Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jezdci porazili Devils 5:2, Žerděv si připsal dva góly

Jezdci porazili Devils 5:2, Žerděv si připsal dva góly

Dnes si nejeden fanoušek Rangers nastavil budík, telefon nebo jiné budící zařízení na jednu hodinu ranní. Důvodem byl zápas, který sehrálo populární mužstvo z Manhattanu, proti svým divizním rivalům z New Jersey. Noční vstávání se divákům vyplatilo, neboť měli možnost vidět krásný, svižný hokej okořeněný o sladký závěr – dva body pro Rangers do tabulky.

První překvapení z tábora Jezdů přišlo již před úvodním vhazováním – Scott Gomez nenastoupil vinou zranění. Chris Drury se tedy přesunul do středu útoku a na soupisku byl dopsán křídelní útočník Nigel Dawes.

Zápasové statistiky
Na první vhazování se podle očekávání postavil kapitán Drury. Po své pravici měl Callahana, na straně druhé pak Marcuse Näslunda. První šanci si vypracoval v úvodní minutě Callahan, kterého však vychytal Weeks a Callahan byl následně „odměněn“ jedním z beků Devils, který ho nevybíravě narazil na mantinel, až americkému mladíkovi upadla helma.

Několik minut se hrál svižný hokej s šancemi na obou stranách. První gól však bohužel vstřelili hráči v červeném dresu. Nejdříve dokázal Parise skvělou přihrávkou zpoza brány najít na modré stojícího Mottaua. Ten sice svým golfovým úderem trefil pouze beton švédského gólmana v brance Rangers, k odraženému puku se ale dostal Zajac a vstřelil tak svůj druhý gól v sezóně – 0:1.

Domácí gól evidentně nabudil a začali nepříjemně tlačit. Všechny šance ale zlikvidovala obrana v čele s Lundqvistem. První velká příležitost Jezdců přišla ve 13. minutě, kdy Žerděv připravil dobrou palebnou pozici pro Dubinskyho, jenž stál v pravém kruhu. Urostlý centr vystřelil puk na vyrážečku gólmana soupeře, jeho projektil Weekes pouze ztečoval těsně vedle branky a troufám si říct, že nechybělo mnoho a mohl jsem tuto akci popsat jako gólovou (ale my se vlastně díváme na Rangers, že?).

Za minutu jeli hráči v červeném v přečíslení 2 na 1, když se Redden zapomněl v útočném pásmu, ale Král Henrik vytěsnil střelu Pariseho ramenem. Hráči Blueshirts si v dalších chvílích dokázali vytvořit tlak, ale většina střel byla blokována silně forčekujícím soupeřem a se zbytkem Weekes neměl problémy.

Mužstvo Rangers se přes napadajícího soupeře mělo problémy vůbec dostat do pásma, a když už se hráči hostů dostali přes modrou čáru signalizující útočnou třetinu, příliš se v ní neohřáli. Poslední, kdo se v úvodním dějství pokoušel dobýt svatyni domácích, byla Bettsova lajna. Té se ale povedlo pouze jediné – vyvolat šarvátku po zaznění sirény ukončující první dějství. V první třetině jsme tak viděli pouze jeden gól, který vstřelil Travis Zajac.

Prostřední část začala přesilovou hrou domácích, vyloučen byl Colton Orr, který se zúčastnil strkanice na konci první třetiny. Oslabení však Rangers zvládli s bravurou (kéž bychom tak skvěle hráli i ty přesilovky…) a nedovolili soupeři ani jednu střelu na bránu.

Ve čtvrté minutě se v útočném pásmu usadili také hráči v bílém. Těm se dokonce povedlo Weekese položit na zem mimo brankoviště, ale střela od modré do odkryté klece také nedoletěla – ležícího gólmana zastoupil jeden z obránců.

O dvě minuty později dostali Jezdci možnost přesilové hry 5 na 4, když byl ven poslán Rupp. Tento počet hráčů však na ledě příliš dlouho nezůstal – za pár vteřin přišel Ruppovi dělat společnost Salvador, který si nedovoleně vyšlápl na Callahana dorážejícího před brankou.

Výhodu dvou mužů v poli využil Michal Rozsíval. Ten si nejdříve dával přednost s Marou na modré čáře. Nakonec ho gantelmanské předávání puku přestalo bavit a dělovkou „z první“ trefil vzdálenější tyčku, od které se puk odrazil do bruslí Weekese a odtud již doputoval do branky – 1:1

Vyrovnávací trefa přinesla opět svižnější tempo a hru nahoru-dolů. Toho dokázal využít kapitán Drury, který zavezl kotouč po pravé straně a tvrdou střelou překonal domácího strážce svatyně – 2:1.

Oba góly od sebe dělila pouze minuta a půl a to se zákonitě podepsalo na psychice domácích. Rangers tak mohli zvýšit na 3:1. Svůj premiérový gól kariéry v NHL (pokud nepočítáme zářez v play-off) zaznamenal Lauri Korpikoski, který si skvěle počkal mezi kruhy na přihrávku zpoza brány od Dana Fritscheho.

