Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nechybí mi vnitřní síla ani soutěživost, hlásí Ryan Bourque

Nechybí mi vnitřní síla ani soutěživost, hlásí Ryan Bourque

Když ho Rangers v roce 2009 draftovali z 80. pozice, vzbudilo to mezi fanoušky newyorského klubu rozruch. Důvodem přitom nebyly hráčovy výjimečné dovednosti či výstřelky, nýbrž jméno. Ryan Bourque je synem slavného Raymonda Bourqua, který je považován za jednoho z nejlepších obránců všech dob. Ryan má také bratra Chrise, jehož před šesti lety draftoval Washington.

Bourque se však na draftu v kanadském Montrealu neumístil relativně vysoko pouze díky svému jménu. Pravou příčinu hledejte v čistě hokejových záležitostech. „Je schopný střílet góly i na ně nahrávat. Zároveň však dokáže brankám zabraňovat,“ pěje chválu na hráčovu univerzálnost Gordie Clark, personální ředitel Rangers. „Vyplatí se ho poslat do závěrečných minut zápasu. Ať už chcete vstřelit gól nebo udržet náskok.“

Nyní se Bourque připravuje na své druhé MS hráčů do 20 let. V rozhovoru pro NewYorkRangers.cz hovořil mimo jiné o svém otci, úrovni amerického hokeje nebo o Dereku Stepanovi.

Jaká je tvá první hokejová vzpomínka?
Je z doby, kdy jsem s tátou a bráchou chodil na led. Tenkrát jsem pořád padal, brácha mi musel pomáhat s rovnováhou. V té době mi bylo kolem čtyř let.

Tvým otcem je Raymond Bourque, člen hokejové Síně slávy. Jaká v tom vidíš pozitiva a negativa?
Myslím, že mít tátu, který je členem Síně slávy, je jenom pozitivní. Jeho zkušenosti a podpora jsou neocenitelné. Když se mi dařilo, vždycky mě poplácal po zádech. A když mi to naopak moc nešlo, právě on mě nejvíce povzbudil. Je skvělé mít nablízku někoho takového. Má na mě dobrý vliv.

Jako reprezentant Spojených států jsi vyhrál dvě zlaté medaile. První na MS osmnáctiletých, druhou na MS do 20 let. Myslíš, že americký hokej se vyrovnal tomu kanadskému?
Americký hokej ušel v posledních deseti letech velký krok kupředu, což je ostatně vidět i na výsledcích. Kanada vyhrála pět z posledních šesti juniorských šampionátů a dva z posledních tří olympijských turnajů. I tak se ale dá říct, že se dá porazit.

Na MSJ 2010 jsi hrál v týmu spolu s Derekem Stepanem, který byl kapitánem vítězného mužstva a který v současnosti nastupuje za Rangers. Jaký je to hráč a kapitán?
Hodně ho respektuji jako hráče i kapitána. Jsme přátelé a vážím si jeho schopností, které už ukazuje i na té nejvyšší úrovni. Na posledním juniorském mistrovství to byl úžasný vůdce a nejspíš nejlepší hráč.

Řekl ti už někdo, že jsi na hokej příliš malý? Jak vnímáš důležitost výšky v tomto sportu?
Ano, už jsem to slyšel, ale hra se změnila společně s hráči, kteří do NHL přicházejí. Myslím, že velcí hokejisté mají mnohé výhody, ale to samé se dá říct i o těch menších. Ti bývají rychlejší a pohyblivější. Podle mého je nejdůležitější vnitřní síla a soutěživost, což jsou vlastnosti, které mi nechybějí.

Theo Fleury ve své knize píše, že byl posedlý svými hokejkami. Musely být perfektní. Jaromír Jágr zase velmi dbá na své brusle. Je u tebe také nějaká část výzbroje, na kterou nedáš dopustit?
Hodně si zakládám na svých holích. Omotávám si je izolepou před každou třetinou.

Hokejoví experti tvrdí, že nejlepší hráči umí předvídat blížící se události na ledě a dokážou vnímat hru zpomaleně. Stalo se to někdy i tobě?
Myslím, že je to pravda. Když se podíváte na Wayna Gretzkyho nebo Sidneyho Crosbyho, tihle hráči zkrátka mají tu schopnosti vědět, co se stane ještě dříve, než se vůbec dotknou puku. I když se snažím číst hru co nejlépe, čeká mě v této oblasti ještě hodně práce.

Je prodloužení sedmého finálového zápasu Stanley Cupu a ty se rozjíždíš k samostatnému nájezdu. Co uděláš?
Něco spontánního. Když uvidím, že brankář je hodně zatažený, vystřelím. Pokud si vyjede, zkusím kličku.

Co pro tebe znamená víc: Stanley Cup nebo vítězství na olympiádě?
Oba to jsou mimořádné úspěchy, ale radši bych vyhrál Stanley Cup, protože na cestě k jeho zisku musíte odehrát 82 zápasů a ještě uspět v play-off. Je to dlouhé období, které prožíváte s jednou partou. Když se vám podaří dosáhnout společného cíle na tak dlouhé cestě, musí to být něco neuvěřitelného.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 10:46:27