Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sezona začíná. Rangers do ní vstoupí v aréně šampionů z Chicaga

Sezona začíná. Rangers do ní vstoupí v aréně šampionů z Chicaga

Je to tady. Několikaměsíční čekání, které se mnoha fanouškům zdálo být nekonečné, skončilo. Dnes začíná nový ročník slavné National Hockey League. První hrací den nabídne čtyři zápasy, mezi kterými je i lahůdka v podobě utkání mezi Rangers a Chicagem, týmů z Original six. Jen málo duelů lze v současné době označit za zajímavější a prestižnější. Oba mančafty patří do ligové špičky. Jezdci se v posledních čtyřech ročnících hned třikrát dostali do konferenčního finále. Předloni postoupili do finále play off, v minulé sezoně se stali vítězi základní části. Blackhawks jsou úřadující šampioni. A rozhodně ne náhodní. Stanley Cup získali v posledních šesti letech hned třikrát. Jsou dynastií. Zvučnějšího soka si Blueshirts na úvod nemohli přát. Favorit proti favoritovi. Tým s nejvyššími ambicemi proti týmu s nejvyššími ambicemi. NHL startuje.
Viktor Stalberg, jenž má před sebou první zápas v dresu Rangers, včera vtipkoval. Když před dvěma lety vyhrál s Chicagem Stanley Cup, nebyl kvůli trejdu do Nashvillu u ceremoniálu, během něhož v Chicagu pod střechu United Center vyvěsili banner značící triumf. V hale Černých jestřábů bude při tomto slavnostním aktu až dnes, kdy už se ho ovšem netýká. Zvláštní večer to bude pro gólmana Aanti Raantu. K Blueshirts přišel v létě právě z Chicaga. Kvůli tomu, že v play off ale nenastoupil k žádnému zápasu, není jeho jméno na Stanley Cupu vyryto. Ani jeden z nich nebude při ceremoniálu na ledě. Rangers budou při velkolepé soupeřově připomínce zisku poháru v šatně. „Nepotřebuji tuhle extra motivaci,“ podotkl trenér Alain Vigneault.


NEW YORK RANGERS

Jezdci do Chicaga odletěli včera odpoledne poté, co ve svém tréninkovém centru absolvovali ještě jeden trénink a zakončili tak letošní kemp. Při tréninku byli na ledě všichni hráči. Podoba sestavy pro dnešní zápas je už několik dní jasná. Vypadat bude takto:

Rick Nash - Derick Brassard - Mats Zuccarello
Chris Kreider - Derek Stepan - Kevin Hayes
J. T. Miller - Oscar Lindberg - Viktor Stalberg
Dominic Moore - Jarret Stoll - Jesper Fast
Ryan McDonagh - Dan Girardi
Marc Staal - Dan Boyle
Keith Yandle - Kevin Klein
Henrik Lundqvist

Náhradníky mezi útočníky budou Emerson Etem a Tanner Glass, mezi obránci je to Dylan McIlrath. Henriku Lundqvistovi bude krýt záda Aanti Raanta. Pro Hanka to bude desátý start v úvodním utkání sezony v řadě. Stane se tak teprve druhým gólmanem v historii organizace, který naskočí do sezonního „otvíráku“ podesáté za sebou - Eddie Giacomin chytal v prvním zápase jedenáctkrát v řadě – a spolu s Giacominem, Mikem Richterem a Gumpem Worsleyem teprve čtvrtým gólmanem, jenž bude mít na kontě celkově alespoň deset odchytaných prvních duelů.

Vytížení brankářů v této sezoně bylo jedním z témat, o kterém po tréninku na tiskové konferenci mluvil kouč Alain Vigneault. Lundqvist v minulém ročníku kvůli zranění v oblasti krku odchytal jen šestačtyřicet zápasů základní části, nejméně ve své kariéře. Poté se představil ve všech devatenácti duelech play off. Plán pro tuto sezonu zní: nechat ho chytat kolem šedesáti utkání. Rangers mají nesmírně náročný rozpis. Sedmnáctkrát je čekají back-to-back zápasy. Patnáctkrát budou hrát třikrát ve čtyřech dnech. Vigneautl se nechal slyšet, že Raantu nasadí dvacetkrát až pětadvacetkrát. „Rád bych, aby Hank měl na kontě kolem šedesáti startů. Potřebujeme, aby byl kolem tohoto čísla,“ řekl kouč.

