Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Diváci viděli třináct branek. Rangers dotáhli čtyřbrankové manko, na výhru to však nestačilo

Diváci viděli třináct branek. Rangers dotáhli čtyřbrankové manko, na výhru to však nestačilo

Zápas číslo dvaatřicet začal jako každý jiný. V půl jedné ráno budík, poslech hymny, úvodní buly... po šedesáti minutách však byly pocity jiné. Po dvou hodinách hokeje a třinácti brankách. Takovouto přestřelku Rangers nezažili od 28.11.2000, kdy porazili Los Angeles Kings v poměru 7:6. Dnes jim ale nebylo souzeno získat dva body – podlehli svým rivalům z New Jersey 5:8 a rozhodně se nedá mluvit o uspokojivém výkonu.
Zápasové statistiky
Rozhodčí již po čtyřech minutách vyloučili prvního hráče. Byl jím Bobby Holík a Rangers tak měli možnost vstřelit první branku zápasu.

Do zápasu však vstoupil lépe domácí celek, který využil faktu, že letos je početní výhoda Jezdců více než tragická – již po osmi sekundách po vyloučení Holíka gólový účet otevřel specialista na oslabení Jay Pandolfo – 0:1.

Taktika sřílet branky v oslabení je zřejmě proti týmu z Manhattanu tím pravým plánem, což pochopili také hráči New Jersey, kteří dělali vše pro to, aby v početní nevýhodě hráli – nejdříve byl vyloučen Langenbrunner a když rozhodčí poslali o minutu později na trestnou lavici Vorose a vyrovnali tím počet sil na ledě, přidal se k odpočívajícím hráčům také Brian Roloston.

Tým Ďáblů druhý gól ve čtyřech hráčích přidat nedokázal, ba co více, Redden při vlastní přesilovce vystřelil jedenkrát z první! Tento fakt potěšil nejednoho fanouška Jezdců, což je docela smutné – fanoušky všech týmů na přesilovkách potěší zvláště krásná rychlá kombinace zakončená hezkou střelou a ne pouze jedna střela z voleje, jako v případě příznivců New Yorského celku.

I po návratu Rolostona se bylo na co dívat. V čase 11:56 shodily rukavice těžké váhy Colton Orr a Michael Rupp. Druhý jmenovaný nakonec pěstní potyčku vyhrál a tak se mu jistě odcházelo na trestnou lavici s lepším pocitem.

S nástupem první lajny domácích přišly velké problémy v obraně hostů. Fakt, že ani jeden projektil neskončil v síti byla hlavně Lundqvistova zásluha, neboť si nejprve poradil se střelou Eliáše a o chvíli později také s šancí Gionty a dorážkou prvně jmenovaného českého hokejisty.

V patnácté minutě souboj Orra a Ruppa napodobila jiná dvojice tvrdých chlapíků. Rukavice shodil Voros s Clarksonem. Na rozdíl od bitky první byla tato pěstní potyčka mnohem svižnější a troufám si říct, že i více atraktivní.

Přesně o minutu později po vyloučení aktérů v bitce bylo srovnáno – puk za záda Clemmensena dostal bruslí po přihrávce Žerděva Markus Näslund. Ke štěstí hostů videorozhodčí úmysl v kopnutí puku neshledal, a tak byl švédskému rodákovi připsán na konto jeho jedenáctý zářez v sezóně.

Vyrovnaný stav však dlouho nevydržel. Přesně minutu a pět sekund po euforii hostů z vyrovnání se radoval na druhé straně Zajac, který potrestal vyloučení Näslunda, který si ještě před chvílí vychutnával pocit z vyrovnávací trefy – 1:2 .

Tento scénář završila po dvaceti minutách siréna se svým signálem končícím první dějství.

Stejně jako dvacetiminutovka první, tak i druhá začala lépe z pohledu domácích – Travis Zajac již podruhé v dnešním zápase překonal „Krále Henrika“ a dal tak svému týmu vedení o dva góly.

Zajac se před domácími diváky blýskl o dvacet sekund později ještě jednou. Tentokrát však ne gólem, nýbrž pěstní výměnou názorů s obráncem Danem Girardim, který stejně jako útočník Devils nepatří k zrovna tradičním hráčům, kteří shazují rukavice.

