Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Historie Madison Square Garden

Historie Madison Square Garden

Současná hala je již čtvrtou stavbou, která se nazývá Madison Square Garden. Jméno nosí podle umístění prvních dvou budov, jelikož ty se nacházely v severovýchodním rohu náměstí Madison Square u křížení Madison Avenue a 26th Street.

Na tomto místě stála původně železniční stanice, z níž P.T. Barnum udělal arénu. Byla to tříposchoďová cihlová stavba se sedačkami a lavicemi beze střechy, což znemožňovalo zimní program. Pár let po otevření však nájem převzal slavný americký kapelník Stanley S. Gilmore a pojmenoval stánek po sobě – na Gilmore’s Garden. V ní se konala evangelická setkání, soutěže krásy, výstavy květin, bály a také psí představení. Byl tím, kdo přivedl do New Yorku box. A jelikož ten byl onehdy ve městě nelegální, zval diváky oficiálně na exhibice a ukázkové lekce boxu.

Až v roce 1879 byl stadion pojmenován tak, jak jej dnes známe. Název Madison Square Garden byl oznámen 31. května v průběhu slavnostního plesu. Jak čas plynul, objevovaly se v MSG různé atrakce. Od boxu přes výstavy až po předvádění slona. Nicméně se zdálo být čím dál tím jasnější, že dny stařičké a chatrné budovy jsou sečteny. V létě v ní bylo vedro, v zimě zalézalo za nehty a v ostatních obdobích zde bylo nepříjemné vlhko. Týdeník Harper’s Weekly ji označil za „poslepovanou, ušmudlanou, starou skořápku, v které táhne a brzy se vznítí“.

Kritika vedla ke stavbě nového paláce, jehož navržením a vybudováním byli pověřeni J.P.Morgan a architekt Stanford White. Původní rozpočet byl 75 tisíc dolarů, což Whiteovi připadalo příliš málo k nasycení lačných newyorčanů, a tak přidal Grand Tower (velkou věž) za dalších 450 tisíc.

Trvalo to 11 měsíců než si New York mohl opět užívat v nové Garden, jejíž slavnostní otevření se konalo 16. června 1890. Nad samotnou halou se tyčila do výšky 32 poschodí mohutná věž, díky níž se MSG II stala v té době druhou nejvyšší budovou ve městě. Dokázala pojmout 8000 sedících a další stovky stojících diváků. Navíc zde bylo divadlo pro 1200 návštěvníků, koncertní sál pro 1500 milovníků hudby, největší restaurace ve městě a střešní kabaret. Sečteno podtrženo vyšla stavba na 3 miliony dolarů. Timesy ji označili za „nejúžasnější stavbu města spolu s Central Parkem a brooklynským mostem“. Otevírání haly se zúčastnilo na 17 tisíc lidí, z nichž někteří byli ochotni za vstup zaplatit až 50 dolarů. Whiteovi se nakonec stalo jeho dílo osudným. Měl poměr s manželkou jistého Harryho Thawa, a to jak dlouho před jejich sňatkem, tak údajně i po něm. Milionář z Pittsburghu měl zřejmě smysl pro ironii, jelikož 25. června 1906 Whitea zastřelil v restauraci v MSG. Pro šílenství byl zproštěn viny.

Whiteovo jméno bylo a je spojeno s Garden i nadále. Firma McKim, Mead and White, kde tento architekt pracoval, projektovala Pennsylvania Station. Ta byla stržena, aby mohla být postavena současná hala. Stejná firma navíc projektovala James Farley Post Office, u níž či místo níž by měla stát nová Pennsylvania Station a MSG V.

V tomto období plnily arénu zejména zápasy boxu. Výjimkou byl národní kongres demokratické strany v roce 1924, který byl pro tento stánek ročníkem posledním. Newyorská pojišťovací společnost, která vlastnila práva na hypotéční zástavu, jej nechala zdemolovat kvůli výstavbě mrakodrapu.

Když se to dověděl boxerský promotér Georgie Tex Rickard, sestavil skupinu zvanou „Mých 600 milionářů“ a 9. ledna 1925 připravil půdu pro stavbu nové haly na Eight Avenue mezi ulicemi 49. a 50. MSG III byla postavena za pouhých 249 dní a byla schopná pojmout až 18500 příznivců boxu ve třech patrech sedaček.

Již před oficiální otevřením arény se zde konalo několik akcí. Úplně první byl šestidenní cyklistický závod v listopadu. V podvečer 6. prosince se zde také hrál první profesionální zápas v basketbalu mezi Celtics a Washingtonem.

Zmiňované oficiální otevření stadionu se konalo 15. prosince u příležitosti hokejového utkání mezi Montreal Canadiens a New York Americans s výsledkem 3:1. Prvním hokejovým týmem v MSG tak nebyli Rangers. Americans byli založeni v roce 1925 a byli natolik úspěšní, že Rickard chtěl mít vlastní tým. Pověřil tím mladého Conna Smythe a jméno klubu vzniklo slovní hříčkou Rickardova jména Tex, jež nabádalo k Texas Rangers. Oba týmy pak sídlily v MSG až do roku 1942, kdy Americans zanikli. Pro úplnost dodejme, že prvním, kdo v nové hale skóroval, byl útočník NYA Frank Boucher.