Jestli jednobrankové vedení Jezdce nabudilo, pak s dvoubrankovou výhodou přišlo spíše uklidnění a větší pasivita. To, že by se hráči v bílém měli mít na pozoru i po třech rychlých brankách, připomněl Langenbrunner se svojí střelou. O minutu později ho napodobil Brian Gionta, kterého efektně vychytal Lundqvist svojí lapačkou.

Langenbrunner se poté objevil v zápise ještě jednou. Tentokrát ne jako autor střely, ale k jeho jménu byly připočteny dvě minuty odsezené na trestné lavici. Se svým kapitánem dostal chuť poklábosit Eliáš, který fauloval Näslunda před bránou, zřejmě aby mohl Langenbrunnerovi povědět, co mu leželo na srdci.

Eliáš ale skoro nestihl ani dosednout a Langenbrunner se zvedal a vracel se na led. Důvodem nebyl fakt, že by nechtěl českého forwarda poslouchat, nýbrž se mu zbytek trestu prominul díky navýšení vedení Blueshirts. Druhou početní výhodu dvou mužů využil kanonýr Žerděv, který doklepl puk před odkrytou bránou po teči Druryho – 4:1.

Devils zařadili vyšší rychlostní stupeň a vytvořili si několik slibných šancí. Všechny však zastavil fantasticky chytající „král Henrik“.

V poslední minutě druhé třetiny se strhla již třetí šarvátka, ve které si to pěstně rozdal Brandon Dubinsky a Dainius Zubrus. Zpočátku to vypadalo pouze na přátelské objetí, ale po několika sekundách se do sebe oba jmenovaní pustili.

Rozhodčí usoudili, že potyčku vyprovokovali hosté, a tak se na posledních 45 sekund třetiny objevilo na ledě o jednoho muže v červeném více. Žádnou branku jsme ale už neviděli a tak šli Rangers do šaten s pocitem, že během této dvacetiminutovky otočili zápas z 0:1 na 4:1.

Do třetí třetiny již nenastoupil brankář Kevin Weekes. Ten se nechal vystřídat svým náhradníkem Scottem Clemmensenem. Hra se přelévala tam a zase zpět a byla pozastavena až po dlouhé době. Druhé přerušení bylo zaviněno gólem – ve čtvrté minutě snížil na 2:4 kapitán Devils Jamie Langenbrunner.

Možnost napravit si chuť přišla záhy. Rangers dostali po faulu na Staala možnost další početní výhody, která se jim dnes tak dařila (na Rangers z posledních let opravdu nezvyklý standart). Největší šanci spálil hned v úvodních momentech Brandon Dubinsky, který orazítkoval po přihrávce Žerděva tyč. Zbytek početní výhody dohrála Druryho přesilovková formace, která se ale prosadit nedokázala.

Branka přišla až po skončení přesilové hry. Nikolaj Žerděv projel středním pásmem, přejel modrou čáru, z pravé strany vypálil tvrdý projektil, který navíc jeden z bránících hráčů hokejkou tečoval přesně do šibenice branky domácích a ukrajinský forvard tak slavil svůj druhý zářez v zápase – 5:2.

Ve hře se poté delší dobu nic zajímavějšího neudálo. Fanouškům Devils však zatrnulo, když Redden napálil svým golfovým úderem Pariseho do kolena. Nejproduktivnější hráč New Jersey se svalil na led, avšak za chvíli byl opět připravený hrát.

Hráči z New Arku byli s každou další minutou více a více nervózní a obránci dělali často chyby v rozehrávce. Největší šanci připravil Näslund Orrovi, když prvně jmenovaný vystihl rozehrávku soupeřových beků a poslal kanadského bitkaře do brejku. Ten hezky naznačil kličku rameny a poté vyprášil plastrón připraveného Clemmensena.

Michael Rupp však svalovce s číslem 28 na dresu při pokusu skórovat zahákoval, a proto byl rozhodčími poslaný na trestnou lavici. Tato početní výhoda zůstala nevyužita a tak se gólový stav nezměnil.

Přesilovou hru sudí nařídili i na druhé straně – vyloučen byl Brandon Dubinsky. Jeho zkrácené vyloučení (vlivem končícího zápasu) zůstalo nepotrestáno a tak Rangers oslavili vítězství v poměru 5:2.

Dnešní zápas rozhody využité početní výhody, ve kterých Jezdci dokázali vstřelit hned dvě branky. Také bych vyzdvihl velkou bojovnost i za nepříznivého stavu 0:1 a samozřejmě Krále Henrika, který opět dokázal svou extratřídu. Možnost připsat si další dva body budou mít hráči New York Rangers v noci ze soboty na neděli, kdy budou v Madison Square Garden hostit tým Boston Bruins.

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 22:10:21