Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Po zemi nebo vzduchem aneb Jezdci proti Letcům

Po zemi nebo vzduchem aneb Jezdci proti Letcům

Ve čtvrtek začne série dvou týmů, o nichž napsat že jsou rivalové snad ani nevystihuje dokonale, co se během jejich utkání běžně odehrává. Střetne se velmi fyzicky hrající tým Letců z Philadelphie s ofenzivním souborem Jezdců z New Yorku.
Výhodu domácího prostředí budou mít svěřenci Aleina Vigneaulta, paradoxně třetí nejlepší tým ve venkovních zápasech. Že může být domácí prostředí výhodou, napovídá posledních osm domácích utkání Jezdců proti Letcům, které všechny vyhráli. Letci vyhráli v Madison Square Garden naposledy 6.3. 2011. Pro posílení sebevědomí Philadelphie zase mluví výsledky posledních třech sérií v jejich prospěch, všechny už jsou pěkně fousaté, poslední se odehrála v roce 1997. Porovnání obou týmů a odhad co by mohlo na Letce platit, se vám pokusím popsat v následujících odstavcích.

Začněme produktivitou, Jezdci vstřelili 218 branek v základní části a jejich budoucí soupeř o 18 více tedy 236. Řečí průměru vstřelených branek na zápas to pak je 2,66:2,87. Ve hře pět na pět je pak vše ještě vyrovnanější 160:170 což je v průměru na utkání 1,95:2,07. Rozdíl to není velký.

Rozdílovým hráčem pak je kapitán Letců Clade Giroux k jehož bilanci (28+58) se neblíží žádný z newyorských hráčů. Doplňují ho Jakub Voráček (23+39), Wayne Simmonds (29+31), Scott Hartnell (20+32) a Brayden Schenn (20+21). Z obrany pak výrazněji přispívají veteráni Mark Streit (10+34) a Kimo Timonen (6+29).

Jezdce pak táhne především duo Mats Zuccarello-Aasen (19+40) a Derek Stepan (17+40) a výrazněji je doplňuje Brad Richards (20+31), Derick Brassard (18+27) a Rick Nash (26+13). Z obrany jsou ofenzivně nejaktivnější obránci prvního obranného páru Ryan McDonagh (14+29) a Daniel Girardi (5+19).

Co se defenzivních schopností obou týmů týče, tady mají navrch Jezdci. Inkasovali 193 branek (průměr na utkání 2,35) oproti tomu jejich soupeř 235 branek (průměr 2,66). Ve hře pět na pět pak inkasovala družina Alaina Vigneaulta pod dvě branky na zápas v průměru (1,85), což je 152. Philadelphia pak dokonce inkasovala ve hře pět na pět o šest branek více (176 průměr 2,15 na utkání) než, v téže činnosti vstřelila.

Toto je jasně patrné na statistikách pobytu na ledě při vstřelených a obdržených brankách. Zatímco pouze Girouxova řada je ve výraznějším plusu ostatní jsou těsně kolem nuly a někteří i ve větším mínusu (Lecavalier -16). U Jezdců je pak ve vyšších kladných hodnotách 9 hráčů a v záporu pouze tři stabilně nastupující Staal a Dorsett -1 a Richards -9.

*galerie titulek="Galerie" zarovnani=vpravo obrazky=5948,5949,5956,5952,5955,5954*U obránců je pak jeden výrazný rozdíl a to stálost obrany New Yorku oproti výraznějším změnám v defenzivní sestavě Letců po uzávěrce přestupů. Příchod Andrew MacDonalda výrazně zamíchal obranými páry i časem stráveným na ledě oproti kosmetickému doplnění obrany o Raphaela Diaze.

Velmi důležitým faktorem obranné činnosti jsou pak brankáři. Jedničky Lundqvist a Mason mají celkem vyrovnané statistiky, ale mimo počtu vítězství je ve všech o kousek lepší Henrik Lundqvist.

Důležitým faktorem série pak mohou být přesilové hry a oslabení. V první zmíněné činnosti májí navrch Letci, kteří jsou 8. v lize s využitím těsně pod 20%. Jezdci pak jsou 14., když jejich úspěšnost je něco málo nad 18%. Tuto statistiku malinko dokresluje počet branek inkasovaných v přesilovkách, kdy vedou Jezdci 7:11.

Nejproduktivnějšími hráči na přesilové hře jsou u Philadelphie Giroux, Voráček, Hartnell, Simmonds a obránci Timonen a Streit. U Jezdců pak Richards, Brassard, Stepan a Zuccarello, kterým vydatně pomáhá obránce McDonagh.

V oslabeních je situace přesně opačná, o trochu jsou lepší hráči z centra newyorské metropole. Konkrétně pak jsou 4. v lize s úspěšností 85,3 oproti 7. místu za úspěšnost 84,8 jejich soupeře. Jezdci jsou produktivnější v oslabení, když v nich vstřelil 10 branek a Letci jen 8.

Nejvíce času v oslabení pak v dresu Letců tráví na ledě čtveřice Read, Couturier, Timonen a Coburn u všech přes tři minuty na zápas. U jezdců jsou tato čísla nižší a ke třem minutám se blíží jen obraný pár Girardi, McDonagh. V útoku pak nejvíce času v oslabeních tráví trojice Boyle, D. Moore a Hagelin.

