Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zápas s Ottawou rozhodly nájezdy, Rangers vyhráli v poměru 2:1

Zápas s Ottawou rozhodly nájezdy, Rangers vyhráli v poměru 2:1

V noci z pondělí na úterý měli diváci v Madison Square Garden možnost shlédnout plánované 21. utkání hráčů New York Rangers v této sezóně. Soupeřem pro tento duel byl kanadský klub Ottawa Senators, který poslední dobou nemá formu a je až předposlední ve Východní konferenci. Naopak Rangers (také díky většímu počtu odehraných utkání) drží příčku první a tak mělo mít toto měření sil poměrně jasný průběh.

Nakonec byl dnešní zápas boj více než vyrovnaný – zápas rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých Žerděv rozhodl, že bod navíc si odnese jeho tým po výhře v poměru 2:1.

Zápasové statistiky
Před začátkem zápasu kamera sledovala letní posilu zadních řad Jezdců. Pro Reddena byl tento zápas výjimečný – před příchodem na Manhattan totiž za tým Senátorů odehrál jedenáct sezón a to pozornosti kameramanů neuniklo. Teď již ale k samotnému zápasu.

Hned první minuty přinesly hráčům Rangers několik nepříjemností. První z nich bylo zranění Brandona Dubinskyho po střetu se známým provokatérem Jarkem Ruutuem. Po chvíli se ale ukázalo, že nejde o nic vážného a v zápase by měl pokračovat.

Druhou nepříjemností bylo vyloučení. Frederik Sjöström byl poslán na trestnou lavici za vyhození puku přes mantinel. I tato nepříjemnost se ale nakonec obešla bez dalších problémů a domácí se ve čtyřech hráčích ubránili.

Po pěti minutách hry se Jezdci dočkali také pozitivního momentu. Po navrácení Sjöströma z trestné lavice byl stejným směrem poslán Vermette a domácí tak dostali možnost vyzkoušet si po oslabení i hru v početní výhodě.

Ta však (ostatně jako vždy) patřila k nevydařeným. Hokejisté v modrém se ani neusídlili v útočném pásmu a tak se i „Sens“, jak se týmu z Ottawy přezdívá, ubránili bez inkasované branky.

Při hře při vyrovnaném počtu hráčů na obou stranách bylo na ledě jen mužstvo v modrém a Alex Auld se musel mít pořád na pozoru, protože se po dobu dvou minut hrálo jen v pásmu zahrnujícím i jeho svatyni. Postupně jeho pozornost vyzkoušeli Fritsche, Drury a Žerděv, ale kanadský gólman si dokázal se všemi puky poradit.

Blízko ke gólu byla první lajna, když po nahození kotouče na bránu Drury nebezpečně dorážel, ale Auld puk zalehl a rozhodčí hru přerušili.

Hráči z hlavního města Kanady se od své přesilovky z úvodu zápasu nedostali k prakticky žádné velké šanci. To změnil až ve čtrnácté minutě Donova, který zblízka prověřil Lundqvista, jenž ale střele stihl nastavit tělo.

Dvě minuty před koncem první dvacetiminutovky jela dvojice Kalinin – Voros na bránu proti jedinému obránci v bílém. Druhý jmenovaný střílel, ale trefil pouze beton postaveného brankáře.

Po skončení třetiny to již po několikáté slovně vřelo mezi Dubinskym a Ruutuem. Brandon Dubinsky zřejmě během hry nahlas vyjádřil, co si myslí o střetu ze začátku zápasu a to se samozřejmě ani trochu nemohlo zamlouvat finskému provokatérovi.

Úvodní momenty druhého dějství se nesly ve svižném tempu a bylo vidět, že oba celky mají velkou chuť otevřít gólový zápis tohoto utkání svou trefou.

Divácky atraktivní hokej rozhodčí ukončili po šesti minutách – na trestnou lavici poslali Reddena a dali tak Senátorům možnost vstřelit první branku v tomto zápase.

Lundqvist byl prověřen hned v prvních sekundách – po nahození od modré čáry nebezpečně tečoval kapitán hostů Daniel Alfredsson. „Hankenstein“ ale proti střele svého krajana pohotově vymrštil svůj pravý beton.

Jedenáct sekund před návratem Reddena šel na trestnou lavici další Ranger. Společnost kanadskému bekovi šel dělat talentovaný Marc Staal.

Po návratu prvního vyloučeného obránce z trestné lavice Jezdci přišli o dalšího z beků. Tentokrát jím byl Dan Girardi, který při snaze o zblokování akce soupeře dostal pukem do obličeje a byl nucený odbrat se do šaten.

Dvě vteřiny před tím, než měl být Marc Staal puštěný z trestné lavice, rozhodčí zapískali a opět vylučovali. Tentokrát však na odpočinek poslali forvarda soupeře Nicka Foligna.

Tým z New Yorku tradičně výhodu jednoho hráče v poli nevyužil a až na průnik Näslunda neměl ani žádnou větší šanci vstřelit dnešní první branku.

