Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Marián Gáborík: křišťálová hvězda

Marián Gáborík: křišťálová hvězda

Druhého července 2009 se newyorským Rangers povedlo ulovit jednoho z nejžádanějších hokejistů volného trhu, Mariána Gáboríka. Slovenský útočník podepsal na Manhattanu pětiletou lukrativní smlouvu, která mu vynese celkem 37,5 milionů dolarů. Sečteno a podrženo, Gáborík každou sezónu ukrojí z platového stropu Jezdců částku 7,5 milionů, čímž se zařadí mezi nejlépe placené hráče celé soutěže. „Je to jednoznačně jeden z deseti nejlepších útočníků ligy,“ nešetří generální manažer klubu Glen Sather slovy chvály na svou novou posilu. „Hodláme hrát hokej ve vysokém tempu a on je přesně tím hráčem, který do našeho systému zapadá.“

Se slovy Glena Sathera nelze než souhlasit, Marián Gáborík je skutečně excelentní hráč. Dokáže v mžiku nasadit bleskovou rychlost, udělat z obránců zírající statisty, parádní kličkou překonat gólmana nebo nastřílet pět gólů v jednom zápase. Jednou může překonat hranici 50 branek a 100 bodů, ovšem je tu jeden ne zrovna malý problém. Sedmadvacetiletý Slovák je jako z křišťálu a často zaplňuje listinu zraněných hráčů. Od výluky NHL v ročníku 2004-05 vynechal celkem 121 utkání. Extrémem byla uplynulá sezóna, ve které Gáborík nastoupil kvůli zdravotním lapáliím jen k 17 zápasům. „Nastoupil proti nám hned v druhém utkání po návratu z marodky a kdykoli skočil na led, byl nebezpečný,“ podotýká Sather. „Koukal jsem lékařské zprávy a můžu říct, že je naprosto zdravý. Mario Lemieux a Michal Rozsíval podstoupili v minulosti stejnou operaci kyčlí. Nepředpokládám žádné problémy.“

Hokejová veřejnost na severoamerickém kontinentu poznala energického křídelníka až po jeho vstupu do National Hockey League, nicméně v rodném Slovensku (tehdy ještě Československu) platil za velký talent už od juniorských kategorií. Když v ročníku 1997-98 nasbíral za juniorský tým Dukly Trenčín 59 bodů (37+22) v 36 utkáních, rozhodně to nezůstalo bez odezvy. Slováci pomalu vyhlíželi svou novou hokejovou hvězdu a Gáborík si poprvé zahrál mezi seniory. Ač stihl jenom jeden zápas, upozornil na sebe vstřelenou brankou. „V šestnácti letech jsem Mariána poprvé viděl hrát mezi dospělými a hned mi bylo jasné, že z něj vyroste hvězda,“ prohlásil Pavol Demitra, další význačná postava slovenského hokeje a Gáboríkův dobrý kamarád.

V následující sezóně na sebe tehdy teprve šestnáctiletý Marián upozornil ještě více. V barvách Dukly Trenčín se do statistik zapsal 20 body (11+9) v 33 utkáních a zúčastnil se hned dvou reprezentačních akcí. Se slovenskou osmáctkou získal bronzové medaile a odnesl si ocenění nejlepšího útočníka turnaje. Povedlo se mu i vystoupení na juniorském mistrovství světa v Kanadě, kde třemi góly přispěl k dalšímu zisku bronzových kovů pro rodnou vlast.

V roce 2000 přišel na řadu draft NHL a o hráče, který v posledním ročníku za dospělé získal 46 bodů (25+21) v 50 duelech, byl obrovský zájem. Gáborík nabídl kromě nesporných hokejových kvalit také dobré fyzické parametry. 185 centimetrů a 90 kilogramů jsou na hokejistu ideální míry a za mořem jsou takoví hráči upřednostňováni. Vycházející slovenská hvězda nakonec přišla na řadu jako třetí v pořadí, když si ji jako svého vůbec prvního draftovaného hráče vybral nováček soutěže z Minnesoty. Výše byli taženi už jen Rick DiPietro, vynikající, ale permanentně zraněný brankář newyorských Islanders, a Dany Heatley, špičkový kanonýr ottawských Senátorů. Gáborík tedy mohl být spokojen, stal se pomyslnou jedničkou mezi Evropany a dosud drží primát nejvýše draftovaného slovenského hokejisty.

