Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tým na příští sezonu: Kdo zůstane a kdo skončí, část 1. - obránci

Tým na příští sezonu: Kdo zůstane a kdo skončí, část 1. - obránci

Největšího úspěchu za posledních dvacet let dosáhli hokejisté New York Rangers v uplynulé sezoně NHL. Mužstvo které si získalo sympatie napříč ligou by příští rok rádo dotáhlo svou fantastickou jízdu play off až do vítězného konce. Lze říct, že Jezdcům chyběly z velké části ve finále play off zkušenosti, které proti Králům nasbírali a tak mohou být za rok ještě lepší. Ale není to tak snadné, hned deseti hokejistům z prvního týmu končí v červnu smlouva a je téměř jisté, že někteří z nich již v říjnu dres Blueshirts neobléknout. Která jména nejspíše zmizí ze soupisky Rangers a na které hráče se můžeme těšit i příští rok? Odpovědi přináší následující řádky.
Předem je třeba říct, že někteří hráči jsou UFA (neomezení volní agenti), kteří se od 1. července mohou upsat libovolnému týmu NHL. A i když všichni do jednoho dosud tvrdí, že by chtěli zůstat u Rangers, realita pak u řady z nich může být jiná, jakmile obdrží lukrativnější nabídku od jiného týmu. A lukrativnější nemusí znamenat je více peněz ale třeba i přislíbenou větší roli v týmu. Naopak mladší hráči označení jako RFA (omezení volní agenti) mají situaci komplikovanější; smlouva jim sice také končí, avšak práva na ně zůstanou Rangers. I tito hráči mohou případně přijmout nabídku od jiného klubu, ale Jezdci ji poté mohou dorovnat a hráč v tom případě automaticky zůstane ve svém současném působišti. Nicméně i těmto hráčům reálně hrozí odchod, protože mohou být vyměněni.

Přinášíme vám seznam hráčů z prvního týmu, kterým končí současný kontrakt a dále uvádíme procentuální odhad pravděpodobnosti jejich setrváním u Rangers, jak jej vnímají redaktoři Ranger, Mišón, Habídek, Mess a Kožíšek.

Obránci:

Anton Stralman, UFA - 48% (Ranger 30%, Mišón 50%, Habídek 60%, Mess 50%, Kožíšek 50%)
Švédský obránce zažil nejúspěšnější rok své kariéry, obzvlášť v play off byl defenzivně perfektní a po boku Marca Staala dokázal hlídat i ty největší soupeřovy hvězdy. Nezůstalo to bez povšimnutí a tak se obránce držící hokejku doprava může těšit na řadu nabídek napříč ligou. Hráč, který se do Rangers dostal před třemi lety poté, co neuspěl na zkoušce v tréninkovém kempu Devils, po uplynulé sezoně prohlásil, že jeho hlavním cílem bude finančně zabezpečit rodinu. Bude jej tedy zajímat délka a celková výše kontraktu, přitom beci jeho kvalit v minulosti dostali na volném trhu velké peníze. Na druhou stranu i kvůli rodině se mu možná nebude chtít do stěhování a pokud Glen Sather najde pod platovým stropem dost místa na předloží lukrativní nabídky, zůstane Stralman Jezdcem i na řadu příštích let.

John Moore, RFA - 80% (Ranger 60%, Mišón 70%, Habídek 90%, Mess 100%, Kožíšek 80%)
John Moore v uplynulém roce zvládal roli ve třetím obraném pásmu a nasazován byl i do druhé přesilovkové formace, kde ovšem příliš nevynikl. Vedení by si od perspektivního beka jistě přálo větší pokroky a je možné, že v případě odchodu Stralmana by se Moore přesunul do druhého páru. Bek který přišel k Jezdcům z Columbusu v součástí výměny za Gáboríka dosud pobíral jen malý plat pod milion dolarů a tak i když jeho plat stoupne do příštích let možná i na dvojnásobek, pořád to bude pro klub výhodné. Lze očekávat poměrně hladké prodloužení kontraktu o zhruba dva roky tak, aby hráč byl po vypršení smlouvy opět RFA. Budoucnost mladého obránce u Rangers by tak mohla ohrozit jen možnost výměny, ale ani to se nezdá příliš pravděpodobné. Pokud se Sather pustí v létě do větších obchodů, pravděpodobně se dotknout spíše útočníků.

Raphael Diaz, UFA - 23% (Ranger 20%, Mišón 20%, Habídek 10%, Mess 50%, Kožíšek 15%)
Švýcarský obránce nejspíš bude v létě hledat klub, kde by mohl natrvalo proniknout do základní sestavy. Právě to se mu v Blueshirts příliš nepodařilo, což zároveň svědčí o tom, že ani vedení klubu příliš nenadchnul. Je to však možná škoda, protože Diaz bezesporu má slušný ofenzivní potenciál a zejména při přesilových hrách by byl k užitku. Na druhou stranu jeho případný odchod zvýší šance mladí na prosazení se v prvním týmu, v úvahu připadají Dylan McIlrath, Conor Allen či Petr Zámorský.

Z organizace Blueshirts jsou z obránců ještě Danny Syvret a Justin Falk. První jmenovaný strávil celý rok na farmě a jako UFA nejspíš odejde hledat štěstí jinam. Falk dostal příležitost ve 21 zápasech základní části, ale vůbec nenadchl a proto v průběhu roku Sather přivedl na post sedmého obránce Diaze. Falk je RFA, ovšem jelikož by mu na jeho udržení museli Jezdci nabídnout smlouvu přes milion, je možné, že se tento pětadvacetiletý obránce bude stěhovat jinam.

Větší rošády než v obraně lze v létě očekávat v útoku. A právě na útočníky Rangers bez smlouvy (a Brada Richardse, kterému hrozí vyplacení ze smlouvy) se zaměříme v následujícím článku.

Pokračovat na článek věnujícím se útočníkům bez smlouvy

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 13:40:33