Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Nemůžete nás porazit" křičeli diváci v Madison Square Garden při zápase s New Jersey

"Nemůžete nás porazit" křičeli diváci v Madison Square Garden při zápase s New Jersey

Přestože se ještě ve středu zdálo, že bolest způsobená naraženými žebry nedovolí Gomezovi proti jeho bývalému klubu nastoupit, vše nakonec dopadlo jinak. Americký útočník se rozhodl bolest překousnout a doktoři jeho návrat do sestavy posvětili. A protože se uzdravil i Rozsíval, měl Tom Renney k dispozici kromě Bettse všechny hráče, což nutně znamenalo, že místo na soupisce nezbude pro dva hokejisty, kteří hráli poslední zápas s Flyers. Tato volba padla na Petra Průchu a Marka Malíka. Překvapením také bylo, že se Renney rozhodl přeházet levá křídla prvních tří řad naproti situaci, v jaké byli před zraněním Gomeze. V první formaci hrál Straka, ve druhé Avery a ve třetí Dawes. V obraně se zase představila netradiční obranná dvojice Mara-Rozsíval.
Zápasové statistiky
Už ve druhé minutě poprvé v utkání zaspala obrana domácích a John Madden se natlačil přes Girardiho až před Lundqvista, který mu však skvěle vykryl prostor a nedal mu žádnou možnost ke skórování. Rangers měli první šanci v 8. minutě, kdy Jágr se Strakou najížděli na dva obránce New Jersey. Jágr potáhl puk a z pravého kruhu poslal bekhendem geniální křižnou přihrávku Strakovi před bránu, ten stihl pouze nastavit hokejku a tečovat puk směrem k brance, kde rychlým zákrokem betonem zachránil situaci Brodeur.

Oba týmy hrály hodně opatrně a jiné šance v první třetině k vidění nebyly. Většinu času se bojovalo o puk podél mantinelů a ani jedno mužstvo nemělo výraznou převahu. Hostující Devils byli aktivnější při střelbě, avšak Lundqvist chytal v obrovské pohodě a žádná rána mu nenadělala potíže.

Na začátku prostřední části dostali Devils možnost hrát přesilovou hru a hned v jejím úvodu se Gionta přes Staala prosadil ke střele, kterou zastavilo až břevno. Zbytek přesilové hry Jezdci ubránili a krátce na to si sami poprvé v utkání vyzkoušeli, jaké je to hrát v početní převaze. Jejich snaha opět vypadala dlouho bezzubě, až ve 26. minutě posunul Drury puk na Gomeze za brankou, ten pohybem oklamal Brodeura a podél tyče předložil ideální přihrávku Shanahanovi, který měl před sebou odkrytou branku. Shanahan nezaváhal a Rangers vedli 1:0. Kanadský útočník se v přesilové hře trefil poprvé po patnácti zápasech. Drury si zase u tohoto gólu připsal svou 300. asistenci v NHL.

Za dvě minuty mohlo být srovnáno. Hosté se dostali do přečíslení 2 na 1, Rozsíval se příliš stáhnul k Maddenovi a navíc ani nedokázal zabránit přihrávce na Ashama, který zůstal osamocen před Lundqvistem. Švédský brankář ovšem svůj tým zachránil. Jezdcům vedení ale stejně moc dlouho nevydrželo. Ve 32. minutě dali domácí útočníci svou pasivitou příliš času obránci Martinovi, aby se rozmyslel, co udělá s pukem. Zadák Devils se rozhodl pro střílenou přihrávku mezi kruhy na Eliáše, který v nelehké pozici tečoval jeho pas za záda Lundqvista a srovnal na 1:1. Velkou část viny na obdržené brance nese Paul Mara, jenž krátce před inkasovaným gólem strážil Eliáše před bránou a když útočník Devils udělal pár kroků směrem do hřiště, nechal ho Mara být, díky čemuž měl Eliáš dostatek prostoru k úspěšné teči.

Ve 34. minutě mohl domácí do vedení vrátit Straka, který se ocitl v obrovské šanci poté, co k němu Brodeur vyrazil puk po střele Jágra. Jenže Straka nedokázal namířit svou dorážku mimo dosah kanadského gólmana, který si tak připsal další úspěšný zákrok. Svůj tým ovšem nedržel pouze Brodeur. Ve 36. minutě defenzíva Blueshirts zapomněla pokrýt Langenbrunenra mezi kruhy a pravé křídlo Devils vyslalo švihem smrtící střelu mířící přímo do šibenice. I s tím si ovšem dokázal Lundqvist poradit a ránu, která se zdála nechytatelná, chytit do lapačky.

