Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čaroděj Lundqvist vykouzlil třetí výhru v řadě

Čaroděj Lundqvist vykouzlil třetí výhru v řadě

V noci z pondělí na úterý bylo na programu NHL celkem jedenáct zápasů, přičemž tým New York Rangers měl podle rozpisu hrát proti poslednímu celku celé ligy – proti Hurikánům z Caroliny. Tým sídlící v Raleighu před tímto utkáním ztrácel na předposlední Philadelphii hned osm bodů, což jen dokazovalo letošní mizérii tohoto klubu. New yorští Jezdci sice také procházeli krizovým obdobím, nicméně dvě výhry z posledních dvou zápasů naznačovaly, že by se tým trenéra Johna Tortorelly mohl konečně herně i výsledkově zvednout. Zápas byl po první i druhé třetině nerozhodný (0:0, 1:1) a tak o jeho osudu bylo rozhodnuto až v dějství posledním. V něm se Blueshirts povedlo vsítit hned dvě branky a díky tomu si hosté po výhře 3:1 připsali důležité dva body. Nelze však nezmínit, že Carolina byla lepším týmem a difference maker, jenž zajistil výhru byl Henrik Lundqvist, který opět podal téměř nadlidský výkon a svou procentuální úspěšnost dokázal vytáhnout až na hodnotu 96,96%.
Zápasové statistiky
V úvodních chvílích utkání drželi kotouč na holi převážně domácí hokejisté, avšak i přesto si první šance vytvořili Jezdci. Největší příležitost vstřelit gól měl Enver Lisin, ale tomu radost z brejku pokazil obránce Aaron Ward, který mu stihl kotouč vypíchnout.

Zhruba po šesti minutách hry si první zákroky připsal také Henrik Lundqvist, ovšem i nadále byli střelecky aktivnější hosté. Tentokrát své šance zahodili postupně Gáborík, Dubinsky a nakonec Higgins.

V polovině třetiny sudí zastavili do té doby celkem plynulou hru kvůli prohřešku Marca Staala. Ten byl poslán ven na dvouminutový odpočinek za hru vysokou holí. Hokejisté v bílých dresech se ale absencí svého obránce nenechali zaskočit a bez problémů se ubránili.

Dvě nebezpečné šance byly k vidění v sedmnácté minutě. Nejprve se v první z nich blýskl „Král Henrik“, před kterým se objevil Ray Whitney. Švédský brankářský mág dokázal zachovat chladnou hlavu a ve správný moment kotouč z hole protivníka vypíchl. Cam Ward o sobě dal vědět o pár sekund později, když ukázal dobrou orientaci v nepřehledné situaci. Nejdříve chytil šanci Mariána Gáboríka a poté i dorážku Václava Prospala. Více už se do prvních dvaceti minut nevešlo a proto se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhého dějství se oba celky rozhodly divákům vynahradit celou třetinu bez vstřeleného gólu. První udeřili domácí, kteří na led vlétli jako opravdový hurikán – střelcem branky se po hezkém naznačení a následném obtočení kolem branky stal Sergej Samsonov. Na druhé straně se za necelou půlminutu prosadil již po pětadvacáté v sezóně Marián Gáborík. Velkou zásluhu na jeho trefě ale nelze upřít Brandonovi Dubinskému, který za brankou odvedl velký kus práce.

Druhá dvacetiminutovka byla o poznání rychlejší a divácky atraktivnější, ovšem nepřesná muška všech bruslařů zabránila dalším změnám skóre.

S příchodem jedenácté minuty druhé třetiny přišlo, stejně jako ve dvacetiminutovce první, vyloučení obránce Rangers. Tentokrát se však proti pravidlům provinil Matt Gilroy. Stejně jako v prvním případě Jezdci neměli s ubráněním se menší potíže a proto se nováček v obranných řadách New York Rangers mohl vrátit zpět do hry bez většího pocitu viny.

Po návratu Gilroye již měli až do čtyřicáté minuty ze hry více „Canes“. Jejich velký tlak vyvrcholil necelé dvě minuty před koncem, kdy Václav Prospal pod tlakem vyhodil touš mimo hrací plochu. Zbytek prostředního dějství proto Jezdci dohrávali ve čtyřech hráčích na ledě a čtrnáct sekund „Vinnyho“ trestu se přeneslo na začátek dějství posledního.

Václav Prospal se po návratu na led hned po návratu na led zapojil do útoku se svými spoluhráči a výsledkem byl čtvrtý gól sezóny pro Brandona Dubinského. Celá akce by se dala použít jako dokonalá definice souhry, když Prospal přihrál z levého křídla Gáboríkovi napravo a ten pouze klepl do puku, který se tak dostal přesně na hůl rozjetého Dubinského, pro kterého nebyl žádný problém celou akci ze středu zakončit – 2:1.

Šanci navýšit svůj vybojovaný náskok měl šanci Gáborík, ale slovenský rychlík nedokázal svou kličku do bekhendu zakončit přesně mezi nohy kanadského gólmana. Do pětačtyřicáté minuty platilo pravidlo, že pokud sudí vyloučili nějakého hokejistu, byl to pokaždé hokejista Rangers. Tento „trend“ se změnil s vyloučením Erica Staala za bránění Lundqvistovi ve vykonávání jeho brankářského řemesla.

První početní výhoda Blueshirts v zápase sice branku nepřinesla, ovšem hosté dokázali dvakrát nepříjemně vypálit na svatyni Cama Warda. Tyto dvě šance byly ale na delší dobu ze strany new yorských hráčů poslední, neboť po návratu Staala na led začala iniciativu přebírat Carolina.

Hurricanes si utvářeli mnoho šancí a jen díky Henriku Lundqvistovi Jezdci drželi hubené jednobrankové vedení. Nejvíce hokejistům z Manhattanu teklo do bruslí tři minuty před koncem, kdy si Hurikáni utvořili téměř minutový tlak v útočném pásmu, ale i přes enormní snahu se jim zeď krále Henrika zbořit nepodařilo.

Minutu před koncem Carolina zkusila štěstí se šesti hráči v poli, ale jediným výsledkem byl gól Marca Staala přes celé kluziště. Kanadský obránce tak zpečetil důležitou výhru svého celku v poměru 3:1. Další utkání Jezdci odehrají doma v noci ze středy na čtvrtek a soupeřem jim bude tým Floridy Panthers.


Marián Gáborík (1+1) veze puk za brankou soupeře


Brandon Dubinsky (1+1) ztroskotal na lapačce Camerona Warda

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 23:02:01