Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nedraftovaný trpaslík Martin St. Louis

Nedraftovaný trpaslík Martin St. Louis

Přinášíme vám profil jednoho z nejproduktivnějších hráčů posledních sezón NHL Martina St. Louise. Ten byl těsně před letošní uzávěrkou přestupů po neshodách s vedením Tampy vyměněn do New Yorku Rangers, se kterými chce vyhrát Stanley Cup. Ačkoliv po svém příchodu v posledních 19 zápasech základní části fanoušky Jezdců moc nepřesvědčil (1+7), o jeho potenciálu není pochyb a právě on by se mohl stát jedním z tahounů mužstva v playoff. V prvním utkání proti Flyers naznačil své možnosti dobrým výkonem a dvěma asistencemi.
Martin St. Louis se narodil 18. června 1975 v Lavalu v kanadské provincii Quebec. Svůj první pár bruslí nazul pár dnů po svých třetích narozeninách. Za několik let se proháněl po zamrzlých rybnících a jezerech. Když se oteplilo, vyrazil s kamarády s hokejkami do ulic.

Martinovo rodné město, legendární rodiště hokejistů, mu dalo každodenní možnost hrát hokej, město jím bylo poblázněné. Často na sobě pracoval na venkovním kluzišti skoro 200 metrů od jeho domu. Jeho francouzská matka ho vždy oblékla do kulichu s velkou bambulí nahoře. Martinově mamince ulehčilo hlídání hlavně to, že mezi ostatními kluky nevyčníval, takže to byl nejlepší způsob, jak ho poznat.

Martina také bavila gymnastika a fotbal. Ačkoliv by se jeho postava pro tyto sporty hodila více, zvítězila vášeň k hokeji. Marty zdědil velikost po svém otci. Díky němu také získal morálku, protože jeho otec Norman pochází z 14 bratrů. Jako dítě doslova bojoval o to, co chtěl. Dělal pomocné práce u tátovy pily. Později se stal pošťákem.

Na ledě měl Martin otcovu chuť a tvrdou práci. Postupně dosáhl na úroveň Bantam (soutěže pod 15 let), která vyvíjela rychlé a talentované tvůrce hry, kteří viděli místo pro přihrávku, tam kde jiní ne. Marty snil o NHL. Jednou, když se ho babička zeptala, do jakého týmu by chtěl, odpověděl, že by to byli Montreal Canadiens, protože byli vítězové - tak jako on.

Stejně jako všichni ostatní kluci z Kanady měl jako své oblíbené hráče Wayna Gretzkyho a Maria Lemieuxe. Ale jeho idol byl Mats Naslund - švédská hvězda v barvách Canadiens.

Bantam hokej byl pro Martina novou výzvou, protože v této úrovni už rozhodčí nepískali každý pád a úder. Marty dostával puky z rohů a nahazoval je na bránu. Motivovaný tím, že může soupeřit s většími dětmi, se vyvinul do hvězdy.

Doma mluvil francouzsky, stejně tak jako ve škole. Snažil se dostat na nějakou americkou vysokou školu, aby zde mohl pokračovat v kariéře. Stipendia nijak nepřicházela a nějak nebylo na výběr, tak se Martin usadil na University of Vermont (UVM) v Burlingtonu. Na akademii dorazil v roce 1993 a později zde potkal svoji manželku Heather.

Martin byl jeden z nováčků pro sezónu 1993-1994. Ten druhý byl Eric Perrin, také rodák z Lavalu. Tihle dva měli okamžitý účinek. Martin vedl bodování týmu, druhý byl jeho parťák z formace Perrin s 41 body. Oba dva se dostali do ECAC (Eastern College Athletic Conference) All-Rookie Teamu; vybrán byl také například Tim Thomas.

Martin se v příští sezóně ještě zlepšil. Byl nominován na Hráče roku ECAC a Hobey Baker Award - cenu, která se uděluje nejlepšímu hokejistovi v univerzitních soutěžích. Tu ovšem nezískal.

Sezóna 1995-96 byla vrcholem Martyho kariéry na univerzitní úrovni. Odešel jako jeden z nejlepších hráčů univerzitní ligy. Rok skončil s 85 body stejně jako Perrin a lidé je nazývali francouzská spojka.

Martin zapůsobil na vedení Calgary Flames a ti ho podepsali jako volného agenta. Přeřadili ho do AHL (Saint John Flames), což je zase o krok blíž NHL.

Město Saint John se pro Martina stalo pohodlným domovem. S týmem postoupil až do finále, kde je po šesti zápasech porazili Philadelphia Phantoms.

V sezóně 1998-1999 se stal nejlepším kanonýrem mužstva. Mezi těmi, kdo sledoval jeho postup, byli i GM Calgary Al Coates a trenér Brian Sutter. Líbila se jim jeho rychlost a považovali ho za typického zabijáka v útoku. V té samé sezóně ho povolali do Calgary, aby si v NHL zahrál ve čtvrté lajně. Debutoval proti San Jose Sharks. První gól vstřelil proti Dallasu krátce po svém debutu. Po 13 zápasech ho Calgary poslalo zpět do AHL.