Necelé dvě minuty před přestávkou spáchal nesmírnou hrubku Bäckman, který se rozhodl pro riskantní přihrávku z rohu napříč vlastním pásmem. Pas sice poslal lehce nad ledem, avšak Parise si puk šikovně sklepnul a v následném samostatném nájezdu překonal Lundqvista prudkou ranou do stejného místa, kam dvě minuty předtím neúspěšně střílel Langenbrunner. Lundqvist si následně ulevil, když hokejkou vší silou praštil do břevna.

Na začátku třetí třetiny hráli Jezdci svou druhou přesilovku, Shanahan vybojoval puk za brankou a Gomez od mantinelu našel křižnou přihrávkou na vrcholu kruhu Bäckmana, který vystřelil švihem přes bránícího hráče Devils. Brodeur přes svého spoluhráče nic neviděl a zřejmě i proto střela švédského obránce skončila až v brance. Bäckman, který dal letos za St. Louis pouhý jeden gól, si připsal už svůj druhý přesný zásah po přestupu k Rangers a odčinil tak svou chybu ze 39. minuty.

Ve 44. minutě zatrnulo fanouškům domácích, když se ve stoprocentní šanci ocitl Parise, jenž mohl dorážet do odkryté branky. Jenže v kritické chvíli se na něj vrhli Dawes s Drurym a nedovolili nejlepšímu střelci New Jersey v sezóně postrčit puk do branky Jezdců. A jak už bylo v tomto utkání pravidlem, další šance se urodila opět na opačné straně hřiště než ta předchozí. A jednalo se vskutku o obrovskou příležitost, neboť Callahan po přihrávce Druryho najížděl od modré čáry sám na Brodeura, který ho fantastickým zákrokem vychytal.

Přesto se diváci ještě v normální hrací době dočkali rozhodujícího gólu. Tři minuty před koncem se Drury prosmýkl kolem obránce Devils a pokusil se backhandem přihrát před branku na najíždějícího Dawese. To se mu úplně nepovedlo. Obránce, který ho stíhal, zasáhl kotouč špičkou brusle a tečoval jej na vlastní bránu. I na to byl Brodeur připraven a puk vyrazil před sebe. Krátce předtím Zajac z New Jersey podrazil Dawese a tak útočník Rangers klouzal po zádech hlavou napřed k brance Devils. A právě v této pozici zasáhl ramenem Brodeurem vyražený puk. Od Dawesova ramena se kotouč odrazil za brankovou čáru, kde následně skončil i sám střelec branky. Gól byl po konzultaci s videorozhodčím po právu uznán a Rangers vedli 3:2.

Halou se v tu chvíli začalo rozléhat skandování: „Nemůžete nás porazit!“ určené fanouškům a hráčům Devils. A skutečně, protože závěrečná 87 vteřin dlouhá hra bez brankáře změnu skóre nepřinesla, porazili Blueshirst New Jersey letos již posedmé v řadě. To je také nový rekord klubu, neboť doteď nejdelší sérii výher proti Devils zaznamenali Jezdci v sezóně 1993/94, kdy své rivali porazili ve všech šesti zápasech základní části a následně vyhráli Stanley Cup. Sedm výher proti jednomu mužstvu během jedné sezóny (včetně play off) si Rangers připsali naposledy v sezóně 1967/68 proti Torontu.

Díky vítězství se Jezdci bodově dotáhli právě na New Jersey, které však zatím zůstává před nimi díky vyššímu počtu výher. Oba celky však čeká ještě jedno vzájemné utkání v základní části. To však přijde na řadu až poté, co Rangers odehrají dvojzápasy s Pittsburgem a Islanders.

Pojďme si na závěr ještě shrnout pozitiva dnešního utkání. Tím největším je, že Gomez odehrál celý zápas a nejevil náznaky toho, že by ho nedávné zranění jakkoli omezovalo. V dobrém světle se ukázal třetí útok a především Drury, který byl nesmírně platný po celém kluzišti. První formace měla také celou řadu šancí, jenže Strakovi se letos v koncovce vůbec nedaří. Velkým plusem je i skutečnost, že Jezdci v utkání využili dvě ze tří přesilových her. Je ale třeba dodat, že v nich nepředvedli nijak výrazně zlepšený výkon oproti předchozím zápasům, prostě se jim jen zadařilo v koncovce.


Marc Staal v souboji s Dariusem Zubrusem


Souboj dvou českých rychlíků - Patrik Eliáš a Martin Straka


Brendan Shanahan ukončil čekání Jezdců na gól z přesilové hry


Oslava rozhodující branky. V dresu Jezdců zleva: Chris Drury, Marc Staal, Nigel Dawes, Ryan Callahan a Christian Bäckman


Ze zápasů proti Devils v nichž chytal Lundqvista mají Rangers bilanci 12 výher, 3 porážky v prodloužení a nebo na nájezdy a jen dvě prohry v normální hrací době

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 4. 2024 02:34:44