Rodáka z historického Trenčína poté už nic nedrželo na starém kontinentu a jeho další kroky směřovaly za oceán do města St. Paul, kde minnesotští Wild sídlí. Krajina je zde podobná té ve střední Evropě, takže v tomto ohledu změna prostředí nemusela Gáboríkovi dělat problémy. Minnesotě se navíc přezdívá „nejhokejovější stát USA“, v zimě se tu hraje hokej na stovkách zdejších jezer. Slovenský kanonýr se tedy mohl těšit na vydatnou podporu hlasitých fanoušků.

Ti však zpočátku museli zkousnout podstatně více porážek než vítězství. Svou historicky první sezónu zakončili Wild s počtem 68 bodů, daleko za branami play-off. Naději do budoucna jim však dával právě mladičký Slovák s desítkou na zádech, jenž byl spolu s Walzem a Hendricksonem nejlepším střelcem týmu. V následujícím ročníku se už Gáborík s třiceti přesnými zásahy stal suverénně nejlepším střelcem mužstva, avšak na postup do vyřazovacích bojů to stejně nestačilo.

Průlom nastal v další sezóně. Slovenský útočník znovu dosáhl na hranici třiceti vstřelených branek a kromě nejlepšího střelce klubu se stal také jeho nejproduktivnějším hráčem, když získal dohromady 65 kanadských bodů. Tímto počinem si vysloužil pozvánku do All-Star Game, kde na sebe upozornil především bruslařským vystoupením. Ledovou plochu podél mantinelů dokázal přebruslit za 13,713 sekundy. Po Utkání hvězd přišla pro Gáboríka další radostná zpráva – tým se poprvé v historii dostal do play-off. A Minnesota dokázala, že ve vyřazovacích bojích rozhodně není jen do počtu. Poradila si s Coloradem i Vancouverem, ovšem ve finále konference byli nad její síly Kačeři z Anaheimu. I tak mohli být v klubu spokojeni. Wild se dostali mezi čtyři nejlepší týmy soutěže a Gáborík se při tomto tažení prokázal jako pravý lídr – v 18 duelech play-off nastřílel 9 gólů a celkem získal 17 bodů, čímž převýšil všechny své spoluhráče.

S následujícím ročníkem se však začaly ve spolupráci slovenského kanonýra a amerického klubu objevovat první trhlinky. Největší hvězdě Wild totiž končil nováčkovský kontrakt a na tom budoucím se obě strany nemohly dohodnout. Gáboríkův agent požadoval pro svého klienta minimálně 6,5 milionů dolarů za rok, to ovšem nehodlalo akceptovat vedení Minnesoty. Marián dokonce začal novou sezónu v Dukle Trenčín, kde střílel v průměru více než gól na zápas, a teprve potom se spor urovnal. Hvězdný útočník se nakonec musel spokojit s gáží 10 milionů na tři roky, nicméně po svém opětovném příchodu za oceán rozhodně nezazářil – připsal si pouze 40 bodů v 65 zápasech – a možná i proto nepostoupili Wild po úspěchu z minulého roku do play-off.

V ročníku 2004-05 zahalila NHL výluka a mnozí z hvězdných hráčů ligy zamířili do svých mateřských klubů. Výjimkou nebyl ani Gáborík, který za Duklu Trenčín odehrál 29 utkání, v nichž si do statistik zapsal 52 bodů. Vyzkoušel si ale také angažmá ve Švédsku, kde oblékl dres Färjestadu.

