Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Přesilovky jako zapeklitý rébus. Dokážou i přesto jít Rangers proti Pens do trháku?

Přesilovky jako zapeklitý rébus. Dokážou i přesto jít Rangers proti Pens do trháku?

Uprostřed nesmírně náročného programu dostali Rangers včera den volna. Tedy volna… Hráči a trenéři se sešli v salonku hotelu, kde jsou ubytovaní a uspořádali tam týmový mítink. Alain Vigneault, Brad Richards, Derek Stepan a Marc Staal pak předstoupili před novináře. Z rozhovorů se žurnalisty vyplynulo, že hlavním tématem „sedánku“ byly přesilové hry. V těch totiž Jezdci dlouhodobě tápou. I když je na tomto herním aspektu hodně co zlepšovat, mají Rangers důvody k úsměvům. Vždyť v pátek dokázali na ledě Pittburghu po velké bitvě vyhrát a ujmout se tak vedení v sérii. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby v noci na zítřek dokázali vyhrát znovu. Penguins se na dnešní odvetu připravovali formou dobrovolného tréninku. Všichni z tábora Tučňáků tiše doufají, že se konečně probudí dosud „uspaný“ střelec Sidney Crosby.
Rangers se při přesilovkách pořádně trápí. Kouč Alain Vigneault před prvním zápasem s Pittsburghem řekl, že jeho týmu začíná nová série a on nebude diskutovat o strastiplné hře v početních výhodách, jakou jeho svěřenci v sérii proti Philadelphii předváděli. Po pátečním úvodním duelu s Pens se ale jeho názor otočil o 180 stupňů. Jezdci totiž měli k dispozici čtyři přesilovky a ani při jedné jako kdyby si nevěděli rady. Proto Vigneault včera připustil, že přesilovkové formace doznají jistých změn. Jaké změny měl přesně na mysli, to lze jen odhadovat, protože neřekl ani jedno jméno. Připustil, že v tomto období, kdy je tréninků jako šafránu, není jednoduché k takovým změnám přistoupit. „Musíte věřit svým hráčům, že najdou správný způsob. Snažím se přijít s řešením. Naše přesilovky nebyly v pátek dobré. Je to důležitý prvek pro ukořistění výher a my se snažíme, aby to fungovalo,“ pronesl před médii Vigneault.

Už nějaký čas nasazuje v jedné formaci Ricka Nashe, Dereka Stepana a Martina St. Louise. Ve druhé pak posílá k brance Benoita Pouliota, Dericka Brassarda a Matse Zuccarella. Na modré čáře je jako ostřelovač Brad Richards a doplňuje ho Ryan McDonagh. Druhou dvojicí na modré jsou Dan Girardi a John Moore. Šest branek v početních výhodách dokázal v sezoně nastřílet Chris Kreider, jenže ten se zotavuje po operaci ruky. Raphael Diaz zatím získává Černého Petra a je zdravým náhradníkem, protože šestice beků jinak hraje velmi dobře. Možností na změnu tedy moc není. Mohlo by se zkusit nasazení J. T. Millera, ale ten hrál jen ve dvou zápasech play off.

Z hráčů v aktivní sestavě by se mohl například Brian Boyle stát součástí jedné z formací, přesunout se k brance a dělat pořádný šrumec a pokoušet se o dorážky. „V přesilovkách je důležité je využít, nezáleží na tom, kdo je na ledě. Musíte při nich hrát jako silná pětičlenná jednotka. To je velmi důležité,“ nechal se slyšet Derek Stepan. Rangers odstartovali play off v tomto ohledu skvěle, když se během prvního zápasu proti Flyers trefili ve dvou z prvních tří přesilovek. Teď ale tým pokulhává se třemi trefami v celkem 33 početních výhodách, nevyužil už 25 přesilovek za sebou. Tristní.

Nemluvilo se ale jen o početních výhodách. Svůj prostor dostala i témata o podílení se všech čtyř útoků na skórování nebo o nabrání formy Marca Staala. Zejména Richards a Vigneault mluvili o tom, že „hloubka“ útoků byla klíčem k úspěchu ve druhé polovině sezony i v posledních zápasech play off. K tomu se přidal Derek Stepan a řekl, že když jeho útok s Rickem Nashem a Martinem St. Louisem tápe, zastoupí ho jiní borci. „Zvládáme vyhrávat, protože střílí góly všechny útoky. Podílí se naprosto všichni,“ řekl Stepan.

Hráči Pittsburghu na včerejší trénink nemuseli, byl totiž dobrovolný. Tým má problém odehrát v současném play off zápasy v plném nasazení, hrát od začátku až do konce vyváženě. Tučňáci dosud ve vyřazovací části čtyřikrát prohrávali po prvních třetinách a dvakrát přišli o vedení, kterého dosáhli právě v prvních periodách. Tento trend pokračoval i v pátek, kdy Rangers odcházeli po 20 minutách do šaten s dvougólovým náskokem. Pokračuje také trápení Sidneyho Crosbyho. Ten se v play off ještě netrefil a předevčírem předvedl svou nejméně efektivní hru v sezoně. Byl na ledě při třech gólech Blueshirts. „Otázky jsou pořád: Proč Sid nedává góly? a Potřebujete, aby konečně začal dávat góly? Má šance. A v prvních šesti zápasech měl v průměru bod na zápas. Není to o ničem jiném než o našem vítězství. V prvním kole se nám to podařilo, v minulém zápase nikoli. Kolem toho by se měly otázky točit,“ řekl novinářům kouč Pens Dan Bylsma.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 12:11:25