Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Léto Matse Zuccarella? Životní lekci dostal v Tanzanii

Léto Matse Zuccarella? Životní lekci dostal v Tanzanii

Mats Zuccarello se v dresu newyorských Rangers proslavil svýma šikovnýma rukama, v loňském play-off se o něm pak hovořilo o spojitosti se zraněním hlavy, které mu shodnou náhod způsobil spoluhráč Ryan McDonagh. Ten střílel od modré a Zuccarella trefil přímo nad ucho. Své léto norský šikula strávil hlavně svým uzdravením, našel si však také čas na to, aby pomohl světu.
Zatímco se zotavoval, vycestoval v prvním srpnovém týdnu osmadvacetiletý Zuccarello do Tanzanie ve východní Africe, aby z první ruky viděl, jak organizace Right to Play investuje zhruba 280 tisíc dolarů, téměř sedm milionů českých korun, které Zuccarello vybral díky charitativním hokejovým zápasům a dražeb v posledních dvou letech. Zpět se vrátil s novým pohledem na svět.

„Můžete tam vidět, že jídlo není jediné, co potřebují. Potřebují vzdělání, školy,“ řekl nedávno jeden z nejmenších hráčů NHL deníku NY Daily News. „Je to o tom, abychom děti naučili říkat ne. Znásilňování je tam problémem číslo jedna, společně s nemocemi. A nemusejí se učit jen ve škole, možná, že když se baví, může jim to pomoct, aby se zapojovali, a to jim pomůže ve škole. Věřím, že je to teď na správné cestě. Musíte začít u dětí, to je budoucnost země. Ale je šílené vidět děti a jejich jiný svět. V jedné třídě je jich 250!“ neskrýval překvapení.

Myslíte si, že přehání? Pak vás o opaku přesvědčí dokumentární film o jeho cestě. Elin Flaglien z norské televize TV 2 Sports režírovala a byla produkční tohoto filmu o Zuccarellově cestě, kde je ukázán ve stísněné třídě mezi stovkami dětí nebo na špinavém a zaprášeném hřišti, na kterém s nimi hraje pozemní hokej.

Jeden z tamních učitelů představil dětem Matse Zuccarella jako Cristiana Ronalda hokeje. Film objasňuje, že si Zuccarello svůj čas v Africe užil a že byl velmi překvapen a ohromen tím, jak moc jsou děti v Tanzanii vděčné za každou maličkost, za každé malé požehnání. „Lidé jako my, narození ve Spojených státech nebo Norsku se svými rodinami, jsou na maličkosti zvyklí. To se s dětmi v Tanzanii vážně nemůže srovnávat. Když dostanou jídlo, jsou nesmírně šťastní a usměvaví. Pokud ve stejný den dostanou vodu, jsou nejšťastnější. Dává vám to dobrý pocit,“ svěřoval se Nor, který takové starosti mít určitě nemusí, za tuto sezonu si vydělá 4,5 milionů dolarů.

Zuccarello v září přiznal, že měl také velké štěstí. Ptáte se: proč? Protože zůstal naživu. V dokumentu mimochodem je, jak prožíval momenty hrůzy. Po už zmiňovaném úrazu, který se stal čtyřiadvacátého dubna na ledě Madison Square Garden, byl hospitalizován se zlomenou lebkou, pohmožděným mozkem, ve kterém zároveň probíhalo krvácení. Čtyři dny navíc neuměl mluvit.

Nejtěžší částí rekonvalescence, podle něho samotného, bylo to, že jeho rodina a nejlepší kamarádi byli v Norsku. Jednou, když ležel v nemocnici, za ním byla dvojka Derick Brassard a Carl Hagelin, jenž je nyní v Ducks. „Seděli jsme tam, tři kluci, co se vyvíjeli v Rangers. A plakali jsme,“ řekl Zuccarello v norštině, než se začal smát: „Myslím, že to nebylo moc chlapské.“

Mats, jenž je v Norsku hvězdou, řekl, že tehdy vůbec nevěděl, jestli bude stejně dobrým hokejistou, ale v sezoně to zatím vypadá, že bude, jelikož má zatím šest bodů (4+2), což ho řadí na druhé místo v bodování týmu, je i druhý nejlepší střelec celku z Manhattanu. Pokud jde ale o pomoc ne týmu, ale dětem v Africe, tak řekl, že se jenom snaží pomoci. „Je důležité pro tuto věc získat vedení každého města, přesvědčit je, aby ji podporovali. Všechno je to velký proces. Já jsem jenom pomohl vybrat peníze. To je dobré, ale jet tam a vidět to na vlastní oči? To pak chcete pomoci ještě víc,“ zakončil Zuccarello.

Článek je převzat z webu nhl.cz, je od stejného autora!

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 09:32:24

Československý fanouškovský web hokejového týmu New York Rangers.

Statistiky, loga týmů NHL a fotografie hráčů jsou přebírány z veřejně dostupných API NHL.com.

Spřátelené weby

Go Sharks

Go Sharks

Dallas Stars

Dallas Stars