Takzvaná nová éra National Hockey League po stávce měla více nahrávat rychlým a šikovným hokejistům, slovenský ostrostřelec si tedy mohl mnout ruce. I přesto, že vynechal 17 zápasů, se mu podařilo nastřílet 38 branek, čímž si vytvořil osobní rekord, ale co naplat, vyřazovací boje Minnesotě opět unikly. Možná se i proto nespokojená týmová hvězda pustila do kritiky svého kouče Jacquea Lemaira. Gáboríkovi vadilo na vynálezci pasti ve středním pásmu především málo času na ledě, kterého se mu dostávalo. „Marián je jediným hráčem v mé kariéře, který při hře nepodléhá žádným omezením,“ hájil se Lemaire. „Je výborným střelcem a já si myslím, že mu dávám dostatečnou šanci.“

Neúspěch v podobě dvou sezón bez play-off za sebou se vedení amerického celku rozhodlo řešit v létě 2006. Minnesota od svého vstupu do ligy platila za konzervativní tým, který se nepouští do velkých podpisů a výměn, avšak právě před ročníkem 2006-07 se toto částečně změnilo. Klub získal do svých řad Pavola Demitru, Branka Radivojeviče, Marka Parrishe, Kima Johnssona a Keitha Carneyho. I proto se Gáborík rozhodl pokračovat v týmu, se kterým podepsal novou tříletou smlouvu na 19 milionů dolarů. „Bylo pro mě důležité, že klub investoval do kvality mužstva,“ přiznal slovenský útočník.

Pro Mariána bylo rovněž potěšující, že klub získal za Patricka O'Sullivana a výběr v prvním kole draftu Pavola Demitru, jenž měl s Gáboríkem vytvořit obávanou útočnou dvojici podobně jako Thornton a Cheechoo v San José Sharks. „Nejdřív mě to pořádně vytočilo,“ přiznává Demitra. „Manželce se v Los Angeles líbilo a počasí tam bylo báječné, ale postupně jsem si uvědomil, že přestupuju do města, kde mají hokej rádi a těšil jsem, že si zahraju s Majem (Gáboríkem).“

„Snili jsme o tom, že si jednou spolu zahrajeme v NHL,“ pokračuje slovenský centr. „A teď je to skutečnost. Majo klidně může nasázet padesát gólů. Když za to vezme, strhne i další naše kluky.“ Na dynamické duo se těšilo i minnesotské publikum. Lístky na úvodní zápas proti Coloradu byly v polovině září vyprodány během osmnácti minut. A dvojice Slováků opravdu nabídla fanouškům kvalitní podívanou. Demitra většinou nahrával a Gáborík střílel. Mužstvo i díky nim vyhrálo úvodních šest zápasů sezóny. Nicméně v průběhu ročníku nastaly problémy. Slovenského rychlíka opět trápily zdravotní potíže a stihl odehrát jen 48 zápasů, ve kterých nasbíral 57 bodů (30+27). Do vyřazovacích bojů se sice znovu dal do kupy, ale ani jeho čtyři body (3+1) v pěti zápasech nezabránily vyřazení od Anaheimu, pozdějšího vítěze Stanley Cupu. Gáborík si po neúspěchu ve vyřazovacích bojích chtěl spravit chuť na světovém šampionátu v Rusku, ovšem ani tam se nedočkal první medaile ze seniorského turnaje, i když byl jedním z nejlepších hráčů Slovenska.

V ročníku 2007-08 si rodák z Trenčína vylepšil všechny osobní statistiky. Nastoupil k 77 zápasům, vstřelil 42 gólů, nasbíral celkem 83 kanadských bodů a v hodnocení času při vyrovnaném počtu hráčů na ledě se mu ve statistice +/- skvělo kladné číslo 17. Výše zmíněných 42 přesných zásahů ho posunulo na sedmé místo mezi ligovými kanonýry, čímž předčil například Ricka Nashe nebo Danyho Heatleyho. Gáborík si v téže sezóně ještě zahrál Utkání hvězd v Atlantě a vyzkoušel si také funkci kapitána. Minnesota Wild nikdy neměla stálého kapitána a v týmu je zvykem, že kapitánské céčko si střídají vůdčí osobnosti mužstva. Na slovenského kanonýra padla řada v březnu a dubnu 2008. „Být kapitánem v NHL je něco výjimečného, zvláště pak v tomto týmu. Je to pro mě důležité,“ nechal se slyšet celkově nejproduktivnější hráč Minnesoty v její historii.

