Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Islanders vs. Rangers: Tohle bude na krev. Rivalita umocněná na druhou

Islanders vs. Rangers: Tohle bude na krev. Rivalita umocněná na druhou

Fanoušci v Nassau Coliseum se dnes stanou svědky něčeho vzácného: téměř na samém konci základní části uvidí zápas mezi Islanders a Rangers, při kterém budou mít oba celky velkou naději na play off. To se stalo jen čtyřikrát ve čtyřicetileté historii vzájemné rivality. Jezdci a Ostrované si nikdy nic moc nedarovali, ale dnes to bude ještě pikantnější. Tým z Long Islandu drží sedmou příčku v konferenci se šestačtyřiceti body, jen o dva body před družinou Johna Tortorelly sedící na osmém „fleku“ se silně dotírajícím Winnipegem. Tohle nebude zápas o dva body, tohle bude bitva o čest a přiblížení postupu do vyřazovacích bojů. A Rangers se na to vyzbrojili trochu pozměněnými útočnými lajnami.
Po čtvrtečním volnu čekal na hráče Rangers celkem brzký páteční ranní budíček. Museli do tréninkového centra, aby zapózovali pro první týmovou fotografii této sezony. Pak měli na programu trénink rázného tempa. Všichni si dobře uvědomují, co je dnes čeká. „Co víc si můžete přát? Oba týmy doslova lační po bodech. Bude to bitva. Je zábavné hrát utkání, v nichž jde o hodně, a to nejen kvůli bodům, ale také kvůli obrovské rivalitě. Bude to zábavný večer,“ říkal po tréninku novinářům útočník Rick Nash. Bylo na něm znát, jak moc se na dnešní střetnutí těší.

V rámci přípravy na zápas trenér John Tortorella přistoupil k mírným změnám ve složení útoků a prohodil posty Briana Boylea a Matse Zuccarella. Kouč s hráči žongloval už při utkání s Torontem a včera v tom tedy pokračoval. „Snažím se dělat různé věci s našimi lajnami, protože si myslím, že naše ofenziva je trochu ztuhlá,“ vysvětlil Torts své počínání. Útoky tedy vypadaly takto:

Rick Nash - Derek Stepan - Ryan Callahan
Ryane Clowe - Brad Richards - Brian Boyle
Carl Hagelin - Derick Brassard - Mats Zuccarello
Taylor Pyatt - Darroll Powe - Arron Asham

Není žádných pochyb, že Nassau Coliseum dostane od fanoušků pořádně zabrat. Rangers se jistě vzhledem k poloze haly mohou těšit na mohutnou podporu svých příznivců. „Bude to skvělá atmosféra, to je jasné. Vždycky to tak je. Tohle bude navíc velký zápas pro oba týmy, už se na to moc těší,“ řekl Ryan McDonagh. Každý bod je teď pro tyhle dva mančafty maximálně důležitý, vždyť Rangers schází už jenom osm her, Islanders o jednu méně. A pravdou je, že Rangers musejí vítězit bez ohledu na soupeře. „Před pár týdny jsem na některé zápasy díval jako na ty, které by bylo dobré vyhrát. Teď už není o čem přemýšlet, musíme vyhrávat pořád. To jediné, co potřebujeme, jsou dva body. To je všechno,“ pokrčil rameny Nash.

Islanders nelze podceňovat. V letošní sezoně se vyprofilovali v mladý sebevědomý tým s dobrými brankáři a smysluplnými kombinacemi při zápasech, které relativně často končí výhrou. Z posledních deseti utkání si odnesli osm triumfů. Ostrované jsou extrémně blízko prvnímu play off od roku 2007. Jen se z toho teď nesmí posrat, jak říkal trenér Ivan Hlinka. V osmi ze svých posledních devíti startů povolil brankář Jevgenij Nabokov dva nebo méně puků za svými zády. „Našli jsme způsob, jak být trpěliví,“ řekl Nabokov po čtvrteční výhře svého týmu nad silným Bostonem.


Kdy šlo v tak pozdním vzájemném střetnutí o tolik?

3. dubna 2007: Islanders vstoupili do 79. zápasu základní části z jedenácté pozice, čtyři body za postupovou osmičkou. Rangers byli šestí, tři body nad hranicí nepostupu. Ostrované mohli i po tomto střetnutí dál živit naděje na postup, protože doma vyhráli 3:2 po nájezdech. Góly v základní hrací době za ně tehdy vstřelili dnešní Ranger Arron Asham a Alexej Jašin. Výtečný výkon tehdy předvedl také jejich gólman Wade Dubielewicz. Nakonec Islanders do vyřazovacích bojů postoupili, když v posledním zápase základní části přehráli po nájezdech Devils. Rangers skončili šestí.

1. dubna 2003: Rangers vstoupili do 80. zápasu na devátém místě, dva body za osmými Islanders. Zní to neuvěřitelně, ale za Letce znovu skórovali Jašin a Asham a v rámci konečné remízy 2:2 v Coliseum. Sezona nakonec skončila pro oba týmy stejně: ani jeden nepostoupil do play off.

2. dubna 1993: Rangers vkročili do 76. zápasu, přičemž měli o bod méně než Islanders, kteří drželi poslední postupové místo. Pierre Turgeon skóroval v prodloužení a Islanders vyhráli v MSG 3:2. Rangers nakonec uteklo play off o osm bodů.

29. března 1975: Oba týmy byly na postupové pozici, když do konce základní části chybělo pět zápasů. Islanders tehdy porazili Rangers 6:4, když nováček Clark Gillies skóroval v Coliseu dvakrát během deseti vteřin. Osud tomu chtěl a týmy se pak střetly v prvním kole play off. Islanders tuhle série opanovali. Branka J. P. Pariseho v nastavení byla výchozím bodem pro nastartování dynastie organizace v 80. letech. Dodnes je tato branka jedním z nejvíce hořkých okamžiků v historii Rangers.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 14:23:45