Postupem času se z této arény stal fenomén a její důležitost rostla. Úspěch či neúspěch na tomto jevišti byl tak důležitý, že se mezi sportovci začalo hovořit o „gardenitidě“, speciální variaci jevištní trémy.

Mezi nejvýraznější události, které „trojka“ pamatuje, patří jistě první vítězství Rangers (1:0 nad Montreal Maroons 17. listopadu 1926), shromáždění za presidentského kandidáta Delano Roosevelta v roce 1932, jehož se účastnilo na 22 tisíc obyvatel NYC, premiéru Knicks v Garden v roce 1946 a narozeninovou párty J.F.Kennedyho v květnu 1962.

Důležitým představením byla vystoupení cirkusu. A to dokonce tak důležitým, že v průběhu finále Stanley Cupu v roce 1928 museli Rangers hrát všechna utkání série na hřišti soupeře. Přesto, jak známo, uspěli. Kladný vztah Newyorčanů k cirkusu dokládá také fakt, že Rangers byli v následujících letech pravidelně vytlačování z MSG a i v nové hale musely zápasy začínat po deváté hodině večerní, aby stánek mohl být přestavěn na hokej.

Třetí aréna také zaznamenala nejvyšší návštěvu v historii – 17. ledna 1941 sledovalo boxerský souboj Fritzieho Zivice s Henrym Armstrongem 23190 diváků.

Nebyla to tak unikátní budova jako dvě její předchůdkyně. Architektonicky se jednalo prostě o krychli. Navíc na mnoha místech byl špatný výhled, a to zejména při hokeji. Obzvláště ve třetím patře uvážíme-li, že hala měla špatnou ventilaci a uvnitř bylo povoleno kouřit, což společně vedlo k mlze v její horní části. Datum demolice není známé, ale až do roku 1989, kdy zde byla postavena Worldwide Plaza, byl prostor využíván jako parkoviště.

Plány na stavbu čtvrtého pokračování série MSG byly ohlášeny v roce 1960. Celkové náklady nebyly zveřejněny, ale úžasný komplex se zavěšenou střechou a přilehlou 29patrovou věží s kancelářemi jistě nebyl za hubičku. V den otevření (11. února 1968) se dostavila řada celebrit. V tutéž chvíli však zůstala otevřena také předchozí hala, kde se hrál zápas Rangers vs. Red Wings, který skončil 3:3. Předcházelo mu bruslení veřejnosti, jehož se zúčastnili v rámci rozloučení mnozí fanoušci Rangers.

V roce 1991 byla hala modernizována rekonstrukcí v hodnotě 200 milionů dolarů. Byla kompletně vyměněna sedadla, přidáno 88 VIP lóží, vystavěno divadlo pro 5600 diváků a dvě nové restaurace – Play By Play Sports Bar a Club Restaurant. V roce 2000 byl pod střechu zavěšen nový HDTV jumbotron.

Garden je pověstná svou fantastickou atmosférou. Není to prostě jen budova. Zábavy a vzrušení je dosahováno širokou škálou atrakcí a událostí – s průměrně 320 akcemi ročně je to nejvytíženější aréna v zemi. Mezi ty památné patří sjezdy demokratické strany v letech 1976 a 1980, návštěva Jana Pavla II. v roce 1979, z téhož roku také velká série Rangers-Islanders v semifinále Stanley Cupu, boxerský duel z roku 1971, v němž Joe Frazier porazil Muhammada Aliho, a koncerty předních představitelů hudební scény Rolling Stones, Eltona Johna, Franka Sinatry, Luciana Pavarottiho, Michaela Jacksona či Bruce Springsteena.

Co se týče hokeje, je MSG jedním z nejhlasitějších a nejpyšnějších stadionů a fanoušci ví, jak náladu při zápasech pořádně rozpumpovat. V horních ochozech sedávají skalní fandové, kteří hromovým skandováním „Let’s go Rangers“ strhnou zbytek obecenstva.

Současný vlastník, Cablevision, od roku 2005 plánuje výstavbu nového svatostánku. Měl by stát na 33. ulici a Ninth Avenue. Nová Garden by byla domovem pro Rangers a Knicks a nabízela by kromě hřiště koridory plné restaurací a obchodů, luxusní lóže s lepším výhledem na hrací plochu, muzeum a síni slávy.

Madison Square Garden se v průběhu let stala skutečným fenoménem. Novináři ji označovali různě – středobodem vesmíru, nejuniverzálnějším jevištěm světa, palácem zábavy a potěšení. Jeden dokonce tvrdil, že MSG není jen budovou, ale stavem mysli.

Zřejmě nejvýstižněji to shrnul sportovní novinář a nositel Pulitzerovy ceny Red Smith, když napsal, že „Madison Square Garden je, jednoduše řečeno, nejslavnější a nejvíce okouzlující arénou, jaká kdy byla stvořena“.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 10:39:06