Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslední zápas základní části přinesl velké drama

Poslední zápas základní části přinesl velké drama

Rangers nastoupili v New Jersey k jakémusi předzápasu play off, neboť bylo už dopředu jasné, že se právě tyto dva kluby spolu v 1. kole utkají. A zápas to byl velice zajímavý a to nejen proto, že se hrálo o to, který tým bude ve vyřazovacích bojích začínat doma, ale také z toho, že trenér Jezdců Renney zkusil v utkání různé složení útoků. Nejpřekvapivější jistě bylo přeřazení Shanahana až do čtvrté lajny k uzdravenému Bettsovi a k Sjostromovi. Na pravé křídlo druhé formace se přesunul Dawes a třetí útok hrál ve složení Průcha-Drury-Callahan. Změna proběhla i v obraně, kde se Staal přesunul k Backmanovi a v prvním páru místo něj hrál Malík. Mara a Hollweg se do sestavy nevešli, Orr je stále zraněný, i když by se mohl vrátit už na první zápas play off.
Zápasové statistiky
Přestože Jezdci nezačali špatně a Brodeura ostrou ranou prověřil Jágr, ujali se již v páté minutě vedení domácí Devils, když Madden dokázal najít kousek volného prostoru mezi Lundqvistovým betonem a tyčkou a protlačit puk do sítě. Hned vzápětí se do velké šance dostala první řada Blueshirts, ovšem Brodeur si pohlídal dorážky lépe než jeho konkurent v dresu Rangers.

V 9. minutě zcela propadla druhá pětka hostů a na Lundqvista jeli sami hned dva hráči Devils. S první střelou si švédský gólman dokázal poradit a dorážku už nedovolil Backman, který se dokázal rychle vrátit potom, co propadl v útočném pásmu. Další perfektní zákrok ale musel Lundqvist předvést už po minutě, kdy jej dvakrát z blízka ohrozil Zajac, kterého neubránila dvojice Tjutin-Girardi.

Domácí byli mnohem důraznější, na což Blueshirts podruhé doplatili ve 13. minutě. Nejprve byl v útočném pásmu čistě odstaven od puku Rozsíval a při následném protiútoku se Rupp pokusil přihrát před branku svému spoluhráči, který se přes Malíka prosazoval do skvělé střelecké pozice. Rupp poslal přihrávku sice nepřesně, avšak Lundqvist, který počítal s nahrávkou a chystal se na rychlý přesun k druhé tyči, měl roztažené betony, mezi nimiž mu prošel puk do sítě. New Jersey se poprvé v sezóně dostalo nad Rangers do dvougólového vedení.

O přestávce bylo v šatně hostů asi hodně rušno. Na ledě se totiž objevili úplně jiní Rangers a už po 19 vteřinách bylo sníženo. Dawes dobrým napadáním vybojoval puk pro Druryho, který pohotově vypálil na vzdálenější tyč a Brodeur nestihl včas na jeho pokus zareagovat. Kromě přístupu se změnily i útočné formace Jezdců, které byly přeházeny do následné podoby:

Avery-Gomez-Jágr (Průcha)
Dawes-Drury-Callahan
Straka-Dubinsky-Jágr (Průcha)
Sjostrom-Betts-Shanahan

Jedním z důvodů pro tuto změnu nejspíš bylo zvýšit čas na ledě v poslední době opět famózně hrajícího Jágra, který chodil pravidelně na led hned ve dvou formacích a pouze výjimečně za něj v jedné z nich naskočil Průcha, když si kapitán Jezdců potřeboval oddechnout. Tyhle rošády naprosto zmátly domácí, kteří najednou nevěděli, proti komu mají posílat svou elitní obranářskou formaci. Rangers se stali po přestávce lepším týmem a obrana domácích byla najednou pod neustálým tlakem. Devils se prakticky k ničemu nedostali, jen tři minuty před koncem se Madden prosadil před brankou přes Rozsívala k nebezpečné střele, kterou však s vypětím všech sil dokázal Lundqvist zkrotit.

Ve 45. minutě se poprvé prosadila nově složená první formace. Zasloužil se o to Jágr, který si nepozorovaně najel před bránu, kde ho v pravý čas našel Avery a český útočník svým 25. gólem v sezóny vyrovnal.