S polovinou zápasu přišla tolik obávaná přesilovka hostů. Všechny obavy fanoušků Jezdců se naplnily a obecenstvo v Prudential Center se stalo svědky druhého gólu v oslabení. Po třetí za sebou Lundqvista překonal Zajac, který tak zkompletoval čistý hattrick a zároveň se prosadil při různých počtech hráčů na ledě (skóroval jak v plném počtu hráčů na ledě, tak při vlastní přesilovce i oslabení).

O čtyři minuty později přišla další gólová radost hokejistů v červeném. Prosadil se Zubrus a jeho trefa znamenala pro jeho tým náskok již 5:1.

Naději Jezdcům z části vrátil pět minut před koncem druhé části Nikolaj Žerděv, který se obtočil zpoza branky a zakončil přesně do branky.

Minutu a půl před zazněním druhé sirény to bylo již 3:5 – branku vstřelil Scott Gomez, pro kterého to byl již třetí bod v zápase (1+2).

Po dvou rychlých gólech hostů byl blízko kontaktní brance Dan Girardi. Jeho projektil sice proletěl za záda Clemmensena, avšak cestu do sítě mu překazila tyč svatyně domácího brankáře.

Do prvních dvou dějství vešli pokaždé lépe domácí, kterým se povedlo nastřílet rychlé branky a po nich převzít iniciativu po celý zbytek třetiny. Newyorští Jezdci doufali, že to samé se povede jim ve třetině třetí.

To se jim, alespoň co se první části týče, povedlo a v čase 41:58 vstřelil kontaktní branku Paul Mara, který prostřelil domácího gólmana nad jeho lapačkou.

Rozhodčí poslali na trestnou lavici postupně Mottaua, Kalinina a Rolostona, ale ani jedna z početních výhod se neujala a tak se dvanáct minut před koncem skóre neměnilo.

Gól diváci viděli až v minutě s pořadovým číslem padesát jedna. Trefu na 5:5 zařídil Ryan Callahan svým osmým zásahem v tomto ročníku.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat – už za jedenáct sekund se prosadil Eliáš a minutu a půl po něm ještě Gionta. New Jersey tedy vedlo sedm minut před závěrem 5:7.

Toto vedení Ďáblům nestačilo a ti se rozhodli vsítit další branku. Úspěšným střelcem byl v čase 15:07 Langenbrunner.

Langenbrunner se do zápisu o utkání objevil ještě jednou. V sedmnácté minutě shodil, stejně jako jeho tři spoluhráči před ním rukavice a vyzval Callahana na souboj, který příležitost k výměně názorů přijal.

Do konce zápasu se již nic podstatného nestalo a tak tým Ďáblů uhájil doma dva body. Derby mezi odvěkými rivaly okořenilo těžko uvěřitelných třináct branek a zřídkakdy viděné čtyři bitky. Pozitivem jistě je útok (zvláště bych vyzdvihl Žerděva (1+3) a Gomeze (1+2)), který teprve podruhé v sezóně vstřelil pět branek a ukázalo se, že i Jezdci dokáží být také směrem dopředu nebezpeční. Druhým kladným bodem je fakt, že tým nepoložila ani čtyřbranková ztráta a hráči poctivou prací dokázali srovnat na 5:5.

Zde ale slova chvály končí a nastupuje kritika negativních prvků hry, kterých bylo nepochybně více. Za prvé, v této sezóně snad každý zápas omílané přesilovky. Inkasovat dvě branky ve vlastní početní výhodě je velká ostuda, zvláště pak, když se jedná o pravidelný scénář. Za druhé, obrana. Její výkon byl příšerný a chaotický. Ani jeden z beků příliš nepomohl Lundqvistovi a tím se dostáváme k třetímu bodu. Hvězdný švédský brankář dostal nejvíce gólů za svou dosavadní kariéru (osm, předtím pouze šest). Nepovedený zápas dokládá i jeho % úspěšnost, která se zastavila na hrozivém čísle 76. Jediné, v co teď můžou všichni příznivci Blueshirts doufat je fakt, že se tento zápas nepodepíše na psychice „Krále Henrika“ a ten bude i v dalších zápasech podávat výkony jako doposud. Přesvědčit se o tom budeme moc již zítra, kdy se od jedné hodiny ranní bude v MSG rozehrávat utkání proti Carolině Hurricanes.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 20:07:07