Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rangers čekají těžká rozhodnutí ohledně Zuccarella a St. Louise

Rangers čekají těžká rozhodnutí ohledně Zuccarella a St. Louise

Martin St. Louis a Mats Zuccarello. Dva křídelníci, kterým po sezoně končí smlouva. Situace je ale naprosto rozdílná. Zuccarello válí, St. Louis se trápí. Výměna, prodloužit, nechat odejít…. Na toto velké a podstatné téma se zaměřil i známý novinář, jenž se pohybuje v prostředí Rangers už dlouho. Každý den píše Sean Harnett pro stránku CBS New York sloupky o Rangers. Ví, o čem mluví. Překlad jeho sloupku na toto téma vám nyní přinášíme.
Během probíhající sezony se naprosto převrátily role mezi těmito dvěma hráči. Zatímco Nor strádal až do Vánoc, tak veterán, jenž už má na kontě přes tisíc bodů, nedal gól už 15 zápasů za sebou. Trápí se. Oba budou po sezoně nechráněnými volnými hráči. Oba čekají na novou smlouvu. Pro Rangers bude složité udržet oba hráče po sezoně. Rangers mají pod smlouvou pro příští rok 13 hráčů se souhrným platem 52,375 milionu dolarů. Toto číslo nezahrnuje čekající volné agenty Zuccarella, St. Louise, Stempniaka a Matta Hunwicka. Nezahrnuje ani RFA Dereka Stepana, Carla Hagelina, Jespera Fasta, J. T. Millera a Johna Moora. Záložní gólman Mackenzie Skapski je také vyloučen, jelikož příští sezonu na 99% začne v AHL.

Během All-Star víkendu v Columbusu uvedl komisař NHL Gary Bettman plánovaný platový strop pro sezonu 2015/16. Ten by měl být mezi 71,6 a 72,2 miliony dolarů. Konečná částka bude záviset na kanadském dolaru. Historie ukázala, že je obtížné udržet vítězný tým v éře platového stropu. Někdy si hráči řeknou o vyšší, jindy zase o nižší plat. Záleží na mnoha argumentech. O tom ale není třeba psát. Dá se očekávat, že v létě bude vedení jasně za jedním úkolem. Prodloužit Dereka Stepana na dlouhodobý kontrakt, který by mu ročně přinesl něco přes šest milionů. Pokud jde o budoucnost Zuccarella a St. Louise u Rangers, tak je nejistá.

Současná (ne)forma Martina St. Louise se přímo zrcadlí s tou, kterou prožíval po velké výměně z Tampy za Ryana Callahana. Devětatřicetiletý bývalý vítěz Hart Trophy nedal v posledních patnácti zápasech ani gól a v posledních deseti zápasech jenom dvě asistence. Zato sedmadvacetiletý Not hraje jak posedlý. Proti Arizoně sice vyšel naprázdno, ale předtím dal gól Coloradu a dva Torontu. Zápas proti Coyotes utnul jeho bodovou šňůru, která trvala sedm zápasů, což bylo jeho kariérní maximum. Od 8. prosince hrál 29 zápasů a připsal si 22 bodů (7+15). Zuccarello je na pátém místě v týmovém bodování s 32 body.

Hlavní trenér Alain Vigneault nedávno řekl jeho touhu, že chce, aby Zuccarello zůstal v týmu. „Vím, že je Mats dobrý hokejista,“ řekl 3. března. „Chci, aby zůstal Rangerem. Jasně jsem to řekl i vedení. Myslím, že tento mladý muž má velký potenciál. Vím, že může hrát mnohem lépe, než hraje tento rok.“ Zuccarello je dobrou volbou pro Vigneaultův styl hokeje, který je ve vysokém tempu. Navíc dvě poslední sezony prokázaly vynikající chemii s Derickem Brassardem. Vigneault řekl, že oceňuje Norovu kreativitu, tvorbu hry a energii, s kterou hraje. Má šikovné ruce a je větší, než se zdá. Trenér chápe, že někdy je potřeba dělat těžké rozhodnutí. „Vidím ho jako součást naší budoucnosti,“ uvedl jasně. „Koneckonců je to byznys. Pokud bude chtít zůstat a pokud ho budeme chtít my, tak se dohodneme. Takhle to je právě teď.