Další šance ve třetí třetině dlouho nepřicházeli. Devils se soustředili pouze na bránění a Jezdci se proti jejich obraně neprosazovali vůbec snadno. Zajímavé momenty byly k vidění až poté, co byl šest minut před koncem vyloučen Malík za sekání. Jenže v oslabení mohl z protiútoku strhnout vedení na stranu Rangers Shanahan. Brodeur ale svůj tým zachránil, což se o chvíli později povedlo i Lundqvistovi, který fantasticky vychytal dorážku Pariseho v okamžiku, kdy už snad všichni viděli puk v bráně. Útočník Devils se dostal v té samé přesilové hře ještě do jedné obrovské šance, když mu podél brankoviště nahrál Gionta, ale Parise tentokrát netrefil z metru branku.

V poslední minutě odvolal Renney za stavu 2:2 brankáře. Rangers totiž potřebovali nutně vyhrát v normální hrací době, aby začínali play off doma. Blueshirts se povedlo usadit v útočném pásmu a půl minuty před koncem Madden fauloval Jágra a Jezdci mohli hrát 6 na 4. Změnu skóre to ale nepřineslo. Nejprve si šestice hostí dlouho nebyla schopna připravit dobrou střeleckou pozici, až to sedm vteřin před koncem tak trochu ze zoufalství zkusil z úhlu Jágr. Brodeur puk podržel a následnou buly vyhrál Drury tak nešťastně, že vyhodil puk až za vlastní branku.

Následovalo tedy prodloužení, ve kterém už šlo jen o to, zda se Blueshirts podaří porazit Devils ve všech osmi utkáních základní části. V 62. minutě měl obrovskou příležitost Parise, ale znovu si vylámal zuby na Lundqvistovi. Z protiútoku se dostal do šance Straka, avšak nastřelil jen jednoho z obránců Devils a následně Staal dostal velice přísné dvě minuty za nedovolené bránění. Domácí ale nedokázali přesilovou hru využít.

Nájezdy jako obvykle začal Shanahan, který Brodeura nezaskočil, na druhé straně Gionta minul bránu. Dawes, který byl letos z Jezdců při nájezdech nejúspěšnější zkusil, na Brodeura stejnou kličku, se kterou uspěl minule proti Islanders, ale Brodeur byl dobře připraven a i jeho pokus chytil. Následně na Lundqvistovi ztroskotal i Langenbrunner.

Třetí sérii načal Gomez, který má nejspíš Brodeura ze svého předchozího působení u Devils velmi dobře přečteného, neboť ho šikovně rozhodil a následně překonal střelou mezi betony. Jako třetí se na Lundqvista rozjel Parise, který zahodil několik dobrých příležitostí rozhodnout utkání za stavu 2:2. Tentokrát útočník New Jersey svému týmu pomohl, když perfektní bekhendovou střelou do šibenice nedal Lundqvistovi šanci. Jako čtvrtý se proti Brodeurovi rozjel Sjostrom. Hráči, jenž k Jezdcům přišel před uzávěrkou přestupů z Phoenixu, v kritické chvíli sjel puk z hole a Brodeur snadno přišel k dalšímu úspěšnému zákroku. Utkání následně rozhodl Eliáš, jenž si najel trochu z úhlu a prostřelil Lundqvista střelou na bližší tyč.

Nejen tedy, že Devils uhájili před Rangers čtvrtou příčku, ale také dokázali v posledním utkání základní části Blueshirts porazit a v pravý čas tak ukončit nepříznivou sérii s rivaly z Manhattanu. Jezdce může mrzet první třetina, ve které nehráli s patřičným nasazením a dovolili soupeři ujmout se vedení. Ve zbytku utkání ovšem Rangers ukázali, že by měli být schopní New Jersey přehrát, když budou hrát naplno.

Renneyho experiment s Jágrem ve dvou útocích se jevil velice dobře a pro play off by to mohla být silná zbraň. Pokud skutečně dojde na tuto variantu složení sestavu, lze očekávat, že Průchu v sestavě nahradí Orr, který bude na led chodit v momentech, kdy bude potřeba zjednat si trochu respektu. V obraně nijak neoslnil Malík, jehož pro první zápas vyřazovacích bojů téměř jistě nahradí Mara.

Play off začíná prvním zápasem v Prudential Centru v noci ze středy na čtvrtek jednu hodinu po půlnoci středoevropského času.


Přestože se Stephen Valiquette moc často do branky nedostane, má i on spoustu fanynek, které ho podpoří i v New Jersey


Marc Staal sráží útočníka Devils Ruppa


Dainius Zubrus a David Clarkson se radují po druhém gólu New Jersey. V brance Rangers leží Henrik Lundqvist a Marek Malík


Henrik Lundqvist


Eliášův rozhodující nájezd
Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 07:44:01