Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čtyři nadějní Jezdci a americká obhajoba. Buffalo se připravuje na juniorské mistrovství světa

Čtyři nadějní Jezdci a americká obhajoba. Buffalo se připravuje na juniorské mistrovství světa

We just kicked your fucking ass! (V překladu: Právě jsme vám nakopali pr…!) Tak zněl závěr vítězného pokřiku zlatých amerických juniorů na posledním mistrovství světa hráčů do 20 let. V barvách vítězů se tehdy představil Derek Stepan, Chris Kreider a Ryan Bourque. Zatímco prvně jmenovaný už válí za Rangers, Kreider a Bourque si svou účast na mezinárodní scéně zopakují. Měli by být oporami reprezentace Spojených států na domácím juniorském MS. Z kmenových hráčů newyorských Jezdců se na turnaji představí rovněž Roman Horák (Česká republika) a Jesper Fasth (Švédsko). Šampionát odstartuje 26. prosince a jeho vítěz bude znám 5. ledna.

USA

Američané mají být na co hrdí. Na minulém mistrovství juniorů ukořistili zlaté medaile a ukončili pětileté kralování Kanady, která nesla porážku v domácím prostředí těžce. Nadějní hokejisté Spojených států tak získali již své druhé zlato z posledních sedmi let. Vděčí za to národnímu rozvojovému programu (US-NTDP), jehož vznik se datuje do roku 1996. Letošní šampionát se uskuteční v americkém Buffalu a Lewistonu. Domácí tým bude opět patřit mezi největší favority turnaje. Jeho největší zbraní bude brankář Jack Campbell a osm hokejistů, kteří mají v paměti úspěch z minulého roku.

Ryan Bourque, centr/levé křídlo
19 let, 175 cm, 76 kg

Na minulém šampionátu měl na starosti především defenzivu. I proto z ofenzivního hlediska nikterak nezářil. Připsal si jen tři asistence ze sedmi duelů. Letos už by však Bourque měl být jedním z klíčových hráčů domácí reprezentace. Dá se tak soudit i proto, že syn slavného Raymonda Bourqua je oporou Quebec Remparts (QMJHL). Ve 27 utkáních zaznamenal již 39 bodů a s 20 góly je osmým nejlépe střílejícím hokejistou v lize, ačkoliv neodehrál plný počet zápasů.

Chris Kreider, levé křídlo/pravé křídlo
19 let, 188 cm, 92 kg

I Kreider patří mezi devět hráčů, kteří už mají zkušenosti z MSJ 2010. Rodák z Boxfordu se ale od nich přeci jen trochu liší. Devatenáctiletý hokejista už totiž má na kontě šest startů za seniorskou americkou reprezentaci, se kterou v květnu odcestoval na mistrovství světa v Německu. Kreider se náročnější úrovní hry nenechal zaskočit a přispal si po jednom gólu i asistenci. Rychlonohý útočník je jedním z nejnadějnějších mladíků Rangers a na nadcházejícím juniorském šampionátu by to měl potvrdit.

Česká republika

Ačkoliv Češi porazili v přípravě právě úřadující mistry světa z USA, mezi favority turnaje je neřadí ani ti největší optimisté. Český hokej se spíše snaží zabránit dalšímu úpadku a stejný cíl bude mít na blížícím se MSJ i česká dvacítka, která ve skupině narazí na Kanadu, Rusko, Švédsko a Norsko. S ohledem na fakt, že ze skupiny postupují jen tři mužstva, jsou šance hokejistů ze země v srdci Evropy minimální. Pokud se ale fanoušci v americkém Lewistonu přeci jen dočkají postupu Čechů, největší zásluhu na tom bude mít týmová hra a obětavost.

Roman Horák, centr/levé křídlo
19 let, 182 cm, 78 kg

Byl svědkem českého trápení na posledním juniorském mistrovství, kde Češi bojovali pouze ve skupině o udržení. Horák však nezklamal. Vyhrával buly a trenéři ho zvolili mezi trojici nejlepších hráčů v týmu. Nyní by o rok zkušenější rodák Českých Budějovic měl zaujmout jednu z klíčových rolí v mužstvu. Stejně jako v juniorské WHL, kde je s 38 body (15+23) z 30 duelů druhým nejproduktivnějším hráčem týmu Chilliwack Bruins.

Švédsko

Jacob Markström, Magnus Pääjärvi nebo Oliver Ekman-Larsson. Tyto zbraně mělo Švédsko k dispozici na minulém MS hráčů do 20 let, přesto ukořistilo jen bronzové medaile. Slůvko jen není v uvozovkách proto, že reprezentace Tre Kronor zkrátka mířila výš. I tentokrát by měla výrazně zasáhnout do bojů o medaile. Švédy bude táhnout bek Ekman-Larsson, který už má na kontě 20 startů v NHL.

Jesper Fasth, levé křídlo/pravé křídlo
19 let, 182 cm, 80 kg

Pro útočníka HV71 to bude první juniorské mistrovství světa. Vděčí za to svému zlepšení, které ho dostalo až do švédské nejvyšší soutěže. Tam dosud ve 26 duelech nastřádal 10 bodů (4+6). Švédi mohou využít jeho rychlosti a obrovského úsilí, které do hry vkládá. Fasth se při posledním draftu umístil na 157. pozici a pro vedení i fanoušky Rangers je velmi příjemné překvapení, že se hbitý křídelník juniorského turnaje na přelomu roku vůbec zúčastní.


Dwyer Arena s kapacitou 2100 míst...


...se nemůže domácímu stánku Sabres (HSBC Arena), kde se bude hrát většina turnaje, rovnat.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 14:06:03