Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stepan "rozseknul" zápas s Phoenixem v nájezdech

Stepan "rozseknul" zápas s Phoenixem v nájezdech

Ruce samou žílu, tváře rudé, na hlavě Broadway Hat. Takhle vypadal Ruslan Fedotěnko v kabině Rangers po utkání s Phoenixem. Jeho branka otevřela skóre jinak gólově chudého zápasu. Střetnutí dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých rozhodl definitivně o dvou bodech pro tým z Manhattanu Derek Stepan. Nutno podotknout, že diváci viděli velké představení obou gólmanů. Henrik Lundqvist pustil jednu branku z devatenácti střel a stal se první hvězdou večera. Jeho sok Mike Smith lapil jedenatřicet pokusů Jezdců a byl vyhlášen třetí hvězdou.
Zápasové statistiky
Byl to večer ve znamení dalšího hledání cesty k vítězství. Góly dlouho nepadaly. Po dvaceti minutách hry se měnila čísla jen na poměru střel. První třetinu v tom ohledu vyhráli domácí 12:5. Neznamenalo to ale, že by se Lundqvist nějak nudil. V polovině periody se až k bekhendovému zakončení dostal Ray Whitney. King Henrik ale spojil betony. Ani následná dorážka Radima Vrbaty se neujala. O minutu později už se znovu musel činit Lundqvist. Sám před brankou se ocitnul Mikkel Boedker, k němuž přilétla bleskurychlá přihrávka. Švédský gólman se dokázal přemístit k pravé tyči.

Za Rangers nedokázal propasírovat puk do branky tři minuty před sirénou John Mitchell. O chviličku později už kdekdo z fanoušků Blueshirts zvedal ruce slavnostně nad hlavu, jenže puk se po pokusu Brandona Prusta prohnal po brankové čáře a zamířil pryč od svatyně Mikea Smitha, protože ho gólman pak ještě stačil vykopnout betonem. I když tedy nepadaly góly, v hale se nikdo nenudil. V závěru první třetiny inkasoval tvrdou ránu do ramene Brandon Dubinsky, normálně však pokračoval ve hře. Odehrál přes dvacet minut, vyprodukoval ale jen jednu střelu.

Druhá třetina v počtu vstřelených branek okopírovala tu předchozí. I během ní se ale objevily momenty, které gólem přinejmenším zaváněly. Ve 26. minutě pořádně jedovatou ránou prověřil Lundqvista Raffi Torres. Rangers se postarali o to, aby o minutu později vyniknul v davu brankář Mike Smith, jenž máchnul lapačkou a sprovodil ze světa projektil Antona Stralmana.

Ve 43. minutě utkání se brankář Kojotů Mike Smith nejprve slušně zapojil do bitvy o puk za svou bránou. Rozehrávka se mu nepovedla, protože u něj okamžitě přistál Ruslan Fedotěnko. Ten si poté několikrát vyměnil kotouč s Carlem Hagelinem a Brianem Boylem. Pak odjel mezi kruhy, kde se k němu dostal odražený kotouč. Fedotěnko se s ním na hokejce otočil a našel prostor mezi betony smutného Smithe. Asistence na tomto gólu byla Boylovým prvním bodem ve dvanácti zápasech.

Krátce nato špatně rozehrál ve svém pásmu Girardi a dokonale „namazal“ Paulovi Bissonettemu. Hráč s dvanáctkou na dresu se rozhodl pro nahrávku spoluhráči Torresovi, který ale narazil na švédskou zeď v kleci. Osm a půl minuty před koncem základní hrací doby vyrovnal Radim Vrbata. Okamžitě po přijetí přihrávky vypálil do horního rohu a nedal tím Lundqvistovi žádnou šanci na další úspěšný zákrok.

Zápas tedy dospěl po šedesáti minutách do prodloužení. Minutu po jeho začátku dostali domácí výhodu trestného střílení, protože obránce Kojotů Adrian Aucoin zastavil v šanci před brankou Mariána Gáboríka. Trenčínský rodák mohl rozhodnout. Smithe si natáhl na led a sám se snažil zakončit k jeho pravé tyči, jenže brankář dokonale využil svou hokejku a puk vytěsnil. „Měl jsem úplně otevřenou branku, a on udělal nádherný zákrok,“ komentoval zásah Smithe Gáborík. Pár vteřin před koncem prodloužení ještě zachránil domácí Lundqvist po střele Lauriho Korpikosiho.

Následovaly nájezdy. V první sérii neuspěla ani jedna strana. Ve druhé na Lundqvista vyzrál znovu Vrbata. Pak si však spravil chuť Gáborík. Do nájezdu šel tentokráte s jasným plánem, na jeho žkonci byl překvapený a pokořený Smith. Rozuzlení přišlo až v šestém kole díky Dereku Stepanovi. Ten se prostě pomalu blížil k brance a ve vhodný okamžik vystřelil „pod víko“. „Díval jsem se na ty nájezdy předtím a Smith vypadal, že si umí poradit u země, tak jsem zkusil něco jiného,“ řekl Stepan.

Na Lundqvista na druhé straně postupně nevyzráli Adrian Aucoin ani Ray Whitney. Velkou moc měl v rukách Shane Doan, který mohl rozhodnout o další sérii nájezdů. S jeho ránou ale neměl Lundqvist sebemenší problém. „Zasloužili jsme si vyhrát. Tyhle těsné hry už jsme několikrát zažili předtím. Schopnost takové zápasy vyhrát nám dodává sebevědomí,“ vyjádřil se po utkání šťastný gólman.

Přes osmnáct minut odehrál obránce Marc Staal a neuhnul ze žádného souboje. Brad richards pokračoval v oživování svého umu na buly. Vyhrál třináct z devatenácti vhazování. Henrik Lundqvist triumfoval ve svém sedmém startu v řadě a během tohoto období pustil jen osm branek. Bylo to jeho devětatřicáté vítězství v nájezdech, čímž se dostal o jeden triumf před Martina Brodeura a je tak vůdcem této statistiky historie ligy.

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 15:15:30