Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rangers smetli rozjeté Avalanche a poprvé v sezóně vyhráli počtvrté za sebou

Rangers smetli rozjeté Avalanche a poprvé v sezóně vyhráli počtvrté za sebou

Již po páté v ročníku mohli Blueshirts vyhrát čtvrtý zápas po sobě – v předchozích čtyřech pokusech vždy zklamali. I přes jejich stoupající formu se však nemělo jednat o žádnou procházku růžovým sadem, neboť do New Yorku přijel jeden z nejlepších celků NHL, tým Colorada Avalanche. Denverský návštěvník se stejně jako Jezdci mohou chlubit skvělou formou, a proto se čekal tuhý duel. Utkání ale nakonec přineslo poměrně jednoznačný průběh i výsledek. Z Jezdců rozvlnili síť Anton Stralman, Derick Brassard, Brad Richards a hned dvakrát Ryan Callahan. Když k tomu připočteme pouhou jednu kapitulaci Henrika Lundqvista po přesilovém gólu Gabriela Landeskoga, jednoduchým součtem dojdeme k parádní výhře 5:1 z pohledu domácích borců.
Zápasové statistiky
Pokud některý z diváků čekal vyrovnaný start střetnutí z důvodu, že oba týmy jsou v posledních zápasech ve skvělé formě, musel být překvapen. Rangers využili domácího prostředí ve svůj prospěch a doslova na soupeře z druhé konference vlétli. Semyon Varlamov musel vytahovat jeden zákrok za druhým, ale Kreider, Nash, Zuccarello, a dokonce ani dvakrát Callahan jej překonat nedokázali. Krátký byl ruský rodák pouze na střelu Dana Carcilla, ovšem tomu gólovou radost pokazila branková konstrukce.

Výrazná převaha pokračovala i s první početní výhodou domácích. Z téměř minutu a půl dlouhého tlaku se ale kromě tří střel nepodařilo vyprodukovat kýžený gól. Henrik Lundqvist na druhé straně se musel chvílemi nudit. Na první těžký zákrok totiž čekal téměř třináct minut, a do té doby na jeho svatyni letěly pouze dva projektily. Králův trochu šťastný zákrok zadní stranou levého betonu byla výjimka, která potvrdila pravidlo o dominanci Jezdců.

*galerie titulek="Fotogalerie z utkání proti Coloradu Avalanche" zarovnani=vlevo obrazky= 5655,5656,5657,5659,5660,5661,5662,5666* Blueshirts se povedlo dostat kotouč do Varlamovy sítě až na šestnáctý pokus. Carl Hagelin objetím Jana Hejdy vytvořil přečíslení dvou proti jednomu, a ještě dokázal naservírovat kotouč přesně na hůl Ryana Callahana, který se se svou kličkou do bekhendu nemýlil. Stejný hráč pak zařídil svému celku dokonce dvoubrankové vedení, když v čase 17:35 zápěstím překonal Laviny střelou z mezikruží. Puk mu však ve druhém případě krásně v pádu předložil Brad Richards.

Vigneaultovi svěřenci pokračovali v nastolené hře z první části, přičemž jim k tomu pomohla i minutu dlouhá přesilovka, kterou si do začátku druhé periody přenesli z té předchozí. Po pěti minutách byl poměr střel 10:2, a už to vypadalo na nášlap na další parádní třetinu. Na konci pětadvacáté minuty byl však vyloučený Dan Girardi, a Avalanche nabídnutou přesilovku využili po krásné spolupráci po ose Stastny – MacKinnon – Landeskog, kdy posledně jmenovaný propálil Lundqvista nad vyrážečku z prostoru mezi kruhy.

Jezdcům se kontaktní branka soka ani trochu nezamlouvala. Proto hokejisté z Manhattanu okamžitě zvýšili obrátky, a odměnou jim bylo opětovné dvoubrankové vedení. Pouhých 53 sekund po kapitánovi soupeře se od modré čáry prosadil Anton Stralman, pro něhož krásná střela do růžku byla prvním gólovým zářezem v sezóně. Hra se ve druhé polovině třetiny více vyrovnala. Domácí se mohli dostat zpět na koně díky přesilovce s vyloučením Marca-André Clicheho. Rangers sice dokázali po část dvouminutového úseku kombinovat v útočné třetině, avšak Varlamov žádný těžký zákrok vytahovat nemusel.

Situace se pak měla tři minuty před koncem dějství s faulem Chrise Kreidera otočit, ale nakonec bylo s Blueshirts ještě hůře, když rychlému křídelníkovi po pouhých deseti sekundách přišel dělat společnost Dan Girardi. 1:50 dlouhé oslabení pěti proti třem zvládli Jezdci s bravurou, přičemž vyzdvihnout se musí zejména tři jména – Ryan McDonagh a Marc Staal byli na ledě po celou dobu a skvěle bránili, a Henrik Lundqvist předvedl hned několik doslova klíčových zákroků, bez kterých by Laviny s největší pravděpodobností vsítili kontaktní branku. Místo toho však Jezdci i po 40 minutách hry vedli o dvě branky.

Modře oděným hokejistům patřil i úvod třetí třetiny. Hattrick totiž hned v první minutě mohl zkompletovat kapitán Ryan Callahan po krásné ložence od novopečeného otce Marca Staala, ale Varlamov v bezprostřední blízkosti vykopl kotouč svými betony. Předpokládaná ruská jednička pro olympijský turnaj v Soči ale o chvíli později přece jen musela lovit touš z branky počtvrté – šťastným střelcem branky se stal Derick Brassard, jehož nepříliš povedený pokus srazil mezi nohy vlastního brankáře obránce Ryan O'Reilly.

Pak už se do tempa začali dostávat i hosté. Ti měli nejpovedenější střídání ve 45. minutě, kdy své soupeře na několik dlouhých sekund zavřeli ve svém pásmu. Newyorský brankář s číslem 30 na dresu se i nadále činil a potvrzoval svou vzrůstající formu z posledních týdnů. Nejhezčí zákrok pak vytáhl proti O'Reillymu, smolaři při poslední brance Jezdců.

Ve druhé polovině dvacetiminutovky měl další šanci na třetí branku v utkání šanci Callahan, avšak ani tentokrát neuspěl – po obkroužení branky se kotouč se štěstím odrazil od Varlamova vzdálenějšího betonu a následně mimo tři tyče. S krátícím se časem začalo pomalu upadat i tempo utkání. Toho ještě využila nejlepší lajna utkání ve složení Hagelin – Callahan – Richards, která si v tomto pořadí vyměnila kotouč, aby Richards minutu a půl před koncem upravil na konečných 5:1.

Tým z Original Six si teď užije jeden den volna, po kterém ho budou čekat ve dvou dnech poslední dvě utkání před olympijsou přestávkou. První z nich bude hrané v Madison Square Garden, kam přijede další tým ze Západní konference, tentokrát Edmonton Oilers.

KLÍČOVÉ MOMENTY ZÁPASU:
+ KLADY +
Henrik Lundqvist (27/28, 96,43 %)
Drtivá první třetina
Lajna Hagelin – Richards - Callahan

- ZÁPORY -
Přesilové hry (0 %, 0/3)

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 05:45:32