Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Východ vs. západ, King vs. Kings. Finále NHL startuje pod nápisem Hollywood

Východ vs. západ, King vs. Kings. Finále NHL startuje pod nápisem Hollywood

Hrát hokej ještě v červnu. Takový je cíl každého borce z NHL. Vždyť to znamená jediné - být na dosah tomu vysokému stříbrnému křapáči. Mít ho přímo před sebou. Přesně v takové pozici se v aktuální sezoně ocitly týmy Rangers a Los Angeles. Mančafty sídlící každý na jiném konci Spojených států se prodraly náročným ročníkem a vystoupaly až těsně pod vrchol. A dnes začne jejich vzájemný souboj o Stanley Cup, o vyrytí jména na jeho „tělo“, o nesmazatelný zápis do hokejové historie o úspěch všech úspěchů. Série se rozjede v noci na zítřek našeho času v losangelském Staples Center. Jezdci strávili včerejšek ve sluncem prosvíceném Los Angeles tréninkem a pak až megalomanským setkáním s novináři. Stejně na tom byli i jejich soupeři.
Rangers: Trénink Rangers měl začít v půl jedenácté západoamerického času. Ještě dvacet minut poté ale nebyla na ledě ani noha. Až pak se objevila první vlaštovka v podobě Martina St. Louise. Toho následně doplnil zbytek týmu, včetně gólmana Davida LeNeuveua a útočníka J. T. Millera. Jezdci si dávali s nástupem na čas. Miller absolvoval kompletní trénink a byl součástí „extra“ útoku s Danielem Carcillem a Jesperem Fastem. Kdo se nicméně na ledě opět neobjevil, to byl záložní gólman Cam Talbot. S týmem sice v Los Angeles je, ale zatím se neví, zda bude moci dnes v noci krýt záda Henriku Lundqvistovi. Pokud ne, je připravený právě výše zmínění LeNeuveu.

Podle zámořských novinářů představovali Rangers v úterý dopoledne při takzvaném „Media Day“ až neuvěřitelně klidný tým. Generální manažer a prezident Glen Sather žertoval s novináři, že největším stresem v LA je pro něj kdy a kde hrát golf a kam zajít na večeři. Sather se usadil na speciální pódium, kde byl po jeho boku také kouč Alain Vigneault. Ten přítomné žurnalisty pochválil za to, že nemusí nic dělat. Většina dotazů totiž směřovala na Sathera. GM zvážněl až při otázce, co říká na to, že tým si zahraje o pohár po dvaceti letech. „Máme velké štěstí, že tu můžeme být. Nestává se každý den, že si můžete zahrát o Stanley Cup. Vím, jak je to těžké,“ řekl majitel pěti prstenů pro vítěze z éry, kdy působil v Edmontonu.

Na stejné téma promluvil i Brad Richards, jenž získal před deseti lety Stanley Cup s Tampou. Od té doby ve finále nebyl. „Vím, jak těžké je dostat se zpátky do finále. Těžko se to popisuje. Trvalo to deset let a já si přitom myslel, že to bude mnohem snazší. Právě to je to, co dělá finále tak zvláštním,“ řekl Richards. Finále by si každý hráč měl užít, zároveň ale musí předvést tvrdou práci, jinak nemá šanci. Podle Ricka Nashe bude potřeba balancovat mezi zábavou a dřinou. „Chceš si to užít, ale zároveň jde o nesmírně důležitý moment. Hraju v lize 12 let a tohle je moje první šance si zahrát o pohár. Bůhví, kdy to zase přijde,“ vyprávěl Nash.

Hráči se před novináři představili ve speciální kolekci golfových triček. Všichni se shodli na tom, že Kings je potřeba maximálně respektovat. V závěru poměrně šíleného dne promluvili i sami o sobě. „Jsem v New Yorku devět let. Od té doby, co jsem tam přišel, je tohle můj sen. Chci do NYC vrátit pohár,“ řekl Henrik Lundqvist. Podle Ryana McDonagha je na Lundqvistovi vidět, že teď je to jeho jasná mise za triumfem.


Carcillo respektuje rozhodnutí ligy a je potěšen

Daniel Carcillo se včera dozvěděl, že mu liga zmírnila trest za střet s čárovým rozhodčím při jednom zápase v sérii s Montrealem. Původně si vyslechl desetizápasový distanc, ten v pondělí klesl na šest utkání. Z toho vyplývá, že řízný forvard se může vrátit do hry ve čtvrtém duelů finálové série. „Je to úžasné. V posledních dnech jsem byl… tak trochu mrtvola. To dnešní rozhodnutí mi vlilo energii do žil. Doufejme, že mě tým nebude potřebovat, ale je fajn vědět, že v určitém okamžiku do toho zase můžu skočit,“ řekl Carcillo novinářům.

Kings: Až v neděli dokázali hráči LA zpečetit svůj postup do finále ligy. V pondělí měli volno, včera také trénovali a předstoupili před novináře. Tam všechny extrémně zajímal zdravotní stav gólmana Jonathana Quicka, jenž na dopoledním tréninku po střele spoluhráče Kylea Clifforda upadl a následně se odklouzal do kabiny. Žurnalisty poté ujišťoval, že je v pořádku. Tón jeho hlasu nicméně nebyl zrovna klidný. „Zasáhlo mě to někam mezi hlavu a koleno. A že jsem pak odjel? Už jsem byl stejně na odchodu,“ řekl Quick. Oficiálně je na listině zraněných v současné době obránce Robyn Regehr. Ten se dnes sejde s lékaři a prokonzultuje s nimi svůj stav.

Králové mají výhodu, že sérii začnou doma. Takové plus zažijí teprve podruhé z posledních 23 sérií z play off. Podle Anže Kopitara na tom ale nezáleží. „Je jasné, že aby se dostali sem, museli odvést spoustu dobré práce. Teď je to tom udělat další krok,“ uvedl Kopitar. On ani jeho spoluhráči nechtějí slyšet o tom, že jsou favority. „Neznepokojujeme se moc nad tím, kdo je outsiderem a kdo favoritem. To neřešíme,“ řekl Mike Richards. Los Angeles jde do finále se čtyřmi z pěti nejlepších střelců v play off, a to včetně Mariána Gáboríka.

Právě pro Gáboríka bude tahle série bezpochyby speciální. Nejenže je blízko poháru, ale navíc pro jeho zisk bude muset porazit tým, ve kterém strávil přes tři sezony. „Je to samozřejmě trochu divné. A speciální. Budu hrát v Madison Square Garden. Chystám se využít téhle příležitosti a na ledě nechám úplně všechno,“ popsal Gáborík.


Podívejte se do fotogalerie. Jsou v ní snímky ze včerejšího tréninku Jezdců a následného setkání s novináři:

*galerie zarovnani=dolu obrazky=6098,6099,6100,6101,6102,6103,6104,6105,6106,6107,6108,6109,6110*

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 4. 2024 03:58:18