Tým, který začne sezonu poosmé v řadě venku, čekají tři zápasy ve čtyřech dnech hned teď. Po dnešním střetnutí s Chicagem se v pátek představí v Columbusu a hned v sobotu stejného soupeře vyzve doma. Nabízí se tak, že Raanta by mohl nastoupit v pátek. Vigneault ale podle svých slov zatím žádný plán nemá. „V tomto okamžiku se to nedá říct. Budeme to brát zápas po zápase,“ uvedl. Ani Raanta nebyl zatím informován, zda by mohl naskočit do akce. „Když mi řeknou „Dvaatřicítko, jdi do branky!“ Bude dělat to nejlepší,“ řekl Raanta.

Henrik Lundqvist se začátku nové sezony nemůže dočkat. Týden mezi posledním přípravným duelem a dneškem prý plynul docela rychle. „Alain to udělal dobře, plán byl dobrý,“ poznamenal Lundqvist a přiznal, že i po těch letech má před „otvírákem“ v břiše motýli, tedy že pociťuje nervozitu. „No jo, já jsem nadšený, trochu nervózní. Chcete mít dobrý start. Těším se na to už několik týdnů, čelit nové výzvě. Stýskalo se mi po tom. Na konci srpna o tom začínáte přemýšlet. Máme skvělou partu hráčů. Uvidíme, jak se mi bude dařit, ale cítím se dobře. Fyzicky, mentálně i technicky jsem na potřebné úrovni. Ale když sezona začne, je to další level.“

Trenér Alain Vigneault se nechal slyšet, že ani hráči ani on nebudou koukat příliš do budoucnosti. V minulé sezoně se trenérovi, kdy bral základní části po desetizápasových etapách, jeho počty totiž nepotvrdily. „Před minulou sezonou jsem vždycky říkal, že pokud v tomto úseku vždy získáte dvanáct bodů, máte jich na konci základní části šestadevadesát, což by mělo stačit na postup do play off. Jenže Bostonu to loni nestačilo, takže moje teorie byla zlikvidována. Je to vždy jednozápasová etapa,“ řekl kouč, jenž vstupuje do třetí sezony na lavičce Rangers.


CHICAGO BLACKHAWKS

Chicago si na jednu stranu bude užívat vyvěšení dalšího banneru pod střechu United Center, tým ale na stranu druhou i přes přípravu na radostný okamžik dobře vnímá i sílu dnešního soupeře. „Vypadají, že by mohli být stejně rychlí, jako vždycky bývali. Vím, že hrají chytře, takže nechci vyloženě říct, že to bude šachový zápas, ale myslím, že oba mančafty jsou, jak bych tak řekl, uctivý a zdvořilý v obraně a jsou dobří ofenzivně. Oba mají skvělého gólmana. Dobrý zápas,“ řekl kouč Blackhawks Joel Quenneville. Chicago uzavřelo svou zahajovací soupisku včera. Český obránce Michala Rozsívala byl umístěn na listinu dlouhodobě zraněných, obránce-nováček Ville Pokka byl povolán z farmy a další obránce-nováček Viktor Svedberg putoval na farmu.

Jak bude hrát? Bude na něj dopadat tíha skandálu? Otázka, která se váže k útočníkovi Patricku Kaneovi. Velká hokejová superstar dnes vstoupí do své deváté sezony, přičemž na kontě má 576 zápasech v základních částech neuvěřitelných 557 bodů. Dalších 114 bodů nasbíral ve 116 duelech play off. Třikrát vyhrál Stanley Cup. Má i Conn Smythe Trophy, Calder Trophy. Dvakrát reprezentoval Spojené státy na olympijských hrách. To všechno Kane stihl do šestadvaceti let. Vynikající hráč má teď ale velký problém. V létě byl obviněn ze znásilnění a hrozí mu vězení. Kane, jenž už v minulosti několikrát ukázal, že dokáže pořádně zazlobit, bude pod mikroskopem. Bude čelit obrovskému tlaku. Na ledě navíc musí vytvořit chemii s novými spoluhráči, dvěma Rusy - Artěmem Anisimovem a Artemim Panarinem.

Chicago je obrovsky silným týmem. Útoku bude znovu velet Jonathan Toews, obranu potáhne nezdolný Duncan Keith. Tým přes léto opustili například Brad Richards nebo Patrick Sharp. Pokud jde o útočné lajny, vypadaly na posledním tréninku takto: Teravainen-Toews-Hossa, Panarin-Anisimov-Kane, Bickell-Shaw-Baun, Desjardins-Kruger-Garbutt.


VZÁJEMNÉ ZÁPASY V MINULÉ SEZONĚ

Tomu se říká mít vyrovnané účty. Rangers v minulé sezoně vyhráli 8. března v United Center 1:0 po prodloužení. Blackhawks zvítězili o deset dní později v Madison Square Garden také 1:0 gólem Brada Richardse z třetí třetiny.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 03:34:23