Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 15 LET S VÁMI: K Rangers mě přivedly kartičky, říká zakladatel webu Ranger

15 LET S VÁMI: K Rangers mě přivedly kartičky, říká zakladatel webu Ranger

Patnáct let. Tak dlouho funguje tento web. Přesně 10. března 2000 ho spustil Martin Werner, jehož čtenáři znají pod výmluvnou přezdívkou Ranger a jenž se stále členem redakce. Do týmu z Manhattanu se zamiloval poté, co s kamarády totálně propadli „kartičkové“ mánii a rozdělili si kluby z nejslavnější hokejové ligy světa. On si vybral partu z Big Apple, kterou postupně sledoval stále víc. Pak stačilo připojení k internetu a stránky, které přináší českým a slovenským fanouškům informace o dění u Blueshirts, byly na světě.

Co bylo pro tebe hůře stravitelné? Loňská prohra ve finále play off nebo ta letošní v semifinále?

Obojí bylo těžké a hodně jsem to prožíval. Horší to bylo asi loni, protože i přes prohru v sérii 1:4 jsme byli hodně blízko a prohráli jsme třikrát v prodloužení. Na druhou stranu jsme loni měli i přes prohru skvělý zážitek, když jsme druhý zápas sledovali s dalšími fandy v baru v Praze skoro do šesti hodin ráno.


Když se podíváš na tým, hledíš do budoucna s optimismem?

Prohry loni a letos mě nejvíc mrzí právě proto, že v následujících sezónách podle mě budeme o něco slabší. Přesto si myslím, že ještě po nějakou dobu reálnou šanci na Stanley Cup máme. Alain Vigneault je nejlepší trenér, jakého za víc než dvacet let fandění Rangers pamatuju, nepochybně máme nejlepšího brankáře, špičkovou obranu a bohužel tradičně spoustu otazníků v útoku. Ale pokud všechno dohromady klapne a přidá se i trocha štěstí, můžeme uspět.


Jestli lze někoho označit za pravého fandu Rangers, pak tebe. Založil jsi náš web, který letos oslavil už 15 let existence. Jak jsi k tomu rozhodnutí rozjet ho došel?

Od roku 1999 jsem měl doma připojení k internetu a hned jsem zkoušel tvořit různé webové stránky. Zároveň byli Rangers vždycky moje největší „srdcovka“ - když jsem si třeba poprvé na internetu vybíral přezdívku, byla to jasná volba. Taky tam tehdy ještě moc Rangerů nebylo. A tak se to zanedlouho docela logicky spojilo do www.newyorkrangers.cz a vydrželo dodnes.


Od kdy Rangers fandíš?

Od roku 1994. Začal jsem s tím nějakých pár měsíců před Stanley Cupem.


Takže za chvíli sis prožil hned takovou sportovní extázi.

Paradoxně jsem tehdy to finále Stanley Cupu moc neprožíval, s kamarády jsme si jenom tak nějak „rozdělili“ kluby, protože jsme propadli kartičkám. Já si tehdy vybral Rangers. Až postupně jsem to začal sledovat víc a víc. Magazíny v televizi, veškeré zprávy, co se daly před internetem najít v novinách a časopisech, po ránu zjišťování výsledků na teletextu. Romantika.


Bylo někdy období, kdy jsi chtěl stránky zrušit?

Úplně zrušit snad ani ne, ale kdyby se na nich nepodílela řada skvělých lidí v redakci, tak by za moc nestály a asi by mě ani nebavilo je udržovat.


Jaké období bylo nejplodnější z pohledu návštěvnosti?

Bylo to asi před devíti lety, kdy za nás hrál Jarda Jágr, který překonal několik klubových rekordů a bojoval o Art Ross Trophy, a spolu s ním bylo na soupisce dalších šest Čechů a jeden Slovák. To byla radost, i když velký úspěch v play off se bohužel nedostavil. V posledních letech máme ale návštěvnost zase vysokou díky výkonům týmu, který se právě v té době začal tvořit kolem Henrika Lundqvista.


Dá se říct, že Jágr Rangers v Česku a na Slovensku proslavil?

