Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Analýzy | New York Rangers | první Česko-Slovenský fanouškovský web

Analýzy

Podepsání Richardse zvýšilo očekávání Jezdců

Dnes Vám přinášíme překlad článku Dave Loza, který je redaktorem píšícím pro oficiální stránky National Hockey League, NHL.com. Dave Lozo se ve svém článku, jehož originál si můžete přečíst zde, zaobírá otázkou, jak asi bude vypadat složení jednotlivých řad a zda-li mají Blueshirts šanci na větší úspěch, nebo alespoň na výraznější posun k lepšímu, oproti ročníku minulému. Celý článek je rozdělený do čtyř hlavních kategorií – nejdříve se Lozo zaměřil na shrnutí sezóny minulé plus přidal pohled na letní změny. V dalších třech částech se pak postupně zaměřil na útok, obranu a v neposlední řadě také na situaci v brankovišti.

Pět otázek k tréninkovému kempu

Přípravný kemp Jezdců, který v pátek odstartoval, slibuje mimořádně zajímavou podívanou, neboť uplynulý ročník se stabilitou soupisky Rangers znatelně zamíchal. Mladíka Michaela Del Zotta zasáhl syndrom druhé sezony, stárnoucí Sean Avery pokračoval v klesající tendenci svých výkonů, hvězdný Brad Richards přišel na Manhattan jako volný hráč a mladíci Blueshirts se ujali zásadní role v hierarchii mužstva. Tato fakta dávají vzniknout pěti hlavním otázkám, na které bude trenérský tým Jezdců hledat v průběhu tréninkového kempu odpověď.

Brad Richards z jiného pohledu

Dne 2.7. se stal podpis hvězdného centra skutečností a fanouškovská obec Jezdců se rozdělila na dva tábory. První jsou nadšeni a věří, že Brad pomůže týmu k výraznému úspěchu a pozvedne letos nevýrazného Mariána Gáboríka. Druhá je pak naštvaná, že Glen Sather opět přivedl hvězdu za mnoho milionů dolarů, což se mu již x krát nevyplatilo. Přiznám se hned, jsem zastáncem druhého tábora a tento podpis moc neschvaluji.

Posezonní hodnocení hokejistů Rangers

Bylo to drama. Rangers proklouzli do bojů o Stanley Cup poslední možnou skulinkou a v samotném play-off pak sváděli vyrovnané bitvy s favorizovaným Washingtonem. Nakonec však padli a ledová plocha v Madison Square Garden musela být rozpuštěna. Nyní nastal čas na zhodnocení výkonů jednotlivých hráčů. Někteří zazářili, jiní vyhořeli. V tomto článku naleznete hodnocení všech 35 hokejistů, kteří v letošním ročníku oblékli dres Jezdců. Každý hráč je na základě svých výsledků zařazen do jedné z pěti skupin, přičemž ho doprovází krátký komentář.

Jak dopadl Satherův výlov v moři švédských talentů?

V posledních čtyřech letech si švédští junioři odvezli ze světových šampionátů celkem tři medaile. Lepším výsledkem se může pochlubit pouze Kanada. Na draftu NHL se tak jména reprezentantů Tre kronor ozývají stále častěji. Od roku 2006 jich bylo celkem 93. Takové číslo nemá mezi evropskými zeměmi konkurenci. Pro srovnání – českých mladíků bylo za stejné období draftováno jen 24. To je téměř čtyřikrát méně. Nebývalý rozkvět švédského hokeje nenechal chladným ani prezidenta a generálního manažera Rangers Glena Sathera.

Rangers v prvním kole vyzvou Capitals. S čím vyrukují do boje a čeho se budou muset obávat?

Byly to nervy. Rangers ani po závěrečném utkání základní části neměli jistotu postupu do vyřazovacích bojů. Tu jim zajistili až hokejisté Tampy, kteří smetli Carolinu 6:2. Na oslavy ale není čas. Už ve středu totiž Jezdce čeká úvodní zápas prvního kola ve Washingtonu, který má jakožto vítěz Východní konference právo odstartovat sérii na vlastní půdě. Ačkoliv půjde o souboj prvního s osmým, vzájemné zápasy z letošního ročníku napovídají, že favorit není zřejmý. S čím tedy oba celky do bitev prvního kola play-off vyrukují? Následující řádky vám poslouží jako vodítko pro podrobnější informace.

