Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zápas mezi Blueshirts a Habs nabídl fantastickou podívanou se spoustou branek

Zápas mezi Blueshirts a Habs nabídl fantastickou podívanou se spoustou branek

Jedenáct gólů. Bezpočet brankových příležitostí. 65 střel na branku. 112 střeleckých pokusů celkově. 59 tvrdých bodyčeků. Jedna bitka. Nevídaný obrat. Strhující atmosféra. To vše bylo k vidění při zápase mezi New York Rangers a Montrealem Canadiens. Oba celky patří do Original Six, přesto by se v celé jejich historii dalo najít jen málo zápasů, jako byl tento. Celý zápas se hrál naplno, hráči od úvodní buly do finálního hvizdu ani na moment nepolevili z ďábelského tempa. Nasazení a atmosféra převýšily průměrný zápas play off. Zkrátka jeden z hrstky zápasů, na které fanoušek ani po deseti letech jistě nezapomene. Takový zápas se odehrál 19. února 2008 v Montrealu mezi místními Canadiens a hosty z Manhattanu.
Zápasové statistiky
Ze sestavy pro utkání vypadl kvůli chřipce Colton Orr, což otevřelo místo pro návrat Marca Staala, jenž ze sestavy nedávno vypadl právě vinou této virové choroby. Jelikož v dvou předchozích střetnutích Marek Malík prokázal, že si zaslouží místo v prvním obraném páru, nastoupil Staal ve třetí obraně vedle Mary. Strudwick se přesunul do útoku na místo nemocného Orra. Jiné změny se nekonaly. Průchovo rameno stále nezvládne plné zatížení a není jisté, zda se český útočník stihne dát dohromady alespoň pro sobotní zápas s Buffalem.

Montreal vstoupil do utkání s pevným odhodláním poprvé v sezóně porazit Jezdce a vrhl síly do útoku. Blueshirts však byli velice dobře připravení, zodpovědně bránili a na ledě si rychle zjednali respekt patřičnou tvrdostí. Perfektní hit například ze začátku utkání předvedl Rozsíval proti Kosticynovi.

Kromě toho Jezdci podnikali nebezpečné protiútoky. Na přelomu deváté a desáté minuty utkání z nich dvakrát udeřila elitní formace Rangers. V prvním případě si Dubinsky narazil ve středním pásmu s Jágrem, nebojácně projel přes modrou čáru a šikovnou střelou kolem obránce Komisareka otevřel skóre zápasu. Hned po buly navíc udeřili Blueshirts podruhé. Tentokrát puk do třetiny Canadiens zatáhl Jágr, jehož střelu Price vyrazil pouze k Averymu, jenž bez potíží zvýšil náskok Jezdců na 2:0.

Ve 14. minutě navíc Jezdci využili přesilovku. Rozhození domácí nechali Jágrovi se Shanahanam příliš volného prostoru, čehož dva zkušení střelci dokázali bez problémů využít. Jágr našel Shanahana v ideální pozici mezi kruhy a kanadský útočník ranou z první nedal Pricemu šanci. Mladík, jenž bývá přirovnáván k Patricku Royovi, následně se sklopenou hlavou odjel na střídačku a přepustil místo ve svatyni Habs zkušenějšímu Huetovi.

Domácí se ovšem ani za nepříznivého stavu nevzdávali. Vyrovnali se Blueshirts v tvrdosti a do přestávky si vytvořili několik solidních šancí. Henrik Lundqvist však všechny střely směřující mezi tyče nekompromisně zneškodnil. V 19. minutě se naplno projevila Komisarekova frustrace z nepříznivého vývoje utkání a zadák Montrealu za vlastní brankou nevybíravě atakoval Dubinskyho. Ten si to nenechal líbit a shodil rukavice. V následné bitce měl sice navrch domácí hráč, ale i tak je třeba pochválit nebojácnost mladého útočníka Jezdců. Mladý centr pocházející z Aljašky zkompletoval během první třetiny takzvaný hattrick Gordie Howa. Během dvaceti minut stihl bitku, gól i gólovou přihrávku.

Za zmínku jistě také stojí, že u všech tří gólů zaznamenal Jaromír Jágr asistenci. Díky třem bodům se v historickém pořadí NHL dostal na desáté místo před Raye Bourque. Poté, co v dalším průběhu utkání přidal další asistenci, ztrácí na devátého Phila Esposita pouhých devět bodů.