Pokud chce Zuccarello zůstat, tak bude muset podepsat smlouvu, ve které dostane méně, než kdyby šel na trh volných hráčů. Jako omezený volný hráč dostal před touto sezonou v létě Mats jednoletý kontrakt na 3,5 milionu dolarů. Je těžké udělat nějaký odhad o tom, kolik by mohl dostat jako volný hráč. Stačí, aby měl jeden generální manažer enormní zájem. To by pak hráč dostal velké peníze. Stačí se podívat na jeho bývalého spoluhráče z jedné lajny Benoita Pouliota. Díky jeho průlomové sezoně v Rangers podepsal v Edmontonu. Dostal naprosto nepochopitelnou, bláznivou smlouvu na pět let a dohromady 20 milionu dolarů. Je zajímavé, že Vigneault používá výraz „potenciál“ u Zuccarella. Jeho kariéra vzkvétla až v pozdějším věku a přesto se nezdá, že by se zastavoval. To vše přidává intriky v jeho situaci s Rangers.

Pro St. Louise dává větší smysl, aby snížil ze svých požadavků, co se týče platu, aby zůstal v Rangers. Budoucí člen Síně slávy donutil generálního manažera Blesků Steva Yzermana, aby jej minulý březen vyměnil do působiště, které si sám St. Louis vybral. Klíčovým faktorem, díky kterému si Martin vybral Rangers, bylo jeho sídlo v Greenwichi, jenž je blízko Manhattanu. Jeho rodině se tam moc líbí. St. Louisova stávající smlouva mu zaručuje roční příjem přes 5 milionu dolarů. Jeho playoff forma zahání momentální propad. V 88 zápasech ve vyřazovacích bojích dal 41 gólů a 42 asistencí.

V případě, že by Jezdci upřednostnili St. Louise před Zuccarellem, by to byla jasná indicie, že chtějí znovu letos jasně zaútočit na Pohár, takový mód win-now. Zuccarello je o dvanáct let mladší než St. Louis. Léto 2015 může být jeho jediná šance získat lukrativní dlouhodobý kontrakt, když se o něj bude přetahovat řada zájemců. I když chce Zuccarello zůstat, tak je těžké nezkusit trh s volnými hráči, kde se točí velké peníze. Má v sobě totiž velký potenciál, je skvěle technicky vybavený. Ideální věk. Zájemců by nebylo málo.

Pokud Rangers nebudou schopni prodloužit „Hobbita“ před 2. březnem, kdy je poslední den přestupů, tak to nemusí nutně znamenat, že ho vymění. Bylo by obtížné vyměnit Zuccarella za hráče s podobnými ofenzivními schopnostmi. Ví se, že Rangers budou hledat centra do třetí řady, který vyhrává vhazování a obránce do zálohy, nebo do třetího páru. Kdyby se opravdu našel ten centr, tak by šel Hayes na křídlo. Nikdo však neví, co se ve vedení odehrává a jaké jsou plány s hráči. Nejlepší by bylo, aby Rangers přečkali ještě jedno playoff se Zuccarellem na jejich straně, než dohadování se při trade deadline. Pokud bude St. Louis, nebo Zuccarello, příliš drahý, tak na svou šanci čekají křídla Anthony Duclair a Pavel Buchnevich.

Rangers mohli vidět záblesky ohromující rychlosti a dobré střely u devatenáctiletého Anthonyho Duclaira, který zářil na začátku sezony, aby poté jel na MS U20 v Kanadě, odkud putoval do juniorské QMJHL. Buchnevich je další devatenáctiletý, jenž má velkou budoucnost. Ruské křídlo, které hraje v KHL za Severstal Čerepovec, v tamní lize září. Bodů sice tolik nemá (11+15 v 42 zápasech), ale diváky baví svými kličkami a povedenými nájezdy. Očekává se, že po sezoně podepíše v Rangers vstupní kontrakt. „Pavel hraje s velkou snahou, touhou a přístupem,“ řekl evropský skaut Oto Haščák dřív v této sezoně. „Má výjimečné schopnosti a přehled s pukem. Má potenciál, aby hrál v NHL klíčovou roli.“ Přidal se i Vladimir Lutchenko: „Zatím byl na ledě nejzručnější hráč na ledě, navíc velmi kreativní. Dobře bruslí, má dobrý přehled. Skvěle předvídá hru.

Dávejte na Buchneviche pozor. Stejně tak na Duclaira. Dříve nebo později budou hrát velkou roli v úspěších Rangers.

A co vy? Koho prodloužit či vyměnit? Jak vidíte situaci dvou mladíků?

Zdroj: Sean Hartnett; CBS New York
Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 06:48:43