Wolski za Rozsívala - nejistý krok kupředu

Michal Rozsíval byl poslední dva roky častým objektem nejrůznějších spekulací. Český obránce se potýkal se zraněními, formou, nepřízní fanoušků a velkými očekáváními plynoucími z jeho dvacetimilionového kontraktu. Značná část fanoušků i novinářů na jaře a v létě prorokovala jeho odchod, který by Jezdcům přinesl prostor pod platovým stropem. Jenže Rozsíval zůstal. Nakonec k jeho výměně došlo v pondělí 10. ledna, kdy jeho odchod prakticky nikdo nečekal. Glen Sather za starého mazáka z Vlašimi získal z Phoenixu o poznání mladšího Wojtka Wolského, který byl před několika lety považován za nastupující hvězdu. Paradoxně i o přestupu polského útočníka k Rangers se spekulovalo už v minulosti, ale nakonec k němu došlo až nyní, kdy jej nikdo z novinářů nepředvídal.

Pololetní hodnocení týmu redakcí NYR.cz

New York Rangers ukrojili zápasem s Carolinou první polovinu zápasů v sezóně 2010/2011. Získali 49 bodů při skóre 121:104 a drží 7. příčku ve Východní konferenci. Dá se to hodnotit jako úspěch? Tým se vyhnul tradiční prosincové krizi, daří se látat díry po zraněných hráčích a na vedoucí Tučňáky ztrácí sedm bodů. K přehnanému optimismu nejspíš není důvod. Tabulka okolo hranice postupových míst do play-off bude opět pořádně našlapaná a devátá Carolina za týmem z MSG nijak propastně nezaostává.

Po porci 41 zápasů je již možné hodnotit, chválit, kritizovat a pokoušet se odhadnout, jak bude probíhat zbytek základní části a kam až tým může dojít. Týmu redaktorů newyorkrangers.cz (odpovídali Collin, J. K. Kožíšek, Mess, Mišón a Ranger) byly položeny následující otázky.

Top 5 nájezdových exekutorů Rangers

Od ročníku 2005-06 platí, že pokud je zápas základní části NHL nerozhodný i po prodloužení, následují samostatné nájezdy. Ačkoliv jsou penalty pouze dovednostní disciplínou a nemají nic společného s herním projevem daného týmu, mohou rozhodnout o postupu či nepostupu do vyřazovacích bojů. Hráči, kteří se dokážou úspěšně postavit tváří v tvář soupeřovu brankáři, jsou tak kluby ceněni. Rangers v právě probíhající sezoně dovedli utkání až k samostatným nájezdům třikrát, přičemž ve dvou případech odjížděli z ledu jako vítězové. Zde je žebříček pěti hráčů newyorského klubu, kteří nájezdy ovládají nejlépe.

Nová smlouva pro Girardiho určitě nebyla chybou

Není tomu tak dlouho, co jsme s napětím očekávali, na jaké smlouvě se dohodne obránce Daniel Girardi. Dnes už jeden z nejzkušenějších zadáků týmu nakonec podepsal čtyřletý kontrakt ve výši 13.3 milionů dolarů na čtyři sezóny. Hned po podpisu se začaly ozývat různé reakce nás fanoušků. Někteří byli spokojeni, jiným se zdálo, že tyto peníze jsou přehnané. I když je stále brzy, již dnes se dá říci, že to byl povedený tah, alespoň prozatím.

Obránce s číslem 5 na zádech odehrál všechny dosavadní utkání a zdá se být nejspolehlivějším obráncem týmu po první čtvrtině základní části. Zdatně vedle něho vyrůstá mladičký talent Michael Del Zotto, který v něm má nejen dobrého učitele, ale také spolehlivého parťáka. Vždyť má vedle Daniela +3 v "tabulce pravdy" (plus mínus), kde měl v loňské sezóně výrazně záporná čísla (-20).

Silné mladé jádro týmu

Krásný pohled na fungující řadu Dubinsky-Anisimov-Callahan nebo na pětici Staal, Girardi, Del Zotto, Girloy a Sauer ve výčtu obránců si můžeme jako fandové vychutnat v této sezóně. A ono to funguje i výsledkově, i bez loňských tahounů ofenzivy Prospala a Gáboríka nebo bez kapitána Druryho. Proč tomu tak je? Proč jsme na to čekali takovou dobu? Odpovědi najdete v následujících odstavcích.

Začněme minulostí. Od roku 1991 do roku 1999 si vybral tým v draftu celkem 98 hráčů. Z tohoto počtu pak v NHL nastoupilo alespoň k jedinému utkání 28 z nich. Bohužel více než stovku startů si připsalo pouze 18 hráčů a o trvalejším začlenění do NHL (více než 300 startů) pak můžeme hovořit pouze u 11 hokejistů, z nichž dva byli čistokrevnými bijci a mnoha hokejového umění jsme se od nich nedočkali.