Již tradičně mají hráči Jezdců problémy s vhazováním, ale v této sérii na sebe narazí vyrovnaní protivníci. Nad 50% úspěšnosti mají oba týmy po dvou hráčích (Moore a Boyle u Rangers a Giroux a Hall u Fleyrs) Ostatní jsou pod toto hranicí, ale Richards a Brassard jsou lepší než zbylí střední útočníci soupeře a dvojice Lecavalier a B. Schenn je dokonce horší než Stepan (45%).

Rozdílný je přístup obou koučů k nasazování svých hráčů na led. Zatímco kouč Letců Craig Berube posílá vyrovnaněji na led obránce Coburn (22:26), MacDonald (21:59), Streit (20:38) a Timonen (20:19) hodně vytěžuje elitního útočníka kapitána Girouxe (20:26) za nímž je s odstupem dvojice Read (18:47) a Couturier (19:05).

Alain Vigneault pak často posílá na led svůj první obraný pár McDonagh (24:50) a Girardi (23:07), které doplňuje Staal (20:31) a Stralman (19:24). V útoku pak přes dvacet minut nedostává nikdo a nejvytíženější je trojice Richards (18:41), St. Louis (18:29) a Stepan (18:03).

Co se věkového složení týmů týče, jsou na tom celkově oba týmy podobně. Více hráčů nad třicet let má Philadelphie šest, oproti tomu „Blue shirts“ jen čtyři. Důležitý může být zejména věk dvou hodně vytěžovaných obránců soupeře Timonena 39 a Streita 36. Jezdci mají podobného veterána jen v St. Louisovi (38).

Ač jsou si týmy dost podobné složením, velmi rozdílně se jeví zkušenosti jednotlivých hráčů se zápasy v play off. Zatímco Berube má k dispozici jen 7 hráčů a jeden z nich je druhý brankář Emery, kteří odehráli v bojích o Stanley Cup více než 25 zápasů, jeho sok jich má celkem 15. U prvních brankářů jsou pak karty rozdány naprosto jasně, Mason chytal jen 4 střetnutí (všechny prohrál) ve vyřazovací části zatímco Lundqvist 64.

Poslední faktor k porovnání je tvrdost a schopnost shodit rukavice. Zde mají navrch hráči Letců spíše bijec než hokejista Rinaldo doplněný Hartnellem, Simmondsem a bratry Schenny tvrdí muziku výrazně víc než dvojice Carcillo a Dorsett.

Po tomto porovnání zkusím odhadnout, co povede k výhře v sérii? Jednoznačně bude potřeba dobře bránit zejména pak Girouxovu řadu a vyhnout se co nejvíc to půjde hře v oslabení, kde je výborný hlavně silový útočník Simmonds (15 branek v přesilovkách v základní části). Obrannou hru bude muset podpořit standardním výkonem Henrik Lundqvist. Ten musí přehrát svého nezkušeného soka Masona a být minimálně o třídu lepší.

Ve hře dopředu bude potřeba rychle napadat rozehrávku soupeře, kde obránci rozhodně nejsou žádní rychlíci a až na Timonena ani žádní velcí šikulové a ze získaných puků vytěžit co nejvíc. Obranná hra Streita je nedostačující a rychlost St. Louise, Hagelina, škoda že je zraněn Kreider, bude na veliké málo pohyblivé nebo přestárlé obránce platit. Podobně by tomu mohlo být i se šikovností. Zuccarella, Brassarda, Richardse a Stepana či Nashe.

Co se tvrdosti týče, bude potřeba ledacos překousnout, prát se s tvrďáky soupeře by nebylo dobré, ale včas se jim postavit tvrdým hitem bude muset víc hráčů než výše zmíněná dvojice Carcillo, Dorsett. Tady budou muset pomoct Pouliot, Boyle, Klein, Girardi, Staal a vzhledem k absenci Kreidera by měl přispět i Nash.

Pokud vzejde z přehnané tvrdosti soupeře přesilová hra je třeba jí využít zejména z kraje série a na začátku každého zápasu, protože to soupeře znejistí a od tohoto stylu hry ustoupí. V Přesilových hrách pak bude potřeba hlavně zkušenost dvojice St. Louis a Richards, kolem kterých je přesilovka postavena.

Jednoznačně pak musí tým prodat zkušenosti, které má z vyřazovacích bojů větší na všech postech sestavy. Méně než 25 zápasů play off má za sebou jen J. Moore, Brassard, Zuccarello, Nash a Dorsett. I na trenérském postu jsou zkušenosti na straně Aleina Vigneaulta.

Rozhodujícím hráčem série ze strany Jezdců bude Martin St. Louis, buď předvede výkon, který předváděl v dresu Blesků a soupeře bude ničit svou rychlostí a kreativitou, které povedou ke gólovým šancím nebo k vyloučením a přesilovým hrám, kde pomůže zkušenostmi k jejich využití. V opačném případě můžou chybět k postupu právě jeho branky a nahrávky.

Kdo se bude radovat na konci série, se dozvíme v blízké budoucnosti, ale před tím nás snad čeká sledování pěkných hokejových bitev se vším, co k nim patří.

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 09:05:53