Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jezdci jsou poprvé od výluky bez play-off

Jezdci jsou poprvé od výluky bez play-off

„The winner takes it all,“ zpívá ve své známé a slavné písni skupina Abba. Tuto písničku mohli hrát ve Wachovia Center před zápasem mezi domácí Philadelphií Flyers a hostujícími New York Rangers. Oba celky totiž měly shodný počet bodů a balancovaly na posledním postupovém, respektive na prvním nepostupovém místě. Pokud ještě uvážíte, že tímto zápasem oba zmíněné týmy uzavíraly základní část, bylo jasné, že vítěz tohoto zápas „bere vše“ – tedy postup do play-off. Důležitosti utkání si samozřejmě uvědomovali i sami hráči, včetně kapitána Chrise Druryho: „Nesmíme nad důležitostí zápasu přemýšlet. Musíme jen hrát tak dobře, jak dovedeme a musíme být připraveni.“ Tohoto jednoduchého pravidla se však Rangers drželi pouze prvních pár minut (během nichž také vsítili svůj jediný gól) a poté všichni hráči v poli naprosto vyhořeli. Jedinými výjimkami potvrzující ono pravidlo byla čtvrtá lajna a jako již tradičně Henrik Lundqvist. Avšak ani branka „jezdecké checking line“, ani čáry švédského brankářského mága k vytoužené výhře nepomohly, a proto Blueshirts nakonec podlehli v infarktovém zápase Philadelphii po nájezdech.
Zápasové statistiky
Oba celky z Atlantické divize vstoupily do zápasu v plném tempu a oba brankáři museli brzy vytáhnout několik zákroků. První změna skóre přišla ve čtvrté minutě s nástupem checking line Jezdců. Anisimov vybojoval puk v rohu, poslal ho na modrou čáru Rozsívalovi a ten vyslal svou střelu šikovně těsně nad ledem tak, že ji Jody Shelley neměl žádný problém ztečovat přesně na druhou stranu Boucherovy klece. Skvělý začátek, řekl by si každý. Ovšem tato šance byla s výjimkou jedné další střely posledním projektilem, který hráči Rangers na branku Letců v úvodním dějství vyslali. Od první branky tak hráli téměř výhradně hráči Philadelphie a jen díky bezchybnému Lundqvistovi a jeho dobře postavené kleci (domácí nastřelili 2x břevno a 1x levou tyč) si celek kapitána Chrise Druryho odnášel do šaten vedení 1:0 i přesto, že na střely prohrával hrozivě 4:18.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili hokejisté v bílých dresech mnohem lépe a chvíli dokonce tahali za delší konec provazu. Vše vyvrcholilo pěstním soubojem mezi Vorosem a Laperrierem, ale zástupce Jezdců si v ruční výměně názorů nevedl příliš dobře a na body jednoznačně prohrál. Od vyloučení obou aktérů se tempo hry rapidně snížilo a newyorští Rangers byli od této chvíle opět téměř bezzubí. Pochvalu tým vedený kanadským koučem Tortorellou zaslouží snad jen za precizní práci v početní nevýhodě – během ní neměli „Broad street bully,“ jak se Philadelphii dříve přezdívalo, žádné větší šance a se zbytkem si bez problémů poradil skandinávský brankář ve službách Rangers. Druhou polovinu třetiny hráli téměř výhradně domácí a nebýt „Krále Henrika,“ nebylo by jistě skóre i po čtyřiceti minutách stále 1:0 ve prospěch hostů. V posledních třiceti sekundách druhého dějství ukázal Chris Pronger, proč je jeho hra často kritizována kvůli přílišné hrubosti. Kanadský tvrďák se rozjel a v plné rychlosti srazil na led střelce úvodní branky večera. Jody Shelley se však i po tvrdém hitu zvedl a bez problémů pokračoval ve hře.

Jak hráči týmu New York Rangers, tak bruslaři z týmu Philadelphie Flyers věděli, že pro jeden z celků to bude poslední plnohodnotná třetina v sezóně, a proto se do sebe pustili s obrovskou vervou. Bohužel pro fanoušky Jezdců útoky Letců dokázala pořádnými akcemi vyrovnávat pouze čtvrtá lajna, která byla v tomto zápase bezkonkurenčně nejlepší. V nadpozemském výkonu pokračoval také Henrik Lundqvist, jenž za první dvě třetiny zasahoval hned třicetkrát. S časem 46:54 se však ukázalo, že i „Král New Yorku“ je pouze člověk a po vyloučení Parenteaua a následném tlaku domácích kapituloval po střele Matta Carla. Ve zbývajících minutách si oba celky připsaly ještě několik střel na protivníkova brankáře (s tím, že domácí měli stále převahu), ale když se žádná z nich neujala, muselo se prodlužovat.

V prodloužení se hrálo stylem nahoru-dolů, což bylo pro nezaujatého diváka velice atraktivní, avšak oba týmy se zaměřily především na precizní bránění a blokování střel, a proto se, když rozhodující branka nepadla, rozhodovalo pomocí krajní varianty – nájezdů. První se rozjel Daniel Briere, který Lundqvista překonal rychlou kličkou do forhendu. Po neúspěších Christensena a Richardse uzavíral druhou sérii Pierre Parenteau a bylo srovnáno. Když ale na Girouxovu přesnou střelu mezi Lundqvistovy betony nedokázal odpovědět Jokinen, poslední postupovou příčku do play-off obsadili hokejisté Philadelphie. Pro newyorské Jezdce končí sezóna předčasně poprvé od výluky a to i přesto, že pátá účast ve vyřazovacích bojích v řadě byla více než na dosah. Nic na tom nezměnil ani Henrik Lundqvist, ač chytal jako opravdový král. Nezbývá než doufat, že delší volno hráči z Manhattanu využijí k tréninku, který povede ke zlepšení do dalších sezón.

KLÍČOVÉ MOMENTY ZÁPASU

+ Henrik Lundqvist (46/47 => 97,87%)
+ Formace „Prust – Anisimov – Shelley“

Útočná hra
Střelecká impotence
Naprosté vyhoření klíčových hráčů


Ceremoniál před začátekem utkání


Jody Shelley právě střílí jedinou branku Jezdců


Jeden z mnoha zákroků \"Krále Henika\"


Na branku Daniela Briera ještě Jezdci odpovědět dokázali


Erik Christensen se svým nájezdem nepochodil


Vítězný nájezd Girouxe

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 06:55:25