Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dawes s Lundqvistem hvězdami zápasu s Devils

Dawes s Lundqvistem hvězdami zápasu s Devils

Čtyřikrát za sebou opouštěli Jezdci led se sklopenou hlavou. Všechny jejich předchozí porážky přitom měly stejného jmenovatele; tým byl neschopen vstřelit branku dříve než v polovině třetí třetiny nebo v situaci, kdy prohrával o méně než tři branky. Navíc se Rangers začala nepříjemně rozrůstat marodka, ze hry pro zápas s New Jersey byli hned tři útočníci; Avery je kvůli vykloubenému ramenu mimo hru už od začátku sezóny a jeho návrat do sestavy se plánuje až za 7-10 dní, Straka má zlomený prst z utkání s Bostonem a Jezdci se bez něj budou muset ještě přibližně měsíc. Jako poslední ze sestavy vypadl s podvrtnutým kolenem z posledního utkání Callahan, jehož na ledě znovu uvidíme nejspíš za dva týdny. Tato zranění samozřejmě donutila Renneyho notně pozměnit sestavu oproti svým původním plánům a tak se na ledě objevili i hráči, se kterými se pro letošní sezónu příliš nepočítalo. Za všechny je třeba jmenovat především Nigela Dawese, jenž byl sice na závěr tréninkového kempu odeslán na farmu, ale v Hartfordu dlouho nepobyl a brzy se vrátil do prvního mužstva. Což je jedině dobře, protože to byl právě on, kdo zlomil čtyř zápasové prokletí Blueshirts.
Zápasové statistiky
Po posledních nevydařených výkonech se říkalo, že je potřeba jednoho šťastného gólu, aby se tým chytil. V Bostonu a Pittsburghu na něj Rangers čekali marně, tentokrát se dočkali hned v první minutě utkání. A opravdu jim k tomu dopomohlo štěstí, které se k Jezdcům v posledních zápasech vytrvale otáčelo zády. Všechno začalo přihrávkou Rachůnka z obraného pásma, která se těsně před modrou čárou odrazila od nohou Oduyi a Greena, jenž přelézali hrazení na střídačku zpátky do třetiny. Navíc přesně k Shanahanovi, jehož přihrávka se o brusli dalšího hostujícího hráče dostala k Dawesovi ideálně najetému mezi kruhy. Rodák z Winnipegu první střelou utkání překonal Brodeura a přerušil bez tří sekund 127 minut dlouhé čekání Jezdců na gól.

To byl začátek výborného představení s množstvím šancí na obou stranách, jehož hlavními hvězdami byli oba gólmani, kteří od druhé minuty předváděli bezchybný výkon. A tak Hossa, Drury, Shanahan či překvapivě aktivní Hollweg vyšli ve svých šancí naprázdno. Lundqvist měl o něco méně práce než jeho protějšek, ale i tak pokryl v první třetině devět střel New Jersey.

I druhá třetina začala zostra. Nejprve se Jágr individuálně prosadil až před Brodeura, ale nezakončil přesně. O chvíli později Lundqvist nedosáhl na teč Zajace, puk se odrazil od tyče do zad švédského gólmana a následně se vydal opět na cestu směrem za brankovou čáru. Jenže ještě než mohl docílit své destinace a naplnit radostí příznivce Ďáblů, vrhli se po něm Girardi se Shanahanem a nakrátko zažehnali hrozící nebezpečí. To byl ale teprve začátek závaru před domácí brankou kam se v následujících vteřinách sjela většina hráčů na ledě a k vidění byla i neobvyklá situace, kdy byla v brankovišti natěsnána hned pětice hráčů Blueshirts, jenž znamenala v danou chvíli nepropustnou hradbu, skrz níž neměli Devils možnost procpat kotouč do sítě.

Úchvatná podívaná pokračovala dál. Madden se při přesilovce dostal za záda domácích obránců a už se chystal zakončovat tváří v tvář Lundqvistovi, když se Betts, jenž na něj v tu chvíli ztrácel téměř dva metry, odhodlal k odvážnému skoku a v posledním možném okamžiku sekl v letu do hokejky útočníka Ďáblů a znemožnil mu zakončení. Neuběhla ani minuta a přišla šance na druhé straně, když Tjutin krásně našel na útočné modré čáře našlápnutého Druryho, jehož blafák vytáhl Brodeur s vypětím všech sil držadlem své hole.

Stejná dvojice se ocitla znovu v centru dění o pár minut později; Dawes vybojoval puk a po Shanahanově střele se dostal Drury k nebezpečné dorážce. Jeho pohotovou střelu kanadský gólman vyrazil a následnou druhou Druryho dorážku schoval fantastickým zákrokem do lapačky. Drurymu přitom nejde v řešení obou brankových příležitostí prakticky nic vytknout, Brodeur po celý zápas dokazoval proč je považován za jednoho z nejlepších gólmanů všech dob a proč na něm New Jersey postavilo tým, jenž se už třikrát radoval ze Stanley Cupu.

V závěrečné dvacetiminutovce už přeci jen hráli domácí zodpovědněji dozadu, což se projevilo na nižším počtu gólových příležitostí. Přesto se i nadále hrál krásný hokej v rychlém tempu, který si všichni diváci museli užít. Navíc čtyři minuty před koncem potěšil fanoušky Jezdců pojišťovací gól, který při přesilovce nemohl vstřelit nikdo jiný než hrdina večera Nigel Dawes. Mladý kanadský útočník nejprve pomohl za brankou Dubinskimu vybojovat puk a následně si najel k mantinelu na Průchovu přihrávku, udělal několik rychlých kroků do středu kruhu a přesnou ranou švihem nedal Brodeurovi šanci. Jeho gól byl dokonalou kopií spousty branek, které vstřelil Jaromír Jágr. Dawes skóroval v NHL potřetí v kariéře, asistencí mu k ní dopomohl Dubinsky, pro něhož to byl v šestnáctém zápase první bod v NHL.

Hosté následně vrhli všechny síly do útoku a Lundqvist se musel do poslední minuty hodně snažit, aby udržel čisté konto. Nakonec ale i za přispění spoluhráčů uhájil svou devátou nulu v kariéře a velkou měrou se tak podílel na vítězství Rangers 2:0. Blueshirts poosmé za sebou svého soupeře přestříleli, přesto v těchto osmi utkáních vstřelili pouhých 10 gólů. V útočné fázi byla tentokrát k vidění řada zlepšení oproti předchozím utkáním, ať už šlo o rychlejší pohyb útočníků, přesnější přihrávky, či větší ochotu hráčů chodit před branku. Přesto to proti výbornému Brodeurovi stačilo jen na dva góly a produktivita útočníků tak nadále musí dělat Tomu Renneymu starosti. Přitom i obrana má k nepropustnosti hodně daleko a s trochou nadsázky lze říct, že nebýt Lundqvista, tak by byli Rangers hlavními kandidáty na první volbu draftu v roce 2008.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 12:18:40