Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muž s nejistou budoucností aneb Co dělat s Marcem Staalem

Muž s nejistou budoucností aneb Co dělat s Marcem Staalem

Marc Staal – stabilní obránce, který nepodá vždy skvělý výkon. Jeden ze slavných bratrů Staalů. V roce 2005 vybraný jako celková dvanáctka draftu. Považován za defenzivního beka, který dokáže pomoct útoku. V nizozemštině – odkud rod Staalů pochází – znamená Staal ocel. Budoucnost Marca ale zase tak ocelově pevná není, protože pokud v průběhu sezony nepodepíše novou smlouvu, nebo nebude vyměněn, tak se v létě 2015 stane nechráněným volným hráčem.
V létě roku 2014 stála před Jezdci velmi podstatná otázka: prodloužit smlouvu Antonu Stralmanovi, nebo ho nechat odejít jako volného hráče? Druhá možnost zvítězila. Situace vypadala tak, že fanoušci byli rozděleni na dva tábory - na ty, kteří se přikláněli k různým statistickým argumentům a chtěli švédského obránce znovu podepsat, a na ty, kteří zase na základě svých vizuálních pocitů preferovali investovat peníze jiným způsobem. Generální manažer Jezdců ale utnul spekulace o podpisu Stralmana tím, že ho pustil na trh volných hráčů, kde si ho stáhla Tampa, a místo něj podepsal Dana Boylea.

Příští léto by se mohla situace opakovat. Staalova smlouva vyprší na konci sezony a přestože se tým pokoušel s ním kontrakt prodloužit, obě strany se na nové smlouvě dosud nedohodly. Je to podobné jako minulý rok, když se ne a ne dohodnout s Ryanem Callahanem. Stejné je to i v tom, že Staal je celou kariéru Ranger a všichni si jej představují jenom na Broarwayi. Otázkou je – jako vždy -, jestli je ponechání si Staala pro Rangers dobrým krokem. Pojďme si projít možnosti.

První možností je podepsat ho a přistoupit na jeho požadavky, což je podobné šestileté smlouvě na třicet tři milionů dolarů Dana Girardiho podepsanou minulou sezonu. Zatímco mnoho lidí bylo ihned Girardiho smlouvu zděšeno, tak vedení Jezdců se na to podívalo jako na způsob, jak získat stabilního obránce pod svou kontrolu a jít dál bez většího rozptylování. Obávám se toho, že Rangers tuto metodu zopakují, že jednání se Staalem se budou upírat k podobnému řešení, a to navzdory skutečnosti, že Girardiho kontrakt je diskutabilní a Staal si nezaslouží tolik peněz.

Staal je hlavně defenzivní obránce, který umí pomoci i v ofenzivě a možná by za ty peníze stál, ale už ne po utrpěném otřesu mozku. Když se zvažovala Stralmanova cena, tak se přihlíželo i na to, že byl v páru s Marcem Staalem, což byl důvod nezaplatit mu to, co chtěl, protože Staalova čísla šla dolů, přičemž Stralman si udržoval svůj standart. Je zde určitě otázka jak moc se Staal vyplatí nyní a v dalších letech, já bych řekl, že to pro Rangers nebude výhodné, pokud dostane smlouvu, jakou chce. Jsou zde hráči, kteří byli v podobné situaci a dostali tolik peněz. Ať je to Alex Pietrangelo, Brent Seabrook, Alex Edler, a dokonce i sám Stralman.

V létě budou volnými hráči stejné, nebo dokonce lepší obránci za menší peníze, takže je o čem přemýšlet. To samé, tedy označení UFA, budou mít kromě Staala v létě 2015 například Martin St. Louis a Mats Zuccarello. Zrovna na tyto dva bude potřeba hodně místa pod platovým stropem. V platovém stropu se počítá každičký dolar, což může dávat generálnímu manažerovi příležitost pro budoucí podpisy.

Druhá možnost ze tří, která je dle mě nejvíce pravděpodobná, je udržet Staala celou sezonu, což znamená žádné prodlužování smlouvy, žádný podpis, žádná výměna, před tím, než skončí sezona. Při nejlepším by za něj Rangers dostali 2., 3. a 4. kolo v draftu, ale co je nejdůležitější je to, že Jezdci ho potřebují, i přes jeho chyby. Momentálně nejsou k mání žádní volní agenti, kteří by Staala ihned nahradili. Při představě, že se důležitých minut na ledě ujmou podobní obránci jako John Moore a Mike Kostka, musí být organizaci jasné, že uvolnit dalšího obránce není na místě. Přiměřenou reakcí na tuto situaci by bylo, kdyby se s ním zacházelo jako se Stralmanem minulou sezonu – nechat ho hrát na vlastní pěst, zatímco on bude bojovat v každém zápase pro výhru, dokud oficiálně zůstane, nebo odejde.

Poslední a zároveň nejvíc lákavá možnost je udělat se Staalem přesně to, co s Ryanem Callahanem. I přes jeho postavení „Pravý Ranger“ s ním tým jednal divoce s jasným vědomím, že pokud se nedohodnou, přijde výměna. Obě strany se handrkovaly jak malé, přitom šlo „jen“ o 500 tisíc dolarů. Nakonec to dopadlo tak – ostatně jak všichni víme -, že byl vyměněn za Martina St. Louise do Tampy. Sather vyměnil hráče, kterého mohl v létě ztratit, za jednu z klíčových součástek týmu při cestě do finále Stanley Cupu, přičemž zároveň vyřešil brzkou budoucnost s náhradou za Callyho.

Až se přiblíží trade deadline, tedy poslední možný den přestupů, a Marc Staal ještě nebude podepsán, tak pro Jezdce by byl nejlepším tahem do budoucna trade za podobného beka. Jasně, říká se to lehce, ale není to nemožný úkol. Nesmíme zapomenout, že v Carolině hrají už dva bratři Staalové. Toronto Maple Leafs měli o Staala zájem v minulosti a mohou se pochlubit některými obránci, kteří nejsou v organizaci úplně spokojeni. Možná, že by se Jezdci dokázali dohodnout právě zde. Možnosti mohou být pro Blueshirts nekonečné, tedy pokud budou hledat. Nahradit obránce, kterému končí smlouva, za stabilního beka by bylo výborné.

A co váš názor na tuto úvahu? Svůj názor klidně napište do komentářů zde, nebo na fóru.

Zdroj: blueshirtbanter.com
Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 12:28:58