Sutter a Coates mu nenabídli novou smlouvu, a tak po draftu 2000, když si ho nikdo nevybral, podepsal jako volný agent s Tampou Bay. Vybral si číslo 26, protože jeho vzor byl Mats Naslund.

V sezóně 2000-2001 se toho od Martina ani Blesků moc nečekalo. Do playoff se opravdu nedostali, ale Martin zažil dobrou sezónu, kterou zakončil jako čtvrtý nejlepší v týmu. Jako první skončil jeho současný spoluhráč Brad Richards.

*galerie titulek="Galerie" zarovnani=vlevo obrazky=5788,5793,5939,5940,5941,5942,5943,5944,5945,5946,5947*Na začátku sezóny 2001-2002 převzal trenérské kormidlo nad Tampou John Tortorella. Martin měl sezónu bez problémů do ledna, když mu zlomil nohu Josef Melichar z Pittsburghu Penguins, což mu ukončilo sezónu, kterou zakončil s 35 body.

Nový trenér o něm řekl: „On je kluk, který se lidem vždy snaží dokázat, že na velikosti nezáleží. Stále dostává otázky na svoji výšku, ale ho to nějak nezajímá. Stal se hráčem NHL a velmi dobře bojuje přes všechny ty otázky. Martin je typ člověka, který se naštve, když začnete mluvit o jeho velikost, protože si myslí, že tohle by na hru nemělo mít velký vliv. Každý zápas vám to bude dokazovat.

Ze všech rozhovorů s Tortorellou bylo vidět, že se ohromně těší na spolupráci se St. Louisem. Stejně tak to bylo i s GM Tampy Jayem Feasterem. „Měl by být vzorem nejen pro malé kluky, ale i pro každého hráče, který sní o NHL. Má srdce lva, které každý den přenáší na led.

Sezóna 2002-03 byla pro Martina dobrá, s 33 góly (nejlepší střelec týmu společně s Vincentem Lecavalierem) a 70 body patřil k nejproduktivnějším a nepostradatelným hráčům, což potvrdil i nejlepším statusem +/- v týmu. Díky těmto počinům získal pozvánku do tradiční NHL All-Star Game, na které se „svojí“ Východní konferencí vyhrál, ale také urval prvenství v slalomu s pukem.

Tampa Bay se dostala do vyřazovacích bojů a poprvé v historii vyhrála sérii playoff - vyřadila Washington. Ve druhém kole se už nedokázali dostat přes New Jersey. Marty vyhrál bodování týmu v playoff a tři jeho góly ze sedmi byly vítězné, včetně gólu v třetím prodloužení šestého zápasu, který rozhodl o postupu Tampy do druhého kola.

Z Martina St. Louise už byla velká hvězda. I díky němu chtěla Tampa dokázat, že předcházející úspěšná sezóna byla náhoda a to potvrdila nejlepším možným způsobem a to ziskem prvního Stanley Cupu v historii klubu, ke kterému přidala prvenství v divizi i konferenci. Obrovskou zásluhu na tom měl Marty, který nejen že vyhrál bodování týmu v základní části i playoff, ale získal také trofeje pro nejužitečnějšího a pro nejproduktivnějšího hráče ligy s 94 body. Přidal také nejlepší bilanci +/- a to také v celé lize, samotnými hráči z celé ligy byl oceněn Ted Lindsay Award. Díky těmto počinům se stal osmým hráčem v historii, který v NHL dokázal v jednom ročníku vyhrát Stanley Cup, Art Ross Trophy a Hart Trophy - stalo se to poprvé od roku 1987, kdy to dokázal legendární Wayne Gretzky. Navíc proti Flyers přidal svůj 100. gól v kariéře NHL.

V roce 2004 byl během výluky NHL povolán do týmu Kanady na World Cup of Hockey, který se svým týmem vyhrál. Právě v sezóně 2004-05 se díky výluce vydal do švýcarského Lausanne, kde získal 25 bodů.

Když se NHL v roce 2005 vrátila, tak St. Louis podepsal s Tampou novou smlouvu, která byla na šest let a 31,5 milionů dolarů. Sezóna se jemu, ale ani celé Tampě moc nepovedla. Sice vstřelil 30 gólů, ale ročník zakončil s pouhými 60 body.

V roce 2006 se konaly olympijské hry v Turíně a díky tomu mohl Martin poprvé reprezentovat Kanadu na olympijské půdě. Pro kolébku hokeje tento turnaj skončil velkým propadákem, za což mohlo sedmé místo. Martymu se olympiáda také moc nepovedla - získal pouze tři body.

V sezóně dokázal Marty umlčet všechny kritiky, protože od jeho příchodu do NHL to byla jeho bodově nejúspěšnější sezóna. Poprvé v kariéře se dostal přes hranici magických sto bodů. Dočkal se i svého 500. zápasu v NHL - bylo to proti New Yorku Rangers. Díky povedené sezóně se stal prvním hráčem Tampy v historii, který byl povolán třikrát na NHL All-Star Game. V tomto zápase dokázal vstřelit gól a pomohl mu k tomu jeho parťák z Tampy Vincent Lecavalier. V rozmezí sezón 2007-2009 se stal alternativním kapitánem a získal 163 bodů.