Ve druhé třetině pokračovala fantastická podívaná. Rangers v Bell Centru předváděli svůj nejlepší výkon v sezóně a domácí jim přes veškerou snahu nestačili. Ve 23. minutě dostal Higgins 2+2 minuty za hru vysokou holí a Blueshirts v přesilovce dali další dvojici slepených gólů. Na ten první opět nahrával Jágr, i když tentokrát měli na gólu zásluhu převážně jiní hráči. Konkrétně Paul Mara, který od modré čáry šikovně nahodil puk před branku a Shanahan, jenž kotouč neomylně usměrnil za Huetova záda. Pro Shanahana to byl jubilejní 20. zásah v sezóně.

Za necelou půl minutu zaznamenal 20. gól v ročníku i Drury, kterému naservíroval puk Gomez. V součtu s posledním vzájemným zápasem dali Rangers Montrealu 10 gólů v řadě. A to za pouhých 53 minut a 42 sekund. Ani za stavu 0:5 se ale domácí pohánění bouřlivým publikem nesnížili k nějakému pouhému dohrávání zápasu a utkání a i nadále se hrálo ve skvělém tempu.

Obrat, který vstoupí do historie, odstartoval hráč, od kterého by se to momentálně asi moc nečekalo. Michael Ryder vstřelil v posledních dvou sezónách vždy přes 30 branek, letos se mu ale příliš nedaří a vedení kanadského týmu s ním nemá trpělivost. 27letý útočník tak poslední dobou hraje pouze ve čtvrté řadě, často ani to ne. Za stavu 0:5 začal ale přeci jen dostávat na ledě víc prostoru a nabídnutou šancí vůbec nepohrdnul.

Ve 29. minutě dostal Ryder perfektní přihrávku od Streita a zblízka chladnokrevně překonal výtečného Lundqvista. O čtyři minuty později si pro změnu nabruslil s pukem na holi mezi kruhy a za přispění nešťastné Bettsovi teče snížil na 2:5. Tom Renney neponechal nic náhodě a raději sáhnul po oddechovém čase, aby se jeho svěřenci mohli uklidnit a opět začít kontrolovat dění na ledě.

Tak se i stalo. Do přestávky byli Jezdci opět lepším týmem a vypracovali si několik velkých šancí na navýšení náskoku. Ty největší přišli při přesilových hrách. Jágr ve 37. minutě pronikl skrz domácí obranu až před bránu, kde ovšem ztroskotal na Huetovi. Na něm si o tři minuty později vylámal zuby i Drury, jemuž zpoza brány skvěle přihrál Straka, ovšem Huetův pravý beton byl tentokrát rychlejší než Druryho střela.

Ve třetí dvacetiminutovce Rangers v klidu bránili svůj náskok. Tedy, až do 47. minuty. V té Callahan obětavě spadl do střely domácího obránce a kotouč ho nepříjemně zasáhl do kolena. Zatímco se útočník Jezdců svíjel u mantinelu bolestí, využili domácí nastalé převahy na hřišti a bývalý útočník Blueshirts Kovaljov snížil na 3:5. O pouhých osm sekund později propadli útočníci hostů ve středním pásmu, domácí se dostali do přečíslení 3 na 2, Streit si nabruslil do střelecké pozice a za přispění další teče snížil již na rozdíl jediného gólu. U jeho branky si za asistenci připsal už třetí bod v utkání Ryder. Útočník, o jehož výměně se v posledních měsících hojně spekuluje, dnes podstatně zvýšil svou cenu na hráčském trhu.

Mnohem podstatnější však bylo, že po jeho třetím gólu nabitá hala doslova explodovala nadšením. Taková atmosféra se opravdu málokdy vidí i ve finále Stanley Cupu. Domácí hráči se diváky nechali strhnout doslova k heroickému výkonu a Jezdci pouze s vypětím všech sil drželi těsný náskok. O tom, že i ten nakonec vezme za své, se rozhodlo pět minut před koncem. Marek Malík byl přísně vyloučen a nápor Habs vygradoval. Plekancovu tutovku ještě zneškodnil Lundqvist. O chvíli později ale Drury nepokryl na vrcholu kruhu Kovaljova, který nekompromisní střelou vyrovnal.

Za nepřetržitého povzbuzování euforií zmítaných fandů se domácí pokoušeli ještě do konce normální hrací doby dokonat historický obrat, ovšem Blueshirts zvládli dotáhnout utkání do prodloužení. V něm se Rangers dokázali zvednout a hrát vyrovnanou partii s rozjetými Canadiens. První část prodloužení sice patřila domácím a nechybělo hodně, aby smůlu Jezdců podtrhl vlastním gólem Mara.

Poté se ale Blueshirts chopili iniciativy. V 63. minutě Shanahan vymyslel geniální přihrávku na Gomeze, který zamířil těsně vedle branky. O minutu později se v šanci ocitl Straka, avšak Huet rychlým přesunem zmařil poslední velkou příležitost utkání. O bodu navíc pro vítěze tak musely rozhodovat samostatné nájezdy, což byla škoda, protože tento zápas si zasluhoval pokračovat až do rozhodnutí ze hry, stejně jako tomu bývá v utkáních play off.