Nevím, jestli proslavil, ale rozhodně přitáhl spoustu hlavně českých fanoušků. Navíc nebylo už tehdy žádným tajemstvím, že se právě díky němu v mužstvu vytvořila ta velká česká kolonie. A co je možná důležitější, po jeho příchodu se Rangers, kterým se všichni smáli, protože sedmkrát v řadě i přes obrovský rozpočet nepostoupili do play off, vrátili mezi kvalitní a respektované kluby. Samozřejmě na tom měl už tehdy lví podíl i Henrik, který se jako hráč draftovaný v 7. kole doslova zjevil na scéně taky v sezóně 2005/06.


Měl web někdy na internetu konkurenci?

Různých pokusů o vytvoření stránek o Rangers bylo docela dost, ale všechny maximálně po pár týdnech zanikly, respektive zůstaly neaktualizované. Vždycky jsem se snažil jejich tvůrce přetáhnout k nám, občas se to i povedlo, i když nikdo potom nevydržel ani k nám přispívat pravidelně.


Jsem redaktorkou už několik let a vidím, jak je těžké je sehnat nového zapáleného redaktora. Vidíš to stejně?

Rozhodně, je to vždycky takový malý zázrak, ale čas od času se to povede. Většina lidí maximálně po pár týdnech odpadne, protože i když to člověka baví, ve skutečnosti je to dost nevděčná práce. Musím ale říct, že třeba loni (Habidek) i letos (DarkHelm) jsme měli štěstí


Jak je na tom web po personální stránce nyní? Měl jsi někdy akutní nedostatek redaktorů?

Hlavně v prvních letech to byla v podstatě neustálá krize, vlastně až po příchodu Jágra se to výrazně zlepšilo. Od té doby lidé přicházejí a odcházejí, ale redakce s nějakými výkyvy funguje dobře a jsem za to moc rád.


Teď u Rangers není žádný Čech ani Slovák. Vidíš příchod nějakého Čecha nebo Slováka jako reálný?

Myslím, že se teď nic konkrétního nerýsuje. Musíme se nechat překvapit, určitě se někdy dočkáme.


Sleduješ také ostatní fanweby klubů NHL? Když je srovnáš s NYR.cz, v čem musí web ještě přidat a v čem má naopak navrch?

Samozřejmě aspoň čas od času se na ně dívám. Myslím, že ve většině aspektů máme navrch. Namátkou skvělá práce redaktorů, aktivní fórum (v tom jsme myslím opravdu unikátní), mobilní verze stránek. Byl bych rád, kdybychom měli ještě víc fanoušků a aktivnější diskuse na Facebooku. A vím, že web jako takový by si asi už zasloužil předělat na novější technologie. Na druhou stranu, dostal jsem už i názor, ať ho v žádném případě nepřekopáváme. Nejpravděpodobnější je, že bude web dále postupně vylepšován.


Toho se týkala moje další otázka. Takže k něčemu takovému, jako je kompletní změna designu, nedojde?

Někdy skoro určitě dojde, ale nejspíš to nebude v dohledné době.


Když se ještě vrátím k těm začátkům, web jsi tehdy zakládal úplně sám? Jak jsi sehnal prvního redaktora?

Web jsem zakládal sám. První redaktor se ozval sám. A druhého jsme potom v podstatě přemluvili společnými silami, protože se nám líbilo, jak nadšeně přispíval na naše fórum. Jinak jsem se snažil třeba právě o to přetahování z konkurenčních webů, ale touhle cestou to moc nešlo, ačkoliv ani ty weby samy nepřežily, jak už jsem zmiňoval.


Nastala někdy situace, kdy sis řekl, že jsi na stránky opravdu pyšný?

Rozhodně, několikrát. Naposledy třeba letos při srazu k jednomu ze zápasů play off, když jsem potkal některé nové fanoušky našich stránek v reálu.


Nemůžu se nezeptat: Už ses byl podívat na zápase v Madison Square Garden?

Je to ostuda, nebyl. Nicméně už letos na podzim by to mělo vyjít.


Když jsi web zakládal, věřil jsi, že bude fungovat tak dlouho?

Já o tom tehdy takhle vůbec nepřemýšlel. Nevím, jestli bych tomu býval věřil. Je to hlavně díky skvělým redaktorům, kterým se povedlo přitáhnout tak velký počet čtenářů a fanoušků.


Co bys ty sám stránkám popřál k narozeninám?

Ještě víc pravidelných čtenářů a fanoušků, udržet nebo ještě rozšířit redakci a v neposlední řadě bych byl rád, kdyby se nám dařilo častěji se scházet, poznávat a společně fandit i v reálu.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 05:48:32