Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Infarktový závěr přinesl vítězství Rangers

Infarktový závěr přinesl vítězství Rangers

Nasazení jako v play off a nervy drásající drama nabídl divákům pondělní zápas mezi domácím Pittsburghem a Rangers. Utkání se dlouho neslo ve znamení souboje smrtící ofenzívy Tučňáků s takřka bezchybnou defenzívou Blueshirts a famózním Lundqvistem. Nakonec se ale zápas v posledních minutách zvrhl v překvapivou přestřelku, v níž nakonec především díky Dubinskému, který vypracoval dva góly, měli navrch Rangers. Ti se nakonec v prodloužení mohli radovat z vítězství 3:2.
Zápasové statistiky
Domácí měli od začátku více ze hry. Hrálo se převážně ve třetině Rangers, i když je pravda, že Jezdci před svou brankou bránili pozorně a Tučňáci příliš gólových šancí neměli. Do jedné z nejvýraznějších se dostal Crosby, který unikl po křídle, avšak jeho střela těsně minula vzdálenější tyč. Hosté měli nadějných příležitostí o poznání méně, v jedné z největších netrefil Marc Staal před brankou poskakující puk. A tak se v první dvacetiminutovce o největší vzrušení postaral pěstní souboj, který spolu svedli Ryan Callahan a Mike Comrie. Ač ani jeden nepatří k vyhlášeným bitkařům, bylo se na co koukat, neboť se oba prali beze strachu a rozdali několik tvrdých úderů. Pro Callahana to byla celkem osmá bitka v NHL. Zajímavostí je, že dvě z posledních tří svedl právě proti hráčům Pittsburghu.

John Tortorella se po přestávce snažil probudit nevýraznou ofenzívu točením centrů (vyjma Anisimova, který nadále chodil výhradně se svými křídly), a tak spolu s Gáboríkem a Frolovem začal na led chodit Stepan, ale mnoho pozitiv to nepřineslo.

Ve 26. minutě se k prvnímu gólu domácí při přesilové hře velmi přiblížili. Několik nebezpečných střel pochytal Lundqvist, Letangův pokus z nadějné pozice zase zblokoval Callahan a nakonec Goligoského střela od modré prolétla kolem všech hráčů a skončila až na tyči. Paradoxně zrovna v době, kdy tlak domácích ve druhé třetině vrcholil, udeřili Jezdci na druhé straně. V 31. minutě se o to postaral Erik Christensen, který po skrumáži před brankou poslal pohotově z otočky puk do sítě. Byla to teprve osmá střela Rangers na bránu v zápase.

Jedno z mála výrazných selhání newyorské defenzívy se odehrálo ve 42. minutě, kdy si obránci nepohlídali Marka Letestu, který díky tomu mohl jet sám na Lundqvista. Švédský gólman ovšem zasáhl perfektně a udržel čisté konto. Jinak se Blueshirts bránili příkladně i přes řadu přesilových her domácích. Rozhodčí vůbec opět nasadili zvláštní metr, jehož výsledkem byla skutečnost, že si Rangers za celý zápas nezahráli v početní převaze. A že by hráči Pittsburghu hráli naprosto čistě se zrovna říct nedá...

"Dnes jsme nehráli ani jednou v početní převaze," vyjádřil se po utkání Brandon Dubinsky. "Zasloužili bychom si jich pár? Asi ano. Na druhou stranu oni nás po většinu zápasu tlačili a je normální, že tým, který má převahu hraje si vynutí více faulů a hraje častěji přesilovky."

John Tortorella po zápase novináře rovnou požádal, aby se na jeho názor na výkon mužů v pruhovaném raději ani neptali.

Právě při přesilové hře Penguins se čtyři minuty před koncem ocitl v obrovské šanci Kunitz, kterému šikovně mezi nohama klečícího Staala přistrčil puk Talbot. Henrik Lundqvist ale předvedl zákrok dne – bleskově se přesunul a střelu domácího útočníka zastavil špičkou betonu.

Ve třetí třetině nastal i nepříjemný moment pro Dana Girardiho, který byl trefen pukem přímo mezi oči, což odnesl velkou krvavou ranou. Ošetření v šatně zabralo jen pár minut a hned poté se obránce Jezdců zapojil znovu do hry.

