Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dejme prostor mladíkům na postu třetího centra - souhlasit nemusíte

Dejme prostor mladíkům na postu třetího centra - souhlasit nemusíte

V poslední době se objevuje hodně názorů na možná řešení situace kolem budoucích volných hráčů a možného posílení týmu právě podpisem některého z těchto hráčů po 1. červenci. Hodně se řeší post centra uvolněný po vyplacení Brada Richardse. Já vám teď přináším můj názor na tento problém.
K dispozici je budoucí volný hráč Paul Stastny. Lákadlo je to veliké, ale jaká bude jeho cena? Vysoká to si piště. Letos bere něco málo přes 6,5 milionu a jeho budoucí kontrakt nižší nebude. A jakou délku bude požadovat? Minimálně 5 let. Když pominu oba tyto negativní aspekty jeho angažování, musím se zeptat je výrazně lepší než Stepan, aby tak zaplnil největší slabinu týmu na pozici 1. centra? Rozhodně není, jsou velmi podobní hráči a mají i velmi podobnou produktivitu.

Potřebuje tento tým třetího hráče na úrovni 2. centra a ještě za peníze centra 1.? Jednoduchá odpověď – nepotřebuje a vzhledem k budoucím podpisům Stepana, Hagelina a Staala si ho ani nemůže dovolit.

Má cenu uvažovat o získání opravdového 1. centra výměnou, když jsou k mání Jason Spezza nebo Joe Thorton? Nejprve v krátkosti k druhému z nich. Je to jeden z nejlepších hráčů v celé lize, co se tvorby hry týče. Není úplně drahý, ale jsou tu i zápory jemu 34 let a mládnout nebude a hlavně byl u všech propadáků San Jose Sharks ve vyřazovacích bojích a určitě na nich měl svůj osobní podíl. Takového hráče tento tým prahnoucí po úspěchu nepotřebuje.

Jason Spezza je dle mě nejideálnější z toho, co je k mání, má před sebou poslední sezónu smlouvy a tedy motivaci předvést nejlepší výkony. Je mu 31 let, což je ještě akceptovatelné a produktivitu udržel na podobné úrovni i v posledních sezónách přes výrazně slabší spoluhráče. Zápory jsou i u něho.

Jaká bude protihodnota za jeho zisk? Vzhledem k zájmu minimálně dalších dvou až tří týmů velmi vysoká. Po výměnách, které přivedli Martina St.Louise, Ricka Nashe nebo Ryana Clowa, přišel tým o dost voleb v draftu z nichž tří byly nebo budou v prvním kole. Kvůli tomu není dostatečně početná skupina nadějných mladíků a není moc co nabídnout proti straně. A pokud by se vedení nepovedlo ho rozumně podepsat po sezóně, nebudeme mít nic. Dalším negativem jsou častá zranění Spezzy, který za svou kariéru odehrál jen jednu sezónu, kdy odehrál všech 82 utkání základní části. Prostě ani Spezza není dle mě náš muž.

A kdo jím je? V první řadě je třeba říct, že na post v podstatě třetího centra máme v systému dva hráče, kteří už prokázali své kvality mezi dospělými v záložním týmu. Prvním z nich je JT Miller. Má určitě větší šance, v NHL už něco odehrál jako záskok a v AHL byl loni ve většině zápasů dominantní. Roli třetího centra by mohl zvládnout a to za necelý milion oproti platovému stropu, což by umožnilo udržet hráče, kterým končí smlouvy. Navíc by přispěl svou fyzickou hrou, která týmu chyběla po celou sezónu a hlavně ve finále.

Druhým pak je Oscar Lindberg. V NHL za sebou nemá ani zápas a v AHL pouze jednu sezónu a v její první polovině si zvykal na užší kluziště a další specifika hokeje za velkou louží. V druhé polovině sezóny už předváděl výkony ucházející šanci na NHL. K dobru mu hraje i to, že má i přes svůj mladý věk za sebou tři sezóny v nejvyšší švédské soutěži a účast na MS dospělých v loňském roce.

Dále je tu možnost podpisu volného hráče s rozumnou délkou a výší smlouvy jako výpomoc na rok nebo dva. Jako příklad by mohl sloužit Derek Roy, který neuspěl u St. Louis Blues a bude se zkoušet chytit jinde. Podobně by na tom mohl být David Legwand. Někdo ve svých úvahách zmiňuje i Mikhaili Grabovskiho, ale ten bude po povedené sezóně požadovat vyšší apanáž a asi delší smlouvu.

Dle mě by mělo vedení klubu trochu zariskovat a svěřit post třetího centra jednomu z dvojice Miller Lindberg a v případě potřeby, ho vyřešit výměnou zkušenějšího borce v průběhu sezóny.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 20:00:12