Tři největší překvapení a zklamání úvodu sezony

Jezdci mají za sebou prvních dvanáct zápasů základní části. To je už poměrně dost na to, abychom mohli srovnat výkony týmu i jednotlivých hráčů s předsezonním očekáváním. Jak už to tak bývá, mančaft v některých ohledech překvapil pozitivně a v jiných negativně. Nutno dodat, že je stále ještě brzo soudit, jak dopadne celá sezona. Třeba vloni začátkem listopadu Rangers kralovali Východní konferenci a nakonec zůstali před branami play off. Nicméně říct, co se na úvod sezony povedlo a co ne, se dá naprosto jednoznačně. V tomto článku naleznete shrnutí tří největších kladů a záporů začátku sezony z pohledu Rangers.

Od třetího brankáře po Gáboríka aneb přehled soupisky Rangers s charakteristikami jednotlivých hráčů

Čtyři měsíce uplynuly jako voda a Rangers opět vstoupili do zápasového kolotoče nejvyšší zámořské ligy. V předsezonním období jsme vás zásobovali informacemi o přípravném kempu Jezdců i o potenciální síle obměněného mužstva. Nyní už zbývá jen stručně si představit jednotlivé členy základní i širší soupisky. V článku naleznete 32 jmen, která jsou roztříděna do pěti skupin podle postu, na kterém daný hokejista v ideálním případě hraje.

Jezdci vstupují do sezony s optimismem i spoustou otazníků - 2. část

Obrana – Obstojí mladí?

Sázka na mladé pokračuje. Marc Staal a Dan Girardi dostali nové lukrativní smlouvy a nyní se budou muset potýkat s větším tlakem na své výkony, zvlášť potom, co tým opustil Wade Redden, který v minulém roce plnil úlohu fackovacího panáka. Rangers přitom ke své konkurenceschopnosti nutně potřebují, aby všichni mladí obránci udělali viditelný výkonnostní krok kupředu oproti minulé sezoně.

To se týká i Michaela Del Zotta, který začne v druhém obranném páru a navíc mu bude příslušet klíčová role při přesilovkách. Del Zotto v přípravě dokázal, že neztratil nic ze svých ofenzivních schopností, nicméně tým nutně potřebuje, aby byl nejmladší člen kádru (Del Zotto je o šest dní mladší než Stepan) solidní i na vlastní polovině kluziště. Pokud mají být Jezdci úspěšní, nesmí mu obranná hra dělat takové problémy, jako v minulé sezoně. Obzvlášť, když jeho pravděpodobný partner v obraně, Michal Rozsíval, často také neoplývá jistotou.

Jezdci vstupují do sezony s optimismem i spoustou otazníků - 1. část

V sobotu utkáním s Buffalem začnou Rangers letošní základní část. Oproti loňskému roku, kdy se až do posledního dne neúspěšně prali o play off, vstupují do letošní sezony s devíti novými jmény na pětadvacetičlenné soupisce. Na razantní obměny kádru jsme u Blueshirts zvyklí, stejně jako na optimistické prognózy, že ten letošní tým bude určitě lepší a úspěšnější než ty z minulých let. Nejinak je tomu i tentokrát, při pohledu na soupisku se chce věřit tomu, že tenhle tým musí skončit lépe, než loňští Rangers. Opravdu je tomu tak? Pojďme si detailně rozebrat sestavu Jezdců.

Letošní kemp bude mimořádně zajímavý

Tréninkový kemp, který v pátek zahájí Rangers, bude podle všeho tím nejzajímavějším za hodně dlouhou dobu. Blueshirts mají pod smlouvou tolik zkušených hráčů, že se všichni na soupisku a pod platový strop vejít nemohou. Krom toho se kempu na zkoušku zúčastní i několik hráčů bez kontraktu, přičemž se nejedná o žádná neznámá jména – Fedotěnko nebo Exelby si už v NHL dokázali vydobýt úctu. Teď se budou muset prát o místo v NHL s vědomím, že uspět mohou pouze za předpokladu, že v kempu dokáží předčít jiné zkušené hráče. A aby toho nebylo málo, do kádru se touží probojovat i smečka perspektivních mladíků. Kemp potrvá dva týdny, během nichž nás čekají odpovědi na několik klíčových otázek:

Problémy s platovým stropem: Kdo opustí Rangers?

