Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Seznam adeptů na asistenta trenéra je dlouhý a nejasný

Seznam adeptů na asistenta trenéra je dlouhý a nejasný

Již uběhly dva dny od doby, co na veřejnost prosákly zprávy, že novým hlavním trenérem mužstva bude ostřílený Alain Vigneault. Od té doby nevíme ale prakticky nic nového, 34. trenér v historii klubu ještě stále nebyl oficiálně jmenován a o dalších personálních změnách v trenérském týmu lze pouze spekulovat. Přitom zatímco seznam uchazečů na pozici hlavního trenéra byl prakticky jasný hned od začátku včetně několika hlavních adeptů, mezi nimiž se rozhodovalo, tak na pozici asistentů trenéra je zdá se nepřeberné množství adeptů. U řady hráčů přitom nejde ani o to, koho by Vigneault a Jezdci na tento post chtěli, ale i o to, zda by všichni vytipovaní adepti byli ochotni být pouhými asistenty.
Zdá se, že vedení Rangers by rádo potěšilo fanoušky některým z legendárních hráčů klubu na střídačce. Často se zmiňuje například Brian Leetch, který údajně přislíbil angažmá v trenérském týmu v případě, že by byl vybrán Mark Messier. Je však otázkou, zda nejproduktivnější obránce v historii klubu bude chtít spolupracovat i s Vigneaultem. Mnohé fanoušky by jistě potěšil i Mark Messier, ovšem jeho působení po boku Vingenaulta, který ho podle všeho připravil o místo hlavního trenéra, si lze představit spíš jen stěží. To už pravděpodobněji vypadá možnost, že by mohl Messier jako hlavní trenér působit v Hartfordu, kde by získal tolik chybějící zkušenosti, aby se mohl ucházet na místo hlavního kouče v NHL.

V pondělí se ovšem zároveň objevila i řada spekulací, že by trenérský tým mohl posílit jiný bývalý hráč Jezdců. Asistentem by mohl být Ulf Samuelsson, který na rozdíl od svých slavnějších spoluhráčů má už značné trenérské zkušenosti. Bývalý tvrdý švédský obránce působil pět let ve Phoenixu jako asistent (čtyři roky pod Gretzkym, jeden pod Tippettem) a posledním dvě sezony vede švédské MoDo. Navíc už se mihl i v organizaci Blueshirts, když v sezoně 2005/06 působil jako asistent Schoenfeldovi v Hartfordu. Otázkou ovšem i u něj je, zda by o pozici asistenta měl zájem a chtělo se mu ze Švédska zpět do Severní Ameriky - v tomto ohledu je však zajímavá spekulace, že se Samuelsson po dvou sezonách ve Švédsku rozhodl vrátit za oceán, aby byl nablízku svým dětem a nyní se poohlíží za mořem po zajímavé práci.

Velkým úlovkem by mohl být i John Stevens, v současnosti asistent u Los Angeles, se kterým Rangers získali práva na vedení interview krátce předtím, než se rozhodli pro Vigneaulta. To nahrává spekulacím, že hlavním cílem Glena Sather bylo přivést Stevense jako asistenta. I u něj však hraje roli velká otázka, zda je vůbec na pozici asistenta k dispozici.

Nesmíme ovšem ani zapomínat, že běžným jevem je, že si hlavní kouč sebou přivede některého ze svých dřívějších asistentů, se kterými je již zvyklý na spolupráci. V případě Alaina Vigneaulta se jedná o dost obsáhlý seznam zajímavých jmen. Na prvním místě je třeba zmínit Dava Kinga, který má v NHL za sebou i šest sezon jako hlavní trenér a který dělal Vigneaultovi asistenta v Montrealu. Od té doby stihl také několik let trénovat v Evropě a nyní je zaměstnán v organizaci Coyotes, kde mimochodem dříve pracoval i jako asistent trenéra Tippetta.

Jako možná vůbec nejvážnější kandidát se nyní může jevit Newell Brown, který s Vigneaultem spolupracoval poslední sezony ve Vancouveru a spolu se svým 52letým kolegou byl také letos odvolán. Brown má úctyhodné zkušenosti jako asistent - celkem takhle v NHL působil 16 sezon, kromě Canucks také v Columbusu, Anaheimu a Chicagu.

Jednou z hlavní náplní Brownovi práce v předchozím angažmá byla zodpovědnost za přesilové hry. V těch si zprvu vedl dobře, když byl Vancouver v sezoně 2010/11 v tomto ohledu nejlepší v lize a o rok později čtvrtý. Nicméně, v posledním ročníku se Canucks v početní převaze trápili, spadli na 22. místo a to bylo jedním z důvodů, proč se Brown musel pakovat. Otázkou tedy je, zda by tento 51letý Kanaďan dovedl pomoci Jezdcům z jejich trápení v početní převaze.

Zajímavostí k tomu je, že si Brown poslední rok u Vancouveru stěžoval na dostatek hráčů držících hokejku napravo v týmu, přičemž šířil teorii, že 75% gólů v početní převaze v NHL padá, když jsou na ledě alespoň dva hráči s držením hole napravo. Jestliže nedostatek "praváků" byl důvodem jeho neúspěchů v poslední sezoně, tak těžko si dělat velké iluze o tom, co od něj čekat u Rangers. Z jejich ofenzivních hráčů totiž drží hokejku napravo pouze Derek Stepan a Ryan Callahan, přičemž lze spekulovat, že by možná Brown chtěl dát hodně prostoru při přesilovkách i Danu Girardimu a Antonu Stralmanovi.

Jelikož kromě Mika Sullivana u týmů Jezdců v roli asistenta skončí podle spekulací i Jim Shoenfeld, který byl asistentem na dočasnou dobu a dále by se měl věnovat pouze manažerské činnosti, tak bude Alain Vigneault svůj trenérský tým rozšířit zřejmě o dvě jména (všeobecně se předpokládá, že trenérem brankářů zůstane Benoit Allaire). Zda trenérským tým rozšíří některé z výše zmíněných jmen se teprve ukáže, vyloučit nelze ani nějaké velké překvapení. Snad alespoň trochu světla do podoby trenérského týmu Rangers pro příští sezony vnese očekávaná velká tisková konference ke jmenování Vigneaulta hlavním koučem, která je očekávána do konce tohoto týdne.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 14:24:02