Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tři osobnosti, disciplína a výměna s Columbusem – důležité faktory postupu

Tři osobnosti, disciplína a výměna s Columbusem – důležité faktory postupu

Série proti Washingtonu Capitals je vítězně za námi, všichni jsme plni pozitivních emocí, ale život jde dál. Proto je tu zhodnocení série a vyzdvihnutí jejich klíčových faktorů a hráčů. Předem je třeba napsat, že herně byla série velmi vyrovnaná a výsledkově až na poslední zápas také. Pojďme tedy postupně.

Produktivita obou týmů, byla až na výjimky pod průměrná, ale celkově nakonec o něco lepší z pohledu Jezdců. Porovnáme-li příspěvek útočníků prvních dvou formací je na tom papírově lépe šestice z New Yorku. Stepan, Callahan, Hagelin, Nash, Richards a Zuccarello si připsala 7 branek a 10 přihrávek a to přes pouhou jednu asistenci Breda Richardse nebo dva body Stepana s Nashem.

U Capitals pak vyprodukovala elitní šestice útočníků jen 5 branek a 6 nahrávek. Nejlepším z nich byl Backstrom s bilancí 1+2 další čtyři Ovečkin, Brouwer, Ribiero a Johansson pak 1+1 a čech Martin Erat pak ve 4 duelech nebodoval. Zarážející je zejména bilance nejlepšího střelce základní části a aspiranta na Hart trophy Alexandra Ovečkina, který od druhého utkání série nebodoval a vstřelil jen jeden gól.

*galerie titulek="Galerie" zarovnani=vpravo obrazky=5031, 5026, 5025, 5028, 5029, 5032, 5027, 5030*Ostatní hráči Jezdců vyprodukovali 9 branek a 19 asistencí a zejména nejproduktivnější hráč série Derick Brassard s bilancí 2+7 nahradil výpadek výše zmíněného Brada Richardse. Výrazněji mu sekundovali Brian Boyle a Taylor Pyatt. U Washingtonu pak vládli tři čtyř bodoví hráči obránce Green a útočníci Ward a Perreault.

Co se defenzivy týče, u Jezdců hrála prim dvojice McDonagh a Girardi, která bránila elitní komando soupeře a zejména prvně jmenovaný se nejčastěji věnoval klíčovému hráči soupeře Rusu Ovečkinovi a to víc než dobře. Zdárně jim sekundovali Stralman, z kraje série Moore a na jejím konci Eminger a Del Zotto.

U soupeře zůstal pouze jeden obránce v kladných hodnotách ve statistice +/-. Byl jím Karl Alzner, což není takovým překvapením, ale překvapením rozhodně je záporná hodnota -4 u Carlsona, který měl být klíčovým obráncem soupeře. Se stejnou bilancí pak skončili další zadáci Erskine a Hillen.

Porovnání brankářů dopadlo tak, jak se papírově čekalo. Lundqvist mimo dvou slabších branek v prvním utkání doslova exceloval s průměrem 1,65 branek na zápas a procentem úspěšnosti 94,7. Ze sedmi utkání nedostal ani jednou více než 3 branky. Oproti němu Holtby v brance Washingtonu obdržel ve třech utkáních více než tři branky konkrétně jednou 5 a dvakrát 4. Procento úspěšnosti pak 92,2 a průměr branky na zápas 2,2.

Speciální formace obou týmů měli dle předzápasových rozborů sérii rozhodnout, ale nebylo tomu tak. Skvělou přesilovku Washingtonu eliminovali Jezdci nejjednodušší cestou – disciplínou. Za 7 utkání hráli jen 16 oslabení a to jich bylo 5 v prvním utkání. Z těchto 16 oslabení pak Washington proměnil 3 a procento využití kleslo oproti základní části (27%) na 19%.

Jezdci nepřekvapili a z velkoryse nabídnutých 28 přesilovek proměnili pouze dvě (13%). Oslabení tedy logicky vyšli Capitals velmi dobře, ale bylo to způsobeno zejména zoufalstvím Jezdců v této herní činnosti.

Mimo těchto přímo ze hry vycházejících faktů, je třeba vyzvednout výměnu s Columbusem před uzávěrkou přestupů. Brassard se stal neproduktivnějším hráčem série s 9 body a jednou vítěznou brankou. Začátek série hrál velmi dobře mladý obránce Moore, ale postupně ztrácel na jistotě i na čase na ledě. To už ale začal naplňovat očekávání agresivní útočník Derek Dorsett, který ač nastoupil až v průběhu série po uzdravení ze zlomeniny klíčové kosti, v posledních dvou utkáních doslova deptal soupeřovi hráče.

Oproti tomu Washington posílil ve stejné době zkušený Čech Martin Erat, který ale nebodoval a ve 4. utkání série se zranil. Nahradil ho z juniorů povolaný Tom Wilson. Toto ukazuje, že i šíře kádrů Jezdců, kdy se dokázali obejít bez Clowa, Poweho, Dorsetta, byla výhodou. Washington po ztrátě Erata náhradu nenašel.

Na toto opět navazuje počet ofenzivních hráčů, kdy zejména Brassard, jako původně 3. centr, tým táhl spolu s Zuccarellem, Hagelinem, Boylem či Pyatem a překvapivě i Ashamem (2 branky, z toho jedna vítězná) na úkor Richardse, Nashe, Stepana a Callahana. Navíc se Jezdci dokázali vypořádat s absencí elitního zadáka Marca Staala, který nastoupil pouze k jednomu utkání

Shrnutím výše napsaných řádek je vyhodnocení nejdůležitějších hráčů vítězného týmu a dalších klíčových faktorů série. Hráči byli brankář Henrik Lundqvist, obránce Ryan McDonagh a útočník Derick Brassard. Dále pak jedna týmová vlastnost – disciplína. A také šíře kádru, která umožnila zaskočit i za největší hvězdy týmu a to jak v ofenzivě, tak i v defenzivě, která vznikla po výměnách před koncem přestupů hlavně tou s Columbusem.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 09:39:58