Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rangers v derby herně dominovali. A prohráli 4:7

Rangers v derby herně dominovali. A prohráli 4:7

Newyorská derby patří k nejvypjatějším zápasům v sezóně. Tentokrát to bylo umocněno i tím, že se hrálo o čelo Atlantické divize, což ve střetnutích těchto dvou týmů dlouho nebývalo zvykem. A atmosféra a zajímavé okamžiky v zápase rozhodně nechyběli. Dalo by se až říct, že to co se dělo, bylo často k neuvěření. Určitě totiž podobné zápasy moc často k vidění nejsou.

Blueshirts měli v první třetině více ze hry. Na střely zvítězili 14:8. Ale do kabin odcházeli se sklopenými hlavami za stavu 0:4. To bylo následkem jejich lehkovážné a nedůrazné hry v obraném pásmu stejně tak jako žalostným výkonem Henrika Lundqvista, který pravděpodobně odchytal svůj nejhorší zápas v profesionální kariéře a nemůže být divu, že místo něj do druhé třetiny nastoupil Kevin Weekes

Zápasové statistiky
Přesto ale výsledek neodpovídal hře. Vše mohlo být jinak, kdyby Brendan Shanahan proměnil svou ohromnou šanci, kterou měl již po 50 sekundách hry. Nestalo se tak zejména kvůli zákroku večera v podání Ricka DiPietra. Nutno dodat, že jinak se diváci v utkání mnoha světlých momentů brankářů nedočkali.

Mnozí po výprasku v první třetině přestali Jezdcům věřit, ale to byla velká chyba. Jestliže v první části byli Rangers lepším týmem, tak ve druhé už jasně dominovali. Dlouho se zdálo, že je DiPietrova branka zakletá, protože domácí nedokázali zužitkovat ani ty největší šance. Jenže pak vzali do rukou iniciativu dva nejzkušenější hráči Blueshirts.

Nejprve v 27. minutě načal své velké chvíle Brendan Shanahan. Rangers hráli v oslabení, Cullen s Malíkem vybojovali v rohu puk a poslali jej k modré čáře Shanahanovi. Ten si o mantinel obhodil Radka Martínka a spolu s Cullenem se dostal do přečíslení 2 na 1. V něm vzal legendární Kanaďan zodpovědnost na sebe a přesnou ranou k tyči snížil na 1:4.

O deset minut později se po šarvátce Orra s Wittem hrálo 4 na 4, ale na ledě to vypadalo jako při dvojnásobné přesilovce Blueshirts. Čtveřice Jezdců totiž zamkla Ostrovany před jejich brankou a rozpoutala kolotoč šancí. Střela Aarona Warda sice ještě skončila na tyči, ale o chvíli později Jágr poslal puk do sítě, když nachytal na švestkách nepozorného DiPietra.

Uběhla další minuta a hosté vedli už jen o jeden gól. Opět se o to zasadil po individuální akci Shanahan, jenž ze vzduchu sklepl puk a z otočky ho poslal přímo za záda překvapeného soupeřova brankáře. Nicméně přestřelka pokračovala; ve 39. minutě dvojice Ozolinš-Rachůnek nepochopitelně vyklidila pole před vlastní brankou, kde nechala zcela volné hned dva soupeřovi hráče. Katastrofu dokonal Kevin Weekes, který neudřel lehkou střelu a pro Viktora Kozlova nebyl žádný problém skórovat. Nutno říct, že do tohoto okamžiku předvedl kanadský gólman i několik solidních zákroků.

I tak ale mohlo být v hale brzy zase veselo. Hned po vhazování započali Rangers rychlý protiútok; Nylander vystřelil a Straka dorazil puk, který DiPietro rozhodně nekontroloval, do branky. Jenže rozhodčí Bill McCleary (ten se kterým mají Češi špatné zkušenosti z olympijských her v Naganu) přerušil krátce předtím hru, protože se domníval že hostující brankář má puk ve své moci. Okradl tak Blueshirts o regulérní gól a velkou měrou se zasadil o to, že hosté odcházeli po 40 minutách do šatny s dvougólovým vedením.

To se stalo minulostí při přesilovce Rangers v 48. minutě. Střela Adama Halla proletěla DiPietrovi pod ramenem. Za svého brankáře sice zaskočil v brankovišti Žitnik, ale ruský obránce vykopl puk jen k Shanahanovi, který se v takové pozici nemohl mýlit a opět zkorigoval skóre na rozdíl jediného gólu. 37letý útočník tím završil svůj hattrick a na čele tabulky střelců se dotáhl na Mariána Hossu, který má odehráno o zápas víc.

Rangers sahali po vyrovnání, které by se vzhledem ke stavu, jenž platil takřka v polovině zápasu, rovnalo malému zázraku. Bohužel pro domácí ale nebyl Shanahan jediným hráčem, kterému se v neděli večer mimořádně střelecky dařilo. Tím druhým hráčem byl Viktor Kozlov, který ke svým předchozím dvěma gólům přidal v 54. minutě třetí, když mu mezi kruhy krásně namazal Richard Park. Pro ruského forvarda nebyl z této pozice žádný problém trefit horní růžek Weekesovy branky.

Prakticky do stejného místa se Kozlov trefil ještě v 59. minutě a završil skóre na konečných 4:7. Pro celé Islanders a zejména Kozlova to byl skvělý večer. 31letý centr vstřelil v předchozích 25 utkáních sedm gólů, proti Rangers zvládl nasázet čtyři. Stačilo mu k tomu pouhých šest střel na bránu. Hosté vůbec uštědřili domácím lekci z produktivity; poměr střel vyzněl 43:21 pro Jezdce, kterým ale herní převaha v zápase nebyla nic platná.

Pokud se podíváme na bilanci městských derby (včetně přípravných zápasů) po roční výluce, zjistíme, že se dominance přelévá od jednoho týmu k druhému. První čtyři utkání v „nové“ NHL vyhráli Ostrované, poté se pětkrát v řadě radovali Blueshirts. Od 11. dubna loňského roku se ale pro změnu táhne další čtyř zápasová série výher Ostrovanů.


Střelu Viktora Kozlova nezachytil ani Henrik Lundqvist, ani Sandis Ozolinš.



Matt Cullen bojuje o puk.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 18:42:13