Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jezdci ovládli první třetinu zápasu v Ottawě, vezou domů dva body

Jezdci ovládli první třetinu zápasu v Ottawě, vezou domů dva body

Jezdci dnes zavítali k odpolednímu utkání do Ottawy, proti níž se jim poslední dobou příliš nevede. V posledních 5 vzájemných utkáních nezískali ani bod, dvakrát letos odešli proti Sens s nulou na straně vstřelených branek a vzájemná bilance z posledních 18 utkání hovoří jasně – Senátoři vyhráli patnáctkrát. Jsou to však hokejisté z hlavního města Kanady, kterým se nyní výsledkově ani herně nedaří. Táhnou za sebou šňůru pěti utkání v řadě bez výhry a pokud by ji dnes prodloužili, byla by to jejich nejdelší smolná série za více než desetiletí.

Na straně Rangers naopak panovala pohoda. Jaromír Jágr se po návratu Martina Straky zvedá a tým v minulém zápase konečně porazil odvěké rivaly z Long Islandu. Radost trenéru Renneymu kazilo jen zranění Paula Mary. Mnoho slz však neuronil – do sestavy se po 13zápasové pauze zaviněné zraněním vrátil Marek Malík. Český obránce zaujal post vedle svého parťáka z obrany Michala Rozsívala, zatímco Marc Staal se posunul do dvojice se Strudwickem.

Zápasové statistiky
Utkání začalo mírnou převahou Rangers, kterou již ve čtvrté minutě korunovala vedoucí branka. Scott Gomez vyhrál vhazování a Hossa následně posunul na modrou na Girardiho, který otevřel dnešní účet. Jezdci pokračovali v napadání a jejich převaha začínala být čím dál více zřetelná. První formace uzamkla svého soupeře na dlouho v obranném pásmu a Jágr se dostal do dvou šancí, jenže první z nich zblokovala obrana, o druhou se postaral Gerber v domácí brance.

Jen o pár minut později hosté zasadili Sens další ránu a byl u toho opět bývalý hráč Devils – Gomez pěkně přihrál zpoza branky mezi kruhy Shanahanovi a ten střelou zápěstím od tyčky zvýšil na 2:0. Povedenou akci pak předvedla první řada. Jágr držel puk u mantinelu, domácí se dopustili hákování, ale hra pokračovala v přesilovkové výhodě. Tu Rangers málem využili, když soupeře dalších 30 vteřin drželi v šachu. Největší šanci vypracovala šestice hráčů nakonec pro Rozsívala, který z mezikruží Gerbera nepropálil.

Přesilovku začala Shanahanova formace, ale nedokázala se ani usadit v pásmu. Po rychlém vystřídání se to povedlo Jágrově týmu. Puk dal po chvilce Rozsíval Jágrovi k pravému mantinelu, ten si klasicky vybruslil do středu a prudkou střelou švihem propálil domácího brankáře.

Třetinu uzavřela přesilovka domácích za údajný faul Straky na Schuberta, ale Ottawa ani nevystřelila. Rangers dominovali úvodní části, vyhráli ji na střely 12:6 a diváci v hale svůj tým doslova vybučeli.

Druhé dějství už zahájil v domácí svatyni Ray Emery, který vystřídal Martina Gerbera. Úroveň hokeje poznamenalo vedení Rangers, kteří se jej snažili pohlídat. Zpočátku se hrálo vyrovnaně bez větších šancí. Pak se opět osmělili hosté. Gomez zavezl puk do pásma, posunul k pravému mantinelu Shanahanovi, který ukázal, že není jen střelcem, když perfektním křížným pasem nabídl gólovku Tyutinovi. Toho ale zastavil Emery. Odpovědět se pokusil Spezza dvojicí pokusů, ale ani jeho teč rány od modré, ani pokus z levého křídla z jízdy Henrika nepřekonal. Jezdci mohli navýšit své vedení ve 29. minutě, kdy Jágr ve spolupráci se Strakou připravili výbornou možnost pro Dubinskyho. Ten se řítil sám na Emeryho, ale nedokázal jej překonat. V pokračující akci však alespoň vybojoval přesilovou hru. Početní výhoda hostů netrvala dlouho. Strakovo nahození od modré čáry pěkně tečoval Shanahan mimo dosah Emeryho a navýšil tak náskok Rangers již na čtyři branky. Byl to jeho 90. zápas v kariéře, v němž vstřelil dvě branky.

Tempo hry pak celkově opadlo, protože se Blueshirts snažili držet vedení. Naději domácím dal Corvo ve 35. minutě z nenápadné akce. Průcha ztratil v útočném pásmu puk a Alfredson přenesl hru dopředu na Spezzu. Centr první řady Senátorů si pohrál s Tyutinem, posunul za sebe na Corva, kterého neuhlídal Callahan, a ten překonal Lundqvista střelou na lapačku.

Jezdci měli šanci poslat domácí opět dolů, když se jim nabídla přesilovka po faulu na Rozsívala. Hosté ji sehráli hrozně a umožnili tak domácím zvýšit tlak. V největší šanci v této časti se ocitl Heatley při dorážce, ale Lundqvist byl na svém místě. Na konci třetiny ještě zahrozil Corvo, ale tentokrát si na brankáře v bílém nepřišel.

Třetí třetinu začali domácí menším tlakem a Jezdci se několikrát osvobodili jen za cenu zakázaného uvolnění. Jejich převahu narušil Jágr, když vyjel zpoza branky, natlačil se před Emeryho a pokusil se zakončit. To však domácí nezastavilo a jejich převaha narůstala, nicméně obrana Rangers byla pozorná a nepouštěla soupeře do soustavného tlaku ani větších šancí. Výjimkou byla akce Fishera, ale toho zastavil velmi dobrým zákrokem Lundqvist. Jezdci se rozhodli bránit náskok a podle toho vypadal i obraz hry. Čekání na chybu se vyplatilo a do samostatného úniku se řítil Průcha, jenže ho zezadu stáhnul Corvo. Rozhodčí však trestné střílení nenařídili. Jezdci v následné přesilovce dovolili soupeři dva protiútoky, ale ani z jednoho pohroma nepřišla.

Přestože Rangers dobře bránili, opět se po nepříliš nebezpečně vypadající akci radovali domácí a jejich naděje ožila. Spezza zavezl puk po pravém křídle a střílenou přihrávkou se snažil najít spoluhráče před brankou. Heatley se rozhodl to vzít na sebe a jeho pěkná teč zapadla za brankáře hostů. Odpovědět mohl téměř okamžitě Drury, pro něhož by to byl 200. gól v NHL, ale nedokázal překonat Emeryho z pravého kruhu. Ottawa pak dostala další šanci v přesilovce, když byl vyloučen Průcha, ale Blueshirts svého soupeře pustili jen do jediné šance, kterou Heatleymu chytil Lundqvist.

Senators chtěli na konci zápasu zvrátit nepříznivý stav, a tak odvolali gólmana. Spezza sice vyhrál vhazování v obranném pásmu Rangers, ale puk se dostal až do středního pásma. Tam se jej ujal Corvo a pod tlakem Shanahana jej nahrál přímo Bettsovi, pro něhož už nebyl problém zasunout kotouč do opuštěné branky domácích.

Jezdci tak potvrdili svou formu a vezou domů další dva body, když pět branek vstřelili poprvé od úvodního zápasu sezony. Další souboj je čeká pozítří doma proti Carolině.

Gomez s Hossou oslavují první branku zápasu.

Henrik Lundqvist při jednom ze svých zákroků.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 15:08:38