I nájezdy ovšem nabídly zajímavou podívanou. Začínali Rangers a Shanahan střelou mezi betony Hueta nepřekvapil. Následně si Lundqvist poradil s blafákem Markova a na druhé straně s podobnou kličkou neuspěl Drury. Jako čtvrtý se rozjel Saku Koivu, rozpohyboval Lundqvista a neomylně zasunul k tyči. Díky jeho krásné brance se domácí ujali v nájezdech vedení 1:0. Blueshirts měli už poslední pokus na odpověď. Puku se lehce překvapivě ujal Jaromír Jágr, kterému se trestná střílení už dlouhou dobu nedaří. Jenže se ukázalo, že 36letý útočník v poslední době tuto disciplínu nejspíš pilně trénoval. Jezdec s „C“ na dresu se i navzdory mohutnému bučení, jenž se v onu chvíli rozléhalo arénou, sebevědomě odhodlal ke kličce, která by s přehledem svou krásou překonala tu, jakou se blýskl kapitán domácích, kdyby v poslední možné chvíli nesjel Jágrovi puk z čepele a neskončil mimo branku. Bylo dobojováno, 21273 fanoušků dnes naposledy propuklo v ohlušující dlouhotrvající jásot.

Rozhodně měli důvod k oslavám. Za celou mnohaletou a nesmírně bohatou historii obou klubů se poprvé stalo, že Montreal zvítězil v utkání, v němž prohrával o pět branek. Naopak Rangers poprvé za 82 let existence prohráli zápas, v němž měli pětibrankový náskok. Přesto by se ale výkon Jezdců neměl vnímat jinak než velice pozitivně. Všichni hráči bez rozdílu podali téměř perfektní výkon. Hráčům nechyběla rychlost, šikovnost, tvrdost, obětavost, disciplinovanost, taktická vyspělost…

Jak je tedy možné, že mohli ztratit vedení 5:0? Jednak je třeba říct, že se domácí ke konci vybičovali k výkonu na hranici svých možností. A to i v první třetině hráli velice dobře, přesto ale hru v první polovině zápasu ovládali Jezdci. Ačkoliv osobně přímo nesnáším, když se porážka některého týmu či jednotlivce v jakémkoliv sportu svaluje na štěstí, tentokrát jsem toho názoru, že právě štěstí podstatnou rolí dopomohlo Canadiens otočit zápas. Dva góly Montrealu padly po smolných tečích, další pak poté co byl Callahan nešťastně trefen do špatně chráněného místo a nemohl dočasně pokračovat ve hře.

Je pravda, že především před čtvrtým a pátým gólem se Rangers dopustili chyb, celkově je však nutno defenzívu Jezdců včetně brankáře i přes pět obdržených branek pochválit. Ještě pozitivněji je třeba hodnotit útok. Nejvíce zářila první řada a nejspíš vůbec nejfamóznější výkon předvedl Dubinsky, který zvládl v zápase všechno: rvačku, několik opravdu ostrých hitů, skvělou práci v defenzívě a ještě lepší v útoku. Dubinsky střílel, přihrával, clonil před brankou, v jednom momentě sám vybojoval puk u mantinelu proti dvěma hráčům Montrealu… Zkrátka 21letý Dubinsky hrající svou první sezónu v NHL ukazuje v posledních dnech, že rozhodně má potenciál stát se jedním z nejlepších centrů na světě.

Jezdci se za svůj výkon v Montrealu skutečně ani v nejmenším nemusejí stydět. Pokud budou stejně dobře hrát i nadále, budou výhry na jejich kontě naskakovat podstatně rychleji než porážky a play off nebude moci Rangers minout.


Na Marcu Staalovi nebyla nedávno prodělaná chřipka vůbec znát. Zde je nejmladší hráč Blueshirts v souboji Michaelem Ryderem - jedním z největších hrdinů zápasu


Ryan Callahan v ostrém souboji s Alexejem Kovaljovem


Steve Begin nevybíravě atakuje Michala Rozsívala u mantinelu


Scott Gomez se natahuje po puku. Obráncem bez helmy je Francis Bouillon


Andrej Kosticyn se snaží znepříjemnit život Henriku Lundqvistovi prudkým zabržděním v brankovišti


Alexej Kovaljov se raduje na zádech poté, co vstřelil vyrovnávací gól na 5:5


Z výhry se nakonec radovali spolu s diváky hokejisté Montrealu
Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 08:22:03