř čtvrt hodiny dlouhou ceremonii na počest jeho 50. nuly a 302. vítězství v NHL - obojí jsou nové klubové rekordy. Po boku mu v daný moment stála jeho manželka s dcerkou, rodiče či Ed Giacomin a Mike Richter, tedy brankářské legendy, které švédský mág překonal. O působivou tečku za ceremonií se postarali diváci v Madison Square Garden, kteří bouřlivě skandovali: "Henrik, Henrik."

Nabízela se otázka, nakolik zlatý olympijský vítěz z Turína zvládne přesměrovat svou pozornost na dění na ledě. Pochyby ještě narostly poté, co po 93 vteřinách hry střelecký pokus Erata zastavilo až břevno. Takové štěstí již Jezdci neměli v páté minutě, kdy se při přesilové hře takřka přesně ze středu kruhu pro vhazování prosadil Ekman-Larsson střelou k bližší tyči, kterou však ještě možná přizvedl bránící Ryan McDonagh.

V 9. minutě udeřili hosté znovu a tentokrát už Lundqvistovi nikdo nic nemohl vyčítat ani v náznaku. Jeff Helpern zůstal trestuhodně nepovšimnut v ideální pozici a pohotově vystřelil poté, co mu zpoza brány namazal Kyle Chipchura. Jezdci se všemožně snažili dostat do zápasu, ale proti disciplinovaným hráčům Phoenixu to bylo těžké. Dominic Moore ve své šanci zamířil pouze do prostřed brány a když chtěl své spoluhráče vyburcovat Derek Dorsett, hostující Summers jeho výzvu k pěstnímu souboji odmítl.

*galerie zarovnani=vlevo obrazky=5849,5850,5851,5852* Jezdcům nepomohly ani dvě přesilové hry, během nichž musel dokonce Lundqvist hasit šanci Vermetta. Alain Vigneault vsadil při početní převaze na zajímavé rozložení sil, kdy v první formaci byli tři hráči držící hokejku doprava (Derek Stepan, Dan Girardi a Rafael Diaz) doplněni Rickem Nashem, zatímco ve druhé formaci byli jen hráči držící hokejku doleva (Mats Zuccarello, Derick Brassard, Benoit Pouliot, Brad Richards a Ryan McDonagh). Trenéři se přitom obvykle snaží v tomto ohledu o vyrovnanost, aby se v útočném pásmu mohli hráči rozmístit tak, že budou mít hokejku na střed hřiště, což je výhodnější při střelbě.

První gólu domácích se Madison Square Garden dočkala ve 27. minutě, kdy Brad Richards šikovně tečoval Hagelinovo nahození od modré. Svou převahu ve druhé části Blueshirts podruhé zužitkovali o čtyři minuty později, když se z úhlu prosadil Derick Brassard. Následně mohl obrat ve skóre dokonat Richards, který s hokejkou prostrčenou mezi nohama zkoušel před brankou šikovně usměrnit Kreiderovu přihrávku, avšak Mike Smith jeho šikovný pokus dobře vykryl.

Jezdci poté měli ještě několik dobrých šancí, které zneškodnil dobře chytající Smith. Naopak Coyotes se po celou druhou třetinu dostávali do hry minimálně. Jenže právě oni šli tři minuty před druhou přestávkou opět do vedení, když Chipchurovu přihrávku před branku usměrnil za Lundqvistova záda nešťastně Chris Kreider. Chipchura si v letošní sezoně připsal teprve svůj třetí gól, z toho ale už druhý proti Rangers.

Phoenixu se na poslední dvacetiminutovku ještě více zatáhl na svou polovinu a pro Jezdce bylo obtížné dobývat jeho dobře organizovaný obranný val, jištěný navíc spolehlivým Smithem. V 53. minutě gólman Coyotes zůstal v bolestivých křečích poté, co na něj po souboji s Derekem Morrisem spadl Carl Hagelin. Zranění pravé nohy bylo natolik vážné, že Smithovi museli z ledu pomáhat doktoři a do branky nastoupil Thomas Greiss, který poslední utkání odchytal 28. února.

Možnost náporu v posledních minutách narušilo diskutabilní vyloučení Marca Staala po souboji v útočném pásmu, kvůli kterému museli Rangers bránit přesilovou hru Phoenixu 4 na 3. Obětavá hra bránící trojice a Henrik Lundqvist však zachovali naději na zvrat. Ubráněné oslabení, v němž přišly takřka jediné střely Phoenixu na branku v celé třetině, se ukázalo jako velmi důležité. Tři a půl minuty před koncem se totiž tečí z prostoru před brankou prosadil Dan Girardi a bylo srovnáno.

Blueshirts za bouřlivého povzbuzování diváků ještě zesílili svůj tlak, ale v normální hrací době rozhodnout nedokázali. Rozuzlení napínavého duelu tak přinesl až závěr 62. minuty, kdy Ryan McDonagh pohotově dorazil Girardiho střelu. Jezdci získali důležité dva body do tabulky a i díky prohře Philadelphie v souběžně hraném utkání se zase o něco více přiblížili postupu do play off.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 09:37:36