Nejlepší ročník slovenské hvězdy v NHL pro ni přinesl ještě jednu zajímavou událost. 21. prosince 2007 totiž dokázal Gáborík nastřílet newyorským Rangers pět branek a při vítězství svého týmu 6:3 přidal ještě jednu asistenci. Pětigólový večer slavná National Hockey League nepamatovala od roku 1996, kdy podobný kousek předvedl Sergej Fjodorov. „Ta noc byla parádní,“ vzpomíná Gáborík. „Lundqvist je skvělý gólman, ale zkrátka jsou chvíle, kdy vám tam padne všechno.“ Jediným negativem slovenského hokejisty ze sezóny 2007-08 je neúspěch týmu v play-off, kde sám hvězdný hráč vyhořel a v šesti utkáních získal jediný bod.

Před ročníkem 2008-09 se v americkém klubu řešila především jedna otázka – Gáboríkova smlouva. Nejlepšímu hráči mužstva totiž na konci sezóny měl vypršet tříletý kontrakt a v Minnesotě se obávali, že jako volný hráč bez omezení odejde jinam. „Mám smlouvu ještě na rok,“ byl si vědom Gáborík. „Můžu ji prodloužit tady nebo odejít jinam. Nemám kam spěchat, všechno si promyslím.“ Doug Risebrough, generální manažer Wild, nechtěl ponechat nic náhodě a rozhodl se slovenským klenotem promluvit v rodném Trenčíně. „Bylo od šéfů Minnesoty velice chytré,“ prohlásil Gáboríkův agent. „Na Mariána to udělalo dobrý dojem.“

Na samotnou sezónu 2008-09 by však útočník s desítkou na zádech nejradši zapomenul. Přetrvávající zdravotní lapálie mu totiž mu totiž nedovolily odehrát 65 zápasů. V 17 duelech, které odehrál, sice nasbíral 23 bodů (13+10), ale na postup Wild do vyřazovacích bojů to nestačilo. Neúspěch zasáhl také kouče Lemaira, který se rozhodl tým opustit. „Přijde chvíle, kdy vycítíte, že je načase odejít, a pro mě ta chvíle nastává právě teď,“ řekl novinářům dlouholetý a dosud jediný trenér Minnesoty.

Z klubu odešel také generální manažer Doug Risebrough a čekalo se, jak se rozhodne Gáborík. Na trhu s volnými hráči patřil sedmadvacetiletý Slovák k největším hvězdám a nakonec se rozhodl, že svou další kariéru spojí s bohatými New York Rangers, kteří mu nabídli pětiletý kontrakt s roční gáží 7,5 milionů dolarů. „Ozvali se mi hned po otevření trhu s volnými hráči. Představili mi výbornou prezentaci klubu i města. Od začátku jsem cítil velký zájem. Potom je rozhodování vždycky lehčí,“ pravila nová posila manhattanského týmu. „Jsem spokojený s tím, jak to dopadlo, nyní přichází velká změna. Rangers jsou klub Original Six. Navíc je to jedna z nejlepších, jestli ne vůbec nejlepší organizace v celé NHL.“

Generální manažer Jezdců Glen Sather si na novou posilu udělal místo pod platovým stropem ještě před otevřením trhu s volnými hráči, když se zbavil Scotta Gomeze. „Už nemusíme bojovat se stropem, v tuto chvíli pod ním máme hodně prostoru. Můžeme tak lépe zvažovat různé možnosti,“ nechal se po nečekané transakci slyšet Sather. „Nikdo neví, jaká příležitost se naskytne. Zítra, až se otevře trh s hráči, se určitě objeví příležitost někoho získat.“

Takřka neomezenému vládci Blueshirts se tedy předpověď naplnila a fanoušci newyorského klubu doufají, že Gáborík zůstane zdravý a pod vedením kouče Johna Tortorelly budou mít Rangers opět opravdového tahouna v útoku. „I když Marián hrál pod Lemairovým defenzivním systémem, dokázal sbírat hodně bodů,“ poukázal Sather na fakt, že slovenský kanonýr v každé sezóně od výluky sbíral víc než bod na zápas. „Teď jsem zvědavý, jak se mu povede pod Tortorellou. Jeho systém je založen na rychle útočné hře a hráčům se zamlouvá.“

Sestřih nejlepších akcí nové posily Rangers:

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 02:10:41