Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profil: Marek Malík

Profil: Marek Malík

Český obránce Marek Malík se narodil 24. 6. 1975 v Ostravě, kde také započal svou dráhu profesionálního hokejisty. Za vítkovické juniory odehrál 20 zápasů a na obránce si vedl velmi slušně, což dokazuje jeho 15 bodů za 5 gólů a 10 asistencí. V roce 1993 přišel na řadu draft NHL v Quebec City a obrovitý obránce se slušnou sezónou v juniorech se neztratil. Malíka si vybrali Hartford Whalers ve 3. kole a na celkovém 72. místě.

Další ročník povýšil český obránce do nejvyšší české soutěže. Mezi dospělými v dresu Vítkovic odehrál 38 zápasů, ve kterých zaznamenal 6 bodů za 3 góly i nahrávky. Dobré výkony mu vynesli nominaci na juniorský světový šampionát, kde zazářil. V 7 utkáních se do statistik zapsal hned 6 body za 2 branky a 4 nahrávky.

Následující sezónu se rodák z Ostravy přesunul za oceán, aby si splnil sen každého hokejisty, tedy hrát National Hockey League. To se mu ještě tentýž ročník povedlo, i když jen částečně. V barvách Hartford Whalers nastoupil k jedinému zápasu. Zbytek sezóny odehrál na farmě ve Springfieldu (AHL), kde opět sbíral body. Celkem jich bylo 41 (11+30) v 58 střetnutích, tím si opět vysloužil pozvánku na juniorské mistrovství. Svoji produktivitu z toho minulého ještě o 1 bod vylepšil. Výsledkem bylo skvělých 7 bodů (2+5) v 7 zápasech.

Většinu času z ročníku 95/96 strávil opět na farmě, avšak stále více se prosazoval do hlavního týmu, tentokrát v NHL strávil 7 zápasů. Následující sezónu už se konečně dokázal výrazněji prosadit do Hartfordu. Ve 47 zápasech za Whalers zaznamenal 6 bodů (1+5). I přes tento pokrok se rozhodl odejít do Švédska. Ve Skandinávii strávil pouze jeden rok a jeho další kroky vedly především do NHL.

Sezónu 98/99 strávil povětšinu času v Carolině, kam se přesunuli Whalers a vznikl tak nový tým, Carolina Hurricanes. Tam český bek na nějaký čas našel své štěstí. Ročník 2001/02 byl pro Malíka vůbec ten nejúspěšnější. Odehrál všech 82 zápasů základní části a do statistik se zapsal 23 body (4+19). V play-off přidal další 3 asistence, čímž pomohl svému týmu až do finále Stanley Cupu, kde Hurricanes narazili na favorizovaný Detroit. Překvapení se nekonalo a Red Wings stačilo na rozhodnutí celé série pouze 5 zápasů.

Další Malíkova kapitola se začala psát v kanadském Vancouveru, kam byl urostlý Čech vyměněn v sezóně 2002/03. Ve dvou ročnících za Canucks sbíral v průměru 20 bodů za sezónu, ale zářil především v hodnocení plus/mínus. V takzvané tabulce pravdy posbíral v letech 2002-04 celkem 58 kladných bodů. Ve výlukové sezóně se vrátil do Vítkovic a také byl nominován na prestižní Světový pohár 2004, kde za českou reprezentaci odehrál bez bodu 4 zápasy. Se spoluhráči musel skousnout trpkou semifinálovou porážku v prodloužení od Kanady.

Po výluce zamířil Malík do New York Rangers, v týmu plném Čechů utvořil obranný pár s ofenzivnějším Michalem Rozsívalem a společně byli součástí první řady. Malík zakončil sezónu s 18 body (2+16) v 74 zápasech. Ovšem do povědomí fanoušků se nezapsal svou produktivitou nebo opět skvělou statistikou plus/mínus, ale fantastickou kličkou, kterou předvedl při utkání s Washingtonem v 15. sérii nájezdů (prohlédnout si ji můžete ZDE). "Sledoval jsem všechno, co se událo před mojí střelou. Ollie (Olaf Kolzig v bráně Capitals) byl neuvěřitelný, zastavoval střely i blafáky. Tak jsem si řekl, že ho třeba překvapím. Zkusil jsem tuhle fintu a vyšlo to,“ uvedl šťastný střelec Marek Malík. Jeho paráda se promítala i na basketbalových zápasech. „Kam se člověk podíval, všude viděl tu jeho kličku. Promítali ji na obrazovkách při basketbalu, při baseballu, pořád ji ukazovali v televizi,“ říkal dobře naladěný Jaromír Jágr. V téže sezóně se také účastnil zimních olympijských her, kde s českou reprezentací získal bronzové medaile.

Jeho působení na Manhattanu mělo i stinné stránky. Příznivci klubu mu vyčítali, že nedokáže využívat svých fyzických parametrů k tvrdé hře, je příliš pomalý a vyrábí odstrašující chyby v obraně. V poslední sezóně navíc přibyly i neshody s koučem Rangers, Tomem Renneym. Malík si v listopadu pochroumal žebra a jeho místo vedle Rozsívala obsadil nováček Marc Staal. Defenzivní obránce se tak propadl na pozici šestého nebo sedmého beka. Jeho spor s trenérem vyvrcholil po vítězném zápase s Atlantou, kdy svému kouči odmítl podat ruku. „Neměl jsem v plánu se kohokoliv dotknout, chtěl jsem jen reagovat na to, jak se se mnou zachází,“ prohlásil Malík. Vážně se spekulovalo o jeho výměně, přesto zůstal. Ovšem v létě českému obránci končí v Rangers smlouva a jeho další setrvání v klubu je velmi nejisté.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 12:01:28