Další reprezentační pozvánku obdržel Marty na Mistrovství světa 2008, které se konalo v Kanadě. Pro všechny Kanaďany bylo stříbro určitě zklamáním, ale St. Louis hrál ve všech devíti zápasech a získal solidních deset bodů.

Sezónu 2009-10 zakončil na pátém místě kanadského bodování s 94 body. Měl dvě bodové série v jedenácti zápasech, čímž vytvořil nový rekord Tampy. Za celou sezónu nastřádal pouhopouhých 12 trestných minut, což bylo nejméně ze všech hráčů, a proto dostal Lady Byng Trophy, která se uděluje nejslušnějším hráčům ligy.

I na Mistrovství světa 2009 dostal St. Louis pozvánku, ale i tentokrát zůstala Kanada těsně pod vrcholem, když ji stejně jako v roce 2008 porazilo Rusko. Pro Martina byl šampionát vydařený, získal totiž 15 bodů a stal se nejproduktivnějším mužem šampionátu. Navíc se dostal do All-Star týmu turnaje.

Následující ročník 2010-11 cenu Lady Byng dokázal obhájit a to díky stejnému počtu trestných minut, jako tomu bylo v předcházející sezóně. V tabulce kanadského bodování skončil druhý, předčit ho dokázal pouze Corey Perry. V této sezóně si prodloužil pobyt v Tampě podpisem smlouvy na další čtyři roky.

V roce 2010 přišla další olympiáda, tentokrát v Vancouveru. Tlak na Kanadu byl obrovský, ale i přesto ho národní tým včetně Martina St. Louise zvládl a získal zlatou medaili.

Martin v ročníku 2011-12 dokončil třetí nejdelší sérii bez vynechaného zápasu, trvající od roku 2005. Stihl při tom 499 zápasů do prosince 2011, když musel kvůli zásahu do obličeje při tréninku nuceně ukončit sérii a vynechal pět zápasů. Trefil ho současný spoluhráč Dominic Moore. V tu dobu už šestatřicetiletý Marty skončil sezónu se 74 body.

Sezónu 2012-13 narušila výluka, i přesto se ale dokázal Martin stát nejproduktivnějším hráčem NHL. V této sezóně získal další cenu Lady Byng pro nejčestnějšího hráče, čímž dokonal „hattrick“.

Na začátku sezóny 2013-14 Tampa jmenovala nového kapitána, kterým se stal právě Martin St. Louis. Během této sezóny dosáhl na metu 1000. zápasu v NHL. V únoru Marty trochu šťastně zasáhl do olympiády v Soči, když nahradil zraněného spoluhráče Stevena Stamkose a získal druhé olympijské zlato v kariéře.

Původně ovšem St. Louis v kanadské nominaci nebyl, ačkoliv výkonným ředitelem národního týmu pro Soči byl generální manažer Tampy Steve Yzerman. Překvapení to bylo pro všechny, ale nejvíce se divil samotný Marty. Od té doby panovala mezi ním a Yzermanem napjatá atmosféra. Ta nakonec vyústila v trejd do New Yorku Rangers, který si Martin moc přál.

Martin St. Louis by měl být klíčovým hráčem Jezdců pro playoff. I proto obětoval Glen Sather svého kapitána Ryana Callahana a volby v draftu.

Martin je jedním z nejvýznačnějších hráčů v celé historii klubu. Proto jsme se mu nakonec rozhodli vyhovět, když žádal o výměnu," poznamenal k výměně generální manažer Tampy Steve Yzerman.

Vždycky jsem cítil, že když budu odcházet z Tampy, chci jedině do New Yorku,“ řekl St. Louis, který má mimosezonní domov v Greenwichi, což je zhruba 40 minut od Manhattanu. „Podvědomě jsem na New York pořád nějak myslel, ale 14 let v Tampě bych za nic nevyměnil. Vím, že je to pro mě výzva. Ale miluji výzvy a rád se této příležitosti chopím. Jsem svůj největší kritik a vždycky jsem se takhle cítil. Je skvělé, že jsem sem přišel a mám znovu šanci si zahrát s Richiem [Brad Richards]. MSG je skvělý stadion. Jsem nadšený. Samozřejmě jsem tak starý, že jsem viděl, jak Rangers vyhráli Stanley Cup v roce 1994, a vím, co tu vítězství přináší. To je ten důvod, proč hraji. Jsem opravdu nadšený.

Martin St. Louis odehrál v 15 sezónách základní části NHL 1060 zápasů, v nichž si připsal 981 bodů (370+611). Bohaté zkušenosti má i z bojů o Stanley Cup, v nichž do loňského ročníku nastoupil dohromady 63×, vstřelil 33 branek a přidal 35 asistencí.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 07:37:46