Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Splní Jezdci roli favorita proti Tučňákům?

Splní Jezdci roli favorita proti Tučňákům?

Staří známí z loňské vyřazovací části Pittsburgh Penguins, jsou prvním soupeřem Jezdců v letošním play off. Na papíře před sezónou vypadal Pittsburgh mnohem lépe než loni, nový generální manažer, nový hlavní trenér, hodně jiných hráčů. To podstatné se však nezměnilo, pořád to je hlavně tým dvou osobností Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina. Teď se podíváme na to, v jakém rozpoložení do této části sezóny oba týmy vstupují a co by mělo vézt k potvrzení role favorita týmu z New Yorku a postupu do druhého kola.
Zranění

Marodka soupeře z Pennsylvanie je velká. Do konce sezóny jsou mimo hru Pascal Dupuise, Kris Letang, Oli Maatta a zdravotní trable výrazně sužují i Jevgenije Malkina. Po zranění by měl být k dispozici obránce Christian Ehrhoff, ale jistý jeho návrat není.

Jezdci mají na marodce Kevina Kleina, který je velmi blízko návratu po zlomenině ruky a v prvním kole by se měl určitě objevit. Poslední dva zápasy sezóny neabsolvoval Marc Staal a Rick Nash. Informace o jejich stavu nejsou, ale dá se očekávat, že osmidenní pauza před prvním utkáním série jim bude stačit na zotavení.

Produktivita

Jezdci svou produktivitu celkem rovnoměrně rozložili mezi tři ofenzivní formace, kdy je v každé zastoupena rychlost, síla, zkušenost i dravost mladíků a čtvrtou defenzivní formací, která umí také udeřit. Rovnoměrnou podporu dávají týmu i obránci a v play off se dá čekat mnohem větší vliv zkušených ofenzivně laděných veteránů Dana Boyla a před uzávěrkou přestupů získaného Keitha Yandla.

Tučňákům vévodí Crosby a to ve všech směrech. Obvykle mu sekunduje Malkin, ale ten bojuje s nezveřejněným limitujícím zdravotním problémem, který jeho hru výrazně omezuje. Další podporu lze čekat od Patrica Hornqvista. Vzhledem ke zranění dvou klíčových obránců podporujících ofenzivu Letanga a Maattaho, útočníka Dupuise jsou poslední dvojicí, která by zde měla být zmíněna, Chris Kunitz těžící ze hry hodně nadaných centrů, ale letos získal pouhých 40 bodů a jeho výkonost nabírá výrazně klesající křivku a třetí centr Brandon Sutter, který umí zahrát nadprůměrné zápasy, ale je velmi nekonzistentní.

Už loni se ukázalo, že vyrovnanost je lepší než nejlepší individuality a proto lze věřit, že zde bude mít tým Jezdců navrch, komplikací by mohla být absence Ricka Nashe.

Defenziva

Pitsburgh hrál začátek sezóny velmi dobře defenzivně a to včetně dobré práce útočníků. To pomohlo výrazně Marcu-Andre Fleurymu. I přes velký úpadek kvality hry a špatné výsledky v druhé polovině sezóny udržel Fleury solidní čísla a byl svému týmu velkou oporou, výrazně větší než v minulých letech. Jenže před ním nastupují neobratný a pomalý Rob Scuderi, průměrný Ben Lovejoy, zkušený lídr defenzivy Paul Martin, věčný náhradník (v ostatních týmech) Ian Cole, pomoci může, pokud bude zdravý zkušený veterán Ehrhoff. Pak už je trojice neprověřených mladíků Pouilot, Dumoulin a Harington. Posledním kdo odehrál nějaké zápasy je Chorney, který odehrál v NHL od roku 2008 pouze 68 utkání.

Oproti tomu sedmička stabilních obránců McDonagh, Girardi, Staal, Klein, Yandle, Boyle a Hunwick připomíná spíše sestavu pro „All Star Game“, zvláště když je podporuje po zranění odpočinutý a hlavně už rozchytaný nejlepší brankář poslední dekády Henrik Lundqvist.

Ano zde by měla, pokud bude k dispozici alespoň jeden z dvojice Staal, Klein, být výrazná herní převaha týmu ze středu New Yorku a to jak v dobré defenzivní práci, tak v konstruktivním zakládání útoku

Speciální týmy

Podobně jako u celkového obrazu hry Tučňáků, to bylo i s jejich přesilovou hrou. Z kraje sezóny skvělá někde kolem 30%, pak postupný úpadek až pokles na průměrná čísla na konci soutěže. Vliv mají samozřejmě zranění Letanga a Malkina, jenž jsou důležití pro tyto části hry. Oslabení drží na nadstandardní úrovni po celou sezónu, ale absence důležitých obránců může i zde hrát svou úlohu.

Jezdci jsou, co se týče přesilovek nekonzistentní, čísla mají podprůměrná, ale umí si občas pomoct a zápas vyhrát díky přesilovým hrám. Pomoci by měli výše zmínění ofenzivní obránci Keith Yandle a Dan Boyle. Oslabení mají na stejné úrovni jako soupeř.

Přesilovky ani oslabení zřejmě nebudou klíčem k úspěchu v této sérií, ale jeden nebo dva zápasy mohou ovlivnit.

Celkový pohled

Jezdci působí mnohem vyrovnaněji ve všech formacích. Jedinou šancí pro úspěch Pitsburghu je geniální výkon Crosbyho a Fleuryho a podpora a obětavost celého týmu spojená se skvělou taktikou.

Naopak Jezdcům by měla k postupu stačit jejich obvyklá hra plná rychlosti a ofenzivní i defenzivní vyrovnanosti všech formací. Určitě jim pomůže hromada zkušeností z minulých let a zkušený trenér, který umí být hodně nad věcí oproti Miku Johnstonovi, nováčkovi mezi hlavními kouči NHL.

Nakonec i výsledky z letošní sezóny jsou nakloněny pro Jezdce, při dvou výhrách v normální hrací době (5:0 a 5:2), jedné výhře v prodloužení (4:3)a prohře po nájezdech 3:2.

Dostojí Jezdci výzvě z nadpisu a postoupí? Bude je Crosbyho družina trápit nebo je dokonce předčí a postoupí? Na to vše budeme znát odpověď nejdříve 23. dubna a nejpozději 29. dubna v brzkých ranních hodinách.

Nakonec osobní tip na výsledek

Jezdci postoupí celkem rychle po 5 zápasech série.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 07:38:40