Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tampa? To je teď jáma lvová. Blesky mají všechno, co Rangers postrádají

Tampa? To je teď jáma lvová. Blesky mají všechno, co Rangers postrádají

Vyjet si právě teď na Floridu, konkrétně do okolí Tampy, je lákavé jen kvůli sluníčku a příznivým teplotám. Ačkoli toho si zaneprázdnění hokejisté NHL stejně příliš neužijí. Takže je vlastně nejlepší se tomuto místu vyhnout. Proč? Protože tým Tampa Bay Lightning je právě teď vedoucím celkem Východní konference, přičemž doma ve zkrácené sezoně ještě neprohrál. Jenže los soutěže je neúprosný a Rangers nezbývá nic jiného, než se do jámy lvové vypravit a bojovat o body. Nyní, když jsou bez kapitána a trápí je špatné herní výkony. Tohle bude těžká zkouška.
Celkem čtrnáct Jezdců se včera dopoledne sešlo na dobrovolném tréninku, který předcházel letu do Tampy. Mezi nimi byl i Chris Kreider, jenž kvůli zraněnému kotníku vynechal už čtyři zápasy a ten proti Tampě bude s největší pravděpodobností pátým. Od poloviny týdne denně bruslí. „Je to určitě lepší, než to bylo. Lepší se to každým dnem,“ řekl Kreider. Na otázku, zda už by dokázal předvést maximum, ale odpovědět nedokázal. „Těžko říct, protože teď nemáme tréninky s extra náročnými cviky.“ A co zápas proti Tampě? „Předpokládám, že k dostání se do sestavy, musíte trénovat. Já se teď ukázal akorát na pár dobrovolných trénincích. Takže ne. Musím absolvovat celý a hlavně normální trénink, abych věděl, na čem jsem,“ dodal Kreider. Dnes by rád bruslil znovu.

Ice time Tortorellových nositelů nejzvučnějších jmen je vysoký. Trenér dává největším hvězdám dostatek prostoru pro vznik sehranosti, pro bodování. Jenže tým bojuje s útočnou konzistencí, s rovnováhou. Jiné útoky jsou zkrátka jalové. Top lajna s Mariánem Gáboríkem, Rickem Nashem a Bradem Richardsem v sedmi zápasech nastřílela osm gólů a celkem nasbírala dvacet bodů. Rick Nash má zatím na kontě jen jednu branku, i když jeho herní projev je hodně sympatický. Každý z této trojky odehraje za zápas více než dvacet minut. Jiní útočníci se podělili o jedenáct bodů. Dvacet minut za zápas přitom odehrál jen Ryan Callahan, v současnosti zraněný kapitán.

„Musíte vyhrát hru, i když Gaby nastřílí tři branky, i když nevstřelí žádnou. Každý dobrý tým musí dokázat skórovat napříč všemi útoky, ale u nás se prosazuje prakticky jen první útok,“ povzdechl si Mike Rupp. Třeba Carl Hagelin nebo Derek Stepan se ještě do listiny střelců nezapsali ani jednou. A když vybouchne i první útok, jako se to už v této sezoně také nejednou stalo, je zápas ztracený. Poslední zápas, který Rangers prohráli doma s Pittsburghem 0:3, to znovu ukázal. Ani první lajna totiž zdaleka nepředvádí to, co od ní všichni očekávají. Trenér John Tortorella vidí hlavní problém v psychice. „Musíme být silnější psychicky. Tam všechno začíná, odtud se všechno odvíjí. Na této úrovni nejsme dostatečně důslední a potřebujeme to zlepšit více než cokoli jiného. Musíme změnit přístup. Nesmíme být váhaví,“ řekl Tortorella.

Narazit v této situaci na Tampu, to nebude jednoduché. Blesky jsou totiž momentálně strojem na střílení gólů. Průměr vstřelených gólů za zápas je neuvěřitelných 4,83. A to do toho ještě není započítaná páteční výhra 8:3 nad Winnipegem. Rangers mají průměr vstřelených gólů za zápas 2,29. „Bude to pravděpodobně naše dosud nejtěžší zkouška s jedním z nejlepších týmů z Východní konference. Zastihnou nás při back-to-back domácích zápasech. Myslím, že včera jsme při svém vedení 6:0 byli schopni nechat některé kluky trochu odpočinout a připravit se na dnešek,“ řekl Steven Stamkos.

Tampa válcuje soupeře zejména doma, kde odehrála dosud pět zápasů a ještě ani jednou neprohrála. V každém z těchto pěti zápasů nestřílela alespoň pět branek. Návštěvníky své arény Blesky přestříleli 30:13. Stamkos a spol. by také mohli dávat lekce z produktivity při přesilových hrách. Včera využili tři z pěti. „Poslední dva měsíce minulé sezony jsme si v této disciplíně vedli velmi dobře. Kluci sem letos přišli, aniž by museli něco měnit, začali tam, kde skončili,“ řekl trenér Tampy Guy Boucher, jenž je známý svým zvláštním stylem hry, kdy snad jen jeho svěřenci chápou a vědí, kde kdy mají stát a jakou roli na ledě plnit.

Jak už zmínil Stamkos, včerejší průběh zápasu proti Jets dovolil Tampě jeden velký luxus. Největší hvězdy se ve druhé a třetí třetině příliš nepřepínaly a spíše odpočívaly. „Kdybychom zase hned v sobotu neměli zápas, hráli bychom jinak. Já bych trénoval jinak. Pokračovali bychom v nátlakové hře,“ pokračoval Boucher. Proti Winnipegu skórovalo sedm hráčů a třináct mělo alespoň jeden kanadský bod. Celkem devatenáct borců z týmu už skórovalo v průběhu této sezony. Lightning mají a předvádějí prostě všechno, co Jezdcům chybí.

Produktivita hráčů Tampy je vskutku uhrančivá. Například Cory Conacher včera nasbíral tři body, pět bodů v posledních dvou zápasech a s celkovým počtem dvanácti kanadských bodů vede bodování nováčků NHL. Steven Stamkos má u svého jména ve statistikách čtrnáct bodů, minimálně jeden zatím zaznamenal v každém dosud odehraném duelu. Ve čtyřech posledních zápasech za sebou se také dokázal prosadit střelecky. Obránce Sami Salo má jedenáct plusových bodů a je v této kategorii nejlepší v soutěži. Za ním na druhém místě je s deseti plusovými body jeho spoluhráč Victor Hedman.

Vlastně nic nehovoří ve prospěch Rangers, ale zase na druhou stranu, všechno výše zmíněné lze zařadit do takzvaných papírových předpokladů. Jak podle vás tento zápas dopadne? A postaví se proti nejlepšímu týmu Východní konference do branky znovu Henrik Lundqvist, nebo už ho vystřídá Martin Biron?

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 11:15:15