Dlouhé čekání skončilo. Glen Sather potřeboval k pojištění služeb klíčového obránce mužstva přes tři čtvrtě roku, nakonec se ale k radosti fanoušků dohodl s Marcem Staalem na nové smlouvě. Ta zajišťuje rodákovi z Thunder Bay bezmála dvacet milionů dolarů, které mu budou postupně vypláceny během následujících pěti let. Pro Rangers to znamená necelé čtyři miliony ročně, které se budou počítat proti platovému stropu, a pro Sathera další starosti. Generální manažer Jezdců si po zajištění služeb Staala nemůže oddychnout, naopak musí rychle přijít na způsob, jak vyřešit problém s platovým stropem, který vstoupí v platnost začátkem sezony. Rangers mají k dispozici 23 hráčů (tedy přesně naplněná velikost soupisky pro první tým), kteří mají zkušenost s minimálně jednou sezonou v NHL. Potíž je v tom, že v této sestavě by mužstvo překročilo stanovený platový strop o více než čtyři miliony. A to ještě do částky nejsou započítáváni mladí hráči s velkou šancí se do NHL prosadit; norský zázrak Mats Zuccarello-Aasen (1,75 milionu) a celková dvanáctka draftu 2007 Ryan McDonagh (1,3 milionu). Vedení Jezdců zkrátka bude muset před startem nové sezóny provést v kádru výrazná úsporná opatření. Otázka zní: koho se tyto škrty dotknou?

Top 5 Evropanů v dresu newyorských Jezdců

Národní hokejová liga se hraje na území USA a Kanady. V dobách dávno minulých se v dresech týmů NHL proháněli téměř výhradně severoameričtí borci, ale s postupem času začalo z Evropy přicházet stále více hokejistů. Vůbec prvním hráčem, který otestoval kluziště v NHL, a přitom se narodil a vyrůstal v Evropě, byl švédský útočník Ulf Sterner. Ten svou kariéru zahájil shodou okolností v dresu Jezdců z New Yorku, a ač se jeho průnik do nejkvalitnější ligy na světě nepovedl (Sterner odehrál pouze čtyři utkání a poté byl odeslán na farmu), byl to začátek nové éry.

Po něm se totiž další Evropané více či méně úspěšně snažili prosadit do jednotlivých klubů a zanedlouho v lize nastupovalo několik desítek hráčů z našeho kontinentu. Žádný z těchto hráčů se však nezařadil mezi opravdové tahouny svých celků, a tak by se s nadsázkou dalo říci, že Evropané byli víceméně „do počtu.“

Roky však ubíhaly a společně s tím se i hráči z druhého nejmenšího světadílu postupně zlepšovali a zvykali si na rozdílný severoamerický hokej. V dnešní době již nikomu nepřijde přítomnost „neamerických“ hráčů v NHL nijak zvláštní a v mnoha klubech staví svůj tým právě na Evropanech. Kde by například byla obávaná washingtonská ofenzíva bez Alexandrů Ovečkina a Sjomina (oba Rusko) nebo Nicklase Bäckströma (Švédsko)? I v týmu z Manhattanu působí několik hráčů pocházejících z Evropy a my se dnes podíváme na vroubek pěti nejlepším z nich.

Top 5 kandidátů na budoucího elitního centra Jezdců

Tři roky. Tak dlouho postrádají Rangers elitního centra. Naposledy jím byl Michael Nylander, který prožíval v letech 2005-2007 vrchol kariéry. Útok Straka – Nylander – Jágr často nepustil soupeře z obranné třetiny. Od té doby však Jezdci marně hledají svého elitního středního útočníka. Scott Gomez na tomto postu zklamal a Chris Drury se hodí spíše do druhé nebo třetí formace. Jen Brandon Dubinsky ukázal, že by si tuto pozici mohl v příštích letech vybojovat. Zde je pět nejnadějnějších Jezdců pro úlohu budoucího elitního centra.

Top 5 bránících útočníků Rangers

Fanoušci ocení především ty útočníky, kteří dávají góly a sbírají asistence. Je to logické. Jsou totiž nejvíce na očích. Úspěšné mužstvo však ve svém středu potřebuje i hráče, kteří brankám soupeřů zabraňují. A nenechte se mýlit, nejsou to pouze brankáři a obránci. Řadí se mezi ně i útočníci. Své nejlepší defenzivní útočníky pak posílá trenér na led, pokud potřebuje uhlídat nebezpečnou řadu soupeře nebo ubránit těsný náskok v posledních minutách. Zde je pětice nejlépe bránících útočníků Rangers.

Že by konečně správná cesta?