Blueshirts nakonec od vítězství 1:0 dělilo 151 vteřin. V tomto čase se od bruslí hostujících hráčů nešťastně odrazil puk na vlastní bránu, Lundqvist jej stihl pouze zastavit v brankovišti a Kunitz už neměl při dorážce složitou pozici. Spousta fanoušků Jezdců si jistě vybaví případy z minulých sezon, kdy takto Rangers dlouho odolávali s jednogólovým náskokem tlaku soupeře, aby nakonec v závěru dostali dva slepené góly a prohráli.

Osmatřicet vteřin po vyrovnávací brance dostal na křídle příliš prostoru Matt Cooke a prostřelil Lundqvista ranou pod rameno. Švédský gólman poté vzteky rozštípal hokejku o břevno a zbylou část ještě odhodil napříč hřištěm.

"Moji reakci jste viděli sami. Byl to výsledek mé frustrace z toho, jakým způsobem rozhodčí řídili dnešní utkání," sdělil po utkání novinářům Lundqvist, který se obvykle kritice sudích vyhýbá.

Výsledkem byly dvě minuty pro švédského brankáře za nesportovní chování v momentě, kdy Rangers prohrávali a tolik času ani do konce normální hrací doby nezbývalo. Kdo by si v tu chvíli na Blueshirts vsadil?

Jenže Rangers dokázali úžasně zabojovat. Brandon Dubinsky zatáhl puk do útočného pásma, skvěle si jej pokryl tělem a udržel jej i proti přesile domácích, načež přihrál najíždějícímu Staalovi, kterému se povedlo vyrovnat. Následovaly další infarktové minuty, ve kterých se Rangers ubránili už v pořadí šestému oslabení i dalším šancí soupeře v oslabení a poté přišla další velká chvíle Dubinského.

Rodák se z Aljašky se dostal spolu s Callahanem do přečíslení 2 na 1. Dubinsky dostal od Callahana puk na modré čáře a poté jej držel pro sebe tak dlouho, dokud na sebe nenavázal pozornost obránce. Ten se mu pokusil spadnout pod nohy, avšak reprezentant USA z posledního mistrovství světa se mu šikovně vyhnul a vytvořil situaci dva na brankáře. Fleurymu nezbylo nic jiného, než si proti Dubinskému povyjet, na což útočník Jezdců čekal a přihrál k tyčce Callahanovi, který už jen usměrnil puk do prázdné brány a mohla propuknout radost hostujících hráčů.

"Byl to pro mě snad nejsnadnější gól, co pamatuji," řekl po zápase úspěšný střelec, "Dubi mi namazal přímo před prázdnou bránu."

Vítězství je o to cennější, že hráči Penguins podali velmi dobrý výkon a v domácím prostředí byli velice těžkým soupeřem. I oni svými výkony přispěli k tomu, že měl zápas výbornou úroveň srovnatelnou s utkáními play off.

Na straně Rangers pochvalu za bojovný výkon zaslouží bez výjimky celý mančaft. Výborní byli všichni, přesto se našlo pár hráčů, kteří nad ostatní mírně vynikali. Brandon Dubinsky se velkou měrou podílel na dvou veledůležitých gólech, navíc byl i nesmírně platný v oslabení a v závěru také vyhrál nad Crosbym pár důležitých vhazování. Obránci Marc Staal a Dan Girardi chodili v kritických chvílích spolu na led a zdálo se, že pro soupeřovy hvězdné útočníky představují takřka neprostupnou zeď. Tortorella se toho nebál využívat – Staal strávil na ledě bezmála půl hodiny a Girardi jen o pár minut méně. Zapomenout nejde ani na Henrika Lundqvista, který byl tradičně skvělý a pochytal 37 střel domácích včetně několika velkých šancí.


Henrik Lundqvist patřil k základním pilířům obrany Jezdců.


Takhle to obvykle v NHL vypadá, když si dva hráči domlouvají před vhazováním bitku.


Při neúčasti Dereka Boogaarda a zklidnění Seana Averyho se o boxerskou vložku postaral Ryan Callahan


Henrik Lundqvist odehrává puk před Sidneym Crosbym.


První gól zápasu vstřelil Erik Christensen.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 22:55:51