Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tak dlouho se chodí na trestnou lavici, až se gól dostane

Tak dlouho se chodí na trestnou lavici, až se gól dostane

Po těsném úspěchu v domácím utkání s Buffalem čekal Rangers dvojzápas doma-venku s Bostonem. Přesněji řečeno venku-doma. Boston nastoupil do utkání bez zraněných opor Glena Murrayho a Patrice Bergerona. Zato plně připravena k utkání byla domácí elitní formace ve složení Marco Sturm, Marc Savard a Phil Kessel, ze které budí respekt zejména její centr - účastník all-star game - Marc Savard, který opět dokazuje, že je jedním z nejlepších nahravačů NHL (38). Rangers nastoupili k utkání kompletní a abychom nezůstali jen u vyzdvihování hráčů soupeře i na naší straně můžeme najít útočnou řadu, která je momentálně ve formě. Je to nově složená třetí řada Dawes - Dubinsky - Průcha.
Zápasové statistiky
Mladíčci si v posledních třech zápasech připsali dohromady deset bodů a zejména v posledním zápase se Šavlemi byl jejich příspěvek více než vhodný.

Jako první do průběhu zápasu ale promluvila elitní formace Medvědů. Hned v prvním střídání si vytvořila proti Gomezově řadě tlak, který ukončilo až Malíkovo vyloučení. V následné přesilovce si díky výborné práci hostujících čtveřic nedostali domácí do žádné význmané převahy, pokud pomineme nebezpečnou střelu Cháry, kterou zneškodnil Lundqvist. Po této přesilovkové epizodě se hrálo velmi dlouho bez přerušení, hodně se bruslilo, ale dobře bránilo, takže ani jedno mužstvo se nedostávalo do výraznějších šancí. Dlouhou sekvenci hry bez hvizdu ukončila střela Lučiče do Lundqvista.

První velká šance Rangers se paradoxně zrodila ze závaru Bruins. Jágr šikovně podržel puk ve středním pásmu a předal Rozsívalovi. Na levé straně hřiště našlápl do pedálů Gomez, kterého Rozsíval přesně našel a perfektně provedený nájezd na Thomase v podání Scotta Gomeze znamenal vedení 1:0. Z branky Rangers se radovalo i velké množství rodičů hráčů a trenérů, kteří byli pozvání klubem na dvojutkání s Bostonem.

Na brance si připsal asistenci Jaromír Jágr, pro kterého to znamenalo osamostatnění na 13. místě v historické tabulce NHL v počtu asistencí před Alem MacInnisem. Naštěstí to ani v Jágrově, ani v Gomezově podání nebyl poslední příspěvek do statistik v utkání.

Po vstřelené brance se hra vyrovnala a Jezdci konečně získali pevnější půdu pod nohama. Náskok mohl být i vyšší - po dlouhé době se dostala na led třetí formace a Průcha si vynutil faul, přesilovka bohužel zůstala nevyužita. Málo využívaná třetí řada i ve svém dalším střídání předvedla, že je momentálně velmi nebezpečným útokem pro soupeře. Po zvláštním odrazu puku se do šancí dostali Dubinsky a Dawes, ale ani jedna střela v brance neskončila.

Zato na druhé straně udeřilo. Blueshirts sice celou první třetinu poměrně dobře bránili a nepouštěli Boston do žádných šancí, ale štěstěna nakonec přece jen dopravila puk do branky. Ani ne tak štěstěna, ale přesněji řečeno Marova brusle, která usměrnila Sturmovo nahození od mantinelu přesně k tyči - 1:1.

Jak mohu Jezdce pochválit za dobré bránění a bruslení v třetině první, tak to bohužel nemohu učinit při hodnocení třetiny druhé. Zejména nedisciplinovanost jakou se hráči v bílém prezentovali v dalším průběhu utkání byla do nebe volající a také stála tým z Manhattanu výsledek.

Vše začalo špatným střídáním a zbytečným oslabením pro příliš mnoho hráčů na ledě. Nejlepší domácí útok si vytvořil dvě nadějné možnosti na skórování. Nejprve Savard našel nádhernou přihrávkou mezi kruhy Kessela, kterého vychytal Lundqvist a vzápětí Švédský golman musel řešit i valnou hromadu před svojí brankou - znovu úspěšně.

Ve 27. minutě se po dlouhé době dostali do šance také Rangers. V hlavní roli byla elitní formace Straka-Gomez-Jágr. Jágr perfektně načasoval přihrávku na Gomeze, který se v plné rychlosti znovu řítil na Medvěda v brance, ale místo zakončení volil přihrávku, kterou trefil Cháru a bylo po šanci. Ve stejném střídání znovu přihrával Jágr, ale tentokrát se jiskřilo na druhé straně.

Kapitán Jezdců odevzdal puk domácím a musel upalovat zpátky, aby znepříjemnil život Kesselovi, který jel sám na Lundqvista. Naštěstí přestřelil. V pokračující akci fauloval Rozsíval a Jezdci šli znovu do čtyř. Henrik Lundqvist potvrdil dobrý výkon z utkání s Buffalem a proti střele Cháry i šanci Warda z bezprostřední blízkosti zasáhl výtečně.

Malý náznak blýskání na lepší útočné časy přinesl únik Straky, s kterým si Thomas poradil. Kromě tohoto pokusu si Jezdci nevytvořili téměř nic a jen díky Lundqvistovi byl stav 1:1. Šance na vstřelení branky se však přece jen naskytla. Po výborné práci Druryho před brankou, kde byl faulován, měli Jezdci možnost početní výhody. S tou však naložili prachbídně, a tak se stav ani poměr sil na ledě neměnil.

Zaslouženou vedoucí branku vstřelili Medvědi v další početní výhodě. Po zbytečném faulu Dubinskyho v útočné třetině, perfektním pasu Cháry,a hrozném postavení obranné dvojice Rozsíval-Malík na modré čáře, postupoval sám na branku Kobasew, byť faulován Lundqvista prostřelil - 2:1. Přesilovka Bostonu nadále pokračovala - vyloučen Rozsíval, ale skóre se naštěstí nezměnilo.

Třetí třetina byla oproti druhé daleko dramatičtější a na šance bohatší. Přinesla i zlepšený výkon Rangers a hlavně góly v síti Bostonu. Začátek tomu ale vůbec nenasvědčoval. Již po pár sekundách vyrobil na obranné modré čáře hrubku Malík, Savardův nájezd Lundqvist chytil. Malík byl ale vyloučen a již několikátá přesilovka přinesla další šance domácím. Nejprve Henrik vychytal Cháru a v následném tlaku přesilovkového Medvědího komanda si připsal čtyři velmi dobré zákroky.

44. minuta přinesla dvě obrovské šance, každou na opačné straně a každou s opačným výsledkem. Na straně jedné perfektním zákrokem zmařil šanci Sturmovi Lundqvist. Na straně druhé nezachytil nahození Gomeze Chára a Jágr si krásnou individuální akcí spravil chuť z nevydařené sezóny a dovezl puk až do branky - 2:2. To ale nebylo vše. Drury opět perfektně zapracoval před brankou během útočného přečíslení 3 na 2 a byl faulován. Bruins se úspěšně bránili, ale další faul Widemana jejich úsilí zhatil. Hrůzostrašně sehraná přesilovka 5 na 3 v podání Rangers nakonec skončila gólem (pro mnohé překvapivě) - Gomez našel zpoza branky Averyho a ten měl dostatek času poslat svůj tým do vedení.

Z toho se Blueshirts neradovali dlouho. Prakticky vzápětí byl vyloučen Mara a další chaotické postavení na modré čáře Bruins využili. Sturm projel středem hřiště jako nůž nutellou a z následných 4 dorážek se ujala ta Kobasewa - 3:3. Henrik Lundqvist si připsal další vynikající zákroky, ale obranná čtveřice spíše vypadala, že si koupila lístky do kina, aby mohla sledovat jak jejich brankář zasahuje, než aby mu pomohla.

Do konce třetí části už branka nepadla, byť v poslední pětiminutovce visela na vlásku. Drtivý tlak Bruins narážel na betony, lapačku, vyrážečku, hokejku a hlavně umění Henrika Lundqvista, který opět připomněl svou výjímečnost z úvodu sezóny a uchránil důležitý bod v boji o play-off.

V prodloužení měl velkou šanci Shanahan po přihrávce Druryho, ale Thomas byl na místě. Dvě minuty před koncem nastavené pětiminutovky se zrak znovu upřel na kapitána Rangers Jaromíra Jágra. Nejprve pěknou přihrávkou našel Staala před brankou, ale tomu puk přeskočil hokejku. Po následné kombinaci Staal vypálil od modré, Jágr byl nastrčen do Thomase a následně vyloučen za bránění brankáři ve hře. Toto sporné vyloučení nabídlo Medvědům velkou šanci rozhodnout zápas.

Savard a spol. zamkli Jezdce v obranném pásmu, ale ani jeden vystřelený puk neskončil za Lundqvistovými zády. King Henrik si během této přesilovky připsal minimálně pět skvělých zákroků a hlavně jeho zásluhou se šlo na nájezdy.

Na straně domácích se krásnou kličku a zakončením mezi betony prezentoval specialista na nájezdy proti Rangers Phil Kessel. Na druhé straně Thomas vychytal Průchu a když Chára tvrdou ranou propálil Lundqvista, zůstali body na domácím stadioně v Bostonu.

vanpeho pohled ala Karel Brückner:
Výkon v jednotlivých třetinách se střídal jako den a noc. Zatímco v první třetině podalo mužstvo slušný výkon bez výraznějších chyb a jen smolně přišlo o vedení, tak v třetině druhé jsme mohli být rádi, že Boston vede jen o jednu branku. Henrik Lundqvist se snad znovu chytil a díky jeho vynikajícím zákrokům z druhé, třetí a čtvrté třetiny Smile se tým udržel ve hře o body.

Třetí třetina přinesla otočení stavu zápasu a vyšší ofenzivní aktivitu, která vedla ke vstřelení dvou branek. Bohužel nepřinesla změnu v disciplíně. Opravdu zarážející byly zákroky Jezdců, které nás posílali neustále do čtyřech a znovu a znovu nabízeli Bostonu možnost rozhodnout zápas.

Další kapitolou je naše obranné postavení na modré čáře při oslabení. Nedovedu pochopit, co předváděla dvojice Rozsíval Malík. Při obou obdržených gólech doslova nabídli domácím samostatné úniky středem hřiště, kterými Medvědi nepohrdli. Samozřejmě nemohu vinit jen tuto dvojici, na vině je celá čtyřka, ale tito dva v této činnosti "opravdu" vynikali.

Z našich hráčů bych vyzdvihl výkon Henrika Lundqvista, který chytal v ohromné pohodě a znovu předváděl, proč byl dvakrát nominován na Vezinovku. Jeho zákroky zejména v oslabeních byly nesmírně důležité a byly přesně tím něčím navíc, co musí brankář chytit pro úspěch týmu, o kterém jsem mluvil na fóru.

Dále bych vyzdvihl tříbodové přispěvatele Jaromíra Jágra a Scotta Gomeze, kteří byli hlavními tahouny ofenzivy Rangers, která byla dneska více produktivní, než nějak drtivá. Oba si připsali krásné profesorské góly a po zásluze se Scott Gomez dostal do tří hvězd zápasu.

Znovu málo využit byl třetí útok, který opět seděl na lavičce na úkor Hollwega-Bettse-Orra. Tento fakt je pro mě nepochopitelný zejména z toho důvodu, že se jím v poslední době celkem dařilo.

Co říct k nájezdům. Shanahan "nečekaně" vystřelil na lapačku, což mohlo překvapit možná diváka curlingu, ale zas na druhou stranu musím říct, že kdyby mu střela sedla a puk šel o 15 centimetrů výš... Smile. Phill Kessel zakončil svůj nájezd nádhernou kličkou a Petr Průcha Thomase neprostřelil. Povedenou "kličku" pak předvedl Zdeno Chára, který naznačil blafák zdvihnutou holí až ke stropu haly, pošimral kostku nad ledem a následně překvapivě vystřelil a rozhodl utkání.

Celkově mohu říct, že bod má svou cenu a pokud se nám doma podaří zvítězit v normální hrací době bude o to cennější.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 16:51:38