Prvního zářezu se diváci dočkali až v minutě číslo 22. Vedení Ottawě zajistil kapitán Daniel Alfredsson, který si šikovně vyjel z rohu až do palebné pozice mezi kruhy a odtud zápěstím našel mezeru v Lundqvistově výstroji – 0:1. Odpovědět mohli domácí záhy, když před bránou dorážel Mara, ale Auld měl beton pevně u tyčky.

Po chvíli se o srovnání pokoušel ještě Brandon Dubinsky, ale ani on se svou kličkou a následnou střelou příklepem neuspěl proti skvěle chytajícímu Auldovi.

Nic více se už do druhé dvacetiminutovky nevešlo a tak se do šaten odcházelo za stavu 1:0 pro hostující kanadský celek, kterému vedení zařídil Daniel Alfredsson.

Fanoušky Rangers mohlo na začátku třetího dějství těšit i přes nepříznivý stav alespoň to, že se na ledě objevil Dan Girardi, který musel v průběhu druhé třetiny odejít do kabin po zásahu pukem do obličeje.

Dvě a půl minuty po rozehrání třetiny byl na trestnou lavici poslán Ruutu, který si svými provokacemi o trest koledoval již dříve, ale až nyní byl oficiálně potrestán rozhodčími.

Rangers cítili, že tato přesilovka by mohla být klíčová a možná právě proto hráli ještě více křečovitě, než ostatní přesilové hry. Vyvrcholením byl samostatný únik Vermetta, kterého ale skvěle vychytal „Král Henrik“.

Vyrovnání se však Rangers přeci jen dočkali. Ve 43. minutě se již při hře pět na pět prosadil Sjöström, když před bránou dorazil Staalovu střelu, která orazítkovala tyčku. Pro švédského útočníka to byl druhý gól v sezóně – 1:1.

Staal, který trefil před dorážkou Sjöströma tyčku, si za minutu mohl připsat k asistenci i branku. Tentokrát však jeho radost zastavila Auldova bleskurychlá lapačka.

Všem fanouškům Jezdců zatrnulo, když se nejdříve Lundqvist musel ohánět betony, aby puk neprošel za brankovou čáru a po návratu do postoje řešit střelu od modré a následné dorážky na hranici brankoviště. Se všemi střelami si ale kouzelník s číslem 30 na dresu dokázal poradit a stav tak zůstal nezměněný.

Hra od vyrovnávací trefy Sjöströma dostala opět svižné tempo, chvíli tlačilo na pilu mužstvo jedno, po chvíli zase mužstvo druhé, ale oba týmy drželi nad vodou skvěle chytající gólmani.

Jak Auld, tak Lundqvist už žádnou ze střel za svá záda nepustili a tak muselo přijít prodloužení.

Ani jeden z týmů se v prodloužení nikam nehnal, až pasivita obou týmů vypadala, jakoby domácí i hosté spoléhali na samostatné nájezdy a věřili si v nich.

Trestná střílení zahájil svým pokusem Nikolaj Žerděv. Tomu se jeho nájezd vydařil – prostřelil Aulda mezi betony, podobně, jako obstaral Drury vítěznou trefu proti Bostonu.

Stejně se pokoušel vyzrát na Lundqvista i Jason Spezza, ale „Král Henrik“ jeho záměr vystihl.

Druhý jel za domácí tým Frederik Sjöström. Ten se pokusil zamířit do horního růžku, ale Alex Auld byl rychlejší a jeho pokus včas lapil.

Sérii číslo dvě zakončoval Jarko Ruutu, který svůj projektil zamířil na Lundqvistovu vyrážečku, ale stejně jako Spezza bez gólového efektu.

Důvěru kouče Toma Renneyho dostal také kapitán Chris Drury, který vstřelil vítěznou branku v posledním zápase s Bostonem taktéž v samostatných nájezdech. Stejné štěstí ale se svou střelou na lapačku neměl.

Nůž na krku měl Vermette, jenž věděl, že musí nájezd proměnit, jinak druhý bod získá soupeř. Mladý útočník zkusil švédskou brankářskou hvězdu rozhýbat a poté vstřelit branku kličkou do forhendu, ale Lundqvist zkušeně nechal beton na zemi a zajistil tak svému týmu i druhý bod do tabulky.

Jezdci odehráli zápas podobný tomu poslednímu s Bostonem – přestřílení soupeře, avšak střelecká nemohoucnost, zabrání v posledních minutách hry, což zajistilo vyrovnání a následné vyhrané samostatné nájezdy především díky bezchybnému výkonu Henrika Lundqvista.

Dva body jsou sice úspěch, ale myslím, že tímto způsobem se celou sezónu (a co teprve play-off, kde nájezdy nejsou?) vyhrávat nedá a na impotenci (střeleckou samozřejmě) našich útočníků můžeme ještě hodně zle doplatit.

Náš tým nám bude moci dokázat, že útočit také umí, již v noci ze středy na čtvrtek, kdy budeme hostit tým Vancouver Canucks.

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 14:03:14