Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vigneault v Edmontonu odtrénuje tisící zápas, Sather se dočká ceremoniálu

Vigneault v Edmontonu odtrénuje tisící zápas, Sather se dočká ceremoniálu

Hokejisté Rangers včera poprvé v sezoně viděli sníh. Spatřili ho po přistání v Edmontonu, kde je dnes čeká souboj s domácími Oilers. K utkání se váže několik zajímavých momentů. K jednomu dojde ještě před úvodní buly, kdy bude pod střechu arény vyvěšen banner na počest Glena Sathera, bývalého generálního manažera Rangers, jenž v minulosti dosáhl právě s organizací Oilers řady úspěchů. Pak začne utkání, které bude mít velký význam pro trenéra Jezdců Alaina Vigneaulta. Kouč se postaví na střídačku k tisícímu zápasu. Na ledě se pak proti sobě mohli postavit brankáři, kteří se ještě v minulé sezoně doplňovali. Cam Talbot ale svému bývalému týmu poprvé čelit nebude.


NEW YORK RANGERS

Rangers včera trénovali ještě ve Vancouveru, kde ve středu prohráli 1:2. Na ledě Univerzity of British Columbia se objevili všichni až na Dana Girardiho. Ten sledoval trénink pouze ze střídačky, přičemž na pravém koleni měl sáček s ledem. Dnes ale bude hrát. Potvrdil to jak sám hráč, tak trenér Alain Vigneault, jenž zároveň uvedl, že chytat bude Henrik Lundqvist.


Dan Boyle na čtvrtečním tréninku ve Vancouveru.

Pak tým nasedl do letadla a zamířil do Edmontonu, kde se toho bude hodně dít. Je to významný den pro Alaina Vigneaulta a pro Glena Sathera. Sather, bývalý generální manažer Rangers a jejich současný prezident, se před zápasem dočká ceremoniálu. Organizace ho vyznamená za úspěchy, kterých v Edmontonu dosáhl jako trenér, GM a prezident. Oilers dovedl k několika Stanley Cupům – ke čtyřem jako trenér, jeden si pak vychutnal z pozice GM. V té době v Edmontonu zářili Wayne Gretzky a Mark Messier, kteří oba později hráli za Rangers. Za organizaci, do které Sather přišel 1. června 2000. „Je až nepochopitelné, jak dobré ty tehdejší týmy Oilers byly, kolik talentu měly. Glen byl velká součást toho všeho. Vždycky jsem k němu choval velký respekt za vše, co dokázal. Jsem rád, že se mu dostane takové pocty,“ řekl Henrik Lundqvist.

Sather se odmítá ceremoniálu nějak extrémně poddávat, nebo to tak alespoň naznačil. „Nejsem člověk, který žije minulostí. Co se stalo před týdnem nebo před patnácti lety, to je minulost. Rád postupuji dál. Jsem Ranger. Pořád si vážím všech těch vzpomínek, ale už je to minulost,“ řekl Sather, jenž se už včera zúčastnil slavnostní večeře. Při ní prý byl trochu v rozpacích, protože je raději v pozadí. Zároveň pochválil mladý tým Edmontonu. Posvém. „Je tu dobrý tým. Doufejme, že zítra moc dobrý nebude,“ zavtipkoval a dodal, že po všech těch proslovech, co měl včera, prý nebude mít dnes co říct, takže by prý bylo v pořádku, kdyby lidé zůstali doma. „Pokud tedy nechtějí vidět výhru Rangers,“ doplnil.

Alain Vigneault při mluvení o svém milníku řekl, jak šťastným člověkem je, když může trénovat v NHL. A vede si skvěle. Rangers jsou toho jasným důkazem. Dovedl je k President Trophy pro nejlepší tým základní části i do finále Stanley Cupu. Před čtyřmi lety si o pohár zahrál i s Vancouverem. Celkem dovedl své týmy třikrát k Prezidentově trofeji. Má doma i trofej pro nejlepšího trenéra. Prožil si těžké období, když ho vyhodil Montreal a on pak odešel do QMJHL. Až po několika letech dostal druhou šanci právě u Canucks. „Když jsem se podruhé vrátil, řekl jsem si, že si to budu více užívat a myslím, že to tak je,“ řekl Vigneault.

„Tisíc zápasů, to je působivé. Dělá skvělou práci. Je této hře oddaný. Užívám si, že se od něj mohou učit,“ podotkl Henrik Lundqvist.


Po přistání v Edmontonu viděli hráči Rangers poprvé v sezoně sníh.


EDMONTON OILERS

Edmonton leží u dna Západní konference, konkrétně na předposledním místě. Má šestadvacet bodů a na poslední Colorado má náskok pouze bod. To ale neznamená, že po výsledkové stránce třel bídu s nouzí. Aktuálně tedy určitě ne. Vyhrál poslední čtyři zápasy (všechny hrané doma) a vyhlíží první pětizápaosovu vítěznou sérii od přelomu března a dubna roku 2013. Pravdou nicméně je, že tři z těch čtyř výher se zrodily po prodloužení nebo nájezdech. Poslední utkání odehráli Olejáři ve středu proti San Jose, které přehráli 4:3 díky gólu v nastaveném čase.

Celou tuto vítěznou sérii sledoval jen z pozice diváka Benoit Pouliot, a to kvůli zranění v dolní části těla. Včera už ale trénoval. Stejně tak obránce Andrew Ference, jenž kvůli blíže nespecifikovanému problému chyběl v posledních šesti duelech. Tréninku se naopak nezúčastnil útočník Teddy Purcell. Od trenérů dostal volno. Z farmy byl povolán bek Nikita Nikitin poté, co další obránce Mark Fayne prošel waiverem a putoval do farmářského týmu. Jako nejnebezpečnější hráč se teď jeví Jordan Eberle. Trefil se v každém z posledních tří utkání. „Vím, jakým hráčem mohu být. Je hezké, že to konečně začíná přicházet,“ řekl Eberle klubovým stránkám.


Takhle si to Talbot nepředstavoval

Cam Talbot proti San Jose nechytal. Kryl záda Andersu Nilssonovi. Tak je to v tomto ročníku často a bude tomu tak i dnes Talbotovi, jenž přišel do Edmontonu v létě z Rangers, se rozhodně nedaří podle jeho představ. Z jedenácti odchytaných zápasů vyhrál tři. „Takhle jsem to určitě nechtěl. Chtěl jsem přijít a ukázat své umění. Začal jsem hodně dobře, prvních pět nebo šest zápasů. Pak tam bylo několik nepovedených startů a ještě jsem to nemohl napravit. Doufejme, že v blízké době budu mít šanci to udělat,“ řekl Talbot. Po konci minulé sezony mu prý v New Yorku řekli, že udělají všechno, aby ho udrželi, jenže pak přišly nabídky od pěti nebo šesti týmů. K tomu se přičetl jeho plat a nakonec došlo k trejdu s Oilers za tři výběry v draftu.


VZÁJEMNÉ ZÁPASY Z MINULÉ SEZONY

Oby týmy vyhrály venku. Oilers zvítězili 9. listopadu v Madison Square Garden 3:1. Rangers o měsíc později slavili v Rexall Place po výhře 2:0.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 19:54:45