Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Východní konference vstupuje do svého finále. Jezdci v MSG vyrukují na Tampu

Východní konference vstupuje do svého finále. Jezdci v MSG vyrukují na Tampu

Sezona National Hockey League začíná pomalu ale jistě gradovat. Už dnes začne finále Východní konference, ve kterém opět nechybějí Rangers. Newyorský tým vyzve Tampu. Série začíná na ledě Madison Square Garden. V základní části byla ve vzájemných soubojích lepší Tampa a ve všech třech případech slavila výhru. To je ale minulost. Nyní stojí oba mančafty na startovní čáře a před sebou mají ohromnou výzvu a šanci, kterou ani jeden nechce promarnit. Utkání startuje už v 19 hodin našeho času.
V pondělí absolutní odpočinek, včera návrat do práce. Rangers se v pátek připravovali na start série s Tampou ve svém tréninkovém centru. Jak se dalo očekávat, na ledě se neobjevil zraněný Mats Zuccarello. Daleko překvapivější byla neúčast Tannera Glasse, jenž dostal volno od trenérů. Dnes by hrát měl, stoprocentně to ale kouč Alain Vigneault nepotvrdil. „V tuto chvíli bych řekl, že ano,“ řekl trenér po tréninku. „Dnes dostal den volna navíc. Pokud se něco nezmění od této chvíle do zítřejšího odpoledne, řekl bych, že ano.“

I když se zatím ve vyřazovacích bojích Glass střelecky neprosadil, výrazně pozvedl úroveň hry svým chytrým a zároveň fyzickým herním projevem ve čtvrtém útoku. Ve středu proti Washingtonu předvedl šest hitů. V této statistice vévodí spolu s Chrisem Kreiderem útočníkům týmu. Na jeho místě bruslil včera vedle J. T. Millera a Jamese Shepparda Ryan Bourque. Ten byl povolán z Hartfordu poté, co byl v pátém a posledním utkání série s Pittsburghem zraněn Zuccarello. Pokud jde o něj, dělá pokroky, ale ještě nebruslí. „Naděje existuje vždy,“ odpověděl Vigneault na otázku, zda by se norský forvard mohl objevit ve hře později v sérii s Tampou.


Sestava Rangers na včerejším tréninku:

Rick Nash - Derick Brassard - Martin St. Louis
Chris Kreider - Derek Stepan - Jesper Fast
Carl Hagelin - Dominic Moore - Kevin Hayes
Ryan Bourque - James Sheppard - J. T. Miller
Ryan McDonagh - Dan Girardi
Marc Staal - Dan Boyle
Keith Yandle - Kevin Klein

Dobrou zprávou bylo, že celý trénink bez problémů absolvoval Dan Boyle, jehož v sedmém zápase proti Washingtonu, konkrétně ve třetí třetině, tvrdě hitoval Brooks Orpik. Podle Alaina Vigneaulta nemá žádné přetrvávající potíže. O Boyleův stav se fanoušci strachovali, protože po nepotrestaném zákroku utkání nedohrál. Zmizel do šaten, odkud se vrátil až na závěrečné podávání rukou.


Podoba přesilovkových formací:

První formace: McDonagh - Yandle, Rick Nash - Kevin Hayes - J. T. Miller
Druhá formace: Boyle - Stepan, Kreider – Brassard - St. Louis

Mezi semifinále a finále Východní konference měli Rangers hodně málo času. Po prvním kole, ve kterém vyřadili Pittsburgh, měli na přípravu šest dní. Nyní to byly jen dva dny. Odpočinek je vždy prospěšný, pokud se ale vezme v potaz způsob, jakým Jezdci ukončili předchozí sérii, mohlo by být krátké volno přínosem, třeba psychickým. „V posledních čtyřech dnech jsme hráli jeden zápas. Lepší než to, co nás potkalo loni,“ uvedl Marc Staal. Minulý rok byl program daleko hutnější, protože tehdy se v prvním i ve druhém kole došlo až do sedmého zápasu. „Jsem rád, že hrajeme už odpoledne. Probudíte se a jdete hrát. Nemusíte mít tu celodenní herní rutinu,“ doplnil Staal. Vyjádřil se k tomu i Dan Girardi: „Odpočinek je dobrý, ale rozpis je rozpis. Je dobré si odpočinout, ale je také dobré pokračovat, mít pořád nohu na pedálu.“


Přátelství? Na ledě rozhodně ne

Ve třinácti sezonách se Martin St. Louis objevil v dresu Tampy. Loni byl při trade deadline vyměněn do New Yorku za Ryana Callahana, jenž strávil na Manhattanu bezmála osm celých sezon, dvě v roli kapitána. Loni v létě odešli od Rangers k Bleskům Anton Stralman a Brian Boyle. Za Tampu kdysi hráli pro změnu Dan Boyle a Dominic Moore. Ale žádné přátelíčkování dnes na ledě Madison Square Garden k vidění nebude. „Je to nevyhnutelné. Jak hrajete pořád déle, tohle se stává stále častěji a častěji. Až to zítra začne, budou překážkou v cestě do finále Stanley Cupu a my uděláme všechno, abychom je porazili. Tím, kdo hraje za soupeře, se náš způsob myšlení rozhodně nezmění,“ uvedl Marc Staal.

Jeho spoluhráči mluvili stejně. „V tomto období je to velice snadné,“ řekl Girardi k ignorování Callahana a dalších. „Známe tam hodně kluků, ale na tom nebude záležet. Je nám opravdu jedno, kdo je na soupisce Lightning. Budeme hrát tvrdě proti každému.“ Veterán St. Louis s Tampou dokonce vyhrál Stanley Cupu, ale i on bude dnes plně zaměřen na svou práci. „Jsou týmem v cestě, kterou chceme projít,“ pokrčila rameny Marty. Také trenér Alain Vigneault odmítl, že by série mohla být jakkoli ovlivněna počtem známých tváří na obou stranách. „Jsou to prostě bývalí hráči. Už nejsou moji. Vím, že jsou to skvělí lidé. Můj tým je vyspělý a soustředěný.“ Vigneault se pro změnu dobře zná s asistentem u Blesků Rickem Bownessem. Strávili spolu několik sezon ve Vancouveru.


Bude hrát Callahan?

Tampa měla volna o něco víc. Sérii s Montrealem dohrála v úterý. Hráči Lightning trénovali ve čtvrtek před odletem do NYC a pak také včera odpoledne přímo v Madison Square Garden. S týmem bruslil i Ryan Callahana, jenž musel před pár podstoupit operaci slepého střeva. Bývalý Ranger poté sám sobě přisoudil status day-to-day s tím, že uvidí, jak se bude cítit dnes ráno. Podle toho se rozhodne. Trenér Lightning Jon Cooper řekl, že by u Callahana musela být jistá „tolerance bolesti“, protože je teprve čtyři dny po operaci. Jeho protějšek Vigneault se domnívá, že Cally dnes nastoupí. Strach jde aktuálně z druhého útoku Tampy. Trojka Palát – Johnson – Kucherov vyprodukovala v play off už 31 bodů, z toho 17 gólů.


Sestava Lightning na včerejším tréninku:

Alex Killorn - Valterri Filppula - Steven Stamkos
Ondřej Palát - Tyler Johnson - Nikita Kucherov
Brenden Morrow - Brian Boyle - J. T. Brown
Jonathan Marchessault - Cedric Paquette - Ryan Callahan
Victor Hedman - Anton Stralman
Jason Garrison - Braydon Coburn
Matt Carle - Andrej Šustr

Hvězdný Steven Stamkos zůstává na pravém křídle, kam se přestěhoval před pátým duelem s Montrealem. Po tomto přesunu se trefil ve dvou utkáních po sobě. Předtím se trápil, ve třetím a čtvrtém mači série s Habs ani jednou nevystřelil. Není divu, že krok doprava považuje za přínos. „Na křídle je to trochu jiné. Vaše zodpovědnost není tak velká. Cítil jsem, že moje nohy jsou na tom lépe,“ řekl Stamkos, jenž v základní části nastřílel 43 gólů.

Také hráči Tampy, konkrétně ti, kteří v minulosti hráli za Rangers, čelili otázkám, ohledně střetnutí s bývalým zaměstnavatelem. „Mnohem více emocí a pocitů v tom bylo, když jsem se sem vrátil poprvé, teď je to spíš taková služební cesta,“ řekl Callahan. Nejinak to má i Brian Boyle. „Je to určitě zajímavé, ale řekl bych, že už je to všechno v trochu rozloženém stavu,“ podotkl Boyle. K nějakému kontaktu ale už přeci jen došlo. Martin St. Louis napsal SMSku Stevenu Stamkosovi poté, co Tampa vyhrála šestý zápas nad Montrealem, a pogratuloval mu. Stamkos řekl, že napsal zpět, že děkuje a že doufá, že v dalším kole se střetnou. Povedlo se.


Základní část? Tampa vždy vyhrála

zní to možná neuvěřitelně, ale Rangers se s Tampou střetli naposledy 1. prosince. Lightning vyhráli všechny tři zápasy základní části s celkovým skóre 15:7, přičemž dvakrát se radovali v Madison Square Garden. Jestli se někomu proti Jezdcům velice daří, je to gólman Ben Bishop. Proti Blueshirts chytal osmkrát a pokaždé z toho byla výhra. „Od našeho posledního vzájemného zápasu se dostali do laufu. Nejsem si jistý, že když jsme proti nim hráli, že by předváděli to nejlepší. Když jsme tu hráli naposledy, Rangers si museli myslet, že si zaslouží lepší osud. Tehdy nám tam padalo vše,“ řekl kouč Cooper.

Co se týká letošních vyřazovacích bojů, Rangers doma pětkrát vyhráli a dvakrát prohráli. Tampa venku dvakrát prohrála a čtyřikrát vyhrála. Další zajímavá statistika. „Je to šikovný, zkušený a rychlý tým. Jsou jedním z nejlepších v lize, pokud jde o střílení gólů, takže před námi je pořádná výzva,“ řekl Henrik Lundqvist.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 00:11:32