Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Impotentní ofenzíva byl důvod další prohry ve Washingtonu

Impotentní ofenzíva byl důvod další prohry ve Washingtonu

Před druhým utkáním série, které se hrálo v noci z pátku na sobotu, Blueshirts trénovali s novým složením útočných formací. Hráči i kouč John Tortorella si byli vědomi toho, že s jednou vstřelenou brankou se zápasy (zvláště ty v play-off) vyhrávat nedají a tak šli do druhého utkání s cílem více střílet a efektivněji proměňovat vytvořené šance. Stejně jako u některých českých politických stran však zůstalo pouze u slov a slibů, ale realita byla nakonec výrazně jiná. Jezdci vyslali na Neuvirtha dvaadvacet puků, ale ke smůle všech fanoušků týmu z Manhattanu neprošel do branky Capitals ani jeden z nich. Skvělá obrana domácího celku nedovolila newyorským Rangers téměř nic – dokazuje to statistika střel ze druhé a třetí třetiny, kdy Jezdci vyslali pouze tři, respektivě šest projektilů. Když k tomu přičteme dvě branky z holí Chimery a Arnotta, vyjde nám výsledek 2:0 ve prospěch Washingtonu. Stejným poměrem po pátečním utkání vede celek z hlavního města USA i v sérii.
Zápasové statistiky
Oba celky začaly zápas velmi agresivně a k vidění tak bylo hned z kraje utkání několik ostrých hitů. Tvrdý a energický začátek seděl o mnoho lépe hostům, kteří již po dvou minutách vedli na střely 4:0, přičemž jednou byli velice blízko gólu. Christensenově lajně se ale nepovedlo puk v brankovišti dotlačit až za Neuvirthovy záda.

Ještě před polovinou třetiny se hra začala vyrovnávat. Sílící tlak Washingtonu měla ještě umocnit přesilová hra, kterou domácí Caps dostali za McDonaghovo bránění ve hře, avšak hra ve čtyřech hráčích nedělala Jezdcům po celé dvě minuty větší potíže.

V dalších minutách si ani jeden celek nevytvořil žádnou velkou příležitost. Menší převahu si však přecijen stále držel celek Bruce Boudreaua. Dvě minuty před koncem první dvacetiminutovky se přesilové hry dočkali také newyorští hokejisté. Výhoda jednoho muže v poli se jim ale vůbec nevydařila. Nechybělo dokonce mnoho a do vedení mohli jít domácí. Ke štěstí fanoušků Bluehirts ale Knuble při přečíslení odkrytou část Lundqvistovy branky netrefil.

Pokud se první třetina nesla ve znamení vyrovnaného hokeje, první minuty té druhé pak pro změnu doslova ovládli Washington Capitals. Jezdci se prakticky nedostali k dlouhodobější kontole kotouče a domácí tak měli spoustu prostoru k tvorbě útoku.

Pouhé čtyři minuty stačily domácím na pět střel. Ty k radosti většiny fanoušků ve Verizon Center dokázali přetavit hned ve dvě branky, které od sebe dělily pouze necelé dvě minuty. Jako první se v čase 22:11 prosadil Jason Chimera, který dostal od Marcuse Johanssona překrásnou přihrávku přímo před branku. Zhruba půlminutu na to byl podruhé v utkání vyloučený Ryan McDonagh, ovšem napodruhé byli Capitals se svou přesilovkou úspěšní a to především díky Jasonovi Arnottovi, který dokázal vsítit svou první branku v letošním play-off.

V polovině třetiny získali domácí možnost svůj náskok ještě navýšit, když byl na nedobrovolný odpočinek poslán Ruslan Fedotěnko. Za jeho absence se ale až na jednu Ovečkinovu střelu prakticky nic nestalo a hosté se tak mohli dále soustředit na dotahování dvoubrankového manka.

Snaha o prolomení washingtonského obranného valu a propálení ústeckého rodáka chytajícího v barvách domácího celku se Blueshirts upřít nedala, ale všechny nájezdy do skvěle koncipované obrany Washingtonu přicházely vniveč.

Nelichotivou statistiku pouhých tří střel na branku za druhou třetinu měla změnit početní výhoda na konci prostřední části. Jezdci se v ní ale vůbec nedokázali usadit v útočném pásmu, natož, aby ohrozili branku soupeře. Do šaten se proto odcházelo za nepříznivého stavu 0:2.

Trenér John Tortorella o přestávce mezi druhou a třetí periodou pracoval především na tom, aby svým svěřencům předepsal recept, který by na domácí hokejisty zafungoval a pomohl by jim ve snižování a následném vyrovnávání brankového stavu. Prvních osm minut však hosté dokázali na Neuvirtha vyslat jediný projektil.

V osmačtyřicáté minutě se Jezdcům podařilo vytvořit souvislejší tlak. Do největší šance zápasu se následně dostal Brian Boyle, ale ten skákající kotouč nedokázal uklidit do poloprázdné svatyně Capitals. Střelecká impotence pokračovala a k vidění tento fakt byl 51.minutě. Gáborík dostal přihrávku mezi kruhy, ale svou střelou pouze vyprášil betony Michala Neuvirtha.

Na druhé straně se do samostatného úniku dostal Alex Ovečkin. Nejproduktivnější hráč Washingtonu ze základní části ale se svým blafákem do forhendu ztroskotal na králu Henrikovi. Poslední věc, která mužstvu kapitána Chrise Druryho zbyla, bylo odvolání Henrika Lundqvista. Hra v šesti hráčích sice nevypadala špatně, ale v pohodě hrající Washington již zdramatizování nedovolil a v klidu si dokráčel pro vítězství 2:0.

Třetí utkání je na programu v neděli od příjemných devíti hodin večerních. Jezdci se s tímto utkáním vrací do Madison Square Garden a nezbývá než doufat, že je domácí prostřední probudí z ofenzivní letargie, která zatím rozhoduje o tom, že Capitals vedou v sérii 2:0 na zápasy.

KLÍČOVÉ MOMENTY ZÁPASU

Nulové využívání šancí
Neschopnost vytvořit si větší ofenzivní šanci


Marián Gáborík se snaží vyčíst na očích brankáře Neuvirtha, jakým způsobem se může prosadit


Václav Prospal se snaží vyburcovat své spoluhráče. Bohužel ani to nepomohlo


Ukřižovaný Bryan McCabe


Souboj dvou #8. Alexander Ovečkin právě zaujímá proti Brandonu Prustovi bojovou pozici ve vzduchu


Úspěšný zákrok Henrika Lundqvista


Henrik Lundqvist v akci

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 10:04:30