Je pár dní po 1. červenci a nastává prázdninový klid, i u manažerů klubů hrajících NHL. Výjimkou není ani Glen Sather, manažer Jezdců ze středu New Yorku. Rok co rok jsme se těšili nebo obávali, jaký šílený podpis tento geniální stařík předvede v daném roce. Ano, vzpomínky na podpisy jako Gomez, Drury, Redden, Rissmiller nebo další vyvolávají u většiny z nás emoce smutku nebo dokonce vzteku.

A co letos? Nic.

Posezonní vysvědčení hráčů

Ve hře o Stanley Cup je stále všech šestnáct postupujících klubů NHL, které nyní mezi sebou svádí bitvy v prvním kole play-off. Rangers mezi ně poprvé po čtyřech letech nepatří a hráči newyorského celku si už plánují letní dovolenou v osvědčených oblastech. Nastal tedy čas na jejich ohodnocení. Samozřejmě tím nejsou myšlena letní letoviska, ale jednotlivci, kteří v letošní sezoně oblékli dres Jezdců. Ti budou na základě vlastních výkonů rozdělení do pěti skupin. Každého hráče bude při hodnocení doprovázet krátký komentář, jenž osvětlí, proč je zařazen do té či oné skupiny.

Postoupí Jezdci popáté za sebou do vyřazovacích bojů?

Východní konference severoamerické NHL i letos vyhlíží dramatickou a nervydrásající koncovku základní části. Na tři postupová místa do play-off se totiž reálně tlačí hned pět klubů – Philadelphia Flyers, Montréal Canadiens, Boston Bruins, Atlanta Thrashers a New York Rangers. Proč reálně? Existuje teoretická šance, že vyřazovací boje ještě mohou uniknout páté Ottawě. Avšak to by museli Senators v následujících zápasech naprosto vyhořet. Stejní Senators, již drží sérii pěti výher v řadě. Dále žije čistě teoretická možnost, že se mezi nejlepších osm týmů východu probojují Carolina Hurricanes, Florida Panthers, New York Islanders a Tampa Bay Lightning. Nicméně jestliže k nepostupu Ottawy je třeba naprosté selhání kanadského klubu, šance na postup těchto týmů se rovná téměř zázraku.

Pojďme si tedy zanalyzovat naděje vybraných pěti celků (Flyers, Canadiens, Bruins, Thrashers a Rangers). Celková šance jednotlivých mužstev na postup se bude odvíjet od pěti faktorů, jež se budou hodnotit jedním (nejhorší) až pěti body (nejlepší).

Ostře sledované masky II.

V prvním díle této rubriky jsme se věnovali maskám prvního brankáře našeho týmu. Ale vzhledem k tomu, že se v brance Rangers letos protočila další čtveřice gólmanů, nasbírali jsme dost zajímavého materiálu, který stojí za to představit. Po maskách čtyř náhradníků se tedy příště společně podíváme do blízké, ale i hodně vzdálené minulosti a už teď můžeme říct, že se máte na co těšit. A nyní již k brankáři, který toho má jako dvojka letos odchytáno nejvíce. Není jím nikdo jiný než Stephen Valiquette. Tento třiatřicetiletý Kanaďan už působí v prvním týmu Jezdců pátým rokem, žel, za celou dobu posbíral pouze 39 startů. Zatímco si ještě vloni většina fanoušků týmu z MSG pochrochtávala blahem, že máme v týmu spolehlivého náhradníka, který by se pro tým přetrhl, letos je jeho pozice diametrálně odlišná. Po šesti zápasech a 8 brankách od Pens se Steve stěhoval na farmu, kde se tři měsíce trápil, i přes spekulace ohledně stěhování k Letcům zůstal a po příchodu Aulda úplně vypadl ze sestavy záložního týmu.

Konec přestupů se blíží

Zatímco Olympijské hry ve Vancouveru vrcholí a o víkendu budeme moci sledovat poslední čtyři zápasy, podle nichž se budou rozdělovat medaile, před kluby NHL a jejich manažery jsou důležitá rozhodnutí spojená s 3. březnem, tedy uzávěrkou přestupů. Již před olympijským turnajem přivedl generální manažer Glen Sather bijce Jodyho Shelleyho a s Calgary vyměnil dvojici útočníků Kotalík, Higgins za Jokinena a Prusta.

Jakou cestou se vydá tým z centra New Yorku dál? Jsou tři možnosti. První je nechat tým tak, jak je, popřípadě ho doladit nevýrazným trejdem. Druhá se naskýtá možnost pokusit se tým vylepšit a zvednout mu šance na proklouznutí do play off. Třetí pak je rezignace na letošní sezónu a rozprodej všeho co má nějakou hodnotu a není v plánech do budoucna za drafty a mladší hráče, případně za hráče, kteří mají podepsané kratší kontrakty